Mikroplastika v izdelkih za nego kože

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Mikroplastika v izdelkih za nego kože

Kaj je mikroplastika?

Program ZN za okolje (UNEP) definira mikroplastiko kot trdne, v vodi netopne plastične delce, ki niso biorazgradljivi in merijo največ pet milimetrov. Primarna mikroplastika je načrtno ustvarjena v obliki drobnih delcev, ki se uporabljajo kot sestavina izdelkov. Nasprotno je sekundarna mikroplastika stranski produkt velikih kosov plastike, ki razpadejo na manjše koščke zaradi erozije in izpostavljenosti naravnim vplivom.

Kako mikroplastika vpliva na naše okolje?

Onesnaženje s plastiko je eden najpomembnejših okoljskih izzivov današnjega časa. Ne glede na to, kako se mikroplastika znajde v okolju, lahko ostane v naši naravi še vrsto generacij. Zaradi svojih lastnosti je vir onesnaženja tako za zemljo kot morja po vsem svetu, saj njena razgradnja poteka zelo počasi. Kot taka velja za potencialno škodljivo okolju.

Majhna zelena sadika z dvema listoma v vlažni rjavi zemlji.

Zakaj se mikroplastika uporablja v izdelkih za nego kože?

Drobni, trdni delci plastike se navadno uporabljajo v izdelkih za umivanje telesa, kot so čistilni pilingi ali geli za tuširanje. Njihov namen je zagotoviti luščilni učinek, ki je prijazen do kože. Ko so se leta 2013 začele prve razprave o vplivu mikroplastike na okolje, je bilo Eucerinovo matično podjetje Beiersdorf med prvimi kozmetičnimi podjetji, ki so se odločila, da prenehajo uporabljati luščilne delce iz polietilena (bolj znane kot mikrokroglice). Mikroplastična polnila se poleg tega uporabljajo v formulacijah, ki se ne spirajo, da spremenijo viskoznost in izboljšajo občutek na koži.

Formulacije za nego kože brez mikroplastike

Pri znamki Eucerin smo iz formul izdelkov izločili surovine na osnovi mikroplastike in nenehno izboljšujemo okoljsko združljivost svojih izdelkov.

V luči razprave in skrbi glede plastike v svetovnih morjih je Eucerin sprejel odgovornost, da se posveti vplivu, ki ga ima mikroplastika, in pomenu njenega izločenja iz naših linij izdelkov. To presega zgolj mikroplastiko, ki jo lahko vidimo in čutimo.

  • Leta 2015 so polietilenske delce v Eucerinovih formulah zamenjale okolju prijaznejše alternative. Formule, ki so prej vsebovale mikrokroglice, zdaj uporabljajo delce mikrokristalinske celuloze in mešanice mikrokristalinske celuloze, delcev silicijevega dioksida in ricinusovega voska. Te okolju prijazne alternative so prav tako nežne in koži prijazne kot njihovi predhodniki in dosežejo enak luščilni učinek.
  • Leta 2020 smo izločili najlon, vrsto mikroplastike, in prilagodili formule ustreznih izdelkov.
  • Od konca leta 2023 so naše kozmetične formule povsem brez mikroplastike v skladu z definicijo Programa ZN za okolje (UNEP).

Od kod še prihaja mikroplastika?

Mikroplastika pa ni prisotna samo kot sintetična sestavina kozmetičnih in negovalnih izdelkov, najdemo jo tudi v presenetljivem naboru vsakdanjih izdelkov. Ti drobni plastični delci se ustvarjajo tudi iz večjih plastičnih kosov, kadar ti niso reciklirani ali pravilno odloženi. Večji kosi plastike zaradi vplivov v okolju sčasoma razpadejo na več manjših.

 

Plastični delci, vidni na konici prsta

Presenetljivo dejstvo je, da lahko mikroplastiko ustvarja preprosto pranje oblačil. Vlakna sintetičnih oblačil se med pranjem odluščijo in končajo v vodnih poteh. Študija inštituta Frauenhofer, izvedena leta 2018, je pokazala, da povprečna oseba v Nemčiji ustvari štiri kilograme mikroplastike letno. Od tega lahko samo 19 gramov oziroma 0,5 % pripišemo osebni negi in kozmetičnim izdelkom.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki