Zakon o koralnih grebenih za zaščito koral – Havaji prepovedujejo dve sestavini

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Nekateri UV-filtri, ki jih lahko najdemo v običajnih izdelkih za zaščito pred soncem, vzbujajo sum, da škodujejo koralnim grebenom. Novejše laboratorijske raziskave povezujejo sestavino oksibenzon (benzofenon-3) s poškodbami koral. Pri zadostni koncentraciji naj bi namreč povzročala beljenje ali umiranje koral. Korale sicer lahko preživijo beljenje, vendar so potem močneje obremenjene in bolj verjetno odmrejo. Pri drugi sestavini, oktinoksatu (etilheksil metoksicinamat), je raziskava manj enoznačna, vendar lahko mehanizem poteka na podoben način.

Skoraj vsi Eucerinovi izdelki za zaščito pred soncem so skladni z novim havajskim zakonom o zaščiti koralnih grebenov.

Havaji so se odzvali na rezultate raziskav tako, da so kot prva ameriška zvezna država sprejeli zakon, ki prepoveduje prodajo izdelkov za zaščito pred soncem z UV-filtroma oksibenzonom in oktinoksatom. Zakon bo stopil v veljavo 1. januarja 2021 – od takrat bo prodaja izdelkov za zaščito pred soncem s tema dvema sestavinama na Havajih prepovedana.

Najpomembnejša vprašanja in odgovori na temo zakona o zaščiti koralnih grebenov

Kateri Eucerinovi izdelki za zaščito pred soncem so skladni s havajskim zakonom o zaščiti koralnih grebenov?

UV-filtra oksibenzona (benzofenon-3) ni v NOBENEM izmed več kot 100 izdelkov Eucerin. UVB-filter oktinoksat (etilheksil metoksicinamat) pa je samo v enem izdelku za zaščito pred soncem. To pomeni: VSI izdelki za zaščito pred soncem znamke Eucerin (razen Sun Allergy Protect kremnega gela za zaščito pred soncem ZF 25) so skladni s havajskim zakonom o zaščiti koralnih grebenov.

Zakaj so na Havajih prepovedali oksibenzon?

Aktualne raziskave kažejo, da lahko oksibenzon (benzofenon-3) škoduje koralnim grebenom in v dovolj visoki koncentraciji privede do beljenja ali umiranja koral. Korale sicer lahko preživijo beljenje, vendar jih to močno obremeni in pospeši njihovo odmiranje.

Zakaj je bil prepovedan oktinoksat?

Študije o oktinoksatu še niso toliko napredovale. Toda ker je mehanizem lahko podoben tistemu pri oksibenzonu, so s havajskim zakonom prepovedali tudi prodajo izdelkov z UV-filtrom oktinoksatom. Študije o možnih negativnih vplivih na koralne grebene so še v začetni fazi.

Kakšno nalogo imajo UV-filtri v izdelkih za zaščito pred soncem?

UV-filtri absorbirajo ali odbijajo škodljivo UV-svetlobo sonca. Izdelkom dajo tako imenovani zaščitni faktor. Pri znamki Eucerin uporabljamo kombinacijo različnih UV-filtrov, da zagotovimo zanesljivo visoko zaščito v celotnem UV-območju. Kombinacija UV-filtrov je prilagojena uravnoteženi UVA- in UVB-zaščiti, vodoodpornosti in senzoričnim lastnostim posameznih izdelkov.

Ali lahko UV-filter v previsokih odmerkih škoduje zdravju?

Evropska uredba o kozmetičnih izdelkih zelo strogo določa, katere UV-filtre in v kakšnih koncentracijah je dovoljeno uporabljati v kozmetičnih izdelkih. Ker želimo svojim strankam vedno ponuditi zanesljive in varne izdelke, so vsi naši izdelki podvrženi obsežnim znanstvenim testiranjem, s katerimi preizkusimo njihovo učinkovitost pri negi in dejstvo, da jih koža dobro prenaša.

Tako surovine, ki jih uporabljamo, kot tudi izdelki so predmet stroge Beiersdorfove kontrole kakovosti in varnostnih zahtev. To pomeni, da so tudi UV-filtri v izdelkih Eucerin razvrščeni kot varni.

5 nasvetov: Kako lahko na dopustu zaščitite koralne grebene?

Prinašanje pisanih verižic ali ročnega nakita s počitnic? Ni problema – dokler ti spominki niso izdelani iz ilegalno pridobljenih koral.
Med potapljanjem zgolj izdelek za zaščito pred soncem ne zadostuje. Bolje je, da nosite primerno oblačilo z UV-zaščito. To je največkrat izdelano iz elastana in ustreza ZF 50.

 1. Ne začnite šele ne dopustu, temveč že pred njim:
  Izberite hotel, ki trajnostno gospodari – s prizadevanjem za čim manj odpadkov, varovanjem naravnih virov, ponovno uporabo odpadne vode ipd.
 2. Ko ste na počitnicah:
  Skušajte se izogibati odpadkom. Na plažo vzemite s seboj stekleničko za večkratno uporabo namesto navadne plastenke in se, če se le da, odpovejte plastični embalaži.
 3. Si želite na tečaj potapljanja?
  Potem izberite ponudnika, ki se zavzema za ohranjanje morske flore in favne. Resni ponudniki lahko to dokažejo s certifikatom.
 4. Pri vseh vrstah potapljanja velja:
  Uživajte v lepoti narave. Toda ne dotikajte se koral in ne hranite morskih živali.
 5. Svoja darilca preudarno izberite:
  Pogosto so naprodaj spominki iz koral, školjk ali polžev. Teh raje ne kupujte, saj pogosto niso izdelani iz naplavljenih predmetov, temveč iz ilegalno pridobljenih materialov s koralnih grebenov.

Želite narediti še kaj več? Pri organizatorju potovanja ali neposredno na licu mesta se pozanimajte o projektih za zaščito morja in koralnih grebenov. Poleg udeležbe na tečajih in predstavitvah je pogosto na voljo tudi možnost neposrednega sodelovanja – na primer pri podvodnem vrtnarjenju ali pospravljanju krajevnih plaž.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki