Občutljivost za sonce kot posledica zdravil – Prepoznavanje simptomov in razumevanje vzrokov

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Mnoga pogosto uporabljena zdravila, tudi brez recepta, lahko povzročijo, da koža postane bolj občutljiva za sonce kot običajno. Aktivne učinkovine, ki povečajo občutljivost za svetlobo, lahko postanejo reaktivne ali povzročijo alergične reakcije, ko pridejo v stik z ultravijolično (UV) svetlobo. V tem članku so podrobno opisani vzroki, simptomi in ublažitev reakcij zaradi občutljivosti za svetlobo, ki jo povzročajo zdravila.

Kaj je občutljivost za sonce zaradi zdravil?

Določena zdravila lahko povečajo občutljivost kože za sonce.

Fotosenzibilnost zaradi zdravil (ali občutljivost za sonce zaradi zdravil) se razvije, ko je zdravilo, ki običajno ne povzroča občutljivosti, podvrženo fotoaktivaciji ob stiku z UV-svetlobo, ko ta prodre v kožo.

Kemične snovi, ki imajo planarno, triciklično ali policiklično strukturo, absorbirajo ultravijolično svetlobo in te spremenjene kemične snovi pogosto povzročijo reakcije na koži (npr. fototoksične ali fotoalergične reakcije). Ker ni vedno mogoče prenehati z uporabo zdravil, je pomembno razumeti, kako kožo zaščititi pred sončno svetlobo.

Kakšni so simptomi občutljivostne reakcije na svetlobo?

Klinične lastnosti fotosenzibilnosti zaradi zdravil se lahko razlikujejo, saj je vrsta reakcije, naj bo fototoksična ali fotoalergična, odvisna od vrste fotosenzibilizirajoče aktivne učinkovine, ki povzroči občutljivostno reakcijo.

Posvetujte se z dermatologom ali farmacevtom, če ste zaskrbljeni zaradi simptomov, še posebej če sumite, da ste občutljivi za svetlobo zaradi zdravil, ali če niste prepričani, če vaša zdravila lahko povzročijo občutljivostne reakcije na svetlobo.

Kakšna je razlika med fototoksičnimi in fotoalergičnimi reakcijami?

Glavna razlika med njima je, da se fotoalergične reakcije pojavijo, ko se imunski sistem odzove na fotoaktivne kemične snovi, kar povzroči oteklino in vnetje, medtem ko se fototoksične reakcije pojavijo izključno takrat, ko fotoaktivne kemične snovi reagirajo neposredno z membranami kožnih celic in celično DNK, ter ne vključujejo imunskega sistema.

Za fotoalergične reakcije je dovolj že majhna količina fotoaktivne kemične snovi, saj je imunski sistem zelo občutljiv, medtem ko fototoksične reakcije zahtevajo večje količine fotoaktivne kemične snovi (fototoksične kemične snovi se sicer razlikujejo v stopnji strupenosti, zato so potrebne različne količine posameznih kemičnih snovi, da pride do reakcije).

Kakšne so vidne razlike med fototoksičnimi in fotoalergičnimi reakcijami?

Povečana slika kože s fotoalergično reakcijo

Čeprav fototoksične in fotoalergične reakcije povzročajo različne vrste fotoaktivnih kemičnih snovi, ki sprožijo različne biokemične reakcije, je težko razlikovati med obema oblikama, ko pregledujemo osebo s fotosenzibilnostjo. Glavna vizualna razlika med obema reakcijama je, da je fototoksična reakcija običajno videti kot resna sončna opeklina, ki je večinoma omejena kožo, izpostavljeno soncu, medtem ko je fotoalergična reakcija videti bolj kot atopijski dermatitis in se lahko razširi z izpostavljene kože na neizpostavljena območja kože.

Fototoksične in fotoalergične reakcije – Kakšna je razlika?

Fototoksična reakcija

Klinične lastnosti
Zelo močna sončna opeklina

Razširjenost
Samo koža, izpostavljena soncu

Sodelovanje imunskega sistema
Ne

Pogostnost
Visoka

Potrebna je več kot ena izpostavljenost aktivni učinkovini
Ne

Število aktivnih učinkovin, potrebnih za pojav fotosenzibilnosti
Veliko

Hitrost reakcije po izpostavljenosti fotoaktivni učinkovini in svetlobi
Nekaj minut do nekaj ur

Fotoalergična reakcija

Klinične lastnosti
Atopijski dermatitis

Razširjenost
Večinoma koža, izpostavljena soncu, a se lahko razširi na druga območja, ki niso bila izpostavljena soncu

Sodelovanje imunskega sistema
Da; tip IV

Pogostnost
Nizka

Potrebna je več kot ena izpostavljenost aktivni učinkovini
Da

Število aktivnih učinkovin, potrebnih za pojav fotosenzibilnosti
Malo

Hitrost reakcije po izpostavljenosti fotoaktivni učinkovini in svetlobi
24–72 ur

Razvoj (patogeneza) fototoksičnih in fotoalergičnih reakcij

Kaj povzroča fotosenzibilne reakcije zaradi zdravil?

Občutljivostne reakcije na svetlobo so lahko tudi posledica topično nanesenih snovi.

Tako sistemska (oralna) zdravila kot topično nanesene snovi imajo potencial, da povzročijo občutljivostne reakcije na svetlobo. Prav zato je pomembno, da pri izbiri vlažilnega izdelka ali losjona upoštevamo možnost fotosenzibilnosti. Tudi nekatera protivnetna ali protibolečinska zdravila, kot je ibuprofen, lahko povzročijo fotosenzibilnost. Druga pogosta fotoaktivna zdravila vključujejo antibiotike, nesteroidna protivnetna zdravila, diuretike, statine, retinoide in protiglivična sredstva.

Katera zdravila lahko povzročijo fotosenzibilnost?

Večina pogostih zdravil, ki lahko povzročijo občutljivost za svetlobo, je naštetih v spodnji tabeli »Pogosta zdravila, ki povzročajo fotosenzibilnost«, vendar to ni popoln seznam in obstajajo še mnoga druga zdravila, ki lahko povzročijo občutljivost za svetlobo.

Pogosta zdravila, ki povzročajo fotosenzibilnost

  • Antiepileptiki (nevroleptiki)
  • Antibiotiki
  • Diuretiki
  • Zdravila za hipoglikemijo
  • Nesteroidna protivnetna zdravila
  • Fotosenzibilizatorji za fotodinamično zdravljenje
  • Retinoidi

Če niste prepričani, če zdravilo, ki ga jemljete, lahko povzroči fotosenzibilnost, ali če želite splošne informacije o zdravilih, ki lahko povzročijo fotosenzibilnost, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ublažitev občutljivostnih reakcij na svetlobo

Kakšen je najboljši način za zaščito pred fotosenzibilnostjo, če moram jemati fotoaktivna zdravila?

Priporočljiva je kombinacija ustreznih oblačil in izdelka za zaščito pred soncem z visokim ZF.
Izogibajte se izdelkom za zaščito pred soncem s kemičnimi snovmi, ki povzročajo občutljivost za svetlobo.

Valovni dolžini svetlobe, ki povzročata občutljivostne reakcije na svetlobo zaradi zdravil, sta UVA (320–400 nm) in UVB (290–320 nm). Toda določene kemične snovi lahko reagirajo s sončno svetlobo v vidnem spektru. Tako je zelo pomembno, da se izogibate izpostavljenosti soncu.

Kožo dodatno zaščitite z oblačili, izdelek za zaščito pred soncem, ki vsebuje učinkovite UVA-/UVB-filtre in visok ZF (50+), pa vas bo zaščitil pred svetlobno aktivacijo najbolj fotoaktivnih zdravil, ki jih morate jemati.

Vedno upoštevajte navodila za uporabo na izdelkih za zaščito pred soncem, še posebej tista o pogostosti nanosa. Splošno preprečevanje sončnih opeklin prav tako pomaga zmanjšati tveganje za občutljivostne reakcije na svetlobo zaradi zdravil. Preberite več o tem, kako se zaščititi pred sončnimi opeklinami na obrazu in telesu.

Kožni test je koristno orodje, da izveste več o stanju svoje kože, toda če imate fotosenzibilno reakcijo ali če niste prepričani o tem, se vedno posvetujte z dermatologom.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki