Seboroični dermatitis – Kaj morate vedeti

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Seboroični dermatitis je pogosto kronično stanje kože, ki povzroča zadrego, in se izraža z rumenkastimi luskami na lasišču ali obrazu, prizadene pa lahko tudi druge predele. S pravilno in pogosto uporabo posebnih izdelkov za lase in kožo lahko ohranjate nadzor nad tem doživljenjskim stanjem.

Kaj je seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis pogosto povzroča rumenkaste luske na lasišču.
Srbečica je eden od pogostih simptomov seboroičnega dermatitisa.

Seboroični dermatitis (znan tudi kot seboroični ekcem) je zdravstveno stanje, ki je v mnogih primerih primarni vzrok za prhljaj. Pri dojenčkih se pojavi kot temenice na lasišču.

Do 50 % odraslih trpi zaradi prhljaja z rumenkastimi luskami na lasišču in veliko število tudi zaradi vnetnih stanj lasišča.

Stanje pogosto spremlja rdečina. Seboroični dermatitis se lahko pojavi na različnih delih kože, na primer kot mastna območja kože v ušesu. Druga pogosto prizadeta območja so obrvi in veke, nos, nazolabialne gube in srednji del prsnega koša. Seboroični dermatitis ni nalezljiv in ga ne povzroča slaba higiena.

Seboroični dermatitis pri dojenčkih (temenice) je začasno stanje kože in izgine, ko otrok odrašča, običajno do 3. leta. Simptomi so debele, skorjaste rumenkaste luske kože na dojenčkovem lasišču, včasih pa tudi na očeh, ušesih in nosu.

Kakšni so simptomi seboroičnega dermatitisa?

Simptomi se lahko pojavijo kot plak na velikih območjih, kot je obraz.

Pogosti simptomi seboroičnega dermatitisa vključujejo:
  • luske – bele in odpadajoče ali rumenkaste, mastne in lepljive – »prhljaj«
  • lezije v koži
  • plake, ki prekrivajo veliko območje kože
  • mastno kožo
  • srbečo kožo – srbečica se lahko poslabša, če pride do okužbe, kar povzroči še močnejšo srbečico in posledično krvavenje, če se praskamo
  • blago rdečino
  • morebitno izpadanje las

Kaj povzroča seboroični dermatitis?

Znaki seboroičnega dermatitisa 1. Glivica Malassezia sproži hiperproliferacijo kože. 2. Na lasišču se pojavijo mikrovnetja. 3. Nastanejo vidne luske.

Seboroični dermatitis se pojavi, če se skrajša proces obnavljanja celic na lasišču, kar vodi do hitrega luščenja roženih kožnih celic, ki se sprimejo v vidne luske. Ta proces lahko povežemo z mnogimi vzroki. Stanje naj bi bilo dedno, otroci prizadetih ljudi pa imajo večjo možnost, da se razvije tudi pri njih. Kljub temu pa ga lahko povežemo tudi z draženjem, ki ga povzroča glivica Malassezia, ki se razmnožuje na zelo mastnih delih kože in povzroča mikrovnetja, to pa vodi do srbečice na koži in lasišču.

Tveganje lahko povečaju tudi drugi dejavniki, kot so fizična ali čustvena obremenitev, hormonske spremembe, slaba prehrana, uživanje alkohola, utrujenost, vremenski ekstremi, redka uporaba šampona, neustrezno čiščenje kože in debelost. Nevrološka stanja, kot je Parkinsonova bolezen, poškodba glave ali kap, so lahko povezana s seboroičnim dermatitisom. Virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV) je prav tako povezan z vedno več primeri seboroičnega dermatitisa.

Kako zdraviti seboroični dermatitis?

Najboljši način za zmanjšanje resnosti seboroičnega dermatitisa je preprečevanje ali uravnavanje dejavnikov, ki stanje izzovejo, tako da vestno skrbite za nego lasišča in kože.

Najpogostejši izdelek za nego lasišča s seboroičnim dermatitisom so posebni šamponi, ki pomagajo odstraniti luske in obenem preprečujejo ponovni nastanek luskave kože.

Linija Eucerin DermoCapillaire je posebej zasnovana za seboroični dermatitis.
Uporabite DermoCapillaire TERAPIJO PROTI PRHLJAJU – dermatološke in klinične študije potrjujejo, da je izdelek učinkovit in da ga koža dobro prenaša na suhem in mastnem lasišču in pri seboroičnem ekcemu.

Mnogi šamponi so posebej zasnovani za seboroični dermatitis. Vsebujejo lahko katero od naslednjih aktivnih sestavin: klimbazol, pirokton olamin, polidokanol, protivnetne učinkovine, kot sta salicilna kislina in resorcin, minerale, kot sta cink ali selenov sulfid, ali protiglivične snovi, kot je ketokonazol.

Eucerin DermoCapillaire TERAPIJA PROTI PRHLJAJU, ŠAMPON PROTI PRHLJAJU – SUHI PRHLJAJ in ŠAMPON PROTI PRHLJAJU – MASTNI PRHLJAJ so bili posebej razviti za suhi ali mastni prhljaj in so dermatološko dokazano učinkoviti pri seboroičnem dermatitisu.

V resnih primerih lahko dermatolog ali zdravnik predpiše protiglivična zdravila, kot so ketokonazol, metronidazol ali azelainska kislina, ki učinkujejo na glivico Malassezia, ali losjone s protivnetnimi kortikosteroidi.

V zadnjem času pa se uporabljajo tudi topični imunomodulatorji, kot sta takrolimus ali pimekrolimus.

Seboroični dermatitis je kronično stanje, ki ga je mogoče dobro uravnavati s pravilnim zdravljenjem. Pogosto se izraža z izbruhi med daljšimi obdobji neaktivnosti. Bolj ekstremna oblika tega stanja se prekriva s psoriazo lasišča in se imenuje sebopsoriaza.

Če se simptomi seboroičnega dermatitisa ne odzivajo na pogosto uporabo medicinskih šamponov, se obvezno posvetujte z dermatologom. Poleg tega se z njim posvetujte, če se območja seboroičnega dermatitisa okužijo, če se pojavi tekočina ali gnojni izcedek, če nastanejo kraste ali če koža postane zelo pordela ali boleča.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki