Atopijski dermatitis na obrazu pri otrocih – Prepoznavanje bolezni in ublažitev neugodja

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Okrog 10–20 % otrok po vsem svetu ima atopijski dermatitis, nenalezljivo kronično kožno bolezen, zaradi katere trpijo tudi odrasli. Znan je tudi kot atopijski ekcem, značilni simptomi pa vključujejo suho, razdraženo kožo z občasnimi izbruhi, ki povzročajo blago do močno srbečico, vnetje in občutljivost. Zdravila za to bolezen ni, toda redna in dosledna nega lahko pomaga ublažiti simptome in podaljšati faze brez izraženih simptomov.

Znaki In Simptomi

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis (ali atopijski ekcem) je neprijetna in včasih mučna dolgotrajna kožna bolezen, ki je zelo pogosta pri otrocih po vsem svetu, pojavlja pa se predvsem v zahodnem svetu. Prizadetih je približno 2–5 % odraslih in kar 10–20 % otrok in dojenčkov. Pri večini (90 %) se atopijski dermatitis pojavi že pred petim letom starosti, mnogi otroci pa ga kasneje prerastejo.

Atopijski dermatitis značilno poteka v dveh fazah. V fazi brez izraženih simptomov je koža zelo suha, razdražena in luskava ter potrebuje vsakodnevno vlaženje. Akutna faza (ali izbruh) je bolj boleča in zahteva zdravljenje s topičnimi zdravili, ki pomirijo vneto kožo in ublažijo srbečico.

1. Oslabljena funkcija bariere kože omogoča prodiranje mikroorganizmov. 2. Aktivacija imunskih celic, vnetje 3. Srbečica

Atopijski dermatitis je pri dojenčkih, otrocih in odraslih tako po videzu kot občutku različen:

 • Pri dojenčkih se simptomi lahko pojavijo že v starosti 2–3 mesecev. Izpuščaj se pojavi nenadoma, koža pa postane suha, luskava in srbeča. Med izbruhom se lahko na vneti koži pojavi izcedek.
 • Če se bolezen pri otrocih razvije kasneje (med drugim letom in puberteto), je izpuščaj običajno suh s srbečimi, luskavimi predeli. Koža lahko postane neenakomerna, odebeljena in usnjata.
 • Za atopijski dermatitis pri odraslih, ki se običajno prvič pojavi že v otroštvu, sta značilni zelo suha, luskava koža in stalna srbečica.
Simptomi atopijskega dermatitisa se pri dojenčkih pojavijo na obrazu in lasišču.
Prizadeta koža pri dojenčkih in otrocih je pogosto suha, luskava in zelo srbi.

"Atopijski dermatitis pri dojenčkih najpogosteje prizadene lasišče in obraz (zlasti lica) ter telo (komolci in kolena)."

Pri otrocih, ki niso več dojenčki, se izpuščaj pogosto najprej pojavi na telesu – v pregibih komolcev ali kolen. Mladi bolniki imajo običajno atopijsko kožo na vratu, zapestjih, gležnjih in/ali pregibih med zadnjico in nogami.

Atopijski dermatitis se lahko poslabša s praskanjem, saj nohti poškodujejo kožno bariero in kožo izpostavijo bakterijam, kar povzroči vnetje. Dojenčki pogosto drgnejo kožo ob posteljnino ali igralne podloge, da bi ublažili srbečico. Ta lahko pri otrocih vseh starosti postane tako močna, da preprečuje spanec. Poleg tega, da je bolezen mučna za otroka, njegovim staršem vliva občutek nemoči, kar povzroča psihološko obremenitev. Dobra novica je, da lahko učinkovito zdravljenje in ustrezna nega kože v veliki meri ublažita neugodje.

Če niste prepričani glede simptomov, se posvetujte z osebnim zdravnikom ali dermatologom.

Preberite več o otroški koži.

Vzroki In Sprožilci

Možni vzroki in sprožilci atopijskega dermatitisa

Dermatologi so odkrili več dejavnikov, ki povzročajo in vplivajo na atopijski dermatitis. Na primer:

Če starši trpijo zaradi senenega nahoda ali astme, se pri otrocih lahko razvije atopijski dermatitis.
Deklice so bolj nagnjene k atopijskemu dermatitisu kot dečki.

 • Družinski člani imajo atopijski dermatitis, seneni nahod in/ali astmo. Znano je, da so atopijski dermatitis, seneni nahod in astma povezani, in dokazano je, da ima otrok več možnosti za razvoj atopijskega dermatitisa, če eden ali oba starša trpita zaradi ene ali vseh naštetih bolezni.

 • Otrok živi v razviti državi, po možnosti v mestu, kjer je onesnaženost večja, ali v kraju s hladnim podnebjem. Zanimivo je, da je možnost za razvoj atopijskega dermatitisa pri jamajških otrocih, ki živijo v Londonu, dvakrat tolikšna kot pri otrocih, ki živijo na Jamajki.

 • Deklica je. Ženske so nekoliko bolj nagnjene k bolezni kot moški.

 • Mama je bila ob rojstvu otroka starejša. Obstajajo dokazi, da so dojenčki bolj nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, če je bila mati ob njegovem rojstvu v poznih rodnih letih.

Ko se bolezen pojavi, obstajajo številni vzroki, ki vplivajo na poslabšanje simptomov ali pojav izbruha. Bolnikom primanjkuje naravnih vlažilnih faktorjev (NMF) (kot so aminokisline) in imajo moteno presnovo lipidov v povrhnjici. To pojasnjuje, zakaj je koža bolj nagnjena k suhosti in oslabljeni funkciji bariere.

"Težave pogosto povzroča začarani krog atopijske kože. Ta se začne, ko otrok praska srbečo kožo in oslabi že tako krhko bariero kože."

Bakterije Staphylococcus aureus se razmnožijo in okužijo kožo. Okužba povzroči vnetje, ki vpliva na pojav srbečice. In začarani krog se znova zažene.

Zdravila pomagajo prekiniti začarani krog atopijske kože.

Drugi Dejavniki

Določena živila, pijače, teksture in oblačila lahko povzročijo atopijsko kožo ali poslabšajo njeno stanje.

Ti vključujejo:

Starši bi se morali izogibati hrani, materialom in oblačilom, ki bi lahko sprožili bolezen pri otrocih.

 • materiale, kot sta volna in najlon, ki so lahko grobi in povzročajo potenje kože
 • alergije na hrano, najpogosteje na mlečne izdelke, oreščke in lupinarje (preden kakšno živilo izključite iz otrokove prehrane, se posvetujte z zdravnikom)
 • alergije na hišne pršice, prah ali cvetni prah
 • pralna sredstva
 • ličila (blagovne znamke za občutljivo kožo naj bi bile varne za uporabo)
 • pasivno kajenje

Simptome lahko poslabšajo tudi nekateri stranski učinki bolezni, kot sta stres in nespečnost.

Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo.

Rešitve

Ublažitev simptomov atopijskega dermatitisa na obrazu pri otrocih

Za starše je lahko izjemno boleče gledati otroka, kako trpi, vendar za atopijski dermatitis ne obstaja nobeno zdravilo. Kljub temu pa lahko redna in dosledna nega pomaga preprečiti poslabšanje bolezni, pomiri kožo – ublaži bolečino in srbečico –, zmanjša čustveno obremenitev, prepreči okužbe in zadebelitev kože.

Načrt zdravljenja bo verjetno vključeval redno nego kože in nekatere spremembe življenjskega sloga.

V fazi brez izraženih simptomov je ključnega pomena vsakodnevna uporaba vlažilnih izdelkov.

Vlažilni izdelki

Vlažilni izdelki, kamor sodijo losjoni, kreme, kreme za obraz, kopeli in olja za prhanje, ohranjajo kožo navlaženo, voljno in zaščiteno pred dražilnimi snovmi. Njihova redna uporaba je ključna za nego atopijske kože in lahko podaljša fazo brez izraženih simptomov. Pri otrocih in dojenčkih z atopijskim dermatitisom na obrazu nanesite vlažilno kremo za obraz vsaj dvakrat dnevno.

Redna uporaba vlažilnih izdelkov je pomembna, saj med drugim podaljša fazo brez izraženih simptomov.

Ključne sestavine, ki jih najdemo v formulah vlažilnih izdelkov, lahko vključujejo:

 • maščobne kisline omega-6 iz olja semen svetlina in olja grozdnih pečk, pomirijo in nahranijo kožo, obenem pa naravni zaščitni barieri kože povrnejo lipide.
 • Licochalcon A (izvleček iz korenine sladkega korena), ki je naravna protivnetna snov in antioksidant, zmanjša rdečino in ublaži vnetje.

Aktivna nega

Ko pride do izbruha, je treba vlažilne izdelke dopolniti z izdelki za aktivno nego, kot so topične kreme in spreji proti srbečici. Topične kreme običajno vsebujejo kortikosteroide, kot je hidrokortizon.

Za ublažitev akutnih simptomov atopijskega dermatitisa pri otrocih se lahko uporablja hidrokortizon. Vendar pa njegova dolgotrajna uporaba ni priporočljiva, saj hidrokortizon lahko stanjša kožo.

Hidrokortizon je učinkovit in hitro ublaži srbečico v primeru izbruha. Mnogi starši pa ga ne želijo uporabljati na otrokovi koži, saj lahko dolgotrajna uporaba povzroči številne negativne stranske učinke. Poleg tega s stalno uporabo izgublja svojo učinkovitost in ni primeren za uporabo na velikih območjih kože.

Klinično je dokazano, da negovalne lastnosti Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme pomembno izboljšajo videz kože v času izbruha. Ta negovalna rešitev za vašo kožo pomaga zmanjšati uporabo hidrokortizona med izbruhom. Eucerin AtopiControl acute negovalna krema ni farmacevtski izdelek in tudi ne more nadomestiti nobenega takšnega izdelka.

Eucerin AtopiControl sprej proti draženju nudi takojšnjo ublažitev srbečice in je primeren za otroke, starejše od treh let, in odrasle. Uporablja se lahko skupaj z Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo, ki je posebej uporabna takrat, ko ste zdoma.

Dodatni nasveti za starše, katerih otroci imajo atopijski dermatitis na obrazu

Priporočljivo je, da otroku prirežete nohte, da preprečite nevarno praskanje kože.

 • Za umivanje uporabite toplo vodo in ne vroče.
 • Kožo popivnajte skoraj do suhega, nato takoj nanesite vlažilni izdelek.
 • Vlažilni izdelek nanesite vsaj dvakrat dnevno.
 • Otroku prirežite in popilite nohte, da se ne more praskati in poškodovati kože.
 • Otroku ponoči nadenite bombažne rokavičke, da med spanjem ne bo praskal obraza.
 • Poskrbite, da bosta temperatura in vlažnost v sobi nizki.
 • Priporočljivo je, da otroku daste lutko, ki jo lahko praska, saj to zmanjša njegovo potrebo po praskanju lastne kože.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki