Hiperpigmentacija – Kaj povzroča temne madeže in kako jih lahko zmanjšam?

Čas branja: 7 min
Pokaži več

Neenakomerna pigmentacija kože (imenovana tudi hiperpigmentacija) je zelo pogosta težava s kožo. Temne pege – znane kot starostne pege ali sončne pege – ali temni madeži se navadno pojavijo na obrazu, rokah in drugih delih telesa, ki so redno izpostavljeni soncu. Ta članek opisuje različne vrste hiperpigmentacije in razlaga, kaj jih povzroča. Obravnava, kako lahko že od vsega začetka pomagamo preprečiti nastanek hiperpigmentacije, in opisuje ukrepe za zmanjšanje temnih peg in madežev, potem ko so se že pojavili.

Kaj je hiperpigmentacija in kakšne so njene oblike?

Hiperpigmentacija se izraža v obliki ploskih, potemnelih območij kože, ki so različnih velikosti in oblik.

Hiperpigmentacija je izraz, ki opisuje območja neenakomerne pigmentacije v koži. 

Hiperpigmentacija se kaže v obliki potemnelih madežev ali peg na koži, ki povzročijo, da je koža videti neenakomerna. Pege so znane kot starostne pege ali sončne pege, hiperpigmentacija pa je tudi jedro stanj, kot sta melazma in postinflamatorna hiperpigmentacija.

Pri ljudeh s temno kožo so znaki hiperpigmentacije običajno pogostejši kot pri tistih s svetlejšo poltjo, saj je pigmentacija v temni koži močnejša.

Hiperpigmentacija: pigmentni madeži, kot so starostne pege

Starostne/sončne pege so pogoste na obrazu.

Pigmentne madeže, kot so starostne pege (znane tudi kot sončne pege), povzroča izpostavljenost soncu. Zato se praviloma pojavijo na tistih delih telesa, ki so pogosto izpostavljeni soncu, kot so obraz, vrat, dekolte, dlani in roke. Pigmentni madeži so običajno majhna, potemnela območja kože. Več o tem, kaj jih povzroča in kako jih zmanjšati, lahko preberete v članku Kaj povzroča starostne pege in kako jih lahko zmanjšam?

Hiperpigmentacija: melazma

Hiperpigmentacija na zgornji ustnici se lahko pojavi zaradi hormonskih sprememb.
Melazma – oblika hiperpigmentacije, ki jo povzročajo hormoni – je pogosta med nosečnostjo.

Melazma, imenovana tudi kloazma, je stanje kože, pri katerem se razvijejo večji madeži hiperpigmentacije, večinoma na obrazu. 

Čeprav prizadene tako moške kot ženske, pa je melazma pogostejša pri ženskah. Menijo, da jo sprožijo spremembe ravni hormonov.  Melazma se pojavi pri 10–15 odstotkov nosečnic in 10–25 odstotkov žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete1, in ji včasih rečemo tudi »nosečniška maska«. Več o melazmi lahko preberete v članku Kaj povzroča melazmo in kako lahko zmanjšam temne madeže na koži?

  1. The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373–378. 

Obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na potemnitev posameznih območij kože – npr. brazgotine, vrojena znamenja, solarna ali aktinična keratoza in kožni rak –, toda ti niso označeni kot oblika hiperpigmentacije. 

Hiperpigmentacija: postinflamatorna hiperpigmentacija

Osebe, ki trpijo zaradi aken, imajo pogosto postinflamatorno hiperpigmentacijo.

Postinflamatorna hiperpigmentacija se pojavi, ko se poškodba kože ali rana zaceli in ostane plosko območje potemnele kože. Pogosta je pri ljudeh, ki trpijo zaradi aken, lahko pa jo povzročijo tudi kozmetični postopki, kot so dermoabrazija, laserski poseg in kemični piling.

 

Če ste zaskrbljeni zaradi temnih madežev, če začnejo krvaveti ali srbeti ali če se je spremenila njihova velikost ali barva, se posvetujte z dermatologom ali farmacevtom.

Vzroki In Sprožilci

Kaj povzroča in/ali sproži hiperpigmentacijo?

Hiperpigmentacijo povzroča povečanje količine melanina. Melanin je naravni pigment, ki naši koži, lasem in očem daje barvo. Povečanje tvorbe melanina lahko sprožijo številni dejavniki, toda glavni so izpostavljenost soncu, hormonski vplivi, starost in poškodbe ali vnetja kože. 

Izpostavljenost soncu in hiperpigmentacija

Sončna svetloba sproži tvorbo melanina in je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije.

Izpostavljenost soncu je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije, saj prav sončna svetloba sproži tvorbo melanina. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem – ščiti jo pred škodljivimi UV-žarki. To je razlog, da na soncu porjavimo. Prekomerna izpostavljenost soncu pa lahko zmoti ta proces in privede do hiperpigmentacije. 


Ko se temni madeži že pojavijo, lahko izpostavljenost soncu težavo še poslabša, saj starostne pege (ali sončne pege), melazmo in madeže zaradi postinflamatorne hiperpigmentacije naredi še temnejše.

Hiperpigmentacija in hormoni

Hormonski vplivi lahko povzročijo posebno vrsto hiperpigmentacije, ki je znana kot melazma ali kloazma. Posebno pogosta je med ženskami, povzročala naj bi jo ženska spolna hormona estrogen in progesteron, ki spodbujata čezmerno tvorbo melanina, ko je koža izpostavljena soncu.

Hiperpigmentacija je lahko tudi stranski učinek določenih hormonskih terapij.

Hiperpigmentacija in starost

Ko se koža stara, število celic, ki tvorijo melanin (imenovanih melanociti) upada, preostali pa se povečajo in njihova porazdelitev je bolj koncentrirana. Te fiziološke spremembe razložijo povečano nastajanje starostnih peg po 40. letu. Več o tem, kako se koža stara, lahko preberete v članku Staranje kože.

Hiperpigmentacija, poškodbe kože in vnetje

Kot pove že samo ime, se postinflamatorna hiperpigmentacija pojavi po poškodbi ali vnetju kože, kot so: ureznine, opekline, izpostavljenost kemikalijam, akne, atopijski dermatitis ali psoriaza. Ko se rana zaceli, barva kože ostane temnejša ali se spremeni.

Hiperpigmentacija, bolezen in zdravila

Znano je, da nekatere bolezni in zdravila povzročajo hiperpigmentacijo.

Hiperpigmentacija je tudi simptom določenih bolezni, kot so nekatere avtoimunske in gastrointestinalne bolezni, presnovne motnje in pomanjkanje vitaminov. 

Sprožijo jo lahko tudi nekatera zdravila, na primer kemoterapevtiki, antibiotiki, antimalariki in antiepileptiki.

Rešitve

Kako lahko preprečim nastanek hiperpigmentacije?

Vsakodnevna uporaba sredstva za zaščito pred soncem s širokim spektrom lahko pomaga preprečiti hiperpigmentacijo.

Zaščita pred soncem je najpomembnejši ukrep, ki vam lahko pomaga preprečiti nastanek hiperpigmentacije. Pomembno se je zavedati, da sončni žarki vplivajo na kožo tudi v oblačnih dneh, zato svojo kožo vsak dan zaščitite. Poleg tega da zmanjša hipepigmentacijo, Eucerin Anti-Pigment dnevna krema ZF 30 nudi učinkovito UVA- in UVB-zaščito (ZF 30) in preprečuje nastanek dodatnih pigmentnih madežev zaradi sonca. Če jo v sklopu celovite redne nege kože uporabljate v kombinaciji z dvojnim serumom, lahko pomaga preprečiti in zmanjšati pigmentne madeže. 

Omejitev izpostavljenosti soncu pomaga tudi zmanjšati primere hiperpigmentacije. Skušajte se izogibati soncu v urah, ko je najbolj intenzivno, in se zaščitite z oblačili, vključno s slamniki in sončnimi očali, če je le mogoče. Če je vaša koža izpostavljena soncu, nanesite in redno obnavljajte nanos izdelka za zaščito pred soncem, ki:
– ima ustrezno raven ZF
– je bil posebej zasnovan za vaš tip in stanje kože

Več o vrhunskih izdelkih Eucerin za zaščito pred soncem najdete tukaj.

Kako lahko zmanjšam obstoječe pigmentne madeže?

Preprečevanje je najboljše, toda če že imate pigmentne madeže, lahko nekateri ukrepi pomagajo, da obledijo, ali preprečijo njihov ponovni nastanek.

 

Dermokozmetične rešitve za hiperpigmentacijo

Če vas skrbi hiperpigmentacija, poiščite izdelke za nego kože, ki so bili zasnovani tako, da delujejo proti tej težavi in katerih učinkovitost je bila klinično ter dermatološko preizkušena. 

Linija Eucerin Anti-Pigment zmanjša temne madeže in prepreči njihov ponovni nastanek.
Eucerin Anti-Pigment zmanjša hiperpigmentacijo na obrazu, vratu in dlaneh.

Linija Eucerin Anti-Pigment je bila posebej zasnovana za zmanjšanje hiperpigmentacije za enakomernejšo in sijočo kožo. Vsi štirje izdelki v liniji – dnevna krema, nočna krema, serum z dvojnim delovanjem in korektor – vsebujejo Thiamidol, učinkovito in patentirano sestavino, ki deluje na sam vzrok hiperpigmentacije, tako da zmanjša tvorbo melanina. Klinično in dermatološko je potrjeno, da linija zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek. Prvi rezultati so vidni po dveh tednih in se z redno uporabo stalno izboljšujejo.

Eucerin Anti-Pigment dnevna krema poleg tega z ZF 30 in UVA-filtri nudi učinkovito zaščito pred soncem in preprečuje nastanek dodatnih pigmentnih madežev zaradi sonca. 

Medtem ko je Thiamidol sestavina, ki jo je patentiral Eucerin, se za odpravljanje hiperpigmentacije pogosto uporabljajo tudi druge učinkovine – čeprav z različno učinkovitostjo. Te vključujejo: arbutin, azelainsko kislino, kojično kislino, druge derivate resorcinola, kot je B-resorcinol, ter vitamin C in njegove derivate.

Dermokozmetične rešitve so neinvazivne in se lahko uporabljajo skozi vse leto kot del vsakodnevne redne nege kože, da zmanjšajo hiperpigmentacijo. Uporabljajo se lahko tudi za okrepitev rezultatov dermatoloških postopkov.

Odstranjevanje hiperpigmentacije: dermatološki postopki

Kemični piling je eden od načinov za odpravljanje hiperpigmentacije in razkrije novo, enakomerno pigmentirano kožo.
Laserske terapije imajo podoben učinek kot kemični piling, vendar je postopek veliko natančnejši.

Dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserska terapija, lahko pomagajo zmanjšati hiperpigmentacijo:

  • Kemični pilingi vključujejo nanos kemične raztopine na obraz, vrat in roke, da s kože odstrani odmrle celice, spodbudi rast novih kožnih celic in razkrije novo kožo. Preberite več o kemičnih pilingih v članku Kaj so kemični pilingi in kako delujejo?

  • Laserske terapije imajo precej podoben učinek, a so bolj natančne, saj lahko dermatolog bolje uravnava intenzivnost postopka. Te terapije vključujejo tudi »obdelavo« prizadetih območij z visokoenergijsko svetlobo. Najnežnejši postopki delujejo le na povrhnjico (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože. Odkrijte več o laserski terapiji: Kako naj skrbim za kožo po terapiji?

Dermatologi lahko tudi predpišejo in/ali uporabijo hidrokinon, ki še vedno velja za najučinkovitejšo topično sestavino za zmanjšanje hiperpigmentacije. Vendar pa ga lahko uporabljamo samo omejena časovna obdobja, kot druge oblike kemičnega pilinga in laserske terapije lahko namreč draži kožo in celo povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo, zlasti pri ljudeh s temnejšo poltjo.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki