Eczema in adults

Atopijski dermatitis pri odraslih Vzroki, simptomi in načini, kako najbolje pomiriti in negovati kožo

Čeprav je pogosto označen kot otroška bolezen, se atopijski dermatitis pojavi tudi pri enem od dvanajstih odraslih1. Nekateri imajo simptome, ki vztrajajo še iz otroštva, pri drugih pa se lahko prvič pojavijo šele v odraslosti. V tem članku so opisani simptomi, vzroki in sprožilci za to bolezen ter podani predlogi za najboljšo nego atopijske kože pri odraslih.

Kaj povzroča atopijski dermatitis pri odraslih?

Večina otrok atopijski dermatitis do pubertete preraste, toda pri nekaterih simptomi vztrajajo tudi v odraslosti. Nedavna raziskava kaže, da obstaja večja možnost za pojav simptomov v odraslosti, če ste imeli kot otrok vztrajno ali resno obliko atopijskega dermatitisa oz. atopijski dermatitis s poznim začetkom.2

Obstajajo tudi številni genetski in okoljski dejavniki, zaradi katerih so nekateri ljudje bolj nagnjeni k atopijskemu dermatitisu kot drugi, ne glede na njihovo starost.

 

Kako atopijski dermatitis vpliva na odrasle?

Simptomi atopijske kože so suha, srbeča in razdražljiva koža. Za bolezen sta značilni dve fazi: akutna faza oz. faza izbruha ter obdobje med akutnimi fazami, ko je koža bolj pomirjena in manj odzivna. Pri svetlopoltih ljudeh je atopijska koža običajno pordela in lahko postane rjava. Pri temnejših polteh lahko prizadeti predel postane svetlejši ali temnejši, saj atopijski dermatitis vpliva na pigmentacijo.

Prizadeta območja se razlikujejo glede na starost. Pri odraslih se simptomi najpogosteje pojavijo na obrazu (vključno z občutljivim predelom okrog oči), lasišču, pregibih komolcev in kolen, rokah in stopalih. Več o atopijskem dermatitisu na posameznih predelih lahko preberete v članku Atopijski dermatitis na obrazu.

Suha, srbeča koža povzroča neudobje in lahko pomembno vpliva na kakovost življenja. Nenehno praskanje lahko povzroči težave na delovnem mestu in neprespane noči.

Srbeča koža povzroča neudobje.
Srbeča koža povzroča neudobje.
Atopijski dermatitis povzroča stres in lahko vpliva na kakovost življenja.
Atopijski dermatitis povzroča stres in lahko vpliva na kakovost življenja.

Kaj sproži izbruh in kako ga preprečiti?

Obstajajo številni zunanji vplivi, ki lahko sprožijo izbruh atopijskega dermatitisa. Prav tako pa obstaja veliko stvari, ki jih lahko preizkusite za zmanjšanje števila izbruhov.

Naslednji potencialni sprožilci so pogosteje povezani z odraslimi kot z dojenčki in otroki:

 

Reakcija na kemikalije na delovnem mestu

 Pri odraslih z atopijskim dermatitisom obstaja večja možnost za razvoj kontaktnega dermatitisa na delovnem mestu. Kontaktni dermatitis se pojavi, kadar je koža razdražena zaradi naravnih in sintetičnih kemikalij, ki se uporabljajo na delovnem mestu, ali je alergična nanje. Te kemikalije so lahko močna mila, dišave, barvila in topila. Skušajte omejiti izpostavljenost (npr. z uporabo rokavic) in obvezno temeljito umijte in navlažite kožo po vsaki izpostavljenosti dražečim snovem.

 
Poskusite zmanjšati stres, ki lahko sproži pojav atopijske kože
Poskusite zmanjšati stres, ki lahko sproži pojav atopijske kože.

Pot
Vadba je odlična za duha in telo, vendar lahko hitre spremembe temperature v kombinaciji s soljo v potu povzročijo izsušitev kože in sprožijo vnetje. Med vadbo si občasno vzemite odmor, da se ohladite, spijte veliko vode in nosite lahka, naravna in zračna oblačila.

Cigaretni dim
Opustite ali pa vsaj zmanjšajte kajenje, saj dim lahko sproži pojav atopijske kože.

Kateri izdelki za nego kože pomirijo in negujejo atopijsko kožo?

Nežno, a temeljito čiščenje in učinkovito vlaženje vašo kožo oskrbita z vsakodnevno nego, ki jo potrebuje, in podaljšata obdobje med izbruhi.

Kako izbrati čistilni izdelek za vsakodnevno uporabo?

Poiščite izdelek, ki je bil preizkušen na atopijski koži in je dokazano učinkovit. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo dišave in barvila. Za umivanje telesa priporočamo Eucerin AtopiControl čistilno olje in za čiščenje obraza Eucerin UltraSENSITIVE čistilni fluid.

Izogibajte se prevroči vodi (ker lahko izsuši kožo) in se namesto kopanja raje na hitro oprhajte. Kože ne drgnite, ampak jo popivnajte do suhega, nato pa takoj nanesite vlažilni izdelek.

Po prhanju kože ne drgnite, ampak jo popivnajte
Po prhanju kože ne drgnite, ampak jo popivnajte.

Kako izbrati vlažilni izdelek za vsakodnevno uporabo?

Poiščite izdelke, ki vsebujejo preizkušene aktivne sestavine, kot so:

  • licochalcon A: izvleček sladkega korena, ki pomiri kožo in zmanjša rdečino
  • ceramidi: okrepijo funkcijo bariere kože
  • naravna olja, bogata z maščobnimi kislinami omega, ki pomirijo, nahranijo in zaščitijo kožo.

To so tudi ključne sestavine formule izdelkov linije Eucerin AtopiControl. Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa se enostavno nanese na celo telo, Eucerin AtopiControl negovalna krema pa je idealna za problematične predele, kot so pregibi komolcev in kolen. Za atopijski dermatitis na rokah priporočamo Eucerin AtopiControl intenzivno kremo za roke, za obraz pa Eucerin AtopiControl kremo za obraz.

Redno vlaženje pomaga zmanjšati simptome atopijskega dermatitisa
Redno vlaženje pomaga zmanjšati simptome atopijskega dermatitisa.

Kako naj pomirim kožo v fazi izbruha?

Če imate atopijski dermatitis, se posvetujte z zdravnikom. Lahko vam priporoči naslednje:

  • steroid, kot je krema z 1 % hidrokortizona;
  • učinkovitejša krema ali mazilo; 
  • povoji in mokre obloge; 
  • fototerapija (zdravljenje z ultravijolično svetlobo za zmanjšanje vnetja);
  • peroralni kortikosteroidi in včasih tudi antibiotiki za preprečevanje okužb kože;
  • antihistaminiki za zmanjšanje močne srbečice.
Izdelki Eucerin AtopiControl pomirijo in negujejo atopijsko kožo
Izdelki Eucerin AtopiControl pomirijo in negujejo atopijsko kožo.

Nemedicinski izdelek, kot je Eucerin AtopiControl acute negovalna krema, lahko uporabljate skupaj z medicinskim izdelkom za pomiritev kože v fazi izbruha. Poleg licochalcona A ta krema vsebuje hladilni mentoksipropandiol in protibakterijski dekandiol.  Najprej nanesite topični medicinski izdelek in počakajte, da se vpije. Šele nato nanesite Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo na predel kože, kjer je prisoten izbruh bolezni. Na koncu uporabite ustrezen negovalni izdelek Eucerin, kot je Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa.

Viri

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.