Znanstveno ozadje – Linije Eucerin Q10 ACTIVE

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Staranje kože je neizogibni del staranja in je posledica kombinacije različnih zunanjih in notranjih dejavnikov, ki vplivajo na hitrost in način staranja kože. Pri ljudeh z občutljivo kožo se lahko pogosteje pojavijo simptomi prezgodnjega staranja, saj je sposobnost kože, da se zaščiti in obnavlja, šibkejša.

Pri občutljivi koži, ki se stara, začne celicam primanjkovati energije, zato postanejo manj sposobne uravnavati vlago, se obnavljati in zaščititi. Do tega procesa lahko pride, če je oslabljena funkcija bariere kože, poslabša pa ga naravno zmanjševanje ravni snovi, kot sta hialuronska kislina, ki vlaži plasti kože, in koencim Q10, ki kožnim celicam zagotavlja energijo in tako izboljša njihovo obnovitveno funkcijo.

Občutljiva koža in gube? Eucerin išče rešitev.

Poleg vidnih znakov prezgodnjega staranja, kot so drobne linije in gube, lahko pri ljudeh z občutljivo kožo sčasoma pride tudi do večje stopnje suhosti kože, rdečine, hrapave teksture površine in neprijetnih občutkov v primerjavi z normalno kožo. Z mislijo na to posebno stanje je znamka Eucerin razvila negovalno rešitev, ki neguje in okrepi občutljivo kožo, ki se stara, in jo zaščiti pred številnimi simptomi prezgodnjega staranja.

Zgodba o naši anti-age liniji za občutljivo kožo

Beiersdorfov raziskovalni center, Hamburg, Nemčija
Iskanje rešitev, ki delujejo, lahko našim raziskovalcem vzame več let.

»Mnogi ljudje menijo, da imajo občutljivo kožo. Želeli smo razviti posebno formulo, ki ne bi le pomirila in okrepila občutljive kože, ampak bi tudi učinkovala proti znakom prezgodnjega staranja, kot so drobne linije in gube, ki jih simptomi občutljive kože pogosto še poslabšajo.

"Naš glavni izziv je bil odkriti učinkovite anti-age sestavine, ki jih dobro prenašajo tudi najbolj občutljivi tipi kože,"

pravi Andrea Schölermann, dr. med., klinična svetovalka pri znamki Eucerin.

»Med vsemi možnimi sestavinami, ki smo jih raziskali, je ena aktivna sestavina, koencim Q10, izstopala zaradi svoje dvojne sposobnosti, da celice oskrbi z energijo in obenem nudi izjemno antioksidativno zaščito za kožo. Še več, ta snov je že prisotna v koži,« še razlaga Schölermannova.

Q10 – naravna izbira za občutljivo kožo

Da bi v celoti razumeli, kakšen učinek ima koencim Q10 na občutljivo kožo, ki se stara, smo preverili njegove znane funkcije znotraj telesa. Prisotnost koencima Q10 v kožnih celicah pomaga pretvarjati hranilne snovi v energijo, kar napolni obnovitveni potencial celic, da lahko delujejo bolj učinkovito. Toda s staranjem se raven koencima Q10 naravno zmanjšuje, zato celicam primanjkuje energije in njihova sposobnost, da se naravno obnavljajo in zaščitijo, postane šibkejša. Sčasoma koža začne izgubljati čvrstost, sijaj in prožnost ter postane bolj nagnjena k drobnim linijam in gubam.

Energija kožne celice

Kot vse tkivo v telesu tudi kožne celice potrebujejo energijo za ohranjanje svojih vitalnih funkcij, sposobnost obnavljanja in popravljanja ter rast. Energija nastane, ko celice presnavljajo različne hranilne snovi – maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine.

Poleg tega ima koencim Q10 tudi močne antioksidativne lastnosti, zaradi katerih lahko nevtralizira proste radikali, ki nastanejo zaradi zunanjih okoljskih dejavnikov, kot so UV-žarki in onesnaženost, in ki prispevajo k razkroju kolagena in elastina.

Mitohondriji (znani tudi kot celične »elektrarne«) tvorijo enegijo, tako da nenehno spreminjajo hranilne snovi in kisik v ATP (adenozin trifosfat). Zaradi staranja se poveča količina prostih radikalov, kar povzroči vedno več poškodb mitohondrijev.

Kako smo koencim Q10 preizkusili na občutljivi koži, ki se stara

Pred nanosom formule s koencimom Q10
5-tedenski topični nanos formule s Q10 zmanjša globino obraznih gub v kotičkih oči.

Po obsežnih laboratorijskih preizkusih smo učinke koencima Q10 preizkusili v različnih študijah na prostovoljcih z občutljivo kožo.

»Uporabili smo postopek mikrotopografije, s katerim smo izmerili globino gub v kotičkih oči,« je razložila Schölermannova. Po koncu pettedenskega preizkusa je bilo pri sodelujočih mogoče opaziti pomembno zmanjšanje globine gub in pomembno zmanjšanje oksidativnega stresa na koži, kar je potrdila ultrašibka fotonska emisija (UPE) – metoda in vivo, zasnovana za merjenje količine oksidativnega stresa na koži, ki ga povzročajo kemične snovi ali UV-žarki.*

*Vir: »CoQ10, snov, ki s topičnim nanosom daje energijo koži, ki se stara«, 2004

Skupina 21 prostovoljcev je sodelovala v monocentrični, slepi študiji pod dermatološkim nadzorom, ki je ocenjevala učinke Eucerin Q10 ACTIVE dnevne kreme po štiritedenski uporabi dvakrat dnevno. Po koncu študije so dermatologi poročali, da je občutljiva koža »dobro prenašala« izdelek pri 86 % sodelujočih, pri 60 % pa so se opazno izboljšali simptomi, kot sta rdečina in luščenje.

»Za nas je bil pravi preizkus, ko smo ocenjevali izdelke na resničnih ženskah, ki živijo in se spopadajo z občutljivo kožo vsak dan. Rezultati so nam dokončno dokazali, da je linija Eucerin Q10 ACTIVE učinkovita in da jo koža dobro prenaša, obenem pa ni primerna le za občutljivo kožo, ampak tudi za odpravljanje znakov prezgodnjega staranja kože,« sklene Schölermannova.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki