Madeži zaradi zaščite pred soncem – Kako lahko zaščitim svoja oblačila pred rumenimi madeži?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Zaščita pred soncem je nujna, toda nekateri izdelki za zaščito pred soncem pustijo na oblačilih rumene madeže, ki se s pranjem ne odstranijo. Preberite ta članek, preden bo še ena vaša bela majica prehitro videti stara in preden bodo robovi vaše nove bele obleke za na plažo ali kopalk porumeneli. Članek razloži, kako izdelki Eucerin za zaščito pred soncem po zaslugi Eucerinove inovativne nove tehnologije »proti madežem po pranju«* zaščitijo vašo kožo, obenem pa pomagajo skrbeti
tudi za vaša oblačila.

Zakaj nekatera sredstva za zaščito pred soncem umažejo oblačila?

UV-filtri so rahlo rumenkaste barve.
Kemični UV-filtri lahko pustijo rumene madeže na svetlih oblačilih.

Izdelki za zaščito pred soncem vsebujejo UV-filtre, da naši koži zagotovijo potrebno zaščito. Ti filtri so običajno organski kemični filtri, ki so zaradi narave svoje naloge – vpijanja UV-žarkov – rahlo rumenkaste barve. Prav ta barva pa vodi v začetne rumene madeže, povezane z zaščito pred soncem. 

Višji ZF uporabimo, več filtrov vsebuje izdelek in močnejši so načeloma madeži. Ker se danes bolj zavedamo vpliva sonca na zdravje kože, se nagibamo k uporabi višjih zaščitnih faktorjev kot v preteklosti. To pomeni, da madeži zaradi zaščite pred soncem postajajo vse bolj opazni in predstavljajo večjo težavo.

Kateri dejavniki naredijo madeže zaradi zaščite pred soncem intenzivnejše?

Začetni madež zaradi zaščite pred soncem je le del zgodbe. Način, na katerega nato ravnamo z madežem, da bi ga odstranili, pa ga lahko dejansko naredi še intenzivnejšega, namesto da bi postal bolj neopazen ali da bi v celoti izginil:

Praškasta pralna sredstva, belila, vroča in trda voda lahko povečajo intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem.

  • Voda, v kateri peremo oblačila, vsebuje kovinske ione, na primer železo in baker. Ti reagirajo z madeži filtrov na oblačilih in jih lahko dodatno okrepijo. V trdi vodi je teh kovinskih ionov več, zato imajo tisti, ki perejo oblačila v trdi vodi, več težav z madeži zaradi zaščite pred soncem.
  • Vroča voda lahko rumene madeže dejansko fiksira v vlakna, namesto da bi jih odstranila:
    temperatura 40 °C (104 °F), ki jo priporoča večina proizvajalcev pralnih strojev in pralnih sredstev, je dovolj visoka, da poveča intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem.
  • Tudi pralni praški in belila lahko reagirajo s filtri in povečajo intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem, namesto da bi jo zmanjšali.

 

Kako lahko zaščitim svoja oblačila pred madeži zaradi zaščite pred soncem?

Težko se je izogniti madežem, ki se pojavijo, ko oblačila pridejo v stik s sredstvom za zaščito pred soncem, toda obstaja nekaj ukrepov, ki vam lahko olajšajo odstranjevanje teh madežev med pranjem oblačil:

Eucerinova tehnologija »proti madežem po pranju« pomaga zmanjšati intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem, ki so vidni po pranju.

1. korak: Izbira izdelkov, ki vam lahko pomagajo
Uporabljajte vrhunske izdelke za zaščito pred soncem, ki skrbijo tako za vašo kožo kot za oblačila. Eucerinova tehnologija »proti madežem po pranju« je izjemna inovacija, ki dokazano pomaga zmanjšati intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem po pranju.1

2. korak: Predpranje brez pralnega sredstva
Na pralnem stroju nastavite predpranje ali pa oblačila z madeži sperite z mrzlo vodo brez kakršnega koli detergenta.

3. korak: Pranje oblačil pri 30 °C
Predpranju naj sledi glavno pranje pri temperaturi 30 °C (86 °F) s tekočim detergentom. Izogibajte se belilom in praškastim pralnim sredstvom. Bodite še posebej pazljivi, kadar perete bombažna oblačila, saj so te tkanine najbolj dovzetne za madeže zaradi zaščite pred soncem.

Kako deluje Eucerinova tehnologija »proti madežem po pranju«*?

Eucerinova tehnologija »proti madežem po pranju« pomaga zmanjšati intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem po pranju, pri čemer sta kakovost in stopnja zaščite pred soncem, ki ju nudi izdelek, nespremenjeni.

Inovativna formula Eucerinove tehnologije proti madežem po pranju deluje na dva načina. Vsebuje učinkovino proti ponovnemu odlaganju, ki preprečuje, da bi se veliko filtra vezalo na tkanino. Poleg tega vsebuje kompleksirajoči reagent, ki deluje kot magnet – pritegne in veže ione v vodi, v kateri se pere perilo, da se zmanjša njihova sposobnost za reakcije z UV-filtri in povzročanje večje intenzivnosti madežev pri pranju perila.

Kateri izdelki Eucerin vsebujejo tehnologijo proti madežem po pranju*?

Izdelki Eucerin z inovativno tehnologijo »proti madežem po pranju«*

Tehnologija je bila vključena v naslednje izdelke za zaščito pred soncem za odrasle:

Za otroke je na voljo v:

* Pomaga zmanjšati intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem po pranju. 

  1. V več laboratorijskih testih podjetja Beiersdorf AG, v neodvisnih testih, ki so jih izvedli strokovnjaki za tekstil na inštitutu Hohenstein, in v
    potrošniških testih uporabe izdelka, v katere sta bila vključena Eucerin Sun Photoaging Control ZF 50+ in ZF 30, Čile, september 2017.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki