Suha koža telesa – Vzroki, simptomi in rešitve

Čas branja: 10 min
Pokaži več

Koža je eden od najpomembnejših organov. Daje nam zunanji videz, je čutilo tipa, uravnava temperaturo in ščiti pred okužbami. Toda hrapava, napeta, luskava, srbeča ali boleče suha koža ne more pravilno delovati – čutilo tipa postane manj občutljivo, tveganje za poškodbe kože zaradi sonca in prezgodnje staranje se poveča in okužbe postanejo bolj verjetne. Pogosto so na voljo učinkovite rešitve, ki so usmerjene v redno nego, ki je primerna za suho kožo.

Znaki In Simptomi

Suha koža na telesu – zelo pogosta težava

Suhost kože je glavni vzrok težav s kožo, saj je s suho kožo povezanih več kot 40 % obiskov pri dermatologih. Pojavi se lahko kjer koli po telesu, najpogosteje pa na rokah, stopalih, kolenih, komolcih in obrazu, saj so ti deli telesa bolj izpostavljeni kot drugi. Suha koža na obrazu lahko vpliva na prezgodnje staranje kože.

Suha koža ne more uravnavati svoje navlaženosti.
Notranji in zunanji dejavniki lahko oslabijo sposobnost kože za vlaženje in povzročijo zelo suho kožo.

Ko koža postane zelo suha, lahko postane izjemno napeta, luskava, zelo srbeča in boleča, včasih celo ekstremno hrapava in razpokana. Vendar včasih ni očitno, da te simptome povzroča suhost kože, kar je odvisno od resnosti stanja in dela telesa, na katerem se pojavi.

 • Blago suha koža
  Na začetku se suhost lahko izraža kot rahla napetost ali blaga hrapavost.
 • Suha koža
  Ker koža še naprej izgublja vlago, postane bolj hrapava in razpokana ali luskava, velikokrat tudi srbi.
 • Zelo suha koža
  Če suhosti ne odpravimo ali je nega kože neučinkovita, lahko koža postane poškodovana, zelo napeta in celo zelo hrapava in razpokana. V tem primeru lahko srbečica postane zelo močna

Prizadeti deli telesa s suho kožo

Ker roke pogosto umivamo, so nagnjene k pojavu suhe kože.

Suha koža na telesu se najpogosteje pojavi na stopalih in golenih. Suha koža na stopalih je še posebej pogosta in velikokrat povzroči razpokane pete, ki jih v resnih primerih spremljata bolečina in vnetje.

Suhost pa, ki je posledica umivanja z močnim detergentom, bo najverjetneje prizadela kožo po celem telesu enako. Pogosto umivanje pripomore k suhi koži na rokah, saj so te vedno vključene v umivanje.

Občutljiva koža

Suha koža na telesu je pogosto občutjliva; vendar se občutljivost ne pojavi vedno zaradi suhosti. Koža nekaterih ljudi je naravno občutljiva, tudi če je dobro navlažena. Ne glede na to pa je pomembno, da se vedno izogibate negovalnim izdelkom, ki vsebujejo dražeče sestavine, kot so dišave in barvila. Vedno preverite, če je bil izdelek dermatološko preizkušen na občutljivi koži.

Suha koža in bolezni

Koža s stanji, kot sta psoriaza ali atopijski dermatitis, je lahko videti pordela in luskava in je srbeča.

Suha koža je lahko povezana z nekaterimi boleznimi:

 • Kseroza je medicinsko ime za suho kožo. Izhaja iz grščine: "xero" pomeni "suho" in "osis" pomeni "bolezen".
 • Atopijski dermatitis in psoriaza sta prav tako povezana s suhostjo, a ju povzročajo obstoječa vnetja. Za kožo s tema stanjema je značilno, da je videti pordela in luskava in je zelo srbeča.
 • Presnovne bolezni, kot so diabetes mellitus in bolezni ledvic, lahko povečajo tveganje za pojav suhe kože.

Če niste prepričani ali ste zaskrbljeni zaradi simptomov oziroma če so se simptomi poslabšali, priporočamo, da obiščete zdravnika ali dermatologa, ki bo postavil ustrezno diagnozo.

Če potrebujete dodatne informacije, ki vam bodo pomagale določiti vzrok vaše težave s kožo in izbrati način nege, je koristno uporabiti diagnostično orodje v obliki kožnega testa.

Vzroki In Sprožilci

Razumevanje vzrokov suhe kože na telesu

Obstajajo številni vzroki in dejavniki, ki prispevajo k pojavu suhe kože telesa, od okoljskih vplivov in neustrezne nege kože do medicinskih stanj, kot sta psoriaza in atopijski dermatitis. Koža deluje kot telesna bariera, vendar je zato izpostavljena tako zunanjim kot notranjim vplivom.

Zunanji dejavniki

Zaradi pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev (NMF), ki vežejo vodo, postanejo zgornje plasti kože izsušene.

 • Zunanji dejavniki oslabijo naravno funkcijo bariere kože, zato se poveča izguba vlage iz kože.
 • Motena funkcija bariere na površini kože zaradi izpiranja pomembnih lipidov preprečuje zadrževanje vlage v koži in stopnja izgube vlage se poveča.
 • Ko suhost prodre v globlje plasti kože, se zmanjša pretok vode v globljih tkivih, saj so pomembni vlažilni kanali poškodovani.

Zunanji sprožilci

Glavni zunanji vzroki zgornjega procesa so okoljski sprožilci in nega kože:

Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom lahko povzroči staranje kože in s tem suhost.
Priporočljivo je, da skrajšate čas kopanja in znižate temperaturo vode, saj lahko predolge kopeli povzročijo izhlapevanje vlage.
Nekatera zdravila lahko povzročijo suho kožo, zato je priporočljiv posvet z zdravnikom.

Okoljski sprožilci

 • Ostri vremenski pogoji – vroč, mrzel in suh zrak oslabijo funkcijo bariere kože.
 • Spremembe letnih časov – simptomi suhe kože se pogosto poslabšajo pozimi ali poleti.
 • Ultravijolična (UV) sončna svetloba lahko pospeši staranje kože, zato ta s staranjem postane bolj nagnjena k suhosti. Preberite več o suhosti kože zaradi staranja.

Nega kože

 • Pogosto umivanje ali dolge, vroče kopeli in prhe odstranijo lipide, ki sestavljajo bariero kože.
 • Neustrezna redna nega kože – pomembno je, da kožo redno negujete in pri tem uporabljate izdelke, ki so primerni za suho kožo. Še posebej pomembno je, da ne uporabljate močnih mil, ki odstranijo naravne lipide kože


Zdravila
Suha koža je stranski učinek številnih zdravil. Pogosta zdravila, ki imajo ta stranski učinek, so diuretiki za uravnavanje krvnega tlaka, ki delujejo tako, da povečajo izločanje vode iz telesa, nekateri antibiotiki in zdravila proti aknam. Če vas to skrbi, vedno preverite pri zdravniku ali farmacevtu, ali vaše zdravilo lahko povzroči suho kožo.

Notranji dejavniki

Genetski vplivi
Na ravnovesje vlage v koži vpliva tudi genetika. Nekateri ljudje imajo mastno kožo in drugi suho, oba tipa kože pa sta podedovana, čeprav ni nujno, da ima posameznik enak tip kože kot njegovi starši. Stanja kože, kot so atopijski dermatitis, psoriaza, diabetes in ihtioza, so pogosto povezana z genetiko.

Suho, srbečo kožo med nosečnostjo lahko ublažite z ustrezno nego kože.
Uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in hranilnimi snovmi, je nujno potrebna, saj pomaga kožo ohraniti zdravo.

Hormonski vplivi
Spremembe ravni določenih hormonov, zlasti estrogena in testosterona, lahko vplivajo na raven vlage in lipidov v koži. To je še posebej opazno po menopavzi, ko koža postane suha zaradi manjše tvorbe estrogena.
Suha koža se lahko pojavi tudi med nosečnostjo zaradi hormonskih sprememb in večje potrebe po telesni tekočini.

Prehrana
Tako kot drugi organi tudi koža potrebuje številne pomembne hranilne snovi, da lahko pravilno deluje. Te vključujejo nenasičene maščobne kisline in vitamine. Njihovo pomanjkanje lahko dodatno vpliva na suho kožo.

Starost
Ko se koža stara, se zmanjšuje število žlez lojnic in znojnic, zato se zmanjša tudi sposobnost kože za tvorbo potu in lipidov. Podobno se zmanjša tudi količina vode v koži in njena sposobnost, da zadrži vlago. Ti dejavniki lahko vodijo do suhosti, ki nato spodbudi staranje kože in nastanek drobnih linij in gub. Preberite več o suhosti kože zaradi staranja.

Drugi Dejavniki

Dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu suhe kože telesa

Poleg glavnih vzrokov za suho kožo telesa lahko na resnost suhosti vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki. Če jih poznate, se jim lažje izogibate in tako zmanjšate njihov vpliv.

Najboljši čas za vlaženje je, ko je koža čista in nekoliko vlažna, na primer po kopanju ali prhanju.
Suha koža potrebuje posebne izdelke za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo dražečih dišav in barvil.
Uporaba zaščitnih rokavic in reden nanos kreme za roke sta lahko koristna pri nekaterih poklicih, kot so zdravniki ali frizerji.

Pomanjkanje učinkovite nege
Če se suhi koži ne posvetimo takoj, postane še bolj suha in lahko pride do motenega delovanja vlažilne mreže v globljih plasteh kože. V tem primeru je potreben vlažilni izdelek, ki je posebej namenjen temu stanju.

Izpostavljenost soncu
Pri zaščiti suhe kože med izpostavljenostjo soncu je pomembno, da izdelek za zaščito pred soncem poleg ustreznega Zaščitnega faktorja (ZF).
zagotavlja tudi obnovitev vlažilnih faktorjev. Pomembno je, da izdelek za zaščito pred soncem oziroma kateri koli negovalni izdelek za suho kožo ne vsebuje dražečih dišav in barvil, saj je suha koža, še posebej suha koža obraza, bolj nagnjena k draženju kot normalna koža.

Poklicna tveganja
Nekateri poklici zahtevajo delo v pogojih, ki lahko povečajo tveganje za suho kožo. To so običajno poklici, pri katerih ste izpostavljeni vzrokom za suho kožo, kot so delo v vročih ali hladnih pogojih (kmetovalec/ribič), pogosta uporaba detergentov (zdravnik/medicinska sestra/frizer) ali izpostavljenost kemikalijam (mehanik/čistilec).

Dehidracija
Koža prejema vlago iz telesa, zato je njena navlaženost odvisna od ravnovesja vode v telesu. Pri dehidraciji telo začne koži dovajati manj vlage, kar upočasni naravni pretok vode skozi kožo in lahko prispeva k suhi koži. Starejši ljudje so nagnjeni k dehidraciji, ker se z leti zmanjša občutek žeje.

Kajenje
Cigarete vsebujejo veliko toksinov, vključno z nikotinom, ki lahko upočasnijo prekrvitev. To upočasni metabolizem v koži, zato se koža začne prezgodaj starati in se izsuši.

Rešitve

Nega suhe kože telesa

Suha koža se pojavi zaradi oslabljene funkcije bariere kože, zaradi česar pride do pomanjkanja vlažilnih faktorjev in koža izgubi vlago in sposobnost za vezanje vode. Zato suha koža potrebuje redno nego, ki ne povzroča dodatnih poškodb bariere kože in nadomesti manjkajoče naravne vlažilne faktorje.

Suha do zelo suha koža in suha koža zaradi diabetesa ali psoriaze zahtevata ustrezne izdelke glede na resnost suhosti, pri atopijskem dermatitisu pa so potrebni posebni izdelki za vsakodnevno nego kože pri dojenčkih in majhnih otrocih. Ko izbirate negovalni izdelek za otroke, vedno preverite priporočila glede starosti.

Priporočila za nego suhe kože telesa

Mokre kože ne drgnite z brisačo, ampak jo popivnajte skoraj do suhega, nato pa takoj nanesite kremo ali losjon.
Da preprečite izgubo vlage, je nujno potrebna redna uporaba vlažilnih izdelkov.

Čiščenje suhe kože telesa
Suha koža se največkrat pojavi zaradi oslabljene funkcije bariere kože, zato je pomembno, da je čistilni izdelek tako nežen, da ne odstrani naravne zaščitne bariere. Dodatni naravni vlažilni faktorji, kot je urea, pomagajo obnoviti ravnovesje vlage v koži.

Eucerin pH5 olje za prhanje je zelo blago olje za umivanje, namenjen posebej suhi do zelo suhi koži telesa. Kožo nežno očisti, ne da bi jo izsušil, in vsebuje dodane vlažilne faktorje. Primeren je tudi za suho kožo, ki je posledica diabetesa in psoriaze.

Vlaženje suhe kože telesa

Prva zahteva pri vlažilnih izdelkih za suho kožo je, da obnovijo ravnovesje vlage v zgornjih plasteh kože. Tako imenovani »naravni vlažilni faktorji« (NMF) so snovi, kot sta urea in laktat, ki vežejo vlago v zgornji plasti kože ali stratum corneum. Minimalna priporočena koncentracija uree, tudi za blago suho kožo, je 5 %. Zelo suha koža načeloma potrebuje višjo koncentracijo uree in druge vlažilne faktorje. Linija Eucerin UreaRepair za suho kožo vključuje tudi namenske izdelke za nego suhe kože na rokah in stopalih: Eucerin UreaRepair PLUS krema za roke 5 % urea, Eucerin UreaRepair PLUS krema za noge 10 % urea in Eucerin UreaRepair PLUS pena za noge 10 % urea.

 

Suha koža se pojavi kjer koli na telesu, najpogosteje pa na najbolj izpostavljenih delih, kot so roke, stopala, kolena, komolci in obraz.
Pomembno je, da kožo redno negujete in pri tem uporabljate izdelke, ki so primerni za suho kožo.

Suho, hrapavo in napeto kožo lahko povzročijo motnje na treh glavnih področjih uravnavanja vlage – oslabljena površinska bariera zaradi pomanjkanja lipidov kože, izsušena poroženela plast zaradi pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev in slaba porazdelitev vlage v spodnjih plasteh kože. Linija Eucerin UreaRepair PLUS učinkuje na tri glavne dejavnike suhe kože z dermatološko preizkušenimi aktivnimi sestavinami.

 • Kožo oskrbijo z ureo in drugimi naravnimi vlažilnimi faktorji, ki vežejo vodo, kar izboljša vlaženje v stratum corneum.
 • Ceramid-3 obnovi lipidno bariero kože, da zadrži vlago, glukoglicerol pa stimulira akvaporine v koži, da izboljša naravni pretok vlage v zgornje plasti kože.
 • Glucoglicerol pa stimulira akvaporine v koži, da izboljša naravni pretok vlage v zgornje plasti kože.

Eucerin UreaREPAIR PLUS 5 % losjon je idealen za vsakodnevno nego suhe, hrapave in napete kože, medtem ko je Eucerin UreaREPAIR PLUS 10 % losjon idealen za vsakodnevno nego izjemno suhe, luskave in srbeče kože. Linija vključuje tudi namenske izdelke za nego suhe kože na rokah in stopalih: Eucerin UreaRepair PLUS krema za roke 5 % urea, Eucerin UreaRepair PLUS krema za noge 10 % urea in Eucerin UreaRepair PLUS pena za noge 10 % urea.

Na prizadeto območje pogosto nanesite primeren vlažilni izdelek.

Zaščita suhe kože telesa med izpostavljenostjo soncu
Priporočljivo je, da zmanjšate izpostavljenost kože soncu, tako da na prostem nosite zaščitna oblačila in nanesete izdelek za zaščito pred soncem. Pomembno je, da izdelek za zaščito pred soncem blokira UV-žarke in vsebuje tudi vlažilne faktorje. Izdelek za zaščito suhe kože pred soncem ne sme vsebovati dražečih dišav in barvil, saj je suha koža nagnjena k draženju. Izdelki Eucerin za zaščito suhe kože pred soncem nudijo zaščito pred soncem z UV-filtri, ki so skladni s standardi COLIPA in EU, poleg tega pa vsebujejo tudi antioksidant licochalcon A ki ščiti pred oksidacijo zaradi UV-sevanja in prezgodnjim staranjem kože.

Izogibanje dejavnikom, ki vplivajo na stanje kože

Poleg ustreznega umivanja in vlaženja kože je pomembno tudi, da se izogibate dejavnikom, ki vplivajo na pojav suhe kože. To bo pomagalo zmanjšati učinek suhe kože in potrebo po zdravljenju:

Priporočljivo je, da ne uporabljate močnih mil, ki odstranijo naravne lipide kože.
Pitje tekočine je nujno, saj je koža odvisna od ravnovesja vode v telesu.

 • Izogibajte se suhemu zraku, tako da manj časa preživite zunaj v vročem in mrzlem vremenu in da v obdobju ogrevanja v prostorih uporabljate vlažilnike zraka.
 • Skrajšajte čas, ki ga preživite v vroči vodi, tako da si namesto dolge kopeli privoščite hitro prho.
 • Uporaba rokavic pri pomivanju posode bo pomagala preprečiti stik z vročo vodo in močnimi detergenti.
 • Nosite oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž in svila, ki ne dražijo kože. Volna je naraven material, vendar lahko razdraži kožo, zato se ji izogibajte.
 • Skušajte uporabljati pralni prašek, ki ne vsebuje barvil in dišav, saj ti dodatki lahko ostanejo na oblačilih tudi po pranju in dražijo suho kožo.
 • Uporabljajte negovalne izdelke brez dišav, barvil in parabenov, da preprečite draženje.
 • Poskrbite, da boste spili zadostno količino vode – to je še posebej priporočljivo za starejše ljudi.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki