Atopijski dermatitis in otroci – Vzroki, simptomi in načini, kako najbolje pomiriti in negovati otroško kožo

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis je najpogostejša kožna bolezen pri otrocih in prizadene približno 15–20 % otrok.1,2,3,4 Simptomi – suha, pordela, srbeča in razdražena koža – so lahko izjemno neprijetni za otroke in lahko povzročijo veliko stisko staršem in skrbnikom.

Ta članek opisuje, kako atopijski dermatitis vpliva na otroke in njihove družine. Razlaga simptome, vzroke in sprožilce ter načine, kako negovati kožo, da ublažite simptome in podaljšate obdobja med izbruhi.

 

Kako atopijski dermatitis vpliva na otroke?

Atopijski dermatitis se lahko pri otrocih pojavi kadar koli. Pri mnogih se pojavi, ko so še dojenčki, večina pa bolezen dobi pred petim letom.5

Med drugim letom in puberteto se atopijski dermatitis običajno izraža v obliki območij suhe, pordele in srbeče kože na vratu, zapestjih, gležnjih, pregibih kolen in komolcev ter v predelu med zadnjico in nogami. Simptomi so pogosto prisotni več kot tri mesece (medicinska definicija za kronično bolezen) in koža na vnetih predelih se lahko odebeli ter dobi usnjato teksturo. 

Atopijski dermatitis ima dve izraziti fazi:

 • akutno fazo, ko pride do izbruha in je otrokova koža najbolj razdražljiva.
 • neakutno fazo med izbruhi, ko je koža na pogled in otip pomirjena. 
Akutna faza je najbolj obremenjujoča. Otrok lahko občuti veliko neudobje, srbečica lahko postane tako intenzivna, da otrok ne more spati, in bolezen lahko močno vpliva na njegovo kakovost življenja.Bolezen lahko vpliva tudi na kakovost življenja staršev in skrbnikov, ki občutijo nemoč, krivdo in potrtost

Medtem ko večina otrok preraste atopijski dermatitis do pubertete, lahko bolezen vztraja tudi v odraslosti. Raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki imajo kot otroci atopijski dermatitis, lahko razvijejo druge, sorodne bolezni, kot sta astma in alergijski rinitis.8

Če otroka moti stanje kože in ste zaskrbljeni glede simptomov, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj povzroča in sproži atopijski dermatitis pri otrocih?

Ljudje z družinsko anamnezo atopijskega dermatitisa imajo večje možnosti, da zbolijo.
Izbruhi atopijskega dermatitisa lahko povzročijo neprespane noči pri otrocih.

Atopijski dermatitis je povezan z oslabljeno funkcijo bariere kože in motnjo imunskega sistema. Dermatologi so odkrili več dejavnikov, ki povzročajo in vplivajo na atopijski dermatitis:

Genetska predispozicija
Za razvoj atopijskega dermatitisa obstajata dva glavna dejavnika tveganja: 1) genetska okvara gena filagrin (FLG)2,9 in 2) družinska anamneza atopijske bolezni.2,10

Otroci lahko okvaro filagrina podedujejo od obolelih staršev.11 Če ima eden izmed staršev atopijski dermatitis, ima otrok 40-odstotno možnost, da ga podeduje. Če imata oba starša to bolezen, ta možnost naraste na 60–80 %12.

Dokazano je tudi, da je atopijski dermatitis povezan z alergijami.. Družinska anamneza senenega nahoda in/ali astme poveča verjetnost, da bo dojenček dobil atopijski dermatitis.

Prizadeti imajo tudi nepravilen imunski odziv (znan kot atopija), zaradi katerega koža bolj intenzivno reagira na okolje in je dovzetna za vnetje.

Podnebje/onesnaženost
Rojstvo v razvitih državah, hladnem podnebju ali onesnaženem mestu naj bi povečalo tveganje za pojav atopijskega dermatitisa. Tudi vremenske razmere lahko sprožijo simptome.13

Občutljivost za alergene
Oslabljena funkcija bariere olajša morebitnim alergenom, kot so cvetni prah, hišni prah in živalske dlake, da razdražijo kožo.
Vloga, ki naj bi jo imele alergije na živila na atopijski dermatitis, je sporna2 vendar nekateri ugotavljajo, da določena živila naredijo otrokovo kožo občutljivejšo in bolj nagnjeno k izbruhu.  

Drugi zunanji škodljivi dejavniki
Grobe tkanine, močna čistila in kemikalije, ki se uporabljajo v bioloških pralnih praških, lahko poslabšajo stanje občutljive mlade kože. Raziskava je dokazala, da je pasivno kajenje izjemno škodljivo za mlada pljuča.14

Praskanje
Tudi simptomi atopijskega dermatitisa lahko sprožijo in/ali poslabšajo izbruh. Ker je koža suha in srbeča, se otroci praskajo. Praskanje poškoduje zaščitno bariero kože in bakterija Staphylococcus aureus se lahko razmnoži ter okuži kožo. Ta okužba povzroči vnetje in srbečico, ki poslabšata stanje, koža pa postane še bolj razdražljiva in srbeča: začarani krog atopijske kože.

Kako negovati atopijsko kožo pri otroku?

Dobra novica je, da lahko učinkovito zdravljenje z zdravili in dobra nega kože ublažita večino neudobja med izbruhom atopijskega dermatitisa in pomagata podaljšati obdobja med izbruhi.
Otroška koža je tanjša in manj pigmentirana kot koža odraslih. Več o strukturi mlade kože preberite v članku Koža dojenčkov in otrok.  Koristi ji nežna nega glede na trenutno fazo: 

Redno vlaženje lahko pomaga preprečiti izsušitev otrokove kože.

 • med neakutno fazo, potrebuje vsakodnevno vlaženje, ki ublaži suhost in podaljša obdobje med izbruhi;
 • med akutno fazo oz. med izbruhom potrebuje poleg običajnega vsakodnevnega vlaženja še medicinske in nemedicinske izdelke, ki pomirijo in ublažijo simptome.

Pravi vlažilni izdelki ter redna in skrbna nega imajo ključno vlogo pri zaščiti in pomiritvi otrokove atopijske kože.

  

Kako še zmanjšati izbruhe?

Izberite nežne, koži prijazne tkanine, ki ne dražijo kože.
Rokavičke proti praskanju lahko pomagajo preprečiti poškodbe kože.

Skušajte beležiti, kdaj se na otrokovi koži pojavi izbruh, in se o tem pogovorite z zdravnikom. To bo pomagalo odkriti morebitne sprožilce in določiti najboljše zdravljenje. Čeprav je vsak človek drugačen, obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate vpliv morebitnih sprožilcev:

Ne kadite v bližini otroka.
Pasivno kajenje lahko poslabša simptome. 

Izberite nežne, koži prijazne tkanine
Bombaž in lan sta manj groba kot sintetične tkanine. Izogibajte se grobi volni. Nova oblačila operite, da odstranite vse kemikalije, ki so morda ostale po proizvodnem procesu.

Alergije na živila
Če menite, da živila, ki jih otrok uživa, sprožajo simptome ali poslabšajo atopijski dermatitis, se posvetujte z zdravnikom, preden te morebitne sprožilce izločite iz otrokove prehrane. Pomembno je, da otrok dobi kalcij, energijo in beljakovine, ki jih potrebuje za rast in razvoj.

Zmanjšajte poškodbe, ki jih lahko povzroči praskanje

Tudi simptomi atopijskega dermatitisa lahko sprožijo in poslabšajo stanje. Če ima otrok suho in srbečo kožo, se najverjetneje praska. Praskanje še bolj poškoduje kožo, ki postane dovzetna za bakterije, te pa lahko dodatno poslabšajo srbečico. To je znano kot začarani krog atopijske kože.

Praskanje lahko povzroči okužbo kože, zato poskrbite, da ima otrok pristrižene nohte. Bombažne rokavičke (znane tudi kot rokavice proti praskanju), ki jih otrok nosi ponoči, prav tako lahko pomagajo preprečiti poškodbe kože.

 

Viri

 1. New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. Flohr C, Mann J. Allergy. 2014 Jan; 69(1):3–16. Epub 2013 Nov 21.
 2. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115–123
 3. Nutten S. Atopic dermatitis: global epidemiology and risk factors. Ann Nutr Metab. 2015; 66 (suppl 1):8–16. doi:10.1159/000370220.
 4. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014;70(2):338–351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 5. Research statistics in Atopic Eczema: what disease is this? Kam-Lun Ellis Hon et al, Ital J Pediatr. 2012; 38:26
 6. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. Lewis-Jones S. Int J Clin Pract. 2006 Aug; 60(8):984–92. 
 7. Sleep disturbance in children with moderate/severe atopic dermatitis: A case-control study. Fishbein AB1, Mueller K2, Kruse L3, Boor P3, Sheldon S4, Zee P5, Paller AS2., J Am Acad Dermatol. 2018 Feb; 78(2):336–341. doi: 10.1016/j.jaad.2017.08.043. Epub 2017 Oct 28.
 8. Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010; 105:99–106. doi: 10.1016/j.anai.2009.10.002.
 9. Sicherer SC, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2008. J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(2):319–327. doi: 10.1016/j. jaci.2008.12.025.
 10. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014; 70(2):338–351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 11. Comprehensive analysis of the gene encoding filaggrin uncovers prevalent and rare mutations in ichthyosis vulgaris and atopic eczema. Sandilands et al. Nat Genet. 2007 May; 39(5):650–4.
 12. Genetics of atopic eczema. An update, Rodríguez1, Weidinger S., Hautarzt. 2015 Feb; 66(2):84–9. doi: 10.1007/s00105-014-3565-x.
 13. Suarez-Varela MM, Garcia-Marcos Alvarez L, Kogan MD, Gonzalez AL, Gimeno AM, Aguinaga Ontoso I et al. Climate and prevalence of atopic eczema in 6- to 7-year-old school children in Spain. ISAAC phase III. Int J Biometeorol 2008; 52:833–840.
 14. Parents' smoking habit and prevalence of atopic eczema in 6-7 and 13-14 year-old schoolchildren in Spain. ISAAC phase III. Morales Suárez-Varela M et al. Allergol Immunerpathol (Madr), 2008 Nov-Dc; 36(6): 336–42
 

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki