Splošno o aknah – Simptomi, vzroki in rešitve

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Akne vulgaris so najpogostejša kožna bolezen v industrijskih državah. Običajno se pojavijo v puberteti, skupaj s hormonskimi spremembami, in lahko trajajo vse do pozne odraslosti. Približno 80–90 % mladih do neke mere trpi zaradi nečiste kože in 20–30 % teh ljudi poišče zdravniško pomoč. Povečuje pa se tudi število odraslih, zlasti žensk, ki imajo težave z aknami pozneje v življenju.

Znaki In Simptomi

Kaj so akne?

Akne: kaj se dogaja v koži.

Pri aknah koža postane mastna in pojavijo se odprti in zaprti komedoni (ogrci in mozolji) na obrazu, pogosto pa tudi na vratu, ramenih, prsnem košu in hrbtu. Pri zmerni in resni obliki aken je koža pordela, razvijejo se tudi vnete papule in pustule. Akne lahko povzročajo čustveno obremenitev, so nadležno trdovratne in lahko vodijo do postinflamatorne hiperpigmentacije (PIH) in/ali dolgoročnega brazgotinjenja.

Postinflamatorna hiperpigmentacija je plosko območje potemnele kože in je odziv kože na vnetje, kot so akne ali ekcem, še posebej pri ljudeh s temnejšo poltjo. Sčasoma lahko zbledi, pomagajo pa lahko dermatološko zdravljenje in protipigmentacijski postopki.

Preberite več o hiperpigmentaciji.

/

1.  Blage akne, znane tudi kot acne comedonica

Preberite več

/

2. Zmerne akne, znane kot acne papulo-pustulosa

Preberite več

/

3. Resne akne, znane kot acne conglobata

Preberite več

Na nastanek aken vplivajo štirje glavni dejavniki:

Seboreja
Hiperkeratoza
Naselitev bakterij
Vnetje

01 Seboreja
Gre za prekomerno tvorbo sebuma. Fiziološko gledano, žleze lojnice izločajo oljnato snov, imenovano sebum, ki namasti lase in kožo.

"Tvorbo sebuma lahko sprožijo številni dejavniki, kot so hormoni, podnebje, določena zdravila in genetika."

Motnje izločanja sebuma lahko sprožijo tudi seboroični dermatitis, pogosto vnetno stanje kože, pri katerem nastanejo bele do rumenkaste luske na mastnih predelih, kot sta lasišče ali notranjost ušesa. Preberite več o seboroičnem dermatitisu.

02 Hiperkeratoza
Hiperkeratoza (ali hiperkeratinizacija) pomeni odebelitev zunanje plasti kože (stratum corneum). Nepravilno luščenje odmrlih in poroženelih kožnih celic (korneociti) zamaši izvodila žlez lojnic in ovira ali prepreči izločanje sebuma.

Če koža tvori preveč sebuma (seboreja) in odmrle kožne celice ostanejo na koži (hiperkeratoza), se lahko to dvoje nakopiči v dlačnem mešičku in skupaj tvori mehak čep. Zaradi tega čepa lahko stena mešička nabrekne in nastane zaprt komedon (mozolj) oz. odprt komedon (ogrc), če je čep bližje površini kože.

03 Naselitev bakterij
Bakterije, ki običajno neškodljivo živijo na koži (propionibacteria), se začnejo prekomerno razmnoževati in lahko naselijo zamašene mešičke. Tako nastanejo papule, pustule, vozliči ali ognojki.

04 Vnetje
Posledica je pordela in vneta koža. Pri resnih oblikah aken stena mešička v pozni fazi vnetja poči. Sprostijo se lipidi, maščobne kisline, korneociti, bakterije in delci celic, kar povzroči obširno in globoko vnetje v okoliškem tkivu.

Če še vedno ne veste, ali so simptomi povezani z aknami ali ne, vam odgovor lahko poda kožni test. Poleg tega se posvetujte s svojim zdravnikom ali dermatologom.

Vzroki In Sprožilci

Glavni vzroki in sprožilci aken

Akne lahko vodijo v čustveno stisko, zato je pomembno, da se posvetujete z dermatologom že v začetni fazi aken.
Običajno neškodljive bakterije (Propionibacterium acnes) se lahko začnejo razmnoževati zaradi prekomerne tvorbe sebuma.

Na nastanek aken naj bi vplivali hormoni, zato so te najpogostejše pri najstnikih (čeprav akne lahko dobijo ljudje vseh starosti). Povečanje androgenov pri fantih in dekletih v puberteti povzroči, da žleze lojnice tvorijo več sebuma, kot ga koža potrebuje.
Poleg količine hormonov, ki krožijo po telesu, je za razvoj aken pomembna tudi povečana občutljivost žlez lojnic.

"Akne v večini primerov same od sebe izginejo po koncu pubertete. Kljub temu je potrebna učinkovita nega, ki prepreči nastanek dolgotrajnih brazgotin."

Žleze lojnice so še posebej občutljive za hormone, zato se pri odraslih akne lahko pojavijo pri ženskah s stanji, povezanimi s hormoni, kot je sindrom policističnih jajčnikov. Tudi psihološka obremenitev lahko sproži nastanek aken pri odraslih ženskah.

Bakterije. Pri ljudeh s kožo, nagnjeno k aknam, prekomerna tvorba sebuma ustvari idealno okolje, v katerem se običajno neškodljive bakterije (Propionibacterium acnes) lahko začnejo razmnoževati. To povzroči vnetje in nastanek rdečih mozoljev ali gnojnih mehurčkov.

V nasprotju z nekaterimi prepričanji se ti ne pojavijo zato, ker ljudje z aknami ne skrbijo za svojo higieno. Ravno nasprotno, prekomerno čiščenje z agresivnimi izdelki lahko še bolj razdraži kožo.

Na tveganje za nastanek aken vplivajo tudi geni. Če sta oba starša imela akne, obstaja večja možnost, da jih bo imel tudi njun otrok.

"Podobno velja tudi, če sta eden ali oba starša imela akne v odraslosti – tudi v tem primeru ima njun otrok večjo možnost, da jih bo dobil tudi on."

Ko iščete nasvet za svojo težavo s kožo, zdravnika vedno obvestite o zdravilih, ki jih trenutno jemljete.

Zdravila. Določena zdravila, kot so steroidi in litij, lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo akne.

O aknah krožijo številni miti, večina pa krivdo krivično pripisuje trpečemu – tak je npr. mit, da akne povzročajo umazana koža, slaba higiena ali prehrana oziroma da so nalezljive. Ti miti ne držijo, obenem pa lahko povzročijo nepotrebno stisko trpečih, ki že tako lahko trpijo zaradi nizke samozavesti in slabe samopodobe. Dermatologi so usposobljeni, da ločijo dejstva od mitov.

Preberite več o zdravilih proti aknam.
Preberite več o zdravljenju aken brez zdravil.

Drugi Dejavniki

Drugi glavni dejavniki, ki vplivajo na akne

Uživanje sladkih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, lahko poslabša simptome aken.

Čeprav ne povzročajo aken, pa lahko nekatere stvari poslabšajo simptome:

  • prehrana, ki vsebuje preveč določenih ogljikovih hidratov (veliko sladkorja in izdelkov iz bele moke)
  • prekomerno uživanje kravjega mleka in mlečnih izdelkov (z izjemo sira)
  • kajenje
  • ličila, ki mašijo pore
  • komegodeni izdelki za nego kože 

Pomembno je, da se z dermatologom posvetujete v zgodnjih fazah aken in ko so simptomi še blagi, saj lahko učinkovito zdravljenje z zdravili prepreči poslabšanje bolezni in posledice, kot je brazgotinjenje.

Pri vsaki težavi s kožo je pomembno, da kožo vsak dan redno negujete z ustreznimi izdelki.

Upoštevati je treba nekaj splošnih pravil:

  • Uporabljajte mlačno vodo in ustrezen čistilni izdelek (prevroča ali premrzla voda lahko poslabša akne).
  • Pustite, da se mozolji pozdravijo naravno (stiskanje lahko poslabša stanje in povzroči brazgotinjenje).
  • Uporabljajte samo nekomedogene izdelke za nego kože.
  • Uporabljajte nekomedogena ličila.
  • Ob koncu dneva odstranite ličila.

Rešitve

Odpravljanje simptomov kože, nagnjene k aknam

Čeprav ni »zdravila« za nečisto in k aknam nagnjeno kožo, je lahko pri preprečevanju nastanka novih mozoljev in brazgotin zdravljenje z zdravili in brez njih zelo učinkovito.

Glede na resnost nečiste in k aknam nagnjene kože lahko prizadeti redno uporabljajo izdelke za čiščenje, tonificiranje in nego kože, kot je linija Eucerin DERMOPURE, ali dobijo zdravila na recept, kot so retinoidi ali antibiotiki, oziroma se odločijo za kombinacijo obeh pristopov. Znan stranski učinek nekaterih zdravil je izsušitev kože, zato jih je smiselno dopolniti z vlažilno nego kože.

Vsakodnevna redna nega kože naj vključuje tudi prilagojen izdelek za zaščito pred soncem, ki je bil posebej razvit za mastno in k aknam nagnjeno kožo, kot je Eucerin Sun Oil Control Dry Touch kremni gel za zaščito pred soncem ZF 30 in ZF 50+ Poleg filtriranja škodljivih UVA- in UVB-žarkov izdelek nudi biološko celično zaščito in edinstveno tehnologijo uravnavanja olja z L-karnitinom, ki uravnava sebum, in pigmenti, ki vpijejo lipide.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki