Nega dojenčkove kože – Kako negovati območja zelo suhe kože pri dojenčku?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Koža dojenčka je občutljiva in nagnjena k suhosti. Območja zelo suhe in razdražene kože so pogosta, zlasti na predelu plenic in na dojenčkovih licih. Nežna in učinkovita nega kože ter uporaba izdelkov, ki so klinično in dermatološko dokazano prijazni do suhe kože dojenčkov, bosta pomagali spodbuditi obnovitev kože in jo naredili spet gladko in mehko. 

Kaj povzroča izsušitev dojenčkove kože?

Dojenčkova koža se še vedno razvija in je nagnjena k izgubi vlage ter suhosti.
Dojenčkova plenica lahko drgne kožo in povzroča suhost ter razdraženost.

Koža trdo dela, da zaščiti telo: da prepreči prodiranje zunanjih dražečih snovi in pomaga ohranjati naravno ravnovesje vlage v koži. Dojenčkova koža je tanjša kot koža odraslih, zato je bolj nežna in njena naravna funkcija bariere še ni povsem razvita. Je tudi bolj občutljiva in nagnjena k razdraženosti, obenem pa hitreje izgublja vlago in je nagnjena k suhosti.

Koža dojenčka je še posebej občutljiva na spremembe zunanje temperature, ki lahko dodatno poslabšajo suhost, posledično pa se stanje kože hitro spremeni iz suhe v zelo suho. Več o tem lahko preberete v člankih Razumevanje kože v različnih starostnih obdobjih in Koža dojenčkov in otrok.

Kadar suhost spremlja močna srbečica, ima vaš dojenček lahko atopijski dermatitis. Bolezen, znana tudi kot ekcem, je najpogostejša kožna bolezen pri otrocih, o njej pa lahko več preberete v članku Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih. 

Območja razdražene kože se pogosto pojavijo na dojenčkovi zadnjici in so običajno znana kot »plenični izpuščaj«. Plenični izpuščaj ni povezan z atopijskim dermatitisom (območje je preveč vlažno, da bi se lahko razvil atopijski dermatitis) in ima lahko več vzrokov:

  • Plenica se drgne ob dojenčkovo kožo in jo draži
  • Glivično ali bakterijsko vnetje: dojenčkova koža reagira na vsebino v plenici
  • Dojenčkova koža reagira na material plenice ali na sestavine v otroških robčkih ali čistilnih sredstvih

Pri mnogih dojenčkih se v prvih nekaj tednih po rojstvu pojavijo tudi temenice (medicinski izraz je seboroični dermatitis). Zanje so značilni krastavi in luskavi predeli na lasišču ali obrveh, ki so običajno mastni in ne suhi. 

Kako negovati dojenčkovo suho in občutljivo kožo?

Nežna vsakodnevna redna nega, ki podpira naravno bariero dojenčkove kože, je najboljši način za ublažitev suhe kože in preprečevanje dodatne izsušitve. Izberite izdelke, ki so primerni za nežno dojenčkovo kožo, kar je klinično in dermatološko potrjeno.

Izberite blag čistilni izdelek brez mil, ki je nežen do dojenčkove kože
Redno vlaženje pomaga negovati občutljivo kožo dojenčkov

  • Nežno čiščenje: Čas kopanja je pomemben čas tkanja vezi med dojenčkom in starši. Uporabljajte mlačno vodo (namesto prevroče ali premrzle vode, ki lahko povzroči dodatno izgubo vlage), omejite čas kopanja in izberite blag čistilni izdelek brez mil, kot je Eucerin AtopiControl čistilno olje.
  • Vlažilna nega: Pomembno je, da dojenčkovo telo navlažite takoj po umivanju, da preprečite dodatno izhlapevanje vode iz njegove kože. Morda boste ugotovili, da nega enkrat dnevno ni dovolj in da predvsem suhi in razdraženi predeli, ki so na primer na otrokovih licih ali predelu plenice, potrebujejo pogostejšo nego. Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je idealen vlažilni izdelek za suho kožo dojenčka in ga lahko uporabite tako pogosto, kot je potrebno.
  • Vrhunska zaščita: Dojenčka ne izpostavljajte soncu. Če posredne izpostavljenosti ne morete preprečiti in je dojenček starejši od treh mesecev, nanesite ustrezen izdelek za zaščito pred soncem iz linije Eucerin Kids, da zaščitite njegovo občutljivo kožo pred škodljivimi sončnimi žarki in dodatno izsušitvijo.

Če ima vaš dojenček atopijski dermatitis, lahko preberete več o negi njegove kože v članku o negi mlade atopijske kože.

Kako pomiriti in zmehčati območja zelo suhe kože pri dojenčku?

Območja zelo suhe kože se pri dojenčkih pogosto pojavijo, zlasti na licih in na predelu plenic, kjer se velikokrat razvije plenični izpuščaj in kjer stranski zavihki plenic lahko drgnejo dojenčkovo kožo, s tem pa povzročijo suhost in razdraženost.

Učinkovita nega za suho kožo dojenčkov

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je enostavno za nanos na dojenčkovo kožo
Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo pomiri in zgladi dojenčkovo kožo ter pospeši njeno regeneracijo

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je bilo posebej razvito, da suho in razdraženo dojenčkovo kožo oskrbi z nego, ki jo potrebuje. Vsebuje le nekaj sestavin ter je brez dišav in konzervansov, zato je popolna izbira za občutljivo mlado kožo. Na koži tvori nežno, delno okluzivno zaščitno bariero, ki spodbuja naravni prenos vodne pare in kisika v dojenčkovo kožo in iz nje. Formula vsebuje glicerin, učinkovito vlažilno sestavino, ki privlači vodo in jo pomaga zadržati v koži. Glicerin deluje skupaj s pantenolom, ki pomaga pospešiti regeneracijo in obnovitev kože, obenem pa jo tudi vlaži. Klinično in dermatološko je dokazano, da formula obnovi zelo suho, razpokano in razdraženo kožo. Krhko dojenčkovo kožo neguje in jo naredi mehko ter gladko. 

Enostavna uporaba

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je na voljo v več oblikah in velikostih, zato imate lahko lonček enostavno na previjalni mizi in/ali ga v tubi nosite s seboj v previjalni torbi. 

Pomirjajoče, prozorno mazilo se enostavno nanese na lokalna problematična območja in se ne zdrgne zlahka s kože.
Morda boste ugotovili, da potrebujete manjšo količino izdelka, kot ste mislili. Že količina v velikosti konice prsta lahko zadostuje za nanos na suho kožo na dojenčkovem obrazu in vratu. Izdelek lahko na dojenčkovi koži uporabite tolikokrat, kot je potrebno. Ne nanašajte ga na odprte ali krvaveče rane in na rane, ki izločajo tekočino.

 

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki