Emoliens, okluziv in humektant – Kaj imajo skupnega in v čem se razlikujejo?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

V izdelkih za čiščenje in nego kože naletimo na veliko različnih sestavin, med katerimi se pogostoma pojavljajo emoliensi, okluzivi in humektanti. Kaj je skupnega vsem trem in v čem se bistveno razlikujejo pojasnimo v nadaljevanju.

Emoliensom, okluzivom in humektantom je skupna ena in hkrati tudi poglavitna vloga – zagotavljanje ustrezne vlažnosti kože. V angleškem jeziku se za izdelke, ki imajo vlažilno delovanje, uporablja izraz »moisturizer«. Vračanje vlage oziroma sposobnost zadrževanja vode v koži je torej ključna pri preprečevanju nastanka suhe, razpokane, hrapave in razdražene kože. Mehanizmi kako emoliensi, humektanti in okluzivi uspejo zagotoviti ustrezno navlaženost kože, pa so različni.

Emoliensi in okluzivi nadomeščajo izgubljeno vlago v naši koži s preprečevanjem izhlapevanja vode s površine kože, humektanti (oz. hidrofilni vlažilci) pa pritegnejo vodo iz spodnjih plasti kože ali iz okolja.

Emoliensi

Eucerin AtopiControl

Emoliens v slovenskem prevodu pomeni sestavino kozmetičnega izdelka oziroma kozmetični izdelek za mehčanje kože. V naši koži nadomeščajo izgubljeno vlago tako, da preprečujejo izhlapevanje vode s površine kože, vendar pa ne tvorijo neprodušne plasti. Z zapolnitvijo razpok med kožnimi celicami v roženi plasti naše kože nadomeščajo lipide in vplivajo na izgled ter teksturo kože. Le-ta postane bolj gladka, mehkejša in bolj prožna.

Primerni so za uporabo pri suhi, razpokani, srbeči, pordeli koži, pri vsakodnevni negi, kjer želimo zagotoviti ustrezno vlaženje kože in pri kožnih stanjih kot je na primer atopijski dermatitis. Omenjeno delovanje izkazujejo sestavine kot so maščobni alkoholi, maščobne kisline, estri polietilenglikolov, mono-/di-/trigliceridi rastlinskega in živalskega izvora, torej večina naravnih in polsinteznih olj. Pri uporabi emoliensa je še posebej pomembno vsakodnevno nanašanje na problematično kožo tudi ko niso izraženi negativni znaki. S tem podaljšamo obdobje zdrave kože in skrajšamo trajanje ter pogostost negativnih znakov.

Okluzivi

Izdelki v liniji Eucerin Aquaphor so semu-okluzivni, saj z ustvarjanjem polokluzivne pregrade na koži, ki omogoča odtok odvečne tekočine in dotok kisika, ustvarjajo idealno okolje za celjenje.

Okluzivi zagotavljajo vlaženje kože tako, da na površini rožene plasti kože ustvarijo hidrofobno plast, kot nekakšen pokrov, in na ta način fizično preprečijo transepidermalno izgubo vode (ang. TEWL). Med najpogostejše okluzive uvrščamo mineralna olja (paraffinum liquidum), lanolin in voske (čebelji, karnauba, kandelila), silikoni (dimetikon) ... Mineralna olja so zelo dobro sprejeta pri uporabnikih, ker ne dražijo kože, so zelo efektivna, hkrati pa sodelujejo pri obnavljanju zaščitne vloge zgornje plasti kože s stimuliranjem proizvajanja koži lastnih lipidov.

Ker jih koža dobro prenaša, so pogosti tudi v negovalnih izdelkih za atopijski dermatitis in v izdelkih, ki so namenjeni za hitrejše celjenje zgornje plasti kože - linija Eucerin Aquaphor. Nekateri okluzivi so lahko neprijetnega vonja in lahko povzročijo masten občutek, v kolikor formulacija kozmetičnega izdelka ni ustrezno prilagojena. Okluzivi so kljub temu eni izmed bolj zastopanih snovi za vlaženje kože v kozmetičnih izdelkih, primerni predvsem za tiste, ki se soočajo z zelo suho, razdraženo in poškodovano kožo. Okluzivi v ustreznih količinah zmanjšajo izgubo vode za kar 98 %, kar se posledično odraža v ustrezni navlaženosti kože in izboljšanju njene zaščitne funkcije. 

Humektanti

Eucerin UreaRepair Plus

Humektanti oziroma hidrofilni vlažilci so higroskopne snovi, ki zagotavljajo ustrezno vlažnost kože na dva načina. V primeru nizke zračne vlage bodo vezali vodo iz nižjih plasti kože, v kolikor pa je zračna vlaga visoka, jo bodo vezali iz okolice. V primeru poškodovane kože in povečane vezave vode iz spodnjih plasti kože, bi lahko prišlo do prevelikih izgub vode iz spodnjih plasti kože, kar bi lahko povzročilo še bolj izsušeno kožo. Da do tega ne pride, so humektanti v kozmetičnih izdelkih pogosto v kombinaciji z okluzivi. Najverjetneje najbolje poznana humektanta sta glicerol in hialuronska kislina, ostali pa so še: propilen glikol, sorbitol, urea, alfa hidroksi kisline … Humektante zato lahko zasledimo tako v negovalnih izdelkih, kot so izdelki iz linije Eucerin UreaRepair Plus, kot tudi v čistilnih izdelkih.

Ne glede na to, za kateri negovalni izdelek se odločimo, je za zagotavljanje ustreznih rezultatov najpomembneje, da ga nanašamo na očiščeno kožo. Za hitrejše vpijanje izdelka v kožo in dosega večjega vlaženja kože je priporočljivo, da negovalni izdelek nanesemo čim hitreje po tem, ko smo kožo očistili (npr. takoj, ko se stuširamo). V kolikor je vaša koža občutljiva poskrbite tudi za to, da izberete izdelke s čim manj dodatnimi pomožnimi snovmi, kot so parfumi, barvila, da ne izzovete dodatne iritacije in povečate možnosti za suho kožo.

Uporaba vlažilnih izdelkov ni koristna zgolj z vidika zagotavljanja ustrezne vlage v koži, ampak je ključna tudi za zagotavljanje ustrezne zaščitne funkcije kože, zmanjšanje tankih gub (anti-age učinek), koža pa je bolj gladka, mehkejša na otip, ne srbeča in bolj sijoča.

Viri:

  • Nolan K, Marmur E. Moisturizers: Reality and the skin benefits. Dermatologic Therapy. 2012; 25: 229-233.
  • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J of Dermatology. 2016; 61 (3): 279-287.
 

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki