local

Študija potrjuje: manjša obremenitev s cvetnim prahom s pomočjo pravilne nege

Ko se spomladi v zraku pojavi prvi cvetni prah, se za milijone pacientov s senenim nahodom začne čas trpljenja. Simptomi pri močni alergiji na cvetni prah lahko segajo od zamašenega nosu, pekočih in solzečih se oči do srbečice in celo astmatičnih napadov. Vsakdo, ki trpi za takšno neprijetno alergijo na cvetni prah, želi v kritičnem obdobju čim bolj zmanjšati svojo obremenitev s cvetnim prahom. Obstaja pa nekaj, na kar prizadeti pogosto pozabijo: koža.

Cvetni prah ne pride v telo le prek vdihavanja in sluznic, ampak prodre tudi skozi kožo. Povrhnjica in njeni dlačni mešički »ujamejo« alergene cvetnega prahu. Od tu prodrejo v organizem, kjer prehajajo neposredno do limfnih vozlov in sprožijo znane obrambne reakcije.

Nepoškodovana in stabilna bariera kože lahko prepreči prodiranje cvetnega prahu skozi kožo

– a bariera je pri alergikih na cvetni prah pogosto poškodovana in oslabljena.

Cvetni prah prodira v organizem prek dlačnih mešičkov in draženja kože. Zdrava bariera kože to prepreči.

Ali lahko ustrezni negovalni izdelki ščitijo pred cvetnim prahom?

Raziskave in vitro (tudi poskusi v laboratorijskih pogojih v stekleni čaši) so pokazale, da je na preparatih kože, ki so bili obdelani z negovalnimi izdelki pH5, občutno manj cvetnega prahu.*

Vprašanje je bilo: ali je mogoče ta učinek dokazati v realnih pogojih na človeškem telesu? V ta namen je bila izvedena dodatna študija in vivo (torej na živem človeškem telesu).*

* Študije in vivo in in vitro o uporabi Eucerin pH5 losjona za zmanjšanje prodiranja alergenov cvetnega prahu v dlačne mešičke, 2009.

Potek študije in vivo

Priprava
Najprej so bili alergeni cvetnega prahu obarvani s fluorescentnim barvilom za namen kasnejše raziskave.

Označevanje
Nato so raziskovalci na mečih šestih zdravih moških udeležencev označili tri območja v velikosti pribl. 3 x 4 cm.

Nanos zaščite
Na prvo območje so nanesli Eucerin pH5 losjon in na drugega Eucerin pH5 kremo ter ju narahlo vmasirali. Tretje območje je ostalo neobdelano za namen primerjave.

Nanos cvetnega prahu
Po pol ure so na vsa tri območja nanesli pripravljene alergene cvetnega prahu.

Odvzem vzorcev
Po nadaljnjih 30 minutah so na vsakem od treh območij odvzeli 10 vzorcev s trakom Tesa in vzorec s cianoakrilatom (CSS).

Pregled
Vzorce so pregledali z lasersko mikroskopijo, da so ugotovili, koliko alergenov cvetnega prahu je prodrlo v dlačne mešičke.

Rezultati

Tako pridobljeni podatki in vivo potrjujejo in pomembno presegajo podatke in vitro, pridobljene na modelih kože v predhodni študiji:

  • Eucerin pH5 losjon je povsem preprečil prodiranje cvetnega prahu v 92,6 % primerov, v dodatnih 7,4 % primerov pa je pomembno zmanjšal globino prodiranja.
  • Eucerin pH5 krema je preprečila prodiranje alergenov cvetnega prahu pri 96 % mešičkov in pomembno zmanjšala globino prodiranja pri preostalih 3,2 %.
  • To pomeni: Eucerin pH5 losjon in pH5 krema sta preprečila prodiranje alergenov cvetnega prahu v dlačne mešičke zdravega organizma v več kot 92,6 % primerov.

Povzetek

Pri koži, ki predhodno ni bila obdelana, je cvetni prah prodrl v 98 % dlačnih mešičkov. Po obdelavi z negovalnimi izdelki je bilo ugotovljeno, da so alergeni cvetnega prahu prisotni v manj kot 7 % mešičkov.

Raziskovalci so tako potrdili, da uporaba primernih negovalnih izdelkov pomembno zmanjša prodiranje alergenov cvetnega prahu v dlačne mešičke za najmanj 93 % – ne glede na vrsto preiskovanega mešička.

Dokazano je torej, da Eucerin pH5 losjon in Eucerin pH5 krema predstavljata učinkovit ukrep za preprečevanje alergij na cvetni prah.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.