Razpokana koža na rokah in stopalih – Kaj jo povzroča in kako jo odpraviti?

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Ko koža postane zelo suha, lahko razpoka. Razpokana koža je posebno pogosta na rokah in stopalih, zlasti na prstih, palcih, členkih in petah. Ta članek opisuje, kaj povzroča razpokanost suhe kože na rokah, prstih in stopalih ter korake, ki pomagajo obnoviti kožo, da postane bolj gladka in mehkejša.

Kaj povzroča razpokano kožo na rokah, prstih in stopalih?

Najpogostejši vzrok za razpoke v koži je ekstremna suhost.  Obstajajo mnogi dejavniki, ki lahko povzročijo izsušitev kože, kot so:

 • Genetika: nekateri ljudje so bolj nagnjeni k suhi koži kot drugi.
 • Vreme: suha koža je pogosta težava v mrzlem vremenu. Zaradi zmanjšane vlažnosti zunaj, intenzivnejšega centralnega ogrevanja v notranjih prostorih ter nenehnega prehajanja iz enega v drugega se koža izsuši.
 • Način skrbi za kožo: določeni poklici (tisti, ki zahtevajo fizično delo in/ali pogosto umivanje, npr. mehanik, zdravstveni strokovnjak in frizer) bolj obremenjujejo kožo kot drugi in lahko povzročijo, da se izsuši.
 • Zdravila: Nekatera zdravila kot stranski učinek povzročajo suhost kože.
  Več o teh in drugih vzrokih lahko preberete v članku o hrapavi, suhi in razpokani koži telesa.

Roke (zlasti členki in obnohtna kožica) in stopala (zlasti pete) so posebno nagnjeni k ekstremno suhi in razpokani koži.

Razpokana koža na rokah in prstih

Zelo suha, luskava in celo razpokana koža je pogosta na prstih.

Zaradi svoje strukture ima koža na rokah manjšo sposobnost za vezanje in zadrževanje vlage ter je bolj nagnjena k ekstremni suhosti kot drugi deli telesa. Razlog za to lahko odkrijete v članku Koža na različnih delih telesa.

Roke so skoraj ves čas izpostavljene okolju in temperaturnim spremembam. Pogosto so v stiku z vodo in čistilnimi izdelki. Vsakodnevno pomivanje brez rokavic izsuši kožo na rokah, nekateri poklici pa vključujejo trenje in/ali reden stik z močnimi kemikalijami, kar dodatno poslabša stanje kože.

Ko se koža izsuši, še težje zadržuje vlago, ki jo potrebuje. To povzroči, da se še bolj izsuši in razpoka. Resnost simptomov sega od majhnih razpok na obnohtni kožici do večjih razpok na prstih, palcih in členkih. Koža potrebuje nego za prvo pomoč.

Stalno suha, luskava, rdeča, srbeča in razdražljiva koža na rokah je lahko simptom ekcema na rokah ali kontaktnega dermatitisa.

Razpokana koža na stopalih

Razpokane pete so pogosta težava

Stopala so nenehno obremenjena. Naj gre za hojo, tek ali preprosto dolgotrajno stanje na mestu, ves čas nosijo našo težo. 

Povrhnjica (najbolj zunanja plast kože) na spodnjem delu stopal je naravno debelejša in trša. Koža na stopalih tudi nima žlez lojnic, zato je posebno nagnjena k suhosti. Več o tem lahko preberete v članku Koža na različnih delih telesa.
Stopala so pogosto izpostavljena obremenitvam in trenju, ki ga povzročajo trde površine ali neustrezna obutev. Te obremenitve lahko povzročijo, da se stopala, zlasti pete, še dodatno izsušijo. Koža se odebeli in razširi ter sčasoma nastanejo razpoke. Razpokane pete so pogosta težava in so, poleg osnovnega zdravja kože, lahko neprivlačne in neprijetne.

 

Kako negovati kožo na rokah, prstih in stopalih?

Redna nega kože na rokah, prstih in stopalih pomaga preprečevati izsušitev in razpokanost kože. Tukaj je nekaj predlogov, kako lahko negujete kožo na teh pogostih problematičnih predelih:

Kako negovati roke in prste

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo neguje obnohtno kožico

 • Če delate s kemikalijami, nosite zaščitne rokavice
 • Roke umivajte z mlačno vodo (prevroča ali premrzla voda lahko poslabša stanje kože)
 • Izogibajte se grobim čistilnim izdelkom (raje uporabljajte izdelke, ki imajo koži prijazno pH-vrednost, kot je Eucerin pH5 olje za umivanje rok)
 • Kožo redno vlažite: povsod, kjer umivate roke (doma in v službi), imejte negovalni izdelek, kot je Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo. Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je na voljo v več oblikah in velikostih, zato ga imate zlahka pri sebi vedno, ko vaša koža potrebuje malo nege za prvo pomoč. 
 • Redno mehčajte obnohtno kožico z vlažilnim izdelkom (da je ne poškodujete) in jo nato nežno potisnite nazaj

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je tudi idealna nočna nega za razpokano obnohtno kožico in zelo suhe roke. Količino izdelka v velikosti konice prsta vmasirajte v vsako roko pred spanjem, pri tem pa malo mazila vmasirajte v obnohtno kožico. Zjutraj bo vaša koža bolj gladka in mehkejša.  Če želite, si lahko nadenete bombažne rokavice, ki povečajo učinek in preprečujejo, da bi izdelek prenesli na rjuho.

Za redno nego suhih, občutljivih rok priporočamo Eucerin pH5 kremo za roke. Če so vaše roke zelo suhe in hrapave, preizkusite Eucerin UreaRepair PLUS kremo za roke 5 % urea. Če imate na rokah atopijski dermatitis, priporočamo Eucerin AtopiControl kremo za roke. 

Kako negovati kožo na stopalih

Stopala redno vlažite, tudi v zimskih mesecih

 • Nosite čevlje, ki se vam dobro prilegajo
 • Poskušajte omejiti čas, ki ga preživite v obutvi, ki dodatno obremenjuje stopala, kot so sandali s tankim podplatom in čevlji z visoko peto
 • Poskrbite, da bodo nohti na nogah pristriženi, da ne poškodujejo kože
 • Po kopanju, ko je koža zmehčana, nežno odstranite trdo kožo s kamnom za stopala ali podobnim izdelkom
 • Redno vlažite kožo: v zimskih mesecih zelo hitro pozabimo navlažiti stopala

Eucerin UreaRepair PLUS krema za noge 10 % urea je bila posebej razvita, da vam pomaga negovati suho in ekstremno suho kožo na stopalih ter odebeljeno kožo na petah. Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo je idealno za razpokano kožo na petah in drugje na stopalih. Kožo oskrbi z nego za prvo pomoč, ki jo potrebuje, in dokazano obnovi zelo suho, razpokano ali razdraženo kožo. Za vsako stopalo zadostuje, da nanesete količino izdelka v velikosti nekaj konic prstov.

'Kako odpraviti razpokano kožo na rokah, prstih in stopalih?

Najboljša oblika nege kože na rokah, prstih in stopalih je redno vlaženje. To pomaga preprečiti neprijetne in neprivlačne razpoke.

Ko nastanejo razpoke, je Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo idealno za ciljno nego problematičnih območij.  Pomirjajoče prozorno mazilo je enostavno za nanos in ga nežno vmasirate v zelo suho in/ali razpokano kožo na predelih, kot so kolena in komolci, členki, obnohtna kožica in pete.

Mazilo brez vode ustvari nežno zaščitno bariero na koži. Delno okluzivna bariera spodbuja naravni prenos vodne pare in kisika v kožo in iz nje, vlažilni aktivni sestavini glicerin in pantenol pa pomagata pospešiti regeneracijo kože in jo obenem zgladita in zmehčata.

Količina Eucerin Aquaphor obnovitvenega mazila v velikosti konice prsta je običajno vse, kar potrebujete za nego problematičnega območja kože.

Morda boste ugotovili, da potrebujete manjšo količino izdelka, kot ste mislili (običajno zadostuje količina izdelka v velikosti majhne konice prste za roke in večje konice prsta za posamezno stopalo), mazilo pa lahko nanesete tolikokrat, kot je potrebno:

 • Priročne tube v velikostih 7, 10 in 45 ml lahko enostavno pospravite v žep ali torbico, da imate mazilo vedno pri sebi, ko ga morate čez dan nanesti ali ponovno nanesti oz. ko imate nekaj prostih minut, da zmehčate obnohtno kožico in jo potisnete nazaj.
 • Večja tuba (220 ml) in lonček (449 ml) sta idealna za vsakodnevno uporabo po prhanju ali kopanju.
 • Uporablja se lahko tudi za intenzivno nočno nego. Pred spanjem ga nanesite na roke in/ali stopala ter po želji oblecite bombažne rokavice ali nogavice za mehkejšo, bolj gladko kožo, ko se zjutraj zbudite.

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo obnovi zelo suho, razpokano ali razdraženo kožo, kar je klinično in dermatološko dokazano. Dodatna raziskava na zelo suhih in razpokanih rokah je pokazala, da že ena sama uporaba preko ponoči statistično pomembno izboljša stanje kože. Ob redni uporabi se ti učinki ohranijo.

Izdelka ne uporabljajte na odprtih, krvavečih ali mokrih ranah na rokah in stopalih. Ko nastane novo tkivo (medicinski izraz za to je epitelizacija), ga lahko uporabite tolikokrat, kot je potrebno.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki