Majhne opekline – Kako negovati kožo?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Opekline so ena od najpogostejših vrst poškodb, ki jih lahko utrpimo doma. Najboljši način za nego kože je seveda ukrepati tako, da do opeklin sploh ne pride. Ko nastanejo, hude opekline zahtevajo takojšnjo zdravstveno oskrbo, toda majhne, površinske opekline na odrasli koži lahko običajno oskrbite kar doma.  Ta članek razlaga razliko med majhno, površinsko opeklino in bolj hudimi opeklinami ter opisuje, kako majhno opeklino oskrbeti z nego, ki jo potrebuje.

Kaj je opeklina?

Čezmerna izpostavljenost soncu lahko povzroči sončne opekline

Opeklina je poškodba, ki jo povzroči izpostavljenost vročini, ognju, trenju ali sončnim žarkom. Pogosti vzroki za opekline na koži so:

 • Radiacijske opekline: največkrat zaradi čezmerne izpostavljenosti soncu
 • Toplotne opekline: močna vročina, ki jo oddajajo vroči predmeti ali tekočine (npr. vrele tekočine) oz. ogenj (vključno z ognjem vžigalic in vžigalnikov)
 • Opekline zaradi trenja: običajno tako odrgnina kot toplotna opeklina, ki ju povzroči stik s trdo površino, kot so ceste, preproge, tla v telovadnici ali vrvi
 • Električne opekline: povzročajo jih električni viri
 • Kemične opekline: povzročajo jih gospodinjski ali industrijski izdelki

Katere vrste opeklin poznamo?

Opekline prve stopnje so lahko boleče. Koža je pordela in lahko oteče, vendar ni poškodovana

Opekline se razlikujejo po resnosti in jih razvrščamo glede na poškodbo, ki jo povzročijo na koži in tkivu pod njo:

 • Opekline prve stopnje: Te opekline, znane tudi kot površinske opekline, so najmanj resna vrsta opeklin in prizadenejo samo povrhnjico (najbolj zunanjo plast) kože.  Koža ostane nepoškodovana, vendar je rdeča (toda bela ob pritisku), otekla in boleča.
 • Opekline druge stopnje: Pri opeklinah, znanih kot »manj globoke opekline«, sta poškodovani najbolj zunanja plast kože in usnjica. Na koži nastanejo mehurji, pojavita se rdečina in bolečina, možen pa je tudi izcedek.
 • Opekline tretje stopnje:  Najresnejša vrsta opeklin so tako imenovane »globoke opekline«, saj poškodujejo tkivo in lahko tudi kost pod površino kože. Pogosto so rjave/črne in suhe na pogled, ker pa zelo velikokrat poškodujejo tudi živce, so lahko neboleče.

Nega kože pri majhnih in površinskih opeklinah prve stopnje

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo oskrbi kožo z nego za prvo pomoč, ki jo potrebuje
Mrzla voda lahko pomaga ublažiti opekline in zmanjšati vnetje

Prvi korak pri negi opeklin prve stopnje je, da prizadeto območje namočite v mrzli vodi ali ga držite pod mrzlo vodovodno vodo pet minut ali dlje. 

Nato lahko ocenite poškodovanost kože:

– Če je koža pordela in razdražena, lahko nanesete kremo za opekline ali zaščitno mazilo, kot je Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo. Ta izdelek oskrbi kožo z nego za prvo pomoč, ki jo potrebuje, in pomaga pospešiti regeneracijo kože. Mazilo je na voljo v več oblikah in velikostih, zato ga imate lahko vedno pri sebi, ko ga najbolj potrebujete. Za nego majhnega območja običajno zadostuje že količina izdelka v velikosti konice prsta.

– V primeru blagih sončnih opeklin na prizadeto območje nanesite pomirjajoč izdelek za nego po izpostavljenosti soncu, kot je Eucerin After Sun Sensitive kremni gel. 

 

Oskrba opeklin: kaj storiti?

Nega opeklin je odvisna od resnosti opeklin

Priporočena nega opeklin je odvisna od resnosti opeklin:

 • Opekline prve stopnje: običajno jih lahko oskrbite doma, vendar obiščite zdravnika, če opeklina prizadene območje kože, ki je večje od sedmih centimetrov in je na obrazu ali glavnih sklepih.
 • Opekline druge stopnje: lahko zahtevajo antibiotično mazilo in pogosto prevezovanje. Priporočljivo je, da se posvetujete z zdravnikom, če pokrivajo veliko območje ali so na obrazu.
 • Opekline tretje stopnje, kemične in električne opekline: zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč. Pokličite lokalno nujno pomoč ali se posvetujte z zdravnikom, odvisno od resnosti poškodbe. 

Stalna nega: kako negovati kožo s površinskimi opeklinami prve stopnje

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo spodbudi regeneracijo kože.

Ko kožo z majhnimi opeklinami prve stopnje oskrbite s prvo pomočjo, se običajno zaceli v enem tednu. Če boste majhno opeklino vlažili z negovalnim izdelkom za prvo pomoč, kot je Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo, se bo koža hitreje obnovila. 

Mazilo na koži tvori delno okluzivno zaščitno bariero, ki spodbuja naravni prenos vodne pare in kisika v kožo in iz nje. Glicerin v formuli je učinkovita vlažilna sestavina, ki privlači vodo in jo pomaga zadržati v koži. Deluje skupaj s pantenolom, ki pomaga pospešiti regeneracijo in obnovitev kože, obenem pa jo tudi vlaži. Klinično in dermatološko je dokazano, da mazilo obnovi razdraženo kožo.

Pri opeklinah druge stopnje lahko Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo nanesete šele, ko se konča epitelizacija kože (proces, pri katerem nastane novo tkivo). Mazila ne nanašajte na odprte ali krvaveče rane in na rane, ki izločajo tekočino.

Če ste zaskrbljeni zaradi svoje kože ali menite, da je opeklina okužena, se posvetujte z zdravnikom.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki