Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih – Kako negovati mlado atopijsko kožo

Čas branja: 7 min
Pokaži več

Približno 60 % vseh ljudi z atopijskim dermatitisom zboli v prvem letu življenja, 90 % pa v prvih petih letih1.

Ta članek razlaga, kako negovati mlado atopijsko kožo. Navaja, kako nežna in redna nega kože pomaga ohraniti mlado kožo navlaženo, kar podaljša obdobja med izbruhi in zmanjša njihovo resnost. Poleg tega podaja, kako prilagoditi nego dojenčka trenutni fazi bolezni.  Več o simptomih, vzrokih in sprožilcih bolezni preberite v članku Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih.

Kako negovati atopijsko kožo pri dojenčku ali otroku?

Atopijski dermatitis (znan tudi kot atopijski ekcem) značilno poteka v dveh fazah:

 • akutna faza, ko bolezen izbruhne in je koža kar se da razdražljiva;
 • mirnejša obdobja med izbruhi.

Več o teh fazah lahko preberete v člankih Razumevanje atopijskega dermatitisa in Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov.
Koža vašega dojenčka ali otroka ima v vsaki fazi nekoliko drugačne potrebe, zato priporočamo, da prilagodite redno nego kože tako, da je primerna za fazo bolezni in stanje kože. V grobem to pomeni:

 • vsakodnevna nega: Nežno čiščenje in redno, učinkovito ter obilno vlaženje ohranjata kožo mehko in voljno ter podaljšata obdobje med izbruhi.
 • nega v akutni fazi: Uporaba protivnetnih mazil in krem (ter nekaterih zdravniško nadzorovanih metod) ter običajno vsakodnevno vlaženje pomirita kožo med izbruhom.

Ali obstaja redna vsakodnevna nega, ki pomaga ublažiti atopijski dermatitis pri otrocih?

Nežno čiščenje

Nežno čiščenje je prvi korak pri negi dojenčkove atopijske kože.

Zdravilo za atopijski dermatitis ne obstaja, zato mora biti vsakodnevna nega kože osredotočena na krepitev zaščitne bariere kože, da se podaljša obdobje med izbruhi. To lahko dosežete tako, da kožo oskrbite z vlago in lipidi, ki jih potrebuje, da se prepreči nadaljnjo izsušitev kože. 

Čas kopanja je pomemben čas tkanja vezi med dojenčkom in starši, toda celo čista voda lahko poveča izgubo vlage2, zato naj bo kopanje kratko, ko pa je otrok dovolj star, ga spodbujajte k prhanju namesto h kopanju.  Ker vroča voda povzroči še dodatno izgubo vlage, uporabljajte toplo vodo.

Grobi čistilni izdelki lahko odstranijo nujno potrebne lipide in poškodujejo občutljivo zaščitno bariero ter ravnovesje vlage pri mladi koži. Izogibajte se penečim kopelim, alkalnim milom in močnim površinsko aktivnim snovem, kot je natrijev lavrilsulfat. Izberite blag čistilni izdelek brez mil, kot je Eucerin AtopiControl čistilno olje. Ta izdelek je popoln dodatek za dojenčkovo kopel in je dokazano nežen do mlade atopijske kože. 
Po kopanju kože ne drgnite, ampak jo popivnajte do suhega s čisto, mehko brisačo.

Redno vlaženje

Pomembno je, da dojenčkovo telo navlažite takoj po umivanju, da preprečite dodatno izhlapevanje vode iz njegove kože. Toda enkrat na dan ni dovolj – učinkovito obvladovanje atopijske kože je odvisno od rednega in stalnega nanosa vlažilnih izdelkov (znanih tudi kot emolienti)2. Priporočamo, da otrokovo kožo po telesu navlažite vsaj dvakrat dnevno (tudi po oljni kopeli). Otrokove roke in obraz bodo najverjetneje potrebovali pogostejšo nego.

Redno vlaženje lahko pomaga preprečiti izsušitev otrokove kože.
Linija Eucerin AtopiControl vam pomaga negovati dojenčkovo atopijsko kožo.

Poiščite izdelke, ki ne vsebujejo dišav, imajo pa preizkušene in nežne aktivne sestavine, kot so:

 • licochalcon A: izvleček sladkega korena, ki pomiri kožo;
 • ceramidi: za krepitev naravne zaščitne bariere kože;
 • naravna olja, bogata z omega maščobnimi kislinami, ki nahranijo in zaščitijo občutljivo in suho kožo.

To so tudi ključne sestavine izdelkov linije Eucerin AtopiControl. Eucerin AtopiControl negovalna krema in Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa sta idealna vlažilna izdelka za vsakodnevno nego pri dojenčkih in otrocih, starejših od treh mesecev. Če je vaš dojenček mlajši od treh mesecev, se glede izdelkov, ki naj bi jih uporabljali, posvetujte z zdravnikom. Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa je bogat izdelek, ki se enostavno nanese na otrokovo celotno telo, obenem pa zagotavlja intenzivno vlaženje, ki ga koža potrebuje. Eucerin AtopiControl negovalna krema je idealna za posamezne problematične predele, kot so pregibi komolcev in kolen. Vzemite si čas, da izdelek vmasirate v dojenčkovo kožo z nežnimi in pomirjajočimi potegi. Nikoli ni dobro, da hitite z nanosom, saj to lahko dojenčku povzroči stres in poslabša simptome.

Zaščita pred soncem

Dojenčkov ne izpostavljajte soncu, zlasti v prvih mesecih. Ko so stari tri mesece ali več, naj bodo izpostavljeni soncu le omejen čas. Izogibajte se opoldanskim uram, ko je sonce najmočnejše, otrokovo občutljivo kožo zaščitite z oblačili in uporabite izdelek z zelo visokim zaščitnim faktorjem, kot je Eucerin Sensitive Protect losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+.  Če imate raje izdelek za zaščito pred soncem brez kemičnih filtrov, preizkusite Eucerin Sensitive Protect losjon za zaščito otroške kože pred soncem z mineralnimi filtri ZF 30.  Oba izdelka sta primerna za dojenčke in otroke, starejše od treh mesecev.

Ko je otrok star tri leta ali več, preizkusite Eucerin Sensitive Protect fluid za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+ ali Eucerin Sensitive Protect sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+. Oba izdelka sta primerna za otroke z atopijsko kožo, kar je klinično in dermatološko potrjeno.

Več o negi mlade kože na soncu lahko preberete v članku Otroci in sonce.

Kako pomiriti dojenčkovo kožo med izbruhom atopijskega dermatitisa?

Bistveno pri negi kože v akutni fazi atopijskega dermatitisa je pomiriti kožo, ublažiti draženje in srbečico ter zmanjšati neudobje otroka. K sreči si lahko pomagate s številnimi ukrepi:

Farmacevtski izdelki in postopki

Mazila in kreme, kot so kortikosteroidi (npr. krema z 1 % hidrokortizonom), nudijo hitro in učinkovito olajšanje, vendar so običajno predpisani samo za kratkotrajno uporabo.
Če so otrokovi simptomi hudi in ne izginejo, vam zdravnik lahko priporoča alternativne rešitve, kot so:

 • antihistaminiki za zmanjšanje močne srbečice;
 • terapija z mokrimi oblogami.

Terapija z mokrimi oblogami

Povoji pomagajo nadomestiti esencialne lipide kože in zmanjšajo srbečico, tako da hladijo otrokovo kožo. Preden preizkusite terapijo z mokrimi oblogami, se posvetujte z zdravnikom, da se prepričate, da je to prava rešitev za vašega otroka.

 1. Nanesite pomirjajoč vlažilni izdelek za atopijsko kožo.
 2. Cevast povoj namočite v mlačno vodo, ga ožemite in namestite na prizadeti predel, ko je še moker.
 3. Mokri povoj prekrijte s suhim, da bo ostal na mestu.
 4. Obloge pustite na telesu najmanj eno uro, najbolje pa štiri do šest ur.
 5. Povoj ponovno zmočite po treh urah.

Ker pri dojenčkih obstaja tveganje za hipotermijo, povoj izmenično uporabljajte na trupu, rokah in nogah.

Izdelki za nego kože s pomirjajočimi sestavinami

Obstajajo mnoge aktivne sestavine, ki dokazano pomirijo kožo med izbruhom:

 • licochalcon A: izvleček sladkega korena, ki zmanjša vnetje in pomiri razdraženost;
 • dekandiol: močan antioksidant, ki deluje protibakterijsko, da prepreči okužbo;
 • mentoksipropandiol: derivat mentola, ki hladi kožo in zmanjša srbečico na senzorni ravni, da otrok nima tako močne potrebe po praskanju, kar prepreči dodatne poškodbe kože. 

Licochalcon A, dekandiol in mentoksipropandiol so sestavine formule Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme, ki je primerna za uporabo pri dojenčkih in otrocih, starejših od treh mesecev. Eucerin AtopiControl acute negovalna krema ni medicinski izdelek in ni nadomestilo za medicinski izdelek, lahko pa se uporablja kot dopolnilna nega med zdravljenjem z zdravili, da okrepi učinke medicinskega izdelka.

Eucerin acute negovalna krema pomaga pomiriti kožo med izbruhom.

Najprej nanesite medicinski izdelek in pustite, da se povsem vpije. Šele nato uporabite Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo. Na koncu nanesite še Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa.
Klinične in dermatološke študije kažejo, da Eucerin AtopiControl acute negovalna krema, ki ji sledi nanos Eucerin AtopiControl losjona za telo, izboljša stanje kože, ublaži srbečico, spodbuja dober nočni spanec ter izboljša splošno kakovost življenja3. Več o tem lahko preberete v članku o vplivu atopijskega dermatitisa na spanje in kakovost življenja.

S čim še je mogoče ublažiti simptome?

Poleg nežne in učinkovite nege kože je koristno tudi odkriti morebitne sprožilce in pomagati otroku, da se jim izogne. To pomaga podaljšati obdobja med izbruhi ter zmanjšati resnost izbruhov, ko se pojavijo. Več o možnih ukrepih preberite v članku Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih.

Viri

 1. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 2. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 3. Pri uporabi skupaj z Eucerin AtopiControl losjonom za nego telesa. Vir: Beiersdorfova raziskava, podpora za trditev pri testu uporabe AtopiControl, maj 2017

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki