Atopijski dermatitis na rokah – Vzroki, simptomi in načini, kako najbolje pomiriti in negovati kožo

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis na rokah (znan tudi kot dermatitis ali ekcem na rokah) je pogost in prizadene približno enega od 20 ljudi1. Ta članek razlaga, na kaj moramo biti pozorni, kaj so možni vzroki in sprožilci ter predlaga, kako negovati atopijsko kožo.

(1 – Britansko dermatološko združenje, objavljeno marca 2016)

Kako vem, da imam atopijski dermatitis na rokah?

Simptomi se razlikujejo in segajo od blage suhosti, rdečine in srbečice do luskavosti, razpokanih in intenzivno srbečih rok. V najhujših primerih se lahko razvijejo mehurčki, koža razpoka in izloča tekočino ali zakrvavi. Prizadet je lahko kateri koli del rok, simptomi pa so pri vsaki osebi drugačni.

Simptomi ekcema na rokah so različni – od suhosti do mehurčkov in razpok.

Če imate vi ali vaš otrok že atopijski dermatitis na drugih predelih telesa, je verjetno, da sta oba pojava povezana. Več o tem, kako prepoznati simptome atopijskega dermatitisa, lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis pri dojenčkih, Atopijski dermatitis pri otrocih in Atopijski dermatitis pri odraslih.

Čeprav se ekcem na rokah lahko začne že v otroštvu, je pogostejši pri odraslih v delovnem obdobju. Velikokrat prizadene ljudi, katerih roke so v stiku s kemikalijami in drugimi dražilnimi snovmi v okviru njihove službe. Kot velja za vse vrste atopijskega dermatitisa, tudi ekcem na rokah ni nalezljiv, lahko pa predstavlja veliko težavo v življenju in na delovnem mestu. Več o tem lahko preberete v članku Vpliv atopijskega dermatitisa na spanje in kakovost življenja.

Blaga luskavica na rokah je lahko videti podobno kot ekcem. Če ste torej v dvomih glede svojih simptomov, se posvetujte z zdravnikom, ki lahko postavi pravilno diagnozo. Odkrijte več o tem v članku Psoriaza.

Kaj povzroči ali sproži ekcem na rokah?

Nekateri ljudje imajo genetsko nagnjenost k atopijskemu dermatitisu – več o možnih vzrokih lahko preberete v Razumevanje atopijskega dermatitisa. Zaradi tega primarnega stanja so dovzetnejši za zunanje dražilne snovi in alergene ter je bolj verjetno, da se jim razvije ekcem na rokah.

Pogosto umivanje in/ali grobe površinsko aktivne snovi lahko sprožijo ekcem na rokah.

Toda ekcem na rokah se lahko razvije tudi pri ljudeh brez tega primarnega stanja. Struktura kože na naših rokah je že sama po sebi bolj nagnjena k suhosti kot na drugih delih telesa. Razlog za to lahko odkrijete v članku Koža na različnih delih telesa. Pogosto umivanje, mrzlo vreme in kemikalije na delovnem mestu lahko poškodujejo zunanje plasti kože, kar povzroči, da se koža izsuši in je še bolj dovzetna za draženje. To stanje je znano tudi kot iritativni kontaktni dermatitis.

Druga oblika kontaktnega dermatitisa, imenovana alergijski kontaktni dermatitis, je veliko manj pogosta in se pojavi, če telo postane alergično na snov po redni izpostavljenosti. Simptomi so podobni, prav tako zdravljenje. Glavni alergeni vključujejo barve za lase, dišave, nikelj (uporablja se v nakitu in urah), lateks v gumijastih rokavicah in nekatere vrste rastlin.

Kadar je koža suha in razdražena, lahko praskanje simptome samo še poslabša. Kako, lahko preberete v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa.

Kako naj negujem atopijsko kožo na rokah?

Nakit lahko povzroči alergijski kontaktni dermatitis.
Redno vlaženje daje atopijskim rokam nego, ki jo potrebujejo.

Redna in učinkovita nega kože vam tudi pomaga, da koži zagotovite vso podporo, ki jo potrebuje, podaljšate obdobja brez izraženih simptomov in pomirite kožo, kadar je najbolj razdražena in srbeča.

Umivanje rok

Roke umivajte z mlačno vodo (izogibajte se previsokim ali prenizkim temperaturam) in uporabite nežen izdelek za umivanje brez dišav, ki je bil posebej zasnovan za redno uporabo in/ali za atopijsko kožo, kot je Eucerin čistilno olje.

Skušajte se izogibati brezvodnim protibakterijskim čistilnim izdelkom, saj ti pogosto vsebujejo alkohol in topila, ki lahko poslabšajo vaše simptome in povzročijo še hujši izbruh. 

Kožo popivnajte, namesto da bi jo podrgnili z brisačo, in takoj po umivanju rok nanesite vlažilni izdelek.

Vlaženje rok

Vlažilni izdelek za roke imejte doma ali na delovnem mestu ob vsakem umivalniku, da ga boste zares uporabili vsakič, ko si umijete roke in ko začutite, da so vaše roke suhe. Eucerin AtopiControl krema za roke je bila posebej zasnovana, da atopijskim rokam nudi vsakodnevno vlažilno nego, ki jo potrebujejo; vsebuje licochalcon A (za pomiritev kože in ublažitev rdečice) in ceramide (za okrepitev funkcije bariere kože).

Med izbruhi bolezni lahko uporabite Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo kot negovalni izdelek, ki dopolnjuje zdravljenje z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik. Dopolnilna nega je medicinski izraz za izdelek, ki okrepi učinke drugega izdelka. Čeprav Eucerin AtopiControl acute negovalna krema ni medicinski izdelek in tudi ni namenjena temu, da bi nadomestila katerega od njih, vsebuje mentoksipropandiol (izvleček mentola) in dekandiol (protibakterijsko učinkovino), ki dokazano hladita in pomirjata kožo ter poskrbita za hitro olajšanje. Po uporabi Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme nanesite Eucerin AtopiControl kremo za roke, da še povečate učinek.

Več o tem lahko preberete v članku Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov, informacije o tem, kako skrbeti za roke z ekcemom pri majhnih otrocih, pa najdete v Atopijski dermatitis pri dojenčkih in Atopijski dermatitis pri otrocih.

Medicinsko zdravljenje

Najpogostejša možnost medicinskega zdravljenja so steroidi, vendar blage steroidne kreme in mazila (kot je 1-odstotni hidrokortizon) ne odpravijo vedno simptomov na debeli koži, zato lahko zdravnik v nekaterih primerih priporoča močnejše formule. Včasih se za zdravljenje hude oblike dermatitisa na rokah uporablja tudi ultravijolična (UV) terapija.

Kaj lahko še storim, da poskrbim za svoje roke?

Najboljši način za odpravljanje ekcema na rokah je, da se poskušate izogibati vsemu, kar ga sproži. Nekateri so ugotovili, da jim pomaga naslednje:

  • Nosite zaščitna oblačila (npr. rokavice), da preprečite izpostavljenost.
  • Nosite bombažne rokavice pod trpežnimi vinilnimi ali neoprenskimi rokavicami. Tako zaščitite kožo pred drgnjenjem in preprečite kopičenje vlage v notranjosti rokavic.
  • Osušite notranjost gumijastih rokavic po uporabi in skrbite za čistočo bombažnih rokavic (redno jih perite z detergentom brez dišav in mil ali pa z izdelkom, s katerim si umivate roke).
  • Omejite količino nakita, ki ga nosite, zvečer ga snemite in ga redno čistite.

Če simptomi ne izzvenijo, se posvetujte z zdravnikom.

O tem, kako skrbeti za atopijsko kožo na drugih delih telesa, preberite v člankih Atopijski dermatitis na različnih delih telesa, Atopijski dermatitis na obrazu, Atopijski dermatitis na vekah in Atopijski dermatitis na lasišču.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki