Facial Eczema : good skincare helps reduce symptoms

Atopijski dermatitis na obrazu Vzroki, simptomi in načini, kako najbolje pomiriti in negovati kožo

Atopijski dermatitis (znan tudi kot atopijski ekcem) pogosto izbruhne na obrazu. Ta članek razlaga, kako prepoznati simptome, opisuje možne vzroke in sprožilce ter podaja predloge za vsakdanjo nego atopijske kože in za pomiritev kože med izbruhom.

Kakšni so simptomi atopijskega dermatitisa na obrazu?

Simptomi atopijskega dermatitisa na obrazu so podobni kot pri atopijskem dermatitisu po telesu: koža je suha, pordela, srbeča in razdražljiva. Nekateri ljudje občutijo tudi skelenje in/ali pekočo bolečino. Praskanje srbeče kože lahko poslabša simptome in koža se lahko poškoduje, okuži in se začne debeliti. 
Atopijski dermatitis na obrazu je, tako kot druge oblike te bolezni, posebno pogost pri dojenčkih in otrocih ter se običajno pojavi med drugim in šestim mesecem starosti. Pogosto najprej prizadene lica in čelo, med odraščanjem otroka pa se lahko razširi tudi na druge dele telesa. Preberite več v članku Atopijski dermatitis in otroci.

Mnogi otroci to stanje prerastejo, lahko pa vztraja tudi v odraslosti. Nekateri odrasli dobijo atopijski dermatitis na obrazu, čeprav ga v otroštvu niso imeli. Atopijski dermatitis na obrazu odraslih se lahko pojavi na lasišču, čelu in licih, za ušesi ter na občutljivem predelu okrog oči. 
Simptomi se razlikujejo od človeka do človeka ter se spreminjajo iz letnega časa v letni čas in celo iz dneva v dan. Bolezen ima dve značilni fazi:

  • fazo izbruha ali akutno fazo, ko je koža najbolj srbeča in razdražljiva;
  • mirnejša obdobja med izbruhi.
 
Pri dojenčkih se atopijski dermatitis pogosto razvije na obrazu
Pri dojenčkih se atopijski dermatitis pogosto razvije na obrazu.
Atopijski dermatitis na obrazu prizadene tudi odrasle
Atopijski dermatitis na obrazu prizadene tudi odrasle.

Atopijski dermatitis na obrazu je posebno obremenjujoč, ker je zelo opazen. Čeprav ni nalezljiv, lahko poleg nizke samozavesti povzroči socialne težave pri otrocih in odraslih. Znano je, da ima močan vpliv na kakovost življenja prizadetih in njihovih družin
Atopijski dermatitis pa ni edina oblika dermatitisa, ki lahko prizadene vaš ali otrokov obraz. Druge oblike vključujejo:

  • seboroični dermatitis: simptomi so podobni, vendar koža redko srbi. Preberite več v članku Seboroični dermatitis.
  • kontaktni dermatitis: alergijska reakcija na snov, s katero pride obraz v stik, kot so ličila (ličila lahko sprožijo tudi simptome atopijskega dermatitisa na obrazu).
  • dermatitis zaradi občutljivosti za svetlobo: koža obraza reagira na sonce. Sončna svetloba prav tako lahko sproži atopijski dermatitis, medtem ko nekateri prizadeti ugotavljajo, da blaži simptome.

Kaj povzroča in/ali sproži atopijski dermatitis na obrazu?

Atopijski dermatitis je genetska bolezen, ki je povezana z oslabljeno funkcijo bariere kože in motnjo imunskega sistema. Sprožilci se razlikujejo od človeka do človeka in lahko vključujejo podnebje in onesnaženost, stres, občutljivost za alergene in druge zunanje škodljive dejavnike, kot so grobi čistilni izdelki za obraz ali neustrezna ličila. Več o njih lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis pri odraslih ter Atopijski dermatitis in otroci.

Simptomi atopijskega dermatitisa so tudi njegovi sprožilci. Kadar vas obraz srbi, ga zlahka popraskate, kar pa povzroči, da se bakterija Staphylococcus aureus razmnoži in okuži kožo. Ta okužba povzroči vnetje in srbečico, ki še poslabšata stanje: začarani krog atopijske kože.

Kako najbolje pomiriti in negovati atopijski dermatitis na obrazu?

Zdravilo za atopijski dermatitis ne obstaja, obstajajo pa ukrepi, s katerimi lahko zmanjšate izbruhe (tako število kot njihovo resnost), podaljšate obdobja med njimi in pomirite kožo med izbruhom.
Učinkovito zdravljenje zahteva natančno diagnozo simptomov, da ugotovite, ali imate vi oz. vaš otrok dejansko atopijski dermatitis ali le eno od drugih oblik dermatitisa na obrazu. Posvetujte se z zdravnikom, ki vam lahko svetuje in priporoči najprimernejše zdravljenje za vašo kožo. Če imate atopijski dermatitis, vam lahko pomagajo naslednji ukrepi:

Zmanjšajte sprožilce ali se jim izognite

Prepoznavanje potencialnih sprožilcev in ukrepanje z namenom preprečitve ali omejitve sta ključna koraka za zmanjšanje števila izbruhov. 

Redno vlaženje
Glavni cilj pri vsakdanji negi atopijske kože na obrazu je podaljšati neakutno fazo in pri tem je ključnega pomena redno vlaženje. Poiščite vlažilne izdelke (znane tudi kot emolienti), ki vsebujejo preizkušene sestavine, kot so:

  • licochalcon A: pomiri kožo in zmanjša rdečino;
  • ceramidi: okrepijo funkcijo bariere kože;
  • maščobne kisline omega-3 in omega-6: pomirijo in nahranijo kožo ter njeni zaščitni barieri povrnejo lipide.

To so ključne sestavine Eucerin AtopiControl kreme za obraz, ki atopijsko kožo na obrazu dokazano oskrbi z vsakodnevno nego, ki jo potrebuje. 

Specifična nega med izbruhom
Eucerin AtopiControl krema za obraz se lahko uporablja tudi med izbruhom. Morda pa boste ugotovili, da obraz potrebuje še dodatno nego za ublažitev srbečice ter pomiritev rdečine in draženja. Eucerin AtopiControl acute negovalna krema (s protibakterijskim dekandiolom in hladilnim mentoksipropandiolom) je bila posebej razvita, da koži nudi nego in udobje, ki ju potrebuje med izbruhom. 
Oba izdelka se lahko uporabljata med zdravljenjem z zdravili, kar pogosto pomaga pomiriti resne simptome.

Oskrbite mlado atopijsko kožo z vlago, ki jo potrebuje, da ublažite izbruhe
Oskrbite mlado atopijsko kožo z vlago, ki jo potrebuje, da ublažite izbruhe.
Ekcem na obrazu: ohranite mlado kožo navlaženo.
Ekcem na obrazu: ohranite mlado kožo navlaženo.
Zaščita pred soncem je pomemben korak pri negi atopijske kože
Zaščita pred soncem je pomemben korak pri negi atopijske kože.

Nežno čiščenje
Grobi čistilni izdelki lahko razdražijo kožo obraza, zato izberite blag čistilni izdelek, kot je Eucerin UltraSENSITIVE čistilni fluid. Če čistilni izdelek radi sperete z vodo, poskrbite, da voda ni prevroča, saj to lahko povzroči dodatno izsušitev kože. 
Zaščita pred soncem
Nekateri ljudje ugotavljajo, da malo sonca pomaga ublažiti simptome, drugi pa poročajo, da sonce še poslabša stanje. V obeh primerih kožo zaščitite z izdelki, ki so dokazano primerni za atopijsko kožo na obrazu. Več o pomenu zaščite pred soncem lahko preberete v članku Koža in sonce.
Ličila
Izberite izdelke, ki ne vsebujejo dišav in so dokazano primerni za občutljivo kožo. Pred spanjem obvezno odstranite vse sledove ličil.

 

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.