Znaki staranja – Izguba volumna

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Po 25. letu se začne splošno staranje kože in spremembe se začnejo pojavljati v vseh plasteh kože. Na to vpliva kombinacija notranjih procesov in zunanjih dejavnikov.

Znaki In Simptomi

Splošno staranje kože in izguba volumna

Lepotni trikotnik

Z vsakim minulim letom prihaja do strukturnih sprememb v vseh plasteh kože.
Ženska kaže izgubo volumna, tako da napne kožo na obrazu.

Način staranja je deloma odvisen od genetike. Intrinzično staranje skupaj z dejavniki okolja in življenjskega sloga sproži upočasnitev ključnih procesov in funkcij v koži. Prav to povzroči najvidnejše znake staranja: izgubo volumna, gube ter izgubo gostote in sijaja.

"Ena od glavnih sprememb, ki povzroči te vidne znake, je zmanjšanje števila celic, ki dajejo volumen."

Skupaj z gubami in izgubo gostote in sijaja to povzroči starejši videz obraza. Čeprav je ta pojav včasih težko opisati, je izguba volumna zelo pogosta in spremeni strukturo in obliko celega obraza. Včasih jo poimenujemo tudi povešena koža, izguba kontur ali upadel obraz, pogosto pa je povezana z negativnim videzom obraza.

Kako prepoznati izgubo volumna

Lepotni trikotnik

Ker je izgubo volumna težko opisati ali prepoznati, si lahko pomagamo z vizualno ponazoritvijo. Tu je jasno prikazano, kako ta znak staranja spremeni obliko in strukturo obraza na številne komaj opazne načine. Lepotni trikotnik prikazuje, kako izguba volumna lahko povzroči, da je izraz na obrazu videti negativen, žalosten ali obremenjen. To pa nato lahko vpliva na nepravilno dojemanje človekovega razpoloženja ali pogleda na svet.

Lepotni trikotnik je povezan z mladostnim, privlačnim videzom.

Mladosten obraz ima volumen porazdeljen tako, da je videti privlačen. Glavne lastnosti mladostnejšega obraza so jasno vidne kot del lepotnega trikotnika. Ti vključujejo:

 • visoke ličnice,
 • polna lica,
 • gladko kožo,
 • vitko, dobro poudarjeno čeljust.

Te lastnosti ustvarijo obliko in strukturo obraza, ki je zgoraj širša in se tanjša proti najožji točki na bradi. Splošni videz je sproščen in pozitiven.

Sčasoma se lepotni trikotnik obrne in povzroči negativen, žalosten izraz na obrazu.

S staranjem se pojavijo znaki izgube volumna, kar pomeni, da se je trikotnik obrnil. To se zgodi zaradi sledečih sprememb:

 • širša, ohlapna linija čeljusti,
 • povešena oblika obraza,
 • upadla lica,
 • gube na čelu in med očmi,
 • kotički ustnic, obrnjeni navzdol.

Kombinacija teh dejavnikov vpliva na postaran videz. Kot lahko vidite tukaj, se trikotnik obrne navzdol in je zdaj širši v spodnjem delu obraza. Z izgubo volumna in povešanjem kože se spremeni videz obraza, ki ima zdaj žalosten ali obremenjen izraz.

Drugi Dejavniki

Zakaj se lepotni trikotnik obrne?

Poleg kronološkega, notranjega staranja na procese, ki povzročajo izgubo volumna, vplivajo tudi številni drugi dejavniki – notranji in zunanji.

Zlasti v menopavzi ženske doživljajo spremembe v hormonskem ravnovesju.
Količina izpostavljenosti soncu, ki jo koža prenese, je odvisna od posameznikovega tipa kože.

Hormonske spremembe
Pomemben notranji dejavnik so hormonske spremembe. V puberteti je raven estrogena visoka in obraz je poln. S staranjem raven hormonov upada, zmanjšata pa se tudi število in velikost kožnih celic, ki dajejo volumen.

Življenjski slog
Izgubo volumna, ki je del splošnega staranja kože, povzročajo tudi tisti zunanji dejavniki življenjskega sloga, ki vplivajo na nastanek gub ter izgubo gostote in sijaja. Ti vključujejo:

 • Kajenje: Nikotin in kemične snovi v cigaretah dodatno razkrajajo kolagen v koži.
 • Sonce: Prekomerna izpostavljenost soncu lahko povzroči resnejše poškodbe kolagena in oslabi strukturo kože.

Ti dejavniki življenjskega sloga povzročajo oksidativni stres. Do tega pride, ko v koži nastanejo molekule, znane kot »prosti radikali«, in napadejo celične strukture, vključno s tistimi, ki pomagajo, da je koža videti gladka in čvrsta. Ko je struktura kože oslabljena, raven kolagena in elastina pa upade, se splošno staranje kože pospeši. Vidni znaki, kot so izguba volumna, gostote in sijaja ter gube, so bolj izraziti na površini kože.

Zakaj pride do izgube volumna?

Procesi in sistemi v koži se s staranjem upočasnijo, kar pripomore k splošnemu staranju kože. Najpomembnejše pri tem je, da postopen upad polnilnih snovi, ki kožo ohranjajo čvrsto in gladko, povzroči izgubo volumna, povešanje kože in manjšo izrazitost kontur obraza.

Do tega pojava pride na sledečih delih strukture kože:

1 Povrhnjica 2 Globlje plasti kože

Povrhnjica. V zgornjih plasteh kože pride do zmanjšane tvorbe hialuronske kisline in lipidov. To poleg povečane izrazitosti gub pomeni, da je koža videti tanjša, njena struktura se spremeni in postane suha in hrapava.

Globlje plasti kože. Količina kolagena se vsako leto zmanjša za 1 %, kar skupaj z upadom ravni elastina še poslabša učinek tanjšanja kože. Ker je elastin deloma odgovoren za prožnost in moč kože, je zmanjšanje količine teh dveh snovi vidno kot povešena, manj prožna koža. Zmanjšata se tudi število in velikost celic, ki dajejo volumen in zapolnijo kožo, kar vodi v krčenje teh plasti. Rezultat je bolj pust, upadel videz kože z udrtimi lici.

Sčasoma se upočasni še prekrvitev, ki dovaja hranilne snovi, zato je koža videti pusta in je nagnjena k dehidraciji in počasnejšemu celjenju. Poleg tega obstaja večja verjetnost, da nastanejo globlje gube. Lahko pride tudi do izgube gostote in sijaja.

Rešitve

Kaj lahko storim?

Čeprav je izguba volumna kompleksna težava in je v mnogih pogledih neizbežna, je vidne znake mogoče odpraviti na več načinov.

Aktivne sestavine

Sestavine, ki jih najdemo v nekaterih anti-age izdelkih, lahko vplivajo na vzroke povešene kože, izgube volumna in premalo izrazitih obraznih kontur. Odprava teh znakov lahko pomaga obrazu povrniti mladosten videz.

Nekatere sestavine v anti-age formulah za nego obraza, kot so magnolol, oligopeptidi in hialuronska kislina, lahko pomagajo koži povrniti mladosten videz.
Vsakodnevna uporaba kreme za obraz lahko pomaga zmanjšati nekatere vidne znake izgube volumna.

 • Magnolol
  Sestavine, ki jih najdemo v nekaterih anti-age izdelkih, lahko vplivajo na vzroke povešene kože, izgube volumna in premalo izrazitih obraznih kontur. Odprava teh znakov lahko pomaga obrazu povrniti mladosten videz.
 • Oligopeptidi
  Stimulirajo in podpirajo kolagensko mrežo za čvrstejšo strukturo kože. Imajo stimulativen učinek na metabolno aktivnost kože, tako da ponovno aktivirajo interakcije med kožnimi celicami. Prisotnost oligopeptidov v izdelku tudi okrepi in stabilizira šibko vezivno tkivo. Na ta način se izboljšata mikrocirkulacija in sinteza kolagena. Dermalna mreža postane močnejša, koža pa čvrstejša in gladkejša. Koristni so tudi pri nadomestitvi izgubljene gostote.
 • Hialuronska kislina
  Hialuronska kislina je snov, ki nastaja v telesu in predstavlja del vezivnega tkiva v koži. Ena od njenih ključnih funkcij je zadrževanje vlage – ima sposobnost, da veže do 30-krat toliko vode, kot je njena molekulska masa. Toda s staranjem naravna sposobnost kože za tvorbo hialuronske kisline upada in tako koža postane manj gladka. Zaradi izjemno visoke sposobnosti shranjevanja vlage ima tudi regenerativni učinek na kožo. Poleg tega ima še antioksidativne lastnosti, ki prav tako pomagajo pri gubah in izgubi gostote.

Invazivni dermatološki posegi

Invazivni posegi za povečanje volumna imajo kratkoročne rezultate in zahtevajo redne ponovitve.
O vseh koristih in tveganjih plastične operacije je treba razmisliti vnaprej.

Prenos maščobe
Ta poseg vključuje kirurško odstranitev maščobe z enega dela telesa in njeno presaditev na drugi del. Najpogosteje se uporablja za nadomestitev volumna v licih in nudi dolgoročen učinek. Pogosto pride do otekline, poseg pa običajno zahteva določen čas mirovanja.

Polnila
Vbrizganje polnilnih snovi se uporablja za začasno povrnitev volumna in ima takojšen, a kratkoročen učinek. Običajno se uporablja pod očmi, na licih, sencih in ustnicah.

"Ena od glavnih sprememb, ki povzroči te vidne znake, je zmanjšanje števila celic, ki dajejo volumen."

Vbrizganje hialuronske kisline lahko pomaga tudi proti gubam.

Vsadki v licih
Ta postopek ima najbolj trajen učinek. Pod kožo se namesti plastičen vsadek, ki povrne volumen na določenih predelih, običajno licih. Sprva je bil postopek zelo priljubljen, ker pa zahteva najdaljši čas okrevanja, se je povečalo povpraševanje po vbrizganju polnil in prenosu maščobe.

Neinvazivni dermatološki posegi

Dermatološki posegi proti staranju so lahko koristni.

Toplotni valovi
Pri tem postopku se uporablja tehnologija radijskih frekvenc, ki segreje kolagenske plasti v globini kože. Toplota spodbuja sintezo novega kolagena in napne obstoječi kolagen, da konture ponovno postanejo izrazite.

Ultrazvok
Ta postopek uporablja ultrazvok za dvig, oblikovanje in napenjanje povešene kože.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki