Kaj je kortizon – In kako deluje?

Čas branja: 2 min
Pokaži več

Kortizon se že desetletja uporablja za zdravljenje atopijskega dermatitisa, zato so njegovi učinki in stranski učinki temeljito raziskani. Mnogi ljudje, ki trpijo zaradi atopijskega dermatitisa, so ugotovili, da jim zagotavlja učinkovito olajšanje simptomov bolezni.

Kaj je kortizon?

Nadledvična žleza sprošča različne hormone, vključno s kortizolom (znanim tudi kot hidrokortizon) in kortikosteronom. Ti spadajo v skupino telesu lastnih steroidnih hormonov, imenovanih glukokortikoidi, in sodelujejo v celi vrsti fizioloških procesov, kot je uravnavanje vnetja. Farmacevtski derivati teh naravnih glukokortikoidov vključujejo deksametazon, fludrokortizon, prednison, prednizolon in triamcinolon, ki se razlikujejo po svoji učinkovitosti. Ker imajo vsi glukokortikoidi podoben učinek, jih na splošno poznamo pod skupnim pogovornim izrazom »kortizon«.

Kortizon se pogosto uporablja za pomiritev kože med izbruhom bolezni.

Telesu lastni glukokortikoidi predstavljajo pomemben del človekovega metabolizma in med drugim vplivajo na kosti in mišice, ravnovesje mineralov in vode ter imunski sistem.

Farmacevtski glukokortikoidi se uporabljajo v zdravilih, ki jih je mogoče dobiti na recept in brez recepta, in so namenjeni zdravljenju atopijskega dermatitisa in številnih drugih kožnih bolezni, kot sta ekcem in psoriaza.

Kako kortizon pomaga atopijski koži?

Kortizon se uporablja kot protivnetno sredstvo in je aktivna sestavina v zdravilih, ki so na voljo v obliki gela, kreme ali mazila in ki se razlikujejo po učinkovitosti in času delovanja. Na voljo je tudi v obliki tekočine ali tablet za peroralno uporabo. 
Če jih uporabljamo predpisano obdobje, so lahko formule s kortizonom zelo učinkovito sredstvo proti simptomom atopijskega dermatitisa. Kortizon zavira pretirano reakcijo imunskega sistema in ublaži vnetje kože. Posledično izzveni tudi srbečica.  Vendar pa kortizon ni primeren kot dolgotrajna rešitev pri atopijskem dermatitisu.

 

Kakšni so možni stranski učinki kortizona?

Če kortizon uporabljamo daljše obdobje, lahko povzroči tanjšanje kože (znano kot atrofija), zaradi česar je še občutljivejša. Tveganje za atrofijo je večje, če se kortizon uporablja v visokih odmerkih (pogosto pri peroralni uporabi kortizona). Zato je pomembno, da kortizon uporabljamo previdno in da vselej upoštevamo zdravnikov nasvet.

Opozorilo: Če nameravate uporabljati kortizonske pripravke, se predhodno obvezno posvetujte z zdravnikom.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki