Atopijski dermatitis na vekah – Vzroki, simptomi in načini, kako najbolje pomiriti in negovati kožo

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis – znan tudi kot atopijski ekcem – je kronična (tj. vztrajna ali dolgotrajna) kožna bolezen, za katero je značilna suha, luskava in srbeča koža. Pojavi se lahko kjer koli na telesu in lahko izbruhne tudi na obrazu.
Ta članek se osredotoča na atopijski dermatitis na vekah in okrog njih. Razlaga, kako prepoznati, ali ga imate vi oz. vaš otrok, opisuje možne vzroke in sprožilce ter podaja predloge za vsakdanjo nego atopijske kože in za pomiritev kože med izbruhom.

Kako vem, ali imam atopijski dermatitis okrog oči?

Če je koža okrog oči suha, pordela in srbeča, imate morda atopijski dermatitis. Nekateri občutijo tudi pekočo bolečino.

Če imate vi ali vaš otrok že atopijski dermatitis na drugih delih telesa, je zelo verjetno, da so simptomi okrog oči povezani z njim. Atopijski dermatitis na obrazu je še posebej pogost pri dojenčkih in otrocih, ima pa ga tudi veliko odraslih. Več o tem lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis in dojenčki, Atopijski dermatitis in otroci ter Atopijski dermatitis in odrasli.

Če niste prepričani glede simptomov, se posvetujte z zdravnikom, ki bo postavil ustrezno diagnozo in vam svetoval.

Če vi ali vaš otrok nimate atopijskega dermatitisa, potem gre lahko za eno od drugih oblik dermatitisa, ki so prav tako pogoste na predelu okrog oči in imajo zelo podobne simptome. Te vključujejo:

  • seboroični dermatitis (ali seboroični ekcem): ta vrsta dermatitisa, ki naj bi jo povzročala reakcija na kvasovke na površini kože, lahko prizadene tudi robove vek. Koža je videti pordela z rumenimi luskami, vendar redko srbi. Seboroični dermatitis lahko prizadene otroke in odrasle, a če se pojavi na predelu okrog oči, se to običajno zgodi pri odraslih. Več o seboroičnem dermatitisu na splošno lahko preberete tukaj.
  • kontaktni dermatitis: pogosto se pojavi na rokah, izraža pa se kot rdeč in dražeč izpuščaj, ki ga povzroča alergijska reakcija na nekaj, s čimer je ali je bila koža v stiku. Najpogostejšo obliko kontaktnega dermatitisa na predelu okrog oči povzroča alergijska reakcija na lak za nohte, do katere pride, ko si ljudje, ki imajo nalakirane nohte, manejo oči, vendar lahko občutljivost na predelu okrog oči povzročijo tudi druge vrste ličil.

Več o simptomih atopijskega dermatitisa in o tem, kako se razlikujejo na posameznih predelih telesa, lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis na obrazu, Atopijski dermatitis na glavi/lasišču, Atopijski dermatitis na rokah in Atopijski dermatitis na različnih delih telesa.

Kaj povzroča atopijski dermatitis na vekah?

Atopijski dermatitis okrog oči lahko povzroča nelagodje in je obremenjujoč.

Koža okrog oči in na vekah je izjemno občutljiva: je približno trikrat tanjša od preostale kože na obrazu (in približno štirikrat do šestkrat tanjša od kože telesa). Več o tem lahko preberete v članku o koži na različnih delih telesa. Prav zato je posebno nagnjena k izsušitvi in razdraženosti.

Ko koža na tem predelu postane suha in razdražena, praskanje zelo hitro poslabša simptome, saj se koža okrog oči zelo hitro poškoduje.

Več o splošnih vzrokih in sprožilcih atopijskega dermatitisa preberite v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa.

Kako naj negujem atopijsko kožo na vekah?

Atopijski dermatitis ima dve značilni fazi, zato nego prilagodite fazi, v kateri je koža:

Na atopijskih vekah uporabljajte nežen odstranjevalec ličil za oči.

Vsak dan in v obdobju med izbruhi
Ker je koža okrog oči posebno občutljiva, izberite nežne odstranjevalce ličil za oči, čistilne izdelke in vlažilne izdelke, ki ne vsebujejo dišav. Izogibajte se kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo dišave in konzervanse, ker ti lahko razdražijo vašo kožo.

Med akutno fazo, ko pride do izbruha:
Vprašajte zdravnika za nasvet, kako pomiriti in negovati kožo okrog oči med izbruhom. Morda vam bo predpisal kortizon, ki lahko učinkovito ublaži simptome.
Več o možnih sprožilcih izbruha ter o pomiritvi in negi atopijske kože v fazi izbruha lahko preberete v članku Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki