Zaščita kože pri alergiji na cvetni prah – Uživanje v pomladi kljub alergiji tipa I

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Ko spomladi narava ozeleni in zacveti, se za približno 16 % prebivalstva začne težko obdobje. Trpijo zaradi alergije na cvetni prah – imenovane tudi seneni nahod.* Ta alergijski nahod sprožijo pelodi dreves, grmov, trav in žit. Takoj ko ti pelodi pridejo v organizem, se pri prizadetem pojavijo solzenje in srbenje oči, napadi kihanja in izcedek iz nosu.

Vzroki in sprožilci

Cvetni prah je v zraku dlje in deluje agresivneje

Brezov cvetni prah alergikom spomladi povzroča številne tegobe.

Zaradi podnebnih sprememb je prisotnost cvetnega prahu v zraku vse daljša. Težava je tudi onesnaženost zraka, saj je zaradi škodljivih snovi, kot je ozon ali droben prah, cvetni prah agresivnejši.

 • Cvetni prah breze v mestnem okolju ima bistveno večji alergijski potencial kot brezov pelod na podeželju.**
 • Sezona cvetnega prahu traja skupno približno deset do dvanajst dni dlje kot pred 30 leti.
 • Obdobje, ko je v zraku prisoten cvetni prah breze in jesena, se začne približno dva do tri tedne prej kot pred 20 leti, obdobje cvetnega prahu trav pa približno 10 dni prej.***

Cvetni prah prodira v telo tudi skozi kožo

Cvetni prah prodira v organizem prek dlačnih mešičkov

Doslej je prevladovalo mnenje, da cvetni prah pride v telo predvsem skozi ustno in nosno sluznico. Danes pa vemo, da lahko prodre v organizem tudi skozi kožo. To se zgodi zlasti v primeru oslabljene bariere kože. Alergeni pri tem prodirajo po intracelularni poti in skozi dlačne mešičke v globlje plasti kože, kjer naletijo na Langerhansove celice. Te sprejmejo alergene in jih predstavijo limfocitom T. Pri alergikih nato sledi značilna pretirana reakcija.

Pomembno je torej, da prodiranje cvetnega prahu v telo kolikor mogoče preprečimo. Zato moramo zaščitno bariero kože okrepiti z ustrezno nego.

"Alergija je posledica preobčutljivostne reakcije na sicer neškodljive snovi. Zato je pomembno, da ti alergeni sploh ne prodrejo v kožo."

Dr. Simone Presto, dr. med. svetovalka za znamko Eucerin

Priporočila za nego

Eucerin pH5 zaščita kože pomaga, da lahko nekoliko bolj uživate v pomladi

Z linijo pH5 za občutljivo kožo Eucerin nudi negovalno linijo, katere formule zaščitijo in okrepijo bariero kože ter poskrbijo za odlično zaščito kože. Vsi izdelki vsebujejo pH5 citratni pufer, ki stabilizira in okrepi zaščitni kislinski plašč kože ter pomaga ponovno vzpostaviti in ohraniti zdravo bariero pri občutljivi koži. Klinično je potrjeno, da koža izdelek dobro prenaša.

Edinstveni kompleks učinkovin aktivira samozaščito kože

Kombinacija negovalnih učinkovin pomaga uravnavati ravnovesje vlage in okrepiti obrambne mehanizme kože. Posledica: Prodiranje cvetnega prahu skozi kožo se bistveno zmanjša.

Študija **** je pokazala, da Eucerin pH5 krema in losjon zmanjšata prodiranje alergenov cvetnega prahu v dlačne mešičke za do 96 %. Koža je manj obremenjena in zmanjša se tudi obremenjenost telesa z alergeni. Poleg tega je koža na otip mehka in vidno bolj gladka.

Za vsako območje telesa primeren izdelek

Linija Eucerin za občutljivo kožo – za aktivacijo naravnih obrambnih mehanizmov kože.

Zaradi svoje posebne sestave sta Eucerin pH5 kremi zelo primerni za obraz, vrat in dekolte – odvisno od tipa kože
uporabite Eucerin pH5 kremo.
Za mazanje velikih površin po celotnem telesu so primernejši pH5 losjoni – prav tako odvisno od tipa kože uporabite Eucerin pH5 losjon.

Pregled edinstvenega načina delovanja izdelkov Eucerin pH5

Učinek okrepitve bariere kože, ki ga nudita citratni pufer in dekspantenol

 • Kompleks učinkovin, ki jih vsebujejo izdelki Eucerin pH5, aktivira naravno zaščito občutljive kože.
 • Formula pH5 s citratnim pufrom stabilizira koži lastno pH-vrednost in okrepi zaščitni kislinski plašč kože, medtem ko visoko koncentriran dekspantenol pomaga navlažiti in obnoviti kožo.
 • Negovalni izdelki Eucerin pH5 poleg tega kožo oskrbijo s 24-urno vlago in dolgotrajno napolnijo koži lastne zaloge vlage.

 

Opozorilo: Za optimalno uporabo izdelkov Eucerin, ki ustreza koži, je zlasti pri prvem nakupu priporočljivo osebno svetovanje osebja lekarne.

Koristni nasveti

Z izdelki Eucerin pH5 lahko nekoliko bolj uživate v času, ki ga preživite na prostem: devet praktičnih nasvetov za obdobje senenega nahoda

Večerna prha s kože spere cvetni prah, ki se je na njej nakopičil čez dan.

 • Večerno čiščenje: Preden greste spat, se oprhajte in si umijte lase. Uporabite npr. Eucerin DermoCapillaire pH5 šampon, ki nežno odstrani cvetni prah in druge alergene z las. Za umivanje telesa uporabite pH5 gel za prhanje, ki blago očisti kožo in varuje funkcijo bariere.
 • Oblačila pustite zunaj: Oblačila, v katerih je cvetni prah, pustite že pred vrati spalnice. Tako bo veliko cvetnega prahu preprosto ostalo zunaj.
 • Dosledno negujte kožo: Redno mazanje s kremo, npr. Eucerin pH5 ali UltraSENSITIVE kremo, okrepi naravno bariero in obrambne mehanizme kože.
 • Menjajte posteljnino: V posteljnini se kopiči cvetni prah – še posebej ko je okno pogosteje odprto. Zato je dobro, če jo večkrat zamenjate.
 • Pazite na čas: Svoje aktivnosti na prostem načrtujte glede na koncentracijo cvetnega prahu v zraku. V mestu je obremenjenost s cvetnim prahom najmočnejša med 19. in 24. uro, na deželi pa zjutraj med šesto in osmo!
 • Zaprite cvetni prah ven: Na okno spalnice namestite mrežo proti cvetnemu prahu (npr. tesa® Protect zaščitno mrežo proti cvetnemu prahu).
 • Zmanjšajte in očistite: Skušajte se znebiti lovilcev cvetnega prahu v stanovanju (preproge, zavese ipd.). Blazine in podobne predmete pogosto operite. Dodatno pomaga tudi ustrezen filter v sesalniku.
 • Izogibajte se rožam: Šopki rož so brez dvoma lepi. Toda v hišo prinesejo tudi cel kup cvetnega prahu. Raje se jih izogibajte!

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki