Atopijski dermatitis na telesu pri otrocih – Prepoznavanje bolezni in ublažitev simptomov

Čas branja: 7 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis je nenalezljiva, zelo pogosta kožna bolezen, ki prizadene okrog 10–20 % otrok in 2–5 % odraslih po vsem svetu. Gre za kronično stanje kože, kar pomeni, da so simptomi lahko dolgotrajni, čeprav jih dojenčki in otroci lahko »prerastejo«. Značilni sta dve fazi bolezni – neakutna (brez izraženih simptomov) in akutna (izbruh). V obeh fazah lahko ustrezna nega kože pomaga ublažiti neugodje.

Znaki In Simptomi

KAJ JE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Atopijski dermatitis (ali atopijski ekcem) je vedno bolj pogosta kožna bolezen, ki prizadene odrasle, otroke in dojenčke vseh ras po celem svetu. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, saj 90 % prizadetih atopijski dermatitis dobi pred petim letom starosti, mnogi otroci pa ga prerastejo. Bolezen se le redko prvič pojavi v odraslosti.

1. Oslabljena funkcija bariere kože omogoča prodiranje mikroorganizmov. 2. Aktivacija imunskih celic, vnetje 3. Srbečica
Atopijska koža pri otrocih lahko postane neenakomerna, odebeljena in usnjata.

Simptomi se pojavijo na lasišču, obrazu in telesu, vendar se videz in prizadeta območja pri dojenčkih, otrocih in odraslih razlikujejo:

 • Pri dojenčkih se simptomi lahko pojavijo že v starosti 2–3 mesecev. Izpuščaj se običajno pojavi nenadoma, koža pa postane suha, luskava in srbeča. Med izbruhom se lahko na vneti koži pojavi izcedek. Pri dojenčkih se atopijski dermatitis značilno pojavi na obrazu, zlasti na licih, lasišču, kolenih in komolcih.  Zelo redko se atopijska koža pri dojenčkih pojavi na predelu plenic. Čeprav je plenični izpuščaj videti podobno, je to območje preveč vlažno, da bi se razvil atopijski dermatitis.
 • Če se bolezen pri otrocih razvije kasneje (med drugim letom in puberteto), se običajno najprej pojavi izpuščaj na telesu, ki je suh in ima srbeče, luskave predele. Koža lahko postane neenakomerna, odebeljena in usnjata. Pogosto prizadeta območja so tudi pregibi komolcev in kolen, vrat, zapestja, gležnji in/ali pregibi med zadnjico in nogami. Pri otrocih bele rase se simptomi običajno pojavijo na notranji strani sklepov – komolci, zapestja, za koleni in sprednji del gležnjev. Otroci črne in azijske rase so običajno prizadeti na nasprotni strani sklepov, na primer na zunanji strani komolcev in kolen.
 • Za atopijski dermatitis pri odraslih sta značilni zelo suha, luskava koža in stalna srbečica na obrazu in telesu.
Plišaste živali (najbolje iz bombaža) lahko zamotijo vašega otroka in preprečijo močno praskanje.

Atopijski dermatitis ima značilno dve fazi. V fazi brez izraženih simptomov je koža zelo suha, razdražljiva in luskava ter potrebuje vsakodnevno vlaženje. Akutna faza (ali izbruh) je bolj težavna in zahteva zdravljenje s topičnimi zdravili, ki pomirijo vneto kožo in ublažijo srbečico.

Bolezen je lahko zelo mučna, ne le za prizadete otroke, ampak tudi za njihove starše, ki težko preprečijo otrokom, da bi se praskali. Otroci, še posebej dojenčki in malčki, včasih drgnejo svoje telo ob posteljnino, igralne podloge ali druge površine, da bi ublažili srbečico, to pa lahko povzroči okužbo kože. Lahko se pojavijo težave s spanjem, kar predstavlja dodaten stres za starše.

Dobra novica je, da lahko učinkovito zdravljenje in ustrezna nega kože v veliki meri ublažita neugodje.

 

Kako lahko prepoznamo izbruh bolezni na otrokovem telesu?

Otrok ima morda izbruh, če …

ima zmerno do močno srbečico.

ima vneto in občutljivo kožo.

iz kože teče izcedek in je morda prisotna celo krvavitev.

Otrok verjetno nima izbruha, če …

nanos vlažilnega izdelka ublaži simptome.

simptome lahko prenaša brez praskanja.

je koža nepoškodovana in le rahlo luskava.

Če niste prepričani glede otrokovih simptomov, se posvetujte z dermatologom.

Preberite več o otroški koži.

Vzroki In Sprožilci

Možni vzroki in sprožilci atopijskega dermatitisa na otroški koži

Dermatologi so odkrili več dejavnikov, ki povzročajo in vplivajo na atopijski dermatitis, kot so:

Sorodstvo ima ključno vlogo – če ima eden ali oba starša atopijski dermatitis, se poveča možnost, da bo zbolel tudi otrok.
Otroci, ki živijo v urbanih predelih z večjo onesnaženostjo, so bolj nagnjeni k razvoju atopijskega dermatitisa.

 • Povezanost s senenim nahodom in astmo. Dokazano je, da je atopijski dermatitis povezan s senenim nahodom in astmo. Tako imenovani »atopijski pohod« se običajno začne z atopijskim dermatitisom v otroštvu, kasneje, v najstniških in odraslih letih, pa se razvijeta seneni nahod in astma.
 • Genetska povezanost. Če ima eden ali več družinskih članov atopijski dermatitis, obstaja možnost, da bodo otroci dobili kakšno od teh treh atopijskih bolezni.
 • Okolje. Otroci iz razvitih držav, ki živijo v urbanih predelih z večjo onesnaženostjo, in tisti, ki živijo v hladnih podnebjih, so bolj nagnjeni k razvoju atopijskega dermatitisa. Študija je pokazala, da je možnost za razvoj atopijskega dermatitisa pri jamajških otrocih, ki živijo v Londonu, dvakrat tolikšna kot pri otrocih, ki živijo na Jamajki.
 • Spol. Ženske so nekoliko bolj nagnjene k bolezni kot moški.
 • Starost mame ob rojstvu otroka. Obstajajo dokazi, da so dojenčki bolj nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, če je bila mati ob njegovem rojstvu v poznih rodnih letih.

Bolnikom primanjkuje naravnih vlažilnih faktorjev (kot so aminokisline in urea) in imajo moteno presnovo lipidov v povrhnjici. To pojasnjuje, zakaj je koža bolj nagnjena k suhosti in oslabljeni funkciji bariere.

Izbruhi se pogosto pojavijo v začaranem krogu atopijske kože (glejte sliko). To je krog vzroka in posledice, ki se začne, ko otrok praska srbečo kožo in oslabi že tako krhko bariero kože. Izpostavljene plasti kože postanejo idealno okolje za razmnoževanje bakterij Staphylococcus aureus. Te se razmnožijo in okužijo kožo. Okužba povzroči vnetje, pride do srbečice in krog se znova zažene.

Dermatološko zdravljenje pomaga prekiniti začarani krog atopijske kože.

Drugi Dejavniki

Sprožilci se razlikujejo od človeka do človeka, zato je koristno pisanje dnevnika, s katerim lahko spremljate zunanje dejavnike in njihov vpliv na stanje otrokove kože. Ti dejavniki lahko vključujejo:

Nekatera živila, kot so oreščki, lahko sprožijo simptome atopijskega dermatitisa.

 • Materiali, ki se dotikajo kože, kot sta najlon (ki lahko povzroči potenje) in volna (ki draži kožo).
 • Hrana in pijača. Pogosti sprožilci so mlečni izdelki, oreščki in lupinarji. Preden ta živila izključite iz otrokove prehrane, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, da otrok ne bo prikrajšan za pomembne hranilne snovi.
 • Alergije na živalsko dlako, cvetni prah ali hišne pršice.
 • Psihološki stres.
 • Pralna sredstva, še posebej ekološka.
 • Pasivno kajenje.
 • Simptome lahko poslabšata tudi pomanjkanje spanca in stres (stranska učinka bolezni).

Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo.

Rešitve

Ublažitev neugodja zaradi atopijskega dermatitisa na otroški koži

Vsakodnevna uporaba vlažilne nege ublaži suhost kože, draženje in srbečico, s tem pa se zmanjša čustvena obremenitev otrok in staršev ter izboljša kakovost življenja.

Čeprav za atopijski dermatitis ni zdravila, vsako medicinsko zdravljenje priporoča dosledno uporabo vlažilnih izdelkov, ki ublažijo suhost kože, draženje in srbečico ter zmanjšajo čustveno obremenitev otrok in staršev.

V fazi brez izraženih simptomov je bistveno, da kožo redno negujemo z vlažilnimi izdelki.

Vlažilni izdelki

Vlažilni izdelki, kot so kreme, losjoni in kreme za obraz, se lahko uporabljajo skupaj z dodatki za kopel in olji za prhanje, da koža ostane navlažena. Voljna koža je manj srbeča in zato manj nagnjena k praskanju in draženju.

Ključne sestavine, ki jih najdemo v formulah vlažilnih izdelkov, lahko vključujejo:

 • Maščobne kisline omega-6Olje semen svetlina in olje grozdnih pečk oskrbita naravno zaščitno bariero kože z lipidi ter pomirita in nahranita obolelo kožo.
 • Licochalcon A, naravna in učinkovita protivnetna sestavina in antioksidant iz korenine sladkega korena, učinkovito zmanjša rdečino in pomiri vnetje.

Dermatološko zdravljenje

V primeru izbruha je pomembno, da vlažilne izdelke dopolnimo z izdelki za aktivno nego, ki jih predpiše zdravnik, kot so zdravilne kreme. Topične kreme običajno vsebujejo kortikosteroide.

Kortikosteroidi so učinkovite sestavine, ki skoraj v trenutku ublažijo srbečico, ki spremlja izbruh. Vendar pa jih je treba uporabljati zmerno in v skladu z zdravnikovim priporočilom.

Eucerin AtopiControl acute negovalna krema pomembno izboljša videz kože v času izbruha.

Klinično je dokazano, da negovalne lastnosti Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme pomembno izboljšajo videz kože v fazi izbruha. Ta negovalna rešitev za vašo kožo pomaga zmanjšati uporabo hidrokortizona med izbruhom. AtopiControl acute negovalna krema ni farmacevtski izdelek in tudi ne more nadomestiti nobenega takšnega izdelka.

Eucerin AtopiControl sprej proti draženju poskrbi za takojšnjo ublažitev srbečice in je odlična dopolnitev Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme, ki je priročna za uporabo, kadar ste zdoma. Sprej je primeren za otroke, starejše od treh let.

Dodatni nasveti za starše, katerih otroci imajo atopijski dermatitis na telesu

Voda za kopanje dojenčka naj bo topla, vendar nikoli vroča.
Priporočljivo je, da otroku prirežete nohte, da preprečite nevarno praskanje kože.

 • Otroka kopajte v topli, ne vroči vodi.
 • Čas kopanja omejite na 5 do 10 minut.
 • Ne uporabljajte penečih kopeli.
 • Za dojenčke, starejše od treh mesecev, uporabite Eucerin AtopiControl čistilno olje kot dodatek kopeli.
 • Kožo popivnajte skoraj do suhega, nato takoj nanesite vlažilni izdelek.
 • Vlažilni izdelek nanesite vsaj dvakrat dnevno.
 • Otroku prirežite in popilite nohte, da se ne more praskati in poškodovati kože.
 • Otroku ponoči nadenite bombažne rokavice, da med spanjem ne more praskati kože.
 • Poskrbite, da bosta temperatura in vlažnost v sobi nizki.
 • Priporočljivo je, da otroku daste lutko, ki jo lahko praska, saj to zmanjša njegovo potrebo po praskanju lastne kože.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki