Clean river running through a forest.

Eucerinova zaveza našemu podnebju

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Eucerin je zavezan znanstveno utemeljenim podnebnim ciljem.

Zmanjšanje naših emisij

Podnebne spremembe so najbolj kritičen okoljski izziv človeštva. Boj proti podnebnim spremembam in prizadevanje za boljšo prihodnost zahteva, da prav vsak izmed nas sprejema zavestne odločitve in ambiciozne ukrepe za pomembno zmanjšanje globalnih emisij CO2e. Za znamko Eucerin to pomeni ponoven premislek o inovacijah, virih, proizvodnji in pakiranju naših izdelkov. 

Naš pristop in ambicije vedno vodi podnebna znanost. 

Prispevamo k skupnemu cilju Beiersdorfa, našega matičnega podjetja, do leta 2025 zmanjšati emisije vrednostne verige za 30 %. Na ta način zagotavljamo večji skupni vpliv.

A sunset over a lush crop field.

Eucerinovo podnebno potovanje

Že zdaj se lahko ozremo na številne pomembne mejnike, ki prispevajo k naši viziji podnebne nevtralnosti. 

 • Leta 2011 smo si zastavili prvi cilj zmanjšanja CO2e, ki se je nanašal na zmanjšanje emisij, povezanih z energijo, za 30 % na prodani izdelek do leta 2020. Ta cilj smo dosegli leta 2014, pred postavljenim rokom. 
 • Od konca leta 2019 je 100 % elektrike, uporabljene v naših proizvodnih obratih, iz obnovljivih virov.  
 • Leta 2020 je naše podnebne cilje odobrila pobuda SBTi (Science Based Target Initiative). Naši cilji so v skladu s priporočili neodvisnih znanstvenikov za preprečevanje posledic dviga globalne temperature za več kot 1,5 °C. 
 • Do leta 2025 bomo v okviru Beiersdorfove podnebne strategije zmanjšali skupne emisije vrednostne verige za 30 % v primerjavi z letom 2018.  
 • Do leta 2030 bodo vse naše tovarne in skupne dejavnosti podnebno nevtralne. 

Izvedite več o naših podnebnih prizadevanjih in ukrepih.

Merjenje naših emisij na ravni izdelka in podjetja

Prvi korak v smeri razvoja podnebno prijaznejše nege kože je ustvariti transparentnost glede gonil emisij CO2e. Merimo ogljični odtis naših izdelkov EUCERIN, tako da v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in skladno s splošno sprejetimi znanstvenimi standardi izvajamo analize njihovega življenjskega ciklusa. Te analize upoštevajo vse pline, ki vplivajo na podnebje (npr. metan ali dušikov oksid), v vseh fazah življenjskega ciklusa izdelka – od pridobivanja surovin, proizvodnje pa vse do odstranjevanja. Ta vpliv je izražen v ekvivalentih ogljikovega dioksida in preračunan na eno končno vrednost. V spodnjem prikazu lahko preberete več o različnih fazah življenjskega ciklusa. 

Faze življenjskega ciklusa

Pridobivanje surovin

Ta faza življenjskega ciklusa se začne, ko se viri odvzamejo iz okolja in predelajo, konča pa se z vstopom pridobljenih materialov za izdelek v naše proizvodne obrate.

Preberite več

Proizvodnja

Proizvodna faza se začne na pragu naših proizvodnih obratov in se konča, ko gotovi izdelek zapusti tovarno. 

Preberite več

Distribucija

Distribucijska faza vključuje transport od vrat tovarne do skladišč, trgovin in domov potrošnikov. 

Preberite več

Faza uporabe

Faza uporabe izraža emisije, do katerih pride med uporabo izdelka. Uporaba izdelkov za nego kože ne povzroča nobenih dodatnih emisij, vroča voda, ki se uporablja pri nanosu izdelkov, ki jih je treba sprati z vodo, pa je vir emisij CO2e. Te emisije so zunaj našega nadzora in niso del našega ciljnega zmanjšanja emisij in nevtralizacije. 

Preberite več

Odstranjevanje

Faza konca življenjske dobe izdelka se začne, ko potrošnik zavrže izdelek in njegovo embalažo.

Preberite več

Konec življenjske dobe

Faza konca življenjske dobe se konča, ko se izdelek vrne v okolje kot odpadek ali vstopi v življenjski ciklus drugega izdelka (npr. kot recikliran material pri naših plastenkah). 

Preberite več

Zmanjšanje emisij brez ogrožanja učinkovitosti izdelkov

Zavedamo se, kako pomembna je učinkovitost – zlasti ko gre za težave s kožo. Za nas to ni odločitev za eno od dveh možnosti: pri Eucerinu prevzemamo odgovornost tako za vašo kožo kot za naš planet. Z izboljšanjem ogljičnega odtisa naših izdelkov se ne zmanjša njihova učinkovitost. Nasprotno, svoje strokovno znanje pri raziskavah kože združujemo z najnovejšimi znanstvenimi spoznanji o nizkoogljičnih rešitvah. Kako torej to deluje? Načini, kako zmanjšamo svoj ogljični odtis, so tako individualni kot naši izdelki in formule. Največkrat povečamo delež trajnostno pridobljenih sestavin ali materialov, tako da spremenimo izvor surovine in izberemo vir z manjšim ogljičnim odtisom ali pa v embalažo vključimo recikliran material. 

Primeri, kako Eucerin zmanjšuje emisije CO2e

 • Povečanje deleža certificiranih surovin z manjšim odtisom CO2e, večji družbeni vpliv in enak učinek na kožo
 • Sprememba vira posameznih surovin (vhodnih materialov)
 • Uporaba električne energije izključno iz obnovljivih virov v naših proizvodnih obratih (od konca leta 2019)
 • Uvedba novih, najsodobnejših proizvodnih postopkov
 • Uporaba recikliranih materialov z manjšim ogljičnim odtisom v naši embalaži
 • Zmanjšanje teže embalaže, da postane čim lažja
 • Zmanjšanje škatlic in opustitev letakov v naši embalaži, povečanje reciklabilnosti embalaže
   

Kompenzacija preostalih emisij – 100-odstotna transparentnost

Pri znamki Eucerin merimo svoj ogljični odtis in zmanjšujemo emisije v celotnem portfelju izdelkov. Zdaj gremo še korak dlje, tako da za izbrane izdelke kompenziramo preostale emisije. Ti izdelki nato veljajo za podnebno nevtralizirane in postavljajo nova merila za trajnostne izdelke pri znamki Eucerin. Podnebno nevtralizirane izdelke lahko prepoznate po našem simbolu.  

Da je zagotovljena transparentnost, vse nevtralizirane emisije beleži neodvisna organizacija. Ogledate si jih lahko tukaj: Verified Carbon Standard – Vera.

pH5 – Udobje in zaščita za občutljivo kožo. Zdaj z nižjim odtisom CO2e

Naše trajnostno potovanje je zdaj še hitrejše z linijo Eucerin pH5, v kateri so se izboljšale tako formule kot embalaže in se približale trajnostni prihodnosti.  

 • Vse formule pH5 so 100-% brez mikroplastike (mikroplastike v skladu z definicijo Programa ZN za okolje), kar pomeni, da so nežne do kože in obenem prijazne do okolja 
 • Naše prozorne plastenke so izdelane iz 99 % recikliranega PET (razen nalepke in pokrovčka), kar za 14,9 % zmanjša emisije CO2e, povezane z embalažo (pri uporabi 400-mlplastenke iz recikliranega PET v primerjavi s 400-ml plastenko iz deviškega PET). 
 • Naše 400-ml vrečke za ponovno polnjenje zmanjšajo porabo plastike za 65 % (v primerjavi z običajnimi 400-ml plastenkami), s čimer za 41,2 % zmanjšajo emisije CO2e, povezane z embalažo (pri uporabi 400-ml PP vrečke v primerjavi s 400 ml plastenko iz recikliranega PET). 
 • 100-odstotno nevtralizirane* vrečke za ponovno polnjenje in plastenke RPET

Spoznajte naše nove vložke Hyaluron-Filler za ponovno polnjenje lončkov

Naši novi vložki Hyaluron-Filler za lončke izdelkov Hyaluron-Filler so resnična trajnostna inovacija. Novi vložki so združljivi z lončki Hyaluron-Filler dnevne kreme ZF 15 in nočne kreme ter omogočajo preprosto zamenjavo po uporabi. Vsakič ko kupite nov vložek in ga uporabljate s prejšnjim lončkom, lahko prihranite do 90 % plastike.  

 • Vložek vsebuje 90 % manj plastike kot običajni izdelek v lončku in s tem zmanjša emisije CO2e, povezane z embalažo, za 71,5 % (pri uporabi samo 50-ml notranjega lončka iz PP v primerjavi s 50-ml običajnim lončkom iz PET). 
 • Zložljiva škatlica, v kateri je nameščen vložek, je izdelana iz 91,7 % recikliranega papirja.
 • Formule brez mikroplastike (mikroplastike v skladu z definicijo Programa ZN za okolje) 
 • 100-% podnebno nevtraliziran izdelek*

Popolna transparentnost: podnebno nevtralizirani ali podnebno nevtralni izdelki?

Kaj pomeni podnebno nevtraliziran – in zakaj ne govorimo o podnebno nevtralnih izdelkih? Podnebno nevtraliziran pomeni, da se preostale emisije izdelka kompenzirajo s certificiranimi podnebnimi projekti, kot je sajenje novih dreves ali celo celotnih gozdov. Po drugi strani to ne pomeni, da je izdelek brez emisij. Celo z najnaprednejšimi proizvodnimi postopki, kar najlažjo embalažo, koncepti ponovnega polnjenja in sestavinami embalaže, izdelanimi iz recikliranih materialov, vedno obstajajo preostale emisije.   

Tako kot postavljamo kar najvišje zahteve glede kakovosti naših izdelkov, nam je pomembna tudi transparentna komunikacija. Zato naše pH5 vrečke za ponovno polnjenje in plastenke iz RPET ter vložke za ponovno polnjenje lončkov Hyaluron-Filler za dnevno kremo ZF 15 in nočno kremo imenujemo podnebno nevtralizirani* in ne podnebno nevtralni izdelki. Ključna razlika: naši izdelki niso brez emisij, vendar delamo vse, kar lahko, da se približamo uravnoteženju preostalih emisij. Za nas podnebno nevtraliziran pomeni, da so morebitne emisije na koncu kompenzirane. Izraz podnebno nevtralen pa lahko daje vtis, da je izdelek povsem brez emisij. 

Naši certificirani podnebni projekti

 

Beiersdorf, naše matično podjetje, podpira certificirane podnebne projekte na skoraj vseh celinah. Za Eucerin smo izbrali projekt v neverjetno biološko raznolikem bazenu reke Orinoco, kjer domujeta dva ekosistema, ki ju kritično ogroža krčenje gozdov. Projekt Puerto Carreño je zasnovan, da bi ustvaril komercialno uresničljive alternative ekstenzivni živinoreji, ki je degradirala velik del projektnega območja. S povečevanjem pokritosti z gozdovi v regiji se vsrka in ujame ogljik, pridela pa se trajnostni les. Skoraj 200 lokalnih zaposlenih pod nadzorom lokalnih strokovnjakov sadi, vzdržuje in seka skrbno izbrane avtohtone vrste dreves na 3000 hektarih površine. Projekt je preusmeril način uporabe zemlje in ga povrnil v zdrav ponor ogljika.  

POGOSTA VPRAŠANJA

 • Kaj so toplogredni plini (TGP)?

  Toplogredni plini (TGP) so kateri koli plini v ozračju, ki absorbirajo in ponovno oddajajo toploto, s tem pa ohranjajo atmosfero planeta toplejšo, kot bi bila sicer. Glavni toplogredni plini v zemeljskem ozračju so vodna para, ogljikov dioksid (CO2), metan (CH4), dušikov oksid (N2O) in ozon.  

 • Kaj je odtis CO2?

  Ekvivalent ogljikovega dioksida ali CO2e  je standardna enota za merjenje ogljičnega odtisa. Ideja je izraziti vpliv različnih toplogrednih plinov (npr. metana, dušikovega oksida itd.) v obliki količine CO2e , ki bi ustvarila enako količino globalnega segrevanja. CO2e  se uporablja za merjenje emisij in poročanje o njih.  

* Kompenzacija preostalih emisij CO2e s certificiranimi podnebnimi projekti.

Sorodni članki

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki