Nega kože pri alergiji na cvetni prah in pri atopijskemu dermatitisu – »Vsak bi se moral v svoji koži dobro počutiti.«

Čas branja: 2 min
Pokaži več

Pogovor z Majo Kalač Pandruovič, dr. med.

Z dermatologinjo in alergologinjo iz Maribora smo govorili o njenih pacientih s senenim nahodom, o obremenitvi telesa s cvetnim prahom in o tem, kako vidi svojo nalogo zdravnice prizadetih.

Dr. Kalač Pandurovič, skoraj vsak peti pacient, ki obišče vašo ambulanto, trpi zaradi obremenitve kože s cvetnim prahom ...

Da, res je, in to ustreza splošnemu povprečju. V Sloveniji je okrog 20% prebivalstva genetsko obremenjenega in zato nagnjenega k določenim alergijam, to nagnjenost pa imenujemo atopija. K temu moramo dodati še alergike s senenim nahodom.

Kako konkretno se obremenitev s cvetnim prahom izraža pri vaših pacientih?

Atopiki imajo običajno suho do zelo suho kožo, ki se na cvetni prah odzove z razdraženostjo. Posledica so lahko srbečica, ekcemi in npr. otekanje predela okrog oči. Pri alergikih s senenim nahodom med značilne simptome prištevamo nahod in solzenje oči.

Kakšna je vaša vloga dermatologinje?

Svojo vlogo vidim tako pri zdravljenju kot pri ozaveščanju. Svojim pacientom na primer svetujem, kako lahko zmanjšajo obremenitev s cvetnim prahom in kaj lahko vsakodnevno storijo za svojo kožo. Na osnovi tega skupaj razvijemo koncept, prilagojen posamezniku. Kot zdravnica ne želim le kratkoročno ublažiti simptomov, ampak doseči stabilizacijo, da pacienti čim manjkrat potrebujejo zdravljenje in so dlje časa brez težav. 

Kakšno vlogo ima po vašem mnenju vsakodnevna nega kože?

Cvetni prah prodira v organizem prek dlačnih mešičkov in draženja kože. Zdrava bariera kože to prepreči.

Zelo veliko. Atopiki imajo oslabljen zaščitni kislinski plašč kože, manjka pa tudi naravna zaščita pred cvetnim prahom.

S pravilno in dosledno nego lahko obnovimo in stabiliziramo bariero kože, da manjkrat pride do zagona bolezni.

Koža alergikov s senenim nahodom in atopijskim dermatitisom potrebuje intenzivno nego, da ostane zdrava in pripravljena na obremenitev s cvetnim prahom.

Kaj je bistveno za nego kože pri vaših pacientih?

 Kožo, obremenjeno s cvetnim prahom, je treba vsak dan pravilno negovati. Pomemben pogoj za to je, da pacienti znajo dobro uporabljati negovalne izdelke.

 Zahteve za te izdelke so resnično visoke. Predvsem se pričakuje, da se dobro vpijejo, da niso lepljivi in da na koži dajejo prijeten občutek. Le tako jih bodo pacienti radi in redno uporabljali.

In kako vaši pacienti ocenjujejo pomen pravilne nege kože?

Pacienti mi pogosto povejo, koliko bolje se počutijo v svoji koži – in to me kot dermatologinjo seveda zelo razveseli.

Najlepša hvala za ta zanimiv pogovor, dr. Kalač Pandurovič!

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki