Rojstvo linije HYALURON-FILLER – Kako je hialuronska kislina prišla v kreme?

Čas branja: 4 min
Pokaži več
Ura rojstva linije Eucerin HYALURON-FILLER je tesno povezana s prvo industrijsko uporabo hialuronske kisline. Anette Bürger, vodja laboratorija za razvoj izdelkov Eucerin, razkriva zgodbo.

HYALURON-FILLER: kako se je začelo

HYALURON-FILLER: že dobrih deset let vodilni na področju anti-age nege v lekarnah

Pred več kot desetletjem se je začel zmagoviti pohod anti-age linije, ki ji ni para: leta 2006 sta bila na trgu predstavljena prva izdelka HYALURON-FILLER, HYALURON-FILLER DNEVNA KREMA in HYALURON-FILLER NOČNA KREMA. Danes je Eucerin vodilna anti-age blagovna znamka in vodilna znamka negovalnih izdelkov s hialuronsko kislino, ki je na voljo v lekarnah*. Tisto, česar skoraj nihče ne ve: za to zgodbo o uspehu stojijo ljudje, katerih dejanja bodo tukaj prvič predstavljena. S svojo inovativnostjo, znanjem in vztrajnostjo so položili temelje za pravo malo revolucijo v anti-age negi.

Inovacija iz Združenih držav Amerike

Susanne Kraus, takratna produktna vodja mednarodne skupine za Eucerin Face Care
Za zmanjšanje gub so se vse do danes pogosto vbrizgala dermalna polnila.

Zgodilo se je leta 2004. Anette Bürger je bila takrat v oddelku za raziskave in razvoj pri znamki Eucerin odgovorna za področje inovacij izdelkov. O trenutku, ki je zagnal kolesje, pove naslednje: »Nekega dne je k meni prišla kolegica iz marketinga, Susanne Kraus. Bila je vznemirjena. Takrat se je ravno vrnila s triletnega bivanja v ZDA in rekla: 'Anette, nujno moramo narediti nekaj s hialuronsko kislino!'«

Ozadje: V tistem času so se za zmanjšanje globokih gub uporabljale predvsem injekcije kolagena. Tik pred tem pogovorom pa je bila v ZDA hialuronska kislina na enem izmed velikih kongresov predstavljena kot »naslednja generacija sredstev proti gubam« in odobrena kot polnilo. »To je bilo za nas izhodišče – prenesti princip dermatološke injekcije v kremo.«

Z idejo neposredno v laboratorij

Od odločilnega impulza do uvedbe na trg sta bili potrebni dve leti znanstvenih raziskav in razvoja.
Hialuronska kislina ima posebno lastnost, da lahko veže od 1000- do 10.000-kratno težo vode, kot je njena lastna (tj. en gram je lahko veže en do deset litrov vode).

Anette Bürger po prvem impulzu svoje kolegice ni dolgo odlašala. »S kolegi iz oddelka za raziskave smo proučili, ali poznamo učinkovine, ki bi lahko stimulirale koži lastno sintezo hialuronske kisline,« se spominja Bürgerjeva. In res se je strokovnjak dr. Stefan Gallinat takoj osredotočil na sojin saponin in se ponudil, da izvede ustrezne študije. V študijah saponina in vitro**, ki jih je izvedel Beiersdorf, je bilo dokazano, da je koži lastno tvorbo hialuronske kisline mogoče pomembno povečati. Odličen rezultat je tedaj presenetil celo sodelujoče znanstvenike.

»S sojinim saponinom smo odkrili visokoučinkovito in čisto rastlinsko sestavino, ki smo jo v prvi formuli dodali dolgoverižni hialuronski kislini. Posebno je namreč bilo in je, da je za zapolnitev gub od znotraj navzven pomembna predvsem naravna sinteza hialuronske kisline v koži. Dolgoverižna hialuronska kislina navlaži zgornje plasti povrhnjice in takoj zgladi drobne gubice zaradi suhosti.« In tako sta samo dve leti po prvem odločilnem pogovoru v lekarne prišla dva tedaj revolucionarna negovalna izdelka: Eucerin HYALURON-FILLER DVNEVNA KREMA in HYALURON-FILLER NOČNA KREMA.

»Tega vendar ne more nihče izgovoriti.«

Eucerin HYALURON-FILLER

Drobna anekdota: »Takrat smo sicer dolgo razmišljali, ali naj izdelke res poimenujemo HYALURON-FILLER. Hialuronska kislina med potrošniki v Evropi še ni bila resnično znana in mnogim se je zdelo, da je ime težko izgovorljivo. A kljub temu smo vztrajali! Medtem je hialuronska kislina postala nepogrešljiva aktivna sestavina izdelkov za nego proti gubam,« se spominja Anette Bürger z nasmeškom – pa tudi nekaj ponosa.

Od novosti do uspešne linije

Hialuronska kislina z dolgo in kratko verigo v negovalnih linijah Eucerin pomaga zmanjšati pojav drobnih linij in gubic.
HYALURON-FILLER nočni piling in serum izboljša videz kože, spodbudi obnavljanje celic in vidno ublaži celo globoke gube.

Zgodba linije HYALURON-FILLER se je odtlej z veliko truda zaposlenih pri znamki Eucerin nenehno razvijala naprej. Formulo je tako kmalu dopolnila kratkoverižna hialuronska kislina. Ta je 40-krat manjša kot dolgoverižna hialuronska kislina v formuli in lahko zato prodre v globlje plasti povrhnjice, da učinkovito ublaži celo izrazite gube. Poleg tega stimulira tudi koži lastno tvorbo hialuronske kisline. V tem času je bil Eucerinu podeljen celo patent***, ki zajema kombinacijo saponina ter dolgoverižne in kratkoverižne hialuronske kisline.

S številnimi inovativnimi izdelki, kot je nočni piling in serum, je linija Eucerin HYALURON-FILLER zrasla v obsežno anti-age linijo, ki poleg ublažitve gub zelo učinkovito izpolnjuje različne potrebe pri negi kože. Danes je Eucerin vodilna anti-age blagovna znamka in vodilna znamka negovalnih izdelkov s hialuronsko kislino, ki je na voljo v lekarnah*. Zgodba o uspehu, ki ne bi bila mogoča brez ljudi, ki stojijo v ozadju.

* Eucerin je na področju anti-age nege v lekarnah blagovna znamka z največjim prometom in prodajo ter skupno proda večino negovalnih izdelkov s hialuronsko kislino v lekarnah. Vir: IQVIA BRD skupno + VH, 2017 & YTD Sept 2018

** Saponins – A New Generation of Hyaluronan-Stimulating Actives for Human Skin. S. Gallinat, F. Rippke, C. Keppler, J. Mergell, A. Bürger, F. Stäb, H. Wenck. Beiersdorf AG, Hamburg, Nemčija

*** Evropska patentna listina EP 1 952 799 B1 »Kozmetični pripravek s hialuronsko kislino in saponini za odpravljanje znakov staranja kože«

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki