Kaj povzroča izbruh pri atopijski koži – In kako ublažiti simptome?

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Življenje z atopijsko kožo je lahko težavno, še posebej med fazo izbruha, ko so simptomi najmočneje izraženi. V tem članku je opisano, kaj je »izbruh« in kakšni sta značilni fazi atopijske kože. Razloženi so tudi dejavniki, ki najpogosteje sprožijo izbruh, ter podani predlogi, ki vam lahko pomagajo pomiriti in negovati kožo, ko je najbolj razdražljiva.

Kaj je izbruh?

Izbruh se lahko pojavi na katerem koli delu telesa.
Koža je med izbruhom srbeča, pordela in vneta.

Atopijski dermatitis ima dve značilni fazi. Izbruh je eden od izrazov, s katerim opisujemo fazo, v kateri je koža najbolj razdražljiva.
Izbruh je znan tudi kot »aktivna faza« ali »akutna faza« bolezni, simptomi pa vključujejo:

 • srbečo ali zelo srbečo kožo. Lahko je tudi vneta, nekateri pa poročajo tudi o pekoči bolečini.
 • izpuščaj, ki je videti suh, pordel in luskav. Koža je lahko neenakomerna ali otečena ter lahko rahlo krvavi.

Izbruh se lahko pojavi na katerem koli delu telesa, vendar je izpuščaj najpogostejši na obrazu, lasišču, vratu, dekolteju/prsnem košu, rokah, zapestjih ter v pregibih komolcev in kolen.  Več o tem lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis na obrazu, Atopijski dermatitis na glavi in lasišču, Atopijski dermatitis na rokah in Atopijski dermatitis na različnih delih telesa. Simptomi se lahko razlikujejo tudi glede na starost, več o tem pa opisujeta članka Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih ter Atopijski dermatitis pri odraslih.

Primerjava faze izbruha in neakutne faze

Faza izbruha je daleč bolj obremenjujoča od obeh faz in lahko na prizadete vpliva tako fizično kot psihološko. Več lahko preberete v članku Vpliv atopijskega dermatitisa na spanje in kakovost življenja.

Trajanje izbruha se razlikuje od človeka do človeka; na srečo obstajajo ukrepi za pomiritev kože v fazi izbruha, zmanjšanje resnosti izbruha in podaljšanje obdobja med izbruhi.  Obdobje med izbruhi je znano kot neakutna faza, o kateri lahko več preberete v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa.

Faze atopijskega dermatitisa

Kaj povzroča ali sproži izbruh atopijskega dermatitisa?

Atopijski dermatitis je vnetna bolezen suhe kože. Atopijski dermatitis je v veliki meri genetsko pogojen in je povezan z oslabljeno funkcijo bariere kože in motnjo imunskega sistema. Dražeče snovi in alergeni iz okolja lahko pri ljudeh, ki so nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, sprožijo reakcijo. Več o vzrokih lahko preberete v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa

Zaradi oslabljene bariere atopijska koža težko zadržuje vlago in lipide, ki jih nujno potrebuje. To povzroči, da se še bolj izsuši in je še manj sposobna, da se zaščiti pred zunanjimi vplivi. Koža postane dovzetna za draženje in okužbe, ker pa imajo ljudje z atopijsko kožo tudi oslabljen imunski sistem, se težje bojujejo proti dražečim snovem in so bolj nagnjeni k alergijskim reakcijam.

Onesnaženost lahko sproži izbruh atopijskega dermatitisa.
Alergije lahko sprožijo izbruh.

Obstajajo najrazličnejši dejavniki, ki lahko sprožijo izbruh in poslabšajo simptome. Ti se razlikujejo od človeka do človeka, a lahko vključujejo:

Podnebje in onesnaženost: spremembe temperature, vroča in vlažna podnebja ter onesnaženost zraka, značilna za mesta, so znani po tem, da poslabšajo stanje atopijske kože.

Pot: pot lahko razdraži površino kože in povzroči srbečico ter draženje.

Stres: prizadeti pogosto pravijo, da je njihova koža bolj nagnjena k izbruhom, kadar so pod stresom. Pojavi se začarani krog: bolj je koža srbeča, bolj se lahko poveča stres.

Alergije: hišne pršice, cvetni prah in/ali prah lahko sprožijo izbruh. Več o povezavi med atopijskim dermatitisom in astmo ter senenim nahodom lahko preberete v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa. Morebitna povezava med prehrano in atopijskim dermatitisom je sporna, toda nekateri ljudje poročajo, da določene vrste hrane in pijače poslabšajo stanje njihove kože. Najpogostejša alergena živila so jajca, mleko, arašidi, pšenica, soja, oreščki, lupinarji in ribe.1,2

Cigaretni dim: tako kajenje kot pasivno kajenje lahko poslabšata simptome.

Tkanine: sintetične, nezračne tkanine, kot sta najlon in lajkra, lahko razdražijo kožo. To velja tudi za volno, ki povzroča srbenje.

Nakit: ure in nakit pogosto vsebujejo nikelj. Če jih stalno nosite, lahko pot povzroči oksidacijo niklja in pride do reakcije.

Kemikalije: sestavine v nekaterih ličilih in izdelkih za zaščito pred soncem lahko sprožijo izbruh. Močna čistila, nekateri detergenti za pranje in cigaretni dim so prav tako znani po tem, da aktivirajo atopijsko kožo.

Sonce: nekateri ljudje pravijo, da sonce ublaži njihove simptome, medtem ko pri drugih lahko sproži izbruh in poslabša stanje kože. 

Več o teh dejavnikih lahko preberete v članku Dejavniki, ki vplivajo na kožo.

Tudi simptomi atopijskega dermatitisa lahko sprožijo in/ali poslabšajo izbruh. Ker je koža suha in srbeča, se bolniki praskajo. Praskanje poškoduje zaščitno bariero kože in bakterija Staphylococcus aureus se lahko razmnoži ter okuži kožo. Ta okužba povzroči vnetje in srbečico, ki poslabšata stanje, koža pa postane še bolj razdražljiva in srbeča: začarani krog atopijske kože.

Začarani krog atopijske kože

Ali lahko izbruh vpliva na več kot le kožo?

Izbruhi atopijskega dermatitisa so lahko zelo obremenjujoči.

Izbruhi atopijskega dermatitisa lahko močno vplivajo na kakovost življenja. Poleg srbečice in občutka neudobja na koži prizadeti poročajo tudi o pomanjkanju spanca, diskriminaciji, stresu in nizki samozavesti. 

Čeprav atopijski dermatitis ni nalezljiv, vpliva tudi na družino in skrbnike – odnosi so pod vplivom nenehne srbečice, neprespanih noči in nizke samozavesti prizadetega, pri dojenčkih in otrocih pa starši pogosto občutijo krivdo in nemoč.

Več o tem lahko preberete v članku Vpliv atopijskega dermatitisa na spanje in kakovost življenja, o specifičnih vplivih na različne starostne skupine pa v člankih Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih ter Atopijski dermatitis pri odraslih.

Kako lahko preprečim ali zmanjšam število izbruhov?

Zdravilo proti atopijskemu dermatitisu žal ne obstaja, vendar pa je veliko stvari, ki jih lahko storite, da poskrbite za svojo ali otrokovo atopijsko kožo in pomagate ublažiti in pomiriti simptome:

Učinkovito medicinsko zdravljenje in dobra nega kože

Eucerin AtopiControl acute negovalna krema pomirja kožo v fazi izbruha.

Raziskava je pokazala, da medicinsko zdravljenje lahko izboljša kakovost življenja3, zato se pogovorite z zdravnikom in ugotovite, kakšno zdravljenje bi bilo najboljše za vašo kožo. Možnosti vključujejo:

 • steroid, kot je krema z 1 % hidrokortizona;
 • učinkovitejša krema ali mazilo; 
 • povoji in mokre obloge; 
 • fototerapija (zdravljenje z ultravijolično svetlobo za zmanjšanje vnetja);
 • peroralni kortikosteroidi in včasih tudi antibiotiki za preprečevanje okužb kože;
 • antihistaminiki za zmanjšanje močne srbečice.

Redna in ustrezna nega kože lahko izboljša stanje kože, omogoči boljši spanec in izboljša kakovost življenja.4 Nemedicinski izdelek, kot je Eucerin AtopiControl acute negovalna krema, lahko uporabljate skupaj z medicinskim izdelkom, da pomirite kožo v fazi izbruha, poleg tega pa ta izdelek dokazano bistveno izboljša spanec in kakovost življenja, če ga uporabljate skupaj z Eucerin AtopiControl losjonom za nego telesa.4

Več o tem lahko preberete v članku o negi mlade atopijske kože in negi atopijske kože pri odraslih.

Izogibajte se možnim sprožilcem

Glede najboljše nege kože v fazi izbruha se posvetujte z zdravnikom.

Prepoznavanje in izogibanje potencialnim sprožilcem je še en pomemben korak, s katerim lahko zadržite in ublažite simptome. Več o potencialnih sprožilcih atopijskega dermatitisa in o tem, kako se jim izogniti, preberite v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa. Če za boleznijo trpi vaš dojenček ali otrok, preberite članek Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih, v katerem boste našli nasvete o sprožilcih, ki so najpogosteje povezani z malčki, in kako se jim izogniti.

Viri

 1.  Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 2.  Handout on health: atopic dermatitis (a type of eczema). National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases website. https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Atopic_Dermatitis/. Published July 2016. Accessed April 13, 2017
 3.  Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73 
 4.  Eucerin PiU study. Italy. May 2017

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki