Življenje z atopijskim dermatitisom – Kako vpliva na spanje in kakovost življenja?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis ima pomemben fizični in psihološki vpliv na ljudi, ki jih prizadene.
Ta članek obravnava dejstva, zakaj je življenje s to boleznijo tako obremenjujoče. Povzemamo dognanja raziskav o razmerju med atopijskim dermatitisom, pomanjkanjem spanca in negativnim psihološkim vplivom ter navajamo predloge, kako pomiriti kožo, da se izboljša splošna kakovost življenja.

 

Fizični učinki atopijskega dermatitisa

Atopijska koža se lahko pojavi kjer koli na telesu. Njena lokacija je lahko različna glede na starost, a kjer koli se pojavi, je suha, rdeča, srbeča in razdražena. Več o območjih, ki jih najpogosteje prizadene atopijski dermatitis, lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis na različnih delih telesa in Atopijski dermatitis na obrazu

Za atopijski dermatitis sta značilni dve fazi:

  • akutna faza, ko bolezen izbruhne in je koža kar se da srbeča in razdražena;
  • obdobje brez izraženih simptomov, ko je koža bolj pomirjena.

Več o teh dveh fazah lahko preberete v Razumevanje atopijskega dermatitisa in Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov.

Akutna faza je najtežja, spopadanje z njo je najbolj stresno ne glede na starost prizadetega. Naravna reakcija na srbečo kožo je praskanje, toda praskanje stanje samo še poslabša. Bakterije se raznesejo po koži, intenzivira se občutek srbečice in koža se lahko poškoduje. Več o fazi izbruha lahko odkrijete v članku Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov.

Toda fizični učinki izbruha segajo preko same kože:

Srbeča koža je lahko zelo moteča.
Ekcem in spanje: stalno praskanje povzroči noči brez spanca.

Podnevi: Zaradi srbeče kože se je prizadetim težko osredotočiti na kar koli drugega: otroci z atopijskim dermatitisom imajo lahko težave s koncentracijo, odrasli pa se le stežka osredotočijo na delo. Lahko se zgodi, da se otroci ne morejo v celoti vključiti v aktivnosti (npr. pri nekaterih klor v bazenih lahko sproži reakcijo, kar omeji njihovo zmožnost sodelovanja). Določene oblike atopijskega dermatitisa pri odraslih, kot je atopijski dermatitis na rokah, lahko naredijo nekatere poklice neprijetne, težavne ali celo nemogoče. Več o tem lahko preberete v članku o atopijskem dermatitisu na rokah.

Ponoči: Prizadeti včasih težko zaspijo in se ponoči pogosto zbujajo zaradi srbečice. Raziskave kažejo, da jih 60 % doživlja pomanjkanje spanca zaradi srbečice in razdražljivosti kože.1 To pomanjkanje spanca lahko bistveno vpliva na splošno razpoloženje, zdravje in razvoj. In – kot vedo vsi starši – če otrok ponoči bedi, največkrat bedijo tudi njegovi starši. Starši, skrbniki in partnerji so prav tako prikrajšani za spanec.

Psihološki učinki atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis terja svoj davek tako z duševnega kot fizičnega vidika. Rdeča in včasih tudi krvava koža vpliva na človekov videz. Zaradi stalnega srbenja prizadeti izstopajo iz okolice in jih ljudje opazijo. Te nenavadnosti v videzu in vedenju lahko vodijo v težave, kot so nizka samopodoba, težave v odnosih z vrstniki in partnerji, žalitve, diskriminacija in socialna izključenost. 

Življenje z atopijskim dermatitisom je lahko precej stresno. Toda tudi sam stres je močan sprožilec te bolezni2, kar lahko okrepi simptome in še poslabša stanje.

Atopijski dermatitis in kakovost življenja

Nedavna korejska študija na vzorcu skoraj 12.000 ljudi je pokazala, da imajo odrasli z atopijskim dermatitisom bistveno nižjo kakovost življenja in so pod večjim stresom kot tisti brez bolezni3

Že naslov raziskovalnega dela iz leta 2006 – 'Kakovost življenja in atopijski dermatitis pri otrocih: bridkosti življenja z ekcemom v otroštvu'4 – veliko pove o stresu, ki ga bolezen povzroča mladim ljudem.

Atopic Dermatitis can cause considerable psychological stress

Tudi samo opazovanje drugih, kako trpijo, je lahko težko. Starši dojenčkov in otrok z atopijskim dermatitisom lahko občutijo tesnobo, krivdo, nemoč in potrtost. V zaključku drugega poročila lahko preberemo, da je lahko poslabšanje kakovosti življenja zaradi ekcema v otroštvu dokazano večje ali enako kot pri drugih pogostih otroških boleznih, kot sta astma in diabetes, kar poudarja pomen ekcema kot hude kronične otroške bolezni.1

Ali ima atopijski dermatitis tudi druge vplive?

Bolezen ima lahko tudi občutne finančne posledice za posamezne družine in za družbo nasploh.1

Zdravljenje se lahko za družine z nizkimi dohodki izkaže za drago, kar bo verjetno postajalo vse bolj problematično, saj pojavnost bolezni še naprej narašča v razvitem svetu. Podatki kažejo, da je bolezen kriva za pomembno število dni bolniške odsotnosti (dni odsotnosti v šoli ali službi). Sčasoma to predstavlja precejšen pritisk na zdravstvo.

Kako lahko zmanjšam vpliv atopijskega dermatitisa na moje življenje?

Zdravilo proti atopijskemu dermatitisu žal ne obstaja, vendar pa je veliko stvari, ki jih lahko storite, da poskrbite za svojo ali otrokovo atopijsko kožo in pomagate ublažiti in pomiriti simptome:

Učinkovito medicinsko zdravljenje in dobra nega kože

Eucerin AtopiControl acute negovalna krema izboljša spanec in kakovost življenja5

Raziskave so pokazale, da medicinski ukrepi lahko izboljšajo kakovost življenja4, redna in ustrezna nega kože pa lahko izboljša stanje kože ter pomaga izboljšati spanec in kakovost življenja.5

Nemedicinski izdelki, kot je Eucerin AtopiControl acute negovalna krema, se lahko uporabljajo skupaj z medicinskimi izdelki, da pomirijo kožo med izbruhom bolezni. Eucerin AtopiControl acute negovalna krema klinično in dermatološko dokazano izboljša spanje in kakovost življenja, če ji sledi še nanos Eucerin AtopiControl losjona.5 Več o tem lahko preberete v člankih Kako skrbeti za mlado atopijsko kožo in Kako skrbeti za odraslo atopijsko kožo.

Izogibajte se potencialnim sprožilcem

Prepoznavanje in izogibanje potencialnim sprožilcem je še en pomemben korak, s katerim lahko zadržite in ublažite simptome. Več o potencialnih sprožilcih atopijskega dermatitisa in o tem, kako se jim izogniti, lahko preberete v Razumevanje atopijskega dermatitisa. Če za boleznijo trpi vaš dojenček ali otrok, preberite članek Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih, v katerem boste našli nasvete o sprožilcih, ki so najpogosteje povezani z malčki, in kako se jim izogniti.

Viri

  1. Lewis-Jones S. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. Int J Clin Pract. 2006 Aug; 60(8):984-92.
  2. Bridgett C., Norén P. (2017) Stress and Atopic Dermatitis. In: França K., Jafferany M. (eds) Stress and Skin Disorders. Springer, Cham
  3. Kwak Y, Kim Y. Health related quality of life and mental health of adults with atopic dermatitis. Arch Psychiatr Nurs. 2017 Oct;31(5):516-521. doi: 10.1016/j.apnu.2017.06.001. Epub 2017 Jun 2.
  4. Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73. 
  5. Eucerin PiU study. Italy. May 2017

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki