Nega kože – Vsakodnevna redna nega kože na obrazu

Čas branja: 8 min
Pokaži več

Temeljito, a nežno vsakodnevno čiščenje in dobra vlažilna nega bosta vašo kožo ohranila zdravo. Kakovostni negovalni izdelki, ki so primerni za vaš tip in težavo s kožo, lahko zaščitijo kožo obraza pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot so sonce, vroče in hladno podnebje ter onesnaženost zraka. Poleg tega pomagajo pomiriti razdraženo kožo, jo ponovno narediti zdravo in preprečiti razvoj kožnih bolezni.

Vsakodnevna Redna Nega Kože Na Obrazu

VAŠA VSAKODNEVNA REDNA NEGA OBRAZA

Štirje osnovni koraki

Dobra nega kože vsebuje štiri osnovne korake: čiščenje, tonificiranje, nego in zaščito.

Čiščenje

Temeljito čiščenje je prvi korak učinkovite nege kože. Čiščenje odstrani umazanijo, pot, sebum in ličila ter kožo pripravi na nego. Očiščena koža lahko bolje vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov.

Preberite več

Tonificiranje

Tonificiranje odstrani vse sledove čistilnega izdelka, osveži kožo in ji povrne naravno pH-vrednost.

Preberite več

Nega

Negovalni izdelki navlažijo in nahranijo kožo. Mnogi tudi delujejo na določene težave s kožo in jih odpravljajo.

Preberite več

Zaščita

Zaščita pred soncem je pomembna v dneh, ko je koža izpostavljena škodljivim UV-žarkom: ti so glavni vzrok za prezgodnje staranje kože. Večina dnevnih krem že vsebuje ZF 15.

Redno nego kože izvajajte dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer. Posebnosti redne nege so odvisne od dela dneva in posebnih potreb in stanja vaše kože.

Zjutraj

 

Tonificiranje

Tonificiranje odstrani vse sledove čistilnega izdelka, osveži kožo in ji povrne naravno pH-vrednost.

Preberite več

Čiščenje

Koža med nočno regeneracijo tvori sebum. Redno jutranje čiščenje odstrani ta sebum in kožo pripravi na dnevno kremo.

Preberite več

Posebna nega (na primer serumi ali koncentrati)

Ti izdelki vsebujejo visoko koncentracijo aktivnih sestavin in jih je treba nanesti neposredno na sveže očiščeno kožo.

Če ne uporabljate posebnega negovalnega izdelka, preskočite 3. korak in pojdite neposredno na 4. korak.

Preberite več

Dnevna krema

takšna, ki ustreza vašemu tipu kože, da navlaži in zaščiti vaš obraz. Priporočljiva je tudi primerna krema za okrog oči, ki zaščiti in neguje občutljiv predel okrog oči.

Preberite več

Zaščita pred soncem

Veliko dnevnih krem že vsebuje zaščitni faktor (ZF) – običajno ZF 15 –, toda v številnih situacijah koža zahteva višji ZFIzdelek za zaščito obraza pred soncem lahko nanesete skupaj z običajno dnevno kremo ali namesto nje.

Preberite več

Zvečer

 

Čiščenje

Večerno čiščenje odstrani umazanijo, pot, sebum in ličila. Koža je čista in pripravljena na vpijanje aktivnih sestavin, ki jih vsebuje vaš nočni negovalni izdelek. Za čiščenje in zaščito občutljivega predela okrog oči uporabite odstranjevalec ličil za oči.

Preberite več

Tonificiranje

Tonificiranje odstrani vse sledove čistilnega izdelka, osveži kožo in ji povrne naravno pH-vrednost.

Preberite več

Posebna nega (na primer serumi ali koncentrati)

Ti izdelki vsebujejo visoko koncentracijo aktivnih sestavin, ki lahko učinkujejo prek noči. Nanesite jih neposredno na sveže očiščeno kožo.

Če ne uporabljate posebnega negovalnega izdelka, preskočite 3. korak in pojdite neposredno na 4. korak.

Preberite več

Nočna krema

Uporabite vlažilno nočno kremo, ki nahrani vašo kožo in spodbuja regeneracijo kože prek noči. Nato na občutljivo kožo okrog oči nanesite še kremo za okrog oči.

Preberite več

Čiščenje In Tonificiranje

O ČIŠČENJU IN TONIFICIRANJU OBRAZA

Zakaj je treba kožo čistiti in tonificirati?

Učinkovita redna nega kože na obrazu se začne s temeljitim, a nežnim čiščenjem in tonificiranjem, da:

 • odstranimo umazanijo, pot, sebum in ličila, ne da bi izsušili kožo.
 • pripravimo kožo na nego obraza. Dragocene sestavine negovalnih izdelkov za obraz se bolj učinkovito vpijejo, če jih nanesemo na očiščeno kožo.

Čiščenje je še posebej pomembno pri koži, nagnjeni k aknam, saj pomaga ohraniti njeno naravno zdravo ravnovesje in spodbuja naravni proces regeneracije.

Kako čistiti in tonificirati kožo

Temeljito redno čiščenje kože je sestavljeno iz dveh glavnih korakov: čistilnega mleka ali gela, ki mu sledi tonik. Če imate naličene oči, je kot tretji korak rednega čiščenja kože priporočljiva uporaba posebnega odstranjevalca ličil za oči.

1. korak

Odstranjevalec ličil za oči
Za nežno odstranjevanje ličil s trepalnic in občutljivega predela okrog oči. Najbolje je, da odstranjevalec ličil za oči nanesete na blazinico vate in z njo nežno obrišete predel oči.

Preberite več

2. korak

Čistilno mleko ali gel
Izberite čistilni izdelek, ki ustreza vašemu  tipu kože. Čistilno mleko je najboljše za kožo, ki je nagnjena k suhemu tipu. Za normalno, mešano ali mastno kožo Eucerin priporoča čistilni gel.

Preberite več

3. korak

Tonik
Tonificiranje odstrani še zadnje sledove čistilnega izdelka, osveži kožo in ji povrne naravno pH-vrednost. Tonik nanesite z blazinico vate, s katero nežno obrišite obraz.

Preberite več

 • Čistilne gele temeljito sperite z mlačno vodo. Ne uporabljajte prevroče vode, še posebej pri občutljivi koži, saj ekstremne temperature lahko povzročijo draženje.
 • Čistilno mleko nanesite in odstranite z blazinico vate, spiranje ni potrebno. Če pa želite, lahko tudi čistilno mleko nežno odstranite z mlačno vodo.
 • Izdelki 3-v-1  nudijo priročno kombinacijo čistilnega izdelka, tonika in odstranjevalca ličil za oči. Vendar boste najboljše rezultate vedno dosegli z ločeno uporabo čistilnega izdelka, tonika in odstranjevalca ličil za oči. Čistilne izdelke 3-v-1 nanesite na blazinico vate in nežno obrišite obraz in predel okrog oči.

Kako izbrati ustrezen čistilni izdelek in tonik

Čiščenje je ključni prvi korak v redni negi kože: očiščena koža bolj učinkovito vpije aktivne sestavine negovalnih izdelkov.

Samo voda ne bo očistila vašega obraza. Uporabiti morate površinsko aktivno snov (detergent, ki raztaplja tako vodo kot maščobo), ki veže umazanijo nase in jo nežno odstrani s kože. Pomembno je, da izberete izdelke, ki so nežni do kože. Pogosto umivanje z običajnimi mili ali agresivnimi površinsko aktivnimi snovmi lahko oslabi funkcijo bariere kože, tako da:

 • spremeni njen pH z naravno rahlo kisle vrednosti med 5,4 in 5,9 na nevtralno ali celo bazično pH-vrednost, zaradi česar se zmanjša sposobnost kože za obrambo pred bakterijami,
 • razkroji beljakovine v poroženeli plasti (zunanja plast kože),
 • odstrani zaščitne lipide (maščobe, ki povezujejo celice v povrhnjici).

Če je funkcija bariere kože oslabljena, se poveča občutljivost in koža postane bolj nagnjena k suhosti in draženju.

Preberite več o strukturi kože

Čistilni izdelki

Izberite čistilni izdelek, ki:

Če izbirate med mlekom in gelom, upoštevajte splošno pravilo, da bolj ko je koža suha, bolj primerno je zanjo čistilno mleko. Mleko ne vpliva na koži lastne lipide, zato koža ostane v ravnovesju. Čistilni geli so idealni za čiščenje normalnih do mešanih tipov kože.

Kremni čistilni izdelek nahrani suho kožo in pomaga ohraniti njeno naravno ravnovesje vlage.
Tonificiranje odstrani vse sledove čistilnega izdelka in osveži kožo.

Toniki

Eucerin za večino tipov kože priporoča tonike brez alkohola. Toniki na osnovi alkohola imajo hladilni učinek, a lahko odstranijo naravne lipide kože. Koža zato začne prekomerno tvoriti lipide, da bi nadomestila manjkajoče lipide. Alkohol lahko poveča suhost pri suhi koži, pri mastni ali mešani koži pa tonik z alkoholom lahko pomaga uravnavati odvečno mastnost kože, tako da odstrani sebum.

Izdelki 3-v-1

Izdelki 3-v-1, znani tudi kot micelni čistilni izdelki, nudijo čiščenje, tonificiranje in odstranjevanje ličil za oči v enem izdelku. Oljne molekule, ki so suspendirane v vodi, hitro in učinkovito odstranijo umazanijo in ličila. Micelni čistilni izdelki so priročna alternativa uporabi treh ločenih izdelkov.

Linija Eucerin DermatoCLEAN za čiščenje kože vsebuje gel, mleko, tonik, odstranjevalec ličil za oči in izdelek 3-v-1. Celotna linija, ki vsebuje izdelke za vse tipe kože, je bila preizkušena na občutljivi koži, ki izdelke dokazano dobro prenaša.

Linija Eucerin DERMOPURE je bila razvita posebej za kožo, nagnjeno k aknam.

Nega Obraza

VSE O REDNI NEGI OBRAZA

Zakaj negovati?

Negovalni izdelki naj bi kožo navlažili in nahranili. Vlaženje poveča vsebnost vode v koži, obenem pa jo zaščiti in spodbudi pravilno deskvamacijo (proces luščenja odmrlih kožnih celic), da postane gladka in mehka ter daje občutek ugodja. Mnogi negovalni izdelki delujejo tudi na določene težave s kožo in jih odpravljajo.

Specifične težave s kožo, kot so staranjehiperpigmentacija in akne, lahko učinkovito odpravimo s posebnimi negovalnimi izdelki, ki vsebujejo visoko koncentracijo aktivnih sestavin.  Ti posebni negovalni izdelki so pogosto v obliki koncentrata ali seruma.

1. korak

Posebna nega
Ker vsebujejo najbolj aktivne sestavine v vaši redni negi kože, je treba posebne negovalne izdelke nanesti na sveže očiščeno kožo in pred nanosom dnevne ali nočne kreme, da se lahko kar najbolj učinkovito vpijejo in prodrejo v kožo.

Preberite več

2. korak

Dnevna ali nočna krema
Vlažilna dnevna ali nočna krema navlaži in nahrani kožo obraza ter jo oskrbi z aktivnimi sestavinami, ki učinkujejo na morebitne težave s kožo.

Preberite več

3. korak

Krema za okrog oči
Izdelke za nego kože okrog oči je treba nanašati previdno in po uporabi dnevne ali nočne kreme. Kremo nežno vtapkajte v kožo na občutljivem predelu okrog oči.

Preberite več

 • Topična zdravila, ki jih predpiše dermatolog za zdravljenje stanj, kot so akne ali atopijski dermatitis, je treba nanesti enako kot posebne negovalne izdelke: vedno jih nanesite na nežno očiščeno kožo pred uporabo dnevne ali nočne kreme. Pri posebnih negovalnih izdelkih počakajte nekaj minut, da se vpijejo v kožo, šele nato nanesite dnevno ali nočno kremo.
 • Če uporabljate poseben negovalni izdelek, ga pustite nekaj minut, da se vpije, šele nato nanesite dnevno ali nočno kremo. Če vaša koža ne potrebuje posebnega negovalnega izdelka, dnevno ali nočno kremo nanesite na obraz neposredno po temeljitem čiščenju kože.

Kako izbrati ustrezen negovalni izdelek

Negovalni izdelki morajo ustrezati vašemu tipu kože  in delovati na morebitne težave s kožo. Izbrani negovalni izdelek lahko prilagodite tudi letnemu času (veliko ljudi na primer v toplejših mesecih raje uporablja lahek fluid, pozimi pa bogatejšo kremo).

Preberite več o tipih kože  in težavah ter rešite naš kožni test, ki vam bo pomagal določiti vaš tip kože. Če želite nasvet o zdravljenju specifičnih težav s kožo, se posvetujte z dermatologom.

Preberite več o Eucerinovih negovalnih izdelkih za posamezne tipe kože v poglavjih o suhi koži, občutljivi koži, koži, nagnjeni k rdečini, aknahkoži, ki se stara , zelo občutljivi koži ali atopijskem dermatitisu na obrazu  oziroma telesu

Majhno količino dnevne ali nočne kreme nanesite na konice prstov in jo nežno vmasirajte v kožo.
Občutljiva koža okrog oči potrebuje posebno nego.

Dnevna in nočna nega
Mnoge negovalne izdelke lahko uporabite zjutraj in zvečer. Drugi pa so zasnovani tako, da so posebej namenjeni uporabi podnevi ali ponoči:

 • Zjutraj: Nekateri vlažilni izdelki vsebujejo zaščitni faktor (ZF), zato so primerni za dnevno uporabo, zvečer pa se jih ne sme uporabljati. Tudi negovalne izdelke, ki vsebujejo pigmente (na primer nekateri izdelki proti rdečini ali aknam), lahko uporabljate samo podnevi.
 • Zvečer: Ponoči se koža obnavlja. Poleg vlažilnih sestavin nočne kreme vsebujejo tudi snovi, ki spodbujajo proces celične regeneracije. So tudi brez ZF in pigmentov.
  Nega kože okrog oči
  Nežna koža okrog oči je še posebej tanka in občutljiva, zato je bolj ranljiva kot koža na drugih predelih obraza. Prav zato potrebuje izdelek, ki je zasnovan posebej za ta predel. Pri nanosu kreme za okrog oči bodite previdni.

Za več nasvetov o negi kože si oglejte nasvete za zdravo kožo

Protection

VSE O REDNI NEGI OBRAZA

Zakaj zaščititi?

Učinkovita zaščita pred soncem je nujna, da koža ostane zdrava, in jo je treba vedno obravnavati kot del vsakodnevne redne nege obraza. To je še posebej pomembno, če je koža občutljiva ali na primer nagnjena k aknam in zato bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca. Čeprav nekaj minut dnevno na soncu pripomore k zdravi tvorbi vitamina D, pa je koža obraza pogosto izpostavljena UV-žarkom več ur. Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom je glavni vzrok za prezgodnje staranje kože. Prav zato je treba izpostavljeno kožo zaščititi s sredstvom za zaščito pred soncem.

Preberite več o UV-žarkih in zaščiti pred soncem ter kako sonce vpliva na kožo obraza

Kako zaščititi?

Zaščita pred soncem je pomembna v dneh, ko je koža izpostavljena škodljivim UV-žarkom: ti so glavni vzrok za prezgodnje staranje kože.

Mnoge dnevne kreme že vsebujejo zaščitni faktor – običajno ZF 15 –, ampak v številnih okoliščinah koža zahteva višji zaščitni faktor (ZF), ki ga nanesete skupaj z običajno dnevno kremo z ZF ali namesto nje.

Izdelke z ZF nanesite kot zadnji korak jutranje nege kože.

Kako izbrati pravi izdelek za zaščito pred soncem

Pri izbiri ustreznega zaščitnega faktorja za kožo je treba upoštevati več dejavnikov:

 • Barva kože (Ali imate svetlejšo ali temnejšo polt? Svetla koža je bolj občutljiva za izpostavljenost UV-sevanju kot temnejša.)
 • Težava s kožo
 • Letni čas
 • Raven izpostavljenosti (glede na podnebni pas, v katerem se nahajate)
 • Trajanje izpostavljenosti

FAQ

Ali občutljiva koža potrebuje posebno zaščito pred soncem?

Da. Občutljiva koža močno reagira na sončno svetlobo in je zato zelo dovzetna za poškodbe zaradi sonca. Izjemno pomembno je, da je občutljiva koža zaščitena pred izpostavljenostjo škodljivim UVA- in UVB-žarkom sonca. Kot pri vseh izdelkih za nego občutljive kože so tudi prilagojeni izdelki za zaščito pred soncem razviti tako, da jih koža zelo dobro prenaša in da izpolnjujejo najvišje znanstvene standarde za UVA-/UVB-filtre.

Zakaj je treba zaščito obraza pred soncem vključiti v vsakodnevno redno nego kože?

Zaradi večje izpostavljenosti škodljivim UV-žarkom je koža obraza bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca kot koža na telesu. Da preprečite poškodbe celične DNK, fotostaranje in motnje pigmentacije, je pomembno, da kožo obraza zaščitite vedno, ko je izpostavljena soncu, tudi v oblačnem vremenu.

Ali moram posebej uporabiti dnevno kremo in izdelek z ZF?

Pri nekaterih tipih kože in če je potreben višji ZF lahko ustrezen izdelek za zaščito pred soncem nadomesti dnevno kremo. Za suhe tipe kože vseeno raje uporabite dnevno kremo in nato še izdelek za zaščito pred soncem na koncu nege. Pri izbiri upoštevajte življenjski slog, osebne želje in odziv kože na okoljske dejavnike, kot je vlažnost. Najvišji ZF, ki ga nanesete, določa raven zaščite (npr. če dnevni kremi z ZF 15 dodate še izdelek z zaščitnim faktorjem 30, bo skupna raven zaščite ZF 30).

Preberite več o tem, katere izdelke in zaščitne faktorje Eucerin priporoča za vaš tip in stanje kože, ter o tem, kakšen ZF potrebujete, v poglavju o priporočeni zaščiti pred soncem.

Ali so maske za obraz priporočljive?

Da, maske so še posebej dobre, kadar morate nahraniti suho in izsušeno kožo. Eucerin priporoča, da uporabite nočno kremo in je nanesete malo več, kot je običajno nanesete na obraz, vrat in dekolte. Nočna krema je bogatejša kot dnevna, vsebuje obnovitvene aktivne sestavine, kot je pantenol, in ne vsebuje ZF in pigmentov.

Kaj moram upoštevati pri ličenju, če imam atopijsko kožo?

Posvetujte se z dermatologom ali farmacevtom, kateri izdelki so preizkušeni pri pacientih z ekcemom in ne vsebujejo dišav ali pogostih alergenov. Če imate akne, vedno uporabljajte nekomedogene izdelke za mastno ali mešano kožo.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki