Akne so na moji koži pustile madeže - kako jih lahko zmanjšam ali odstranim?

Zdi se nepošteno, ampak pri mnogih ljudeh so na koži vidni znaki aken tudi potem, ko se nepravilnosti pozdravijo. Eden od teh znakov so madeži zaradi mozoljev, ki nastanejo zaradi motenj pigmentacije in lahko povzročijo veliko stisko pacienta. 

Na srečo obstajajo možnosti za posvetlitev teh madežev, da postanejo manj opazni in včasih celo nevidni. Ta članek opisuje različne ukrepe, ki jih lahko preizkusite, in razlaga, kako sploh nastanejo madeži zaradi mozoljev.

Več o zmanjšanju ali odstranitvi brazgotin zaradi aken preberite v članku o brazgotinjenju zaradi aken.

Kaj povzroča madeže zaradi mozoljev?

Rdeče ali rjave madeže, ki ostanejo, ko se nepravilnosti pozdravijo, povzroča pigmentacija in so znani kot postinflamatorni hiperpigmentacijski madeži – postinflamatorni zato, ker se pojavijo po izginotju vnetja (nepravilnosti).

Pimple marks causes by acne
Madeže zaradi mozoljev povzročajo območja hiperpigmentacije.

Tvorbo melanina, ki je odgovoren za barvo kože, sproži sončna svetloba. Koža tvori melanin, da se zaščiti pred soncem, in prav melanin običajno daje koži zdrav sijaj.

Ko pa je kožno tkivo poškodovano, kot je pri mozoljih in aknah, se lahko na enem mestu nakopiči čezmerna količina melanina. Ta odvečni melanin potem, ko se nepravilnost zaceli, ostane in pusti madež na koži.

Ljudje s temno kožo imajo običajno več težav s hiperpigmentacijskimi madeži kot ljudje s svetlejšim tenom, saj je pigmentacija močnejša pri temni koži.

Kako lahko zmanjšam ali odpravim madeže zaradi mozoljev?

Na voljo so različni postopki, ki pomagajo posvetliti ali zmanjšati pigmentne madeže, v nekaterih primerih pa jih celo povsem odpravijo. To so na primer posvetlitvene ali luščilne kreme, ki jih lahko kupite brez recepta v lekarni. Intenzivnejše vrste postopkov, kot so kemični pilingi in laserski posegi, lahko izvajajo samo dermatologi ali kozmetičarji, ki so specializirani za to področje. 

Če vas madeži zaradi aken motijo, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo svetoval najboljšo vrsto zdravljenja za vašo kožo. Najpogostejši ukrepi so:

Posvetlitvene kreme

Ko se akna pozdravi, lahko nanesete kremo, ki je bila posebej razvita za posvetlitev madežev zaradi aken. Pazite, da izberete nekomedogene izdelke, ki ne spodbudijo ponovnega nastanka aken.

Glavne aktivne sestavine, kot je B-resorcinol, ki je ena od aktivnih sestavin linije Eucerin Anti-Pigment, zmanjšajo tvorbo melanina, tako da zavirajo delovanje encima, ki tvori melanin. Klinično in dermatološko je dokazano, da izdelki, kot sta Eucerin Anti-Pigment dvojni serum za vse tipe kože in Eucerin Anti-Pigment korektor, zmanjšajo izrazitost temnih madežev za vidno bolj sijočo kožo. 

Cremes und spezielle Pflegemittel gegen Pickelmale
Posvetlitvene kreme lahko pomagajo odpraviti madeže zaradi aken.

Pilingi

Postopki z luščenjem

Inovativni Eucerin DermoPure serum za obnovitev kože je bil posebej zasnovan, da zmanjša opaznost mozoljev, papul in pustul ter madežev zaradi aken. Z 10-odstotnim hidroksi kompleksom vsebuje visoko učinkovito kombinacijo luščilnih sestavin – glikolne, salicilne in polihidroksi kisline –, ki pomagajo obnoviti površino kože in spodbujajo njeno regeneracijo.

Peels for pimple marks
Pilingi odstranijo najbolj zunanje plasti kože.

Kemični pilingi

Pri kemičnem pilingu se uporabljajo različno koncentrirane kisline, kot sta salicilna in triklorocetna kislina (TCA), ki odstranijo najbolj zunanje plasti kože, z njimi pa tudi melanocite in madeže zaradi mozoljev. Ko se koža obnovi, obstaja velika verjetnost, da se pigmentni madeži ne bodo več pojavili.

Pilingi s sadnimi kislinami so kemični pilingi, pri katerih se uporabljajo koncentrirane sadne kisline. Piling s sadno kislino ni primeren za ljudi z rozaceo, pordelimi predeli kože ali z razširjenimi žilami, saj lahko poslabša simptome.

Opomba: Koža je po kemičnem pilingu in/ali pilingu s sadno kislino lahko zelo občutljiva, zato je pomembno, da je ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi (in solarijem) in da nanesete izdelek z visokim zaščitnim faktorjem, kot je Eucerin Sun Oil Control Dry Touch kremni gel za zaščito pred soncem ZF 30 ali ZF 50+.

Laserska in svetlobna terapija

Madeže, ki nastanejo zaradi aken, lahko zdravite tudi z lasersko ali svetlobno terapijo.

Svetloba različnih jakosti, valovnih dolžin in impulzov segreje in poškoduje pigmentne celice (medicinski izraz za ta postopek je fototermoliza). Telo razgradi ostanke in pigmentni madeži izginejo.

Slabost teh terapij je, da laser lahko povzroči blage poškodbe kože. V najslabšem primeru lahko pride do vnetja, ki pa v nadaljevanju še okrepi postinflamatorno hiperpigmentacijo – ravno nasprotno od želenega rezultata.

Laser and light therapy for pimple marks
Laser and light therapy for pimple marks
Draga in ne nujno brez posledic: laserska terapija za madeže zaradi mozoljev.

Sorodni članki

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.