Formula, ki spoštuje oceane

2 min read
Pokaži več

Kako uporabljamo znanost in strokovno znanje, da ustvarjamo izdelke za zaščito pred soncem, ki delujejo v ravnovesju z oceani

Oceani so ključnega pomena za vse življenje na našem planetu. Vsebujejo živahen, biotsko raznovrsten svet, zajemajo pa tudi CO₂, ki ga proizvaja človeška dejavnost. Pravzaprav ocenjujejo, da 50 % kisika, ki daje življenje, prihaja iz oceanov, saj plankton in morsko rastlinje absorbirata CO₂ in sproščata O₂ nazaj v ozračje (Koliko svetovnega kisika prispevajo oceani? | Zemlja | EarthSky).

Zato si torej prizadevamo, da vsi naši kozmetični izdelki za zaščito pred soncem znamke Eucerin spoštujejo oceane. Verjamemo, da moramo z oceani ravnati skrbno in spoštljivo. In zavedamo se, da je to skupna odgovornost, ki vključuje vse nas. Zato so zdaj vse naše formulacije za zaščito pred soncem prijazne do oceanov.  

Kaj želimo povedati z izrazom prijazni do oceanov?

To pomeni, da naši izdelki za zaščito pred soncem delujejo v harmoniji z oceani in življenjem, ki domuje v njih, na podlagi znanstvenih in trajnostnih odločitev – brez sklepanja kompromisov pri zagotavljanju učinkovite dermatološke nege kože, ki spreminja življenja. To je prepričanje v ozadju formule, ki spoštuje oceane.

Delujemo globlje od površine

Eucerin že več kot 100 let ustvarja in zagotavlja izdelke za dermatološko nego kože, ki spreminjajo življenja. Pomagali smo milijonom ljudi, da so premagali različna stanja kože, zdravstvene skrbi in družbeno stigmatizacijo. Verjamemo v moč spreminjanja življenj na bolje in SKRB, ki presega nego kože. To pomeni, da prevzemamo odgovornost za vašo kožo in planet; prizadevamo si za pomembne izboljšave pri tem, kako vodimo svoje poslovanje v dobro planeta in vsega življenja na njem. Vse naše trajnostne cilje najdete tukaj.

Kljub vsemu pa čutimo posebno odgovornost za svoje izdelke za zaščito pred soncem, ki jih milijoni ljudi po vsem svetu nanesejo na kožo, preden so v stiku z oceani, zato naši napori presegajo vse druge, da bi zagotovili najboljše zaščitne lastnosti in obenem zmanjšali vpliv na oceane.

Kaj smo dosegli doslej

Naše poslanstvo je od nekdaj ustvarjati izdelke za zaščito pred soncem, ki vam in vašim najbližjim omogoča, da zaščiteni uživate na soncu. Naši znanstveniki pri razvoju izdelkov za nego kože na soncu gradijo na najnovejših znanstvenih dognanjih in našem skupnem strokovnem znanju. Tako so razvili formulacije za zaščito pred soncem z najboljšimi zaščitnimi lastnostmi in zmanjšanim vplivom na oceane.

Formulacije povsem brez mikroplastike

V preteklosti so morali številni kozmetični izdelki vsebovati mikroplastiko, da so lahko učinkovito delovali. Ti mikroplastični delci so majhni (manj kot 5 mm), nerazgradljivi in netopni v vodi*. Zaradi svojih lastnosti lahko dramatično škodujejo ekosistemu.

Eucerinovo matično podjetje Beiersdorf je bilo leta 2013 med prvimi kozmetičnimi podjetji, ki so se odločila za prenehanje uporabe polietilenskih luščilnih delcev (bolj znanih kot mikrokroglice). 

Leta 2015 je Eucerin te polietilenske delce zamenjal za okolju prijaznejše alternative, kot so mikrokristalinski celulozni delci, dioksidni delci ali ricinusov vosek. Te okolju prijazne alternative so prav tako nežne in prijazne do kože kot njihovi predhodniki in dosegajo enak učinek pilinga. 

Leta 2020 smo prenehali uporabljati najlon, vrsto mikroplastike, in prilagodili ustrezne formule izdelkov. 

Ponosni smo, da lahko rečemo, da so od konca leta 2022 vse naše kozmetične formulacije za zaščito pred soncem brez mikroplastike*. 

Biorazgradljivi polimeri

Polimeri spadajo med sestavine, s katerimi lahko vplivamo na to, kako izdelki delujejo in kakšen občutek dajejo. Določen polimer na primer pomaga na koži ustvariti film. Drugi poskrbijo, da je izdelek odporen proti vodi ali potu. Gre za elemente, ki so očitno pomembni za vašo varnost. 

Te lastnosti je zelo težko najti v naravi, kar pomeni, da smo do nedavnega morali uporabljati polimere, ki niso biorazgradljivi. Vendar pa smo tudi na tem področju zelo napredovali in že povečali našo uporabo biorazgradljivih alternativ. To pomeni, da jih lahko zaužijejo mikroorganizmi in se tako vrnejo v naravo. Naš cilj je, da bi do leta 2025 uporabljali izključno biorazgradljive polimere.

UV-filtri

UV-filtri so osnovna sestavina učinkovitega izdelka za zaščito pred soncem. S pomočjo prelomnih znanstvenih dognanj v našem razvojno-raziskovalnem centru pa zdaj lahko kombiniramo filtre tako, da jih uporabimo manj in na ta način manj vplivamo na okolje, pri čemer ohranjamo enako raven UV-zaščite.

Ta izboljšani sistem UV-filtrov pomeni, da so naši izdelki optimizirani za biorazgradljivost.

Prihodnost formule, ki spoštuje oceane

Toda ne bomo se ustavili tukaj. Imamo še veliko načrtov za izboljšanje naših izdelkov za zaščito pred soncem in tudi preostalih naših izdelkov, da bodo boljši za vas, za oceane in za ves planet. To je prepričanje v ozadju formule, ki spoštuje oceane. 

Naročite se na naše novice in bodite na tekočem o naših trajnostnih prizadevanjih in drugih temah. 

* Mikroplastika v skladu z definicijo Programa ZN za okolje. Brez izdelkov OTC v ZDA. 

Zaščitite svojo kožo

Sorodni članki

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki