Hiperpigmentacija in sonce – Kaj povzroča temne madeže in kako lahko zaščitim svojo kožo?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Sonce je glavni vzrok za hiperpigmentacijo kože, zato je učinkovita zaščita pred soncem najpomembnejši ukrep, ki pomaga preprečiti hiperpigmentacijo. Ta članek opisuje različne vrste hiperpigmentacije in razloži, kako zaščititi kožo ter jo ohraniti enakomerno in sijočo.

Kaj je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija se izraža v obliki ploskih, potemnelih območij kože, ki so različnih velikosti in barv.

Hiperpigmentacija je izraz, ki opisuje območja neenakomerne pigmentacije v koži. 

Hiperpigmentacija se kaže v obliki potemnelih madežev ali peg na koži, ki povzročijo, da je koža videti neenakomerna. Ti temni madeži so znani kot sončne ali starostne pege, hiperpigmentacija pa je tudi jedro stanj, kot je postinflamatorna hiperpigmentacija.  Hiperpigmentacija se običajno pojavi na območjih kože, ki so redno izpostavljena soncu, na primer obrazu in rokah.

Kaj povzroča in/ali sproži hiperpigmentacijo?

Sončna svetloba sproži tvorbo melanina in je glavni vzrok za pojav stanj hiperpigmentacije kože, kot so sončne pege.

Hiperpigmentacijo povzroča povečanje tvorbe melanina. Melanin je naravni pigment, ki naši koži, lasem in očem daje barvo. Povečano nastajanje melanina lahko sprožijo različni dejavniki, toda glavni so izpostavljenost soncu, starost, hormonski vplivi in poškodbe ali vnetja kože.

Izpostavljenost soncu je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije, saj prav sončna svetloba sproži tvorbo melanina. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem – ščiti jo pred škodljivimi žarki. To je razlog, da na soncu porjavimo. Čezmerna izpostavljenost soncu pa lahko zmoti ta proces in privede do hiperpigmentacije.

Oksidativni stres, ki ga povzročijo UVA- in UVB-žarki, je osnovni vzrok prezgodnjega staranja kože in težav s hiperpigmentacijo. Toda nedavne študije so pokazale, da tudi visokoenergijska vidna svetloba, ki je povsod okrog nas, povzroča oksidativni stres v koži in lahko prav tako prispeva k hiperpigmentaciji1,2.

1  Mahmoud BH, Ruvolo E, Hexsel CL, Liu Y, Owen MR, Kollias N, et al. Vpliv dolgovalovnega UVA-sevanja in vidne svetlobe na kožo J Invest Dermatol. 2010;130(8):2092–2097. doi: 10.1038/jid.2010.95. 

2 Duteil L, Cardot-Leccia N, Queille-Roussel C, Maubert Y, Harmelin Y, Boukari F, et al. Differences in visible light-induced pigmentation according to wavelengths: a clinical and histological study in comparison with UVB exposure. Pigment Cell Melanoma Res. 2014;27(5):822–826. doi: 10.1111/pcmr.12273.

Sončne pege na koži

Sončne pege so pogoste na obrazu.

Majhne, potemnele madeže kože, znane kot sončne pege, povzroča – kot pove že ime – izpostavljenost soncu. Največkrat se pojavijo na koži, ki je pogosto izpostavljena soncu, na primer obraz, vrat, dekolte in roke. Ko se temne pege enkrat razvijejo, lahko izpostavljenost soncu težavo dodatno poslabša, tako da jih naredi še temnejše. 

Sončne pege pogosto imenujemo tudi starostne pege. Ko se koža stara, število celic, ki tvorijo melanin (imenovanih melanociti), upada, preostale pa se povečajo in njihova porazdelitev je bolj koncentrirana. Te fiziološke spremembe razložijo povečano nastajanje starostnih/sončnih peg po 40. letu.  Več o tem lahko preberete v članku o staranju kože.

Melazma in sonce

Za melazmo je značilno, da nastane na zgornji ustnici, licih in čelu.

Melazma, ki se kaže kot večja območja hiperpigmentacije predvsem na obrazu, je pogosta zlasti pri ženskah. Menijo, da jo povzročata ženska spolna hormona estrogen in progesteron, ki spodbujata čezmerno tvorbo melanina, ko je koža izpostavljena soncu. Pojavi se pri 10–15 odstotkih nosečnic in 10–25 odstotkih žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete.3
Osnovni sprožilec je sicer hormonski, vendar pa lahko sončna svetloba pospeši proces in poslabša stanje melazme. Več o melazmi lahko preberete v članku Kaj povzroča melazmo in kako lahko zmanjšam temne madeže na koži?

The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Clauida Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Postinflamatorna hiperpigmentacija in sonce

Osebe, ki trpijo zaradi aken, imajo pogosto postinflamatorno hiperpigmentacijo.

Postinflamatorna hiperpigmentacija se pojavi, ko se poškodba kože ali rana zaceli in ostane plosko območje potemnele kože. Pogosta je pri ljudeh, ki trpijo zaradi aken, atopijskega dermatitisa ali psoriaze, lahko pa jo povzročijo tudi kozmetični postopki, kot so dermabrazija, laserski poseg in kemični pilingi. Čezmerna izpostavljenost sončnim UV-žarkom stanje še poslabša.4

4 Postinflammatory hypopigmentation and hyperpigmentation. Ruiz-Maldonado R, Orozco-Covarrubias ML Semin Cutan Med Surg. 1997 Mar; 16(1):36-43.

Kako lahko zaščitim kožo pred hiperpigmentacijo?

Vsakodnevna uporaba sredstva za zaščito pred soncem s širokim spektrom lahko pomaga preprečiti hiperpigmentacijo.

Ne glede na naravno barvo vaše kože je zaščita pred soncem najpomembnejši ukrep, ki vam lahko pomaga preprečiti nastanek hiperpigmentacije.  Pomembno se je zavedati, da sončni žarki vplivajo na kožo tudi v oblačnih dneh, zato svojo kožo vsak dan zaščitite. Izdelek skrbno nanesite in obnovite nanos, kadar je potrebno.

Omejitev izpostavljenosti soncu pomaga tudi zmanjšati primere hiperpigmentacije. Skušajte se izogibati soncu v urah, ko je najbolj intenzivno, in se zaščitite z oblačili, vključno s slamniki in očali, če je le mogoče. 

Če že imate težave s hiperpigmentacijo, vam bo razumen odnos do izpostavljenosti soncu in zaščite pred soncem pomagal preprečiti, da bi se stanje še poslabšalo.

Na kaj moram paziti pri izbiri izdelka za zaščito pred soncem?

Poiščite izdelke, ki nudijo visoko ali zelo visoko zaščito pred UVA- in UVB-žarki – to pomeni izdelke, ki so jasno označeni, da imajo UVB-zaščito vsaj ZF 30 in zanesljive UVA-filtre. Priporočamo tudi, da izberete izdelke, ki nudijo obrambo pred visokoenergijsko vidno svetlobo in so prilagojeni za vaš tip in stanje kože.

Eucerin Sun Pigment Control fluid za zaščito pred soncem ZF 50+ je bil posebej zasnovan, da pomaga preprečiti hiperpigmentacijo zaradi sonca. Napredna spektralna tehnologija združuje širokopasovne in fotostabilne UVA-/UVB-filtre1 za zelo visoko UV-zaščito z licochalconom A, da nevtralizira proste radikale, ki jih povzročata UV- in HEV-svetloba. Formula vsebuje tudi gliciretinsko kislino, ki podpira koži lastne mehanizme popravljanja DNK, in edinstveno in patentirano aktivno sestavino Thiamidol, ki deluje na osnovni vzrok hiperpigmentacije.

Najboljša je seveda preventiva, vendar ko se pigmentni madeži enkrat že pojavijo, jih Thiamidol klinično in dermatološko dokazano zmanjša in preprečuje njihov ponovni pojav. Eucerin Sun Pigment Control fluid za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ lahko uporabljate skupaj z drugimi izdelki iz linije Eucerin Anti-Pigment, da pomagate zmanjšati pigmentne madeže.5

5 Na dan lahko uporabite največ štiri nanose izdelkov, ki vsebujejo Thiamidol.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki