Mastna in k aknam nagnjena koža – Zakaj potrebuje posebno zaščito pred soncem?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Vsaka koža potrebuje zaščito pred soncem, toda ta članek razloži, zakaj mastna in k aknam nagnjena koža potrebuje posebno nego na soncu. Obravnava vpliv sonca na kožo, nagnjeno k aknam, in priporoča, kako poskrbeti za zaščito pred soncem in nego, ki ju koža potrebuje.

Kaj je mastna in k aknam nagnjena koža?

»Mastna koža« je izraz za tip kože s povečano tvorbo sebuma. Sebum nastaja v žlezah lojnicah v koži in prehaja na njeno površino, kjer pripomore k zaščiti kože. Za mastno kožo so značilni sijoč lesk in razširjene ter vidne pore. Več o mastni koži lahko najdete v poglavju o tipih in stanjih kože.

Za mastno kožo so značilni bleščeč lesk in vidne pore.

Mastna koža je nagnjena k pojavu komedonov (črnih in belih ogrcev) in ti lahko vodijo do aken.  Akne so nenalezljivo stanje kože, pri katerem se pojavijo mozolji na obrazu in pogosto tudi na vratu, ramenih, hrbtu in prsnem košu.  Več o vzrokih za akne in razvoju tega stanja lahko preberete v članku Kaj povzroča nepravilnosti in kako se razvijejo v akne? Akne so najpogostejše pri mladostnikih, vendar simptomi lahko vztrajajo do odraslosti ali pa se celo takrat šele pojavijo. Preberite več o različnih vrstah aken.

Zakaj je koža, nagnjena k aknam, posebno dovzetna za poškodbe zaradi sonca?

Sonce je do določene mere dobro za nas, toda čezmerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe pri vseh tipih kože, vključno z mastno kožo. Več o pozitivnih in negativnih učinkih sonca na kožo lahko preberete v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo.

Čezmerna in/ali nezaščitena izpostavljenost sončnim žarkom lahko okrepi vzroke in sprožilce aken, kar stanje še poslabša:

  • Koža se zaradi sonca izsuši in tudi mastna koža potrebuje vlago. Če se koža izsuši, začnejo žleze lojnice čezmerno delovati in tvorba odvečnega sebuma je ena ključnih faz v nastanku nepravilnosti.
  • Če se koža izsuši, njena površina otrdi. To ovira naravni proces luščenja odmrlih kožnih celic, zato se pore zamašijo in razvijejo se nepravilnosti.
  • Sonce povzroči tudi močnejše potenje in pospeši hitrost razgradnje potu na površini kože. To ustvari popolno okolje za razvoj bakterij, povezanih z aknami.
Zdravila proti aknam lahko kožo naredijo občutljivejšo za sonce.
Sončna svetloba lahko poslabša stanje aken.
Akne lahko povzročijo hiperpigmentacijo (PIH)

Sončna svetloba lahko sproži tudi razvoj posebne vrste aken, znanih kot Acne aestivalis (ali pogosteje akne Mallorca). Acne aestivalis se pojavijo, ko UVA-žarki delujejo skupaj s kemikalijami v določenih izdelkih za nego kože in zaščito pred soncem ter sprožijo alergijsko reakcijo. Največkrat prizadenejo ženske med 25. in 40. letom, ki so imele akne v puberteti. Več o tem lahko preberete v članku o različnih vrstah aken.

Ljudje z madeži zaradi aken (težave s pigmentacijo, ki jih povzroči postinflamatorna hiperpigmentacija ali PIH) so še posebej dovzetni za nadaljnje težave s hiperpigmentacijo. Čezmerna izpostavljenost soncu in/ali neustrezna zaščita pred soncem lahko dodatno poslabša hiperpigmentacijo, povezano z aknami.

Nekateri postopki in zdravila proti aknam – npr. benzoil peroksid, tretinoin, adapalen in azelainska kislina – povzročijo, da je koža bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca, in povečajo potrebo po ustrezni zaščiti pred soncem. Več o tem lahko preberete v članku o aknah in zdravilih.

Preberite več o tej temi v članku Ali sonce pri aknah pomaga ali jih še poslabša?

Kako lahko zaščitim svojo mastno/k aknam nagnjeno kožo pred soncem?

Kožo najbolje zaščitite tako, da omejite čas, ki ga preživite na soncu, se izogibate soncu, kadar je to najbolj intenzivno, nosite zaščitna oblačila in uporabljate vrhunski izdelek za zaščito pred soncem, ki nudi stopnjo zaščite, ki jo potrebuje vaša koža. Priporočamo tudi, da uporabljate izdelke za zaščito pred soncem, ki so bili posebej razviti za mastno in k aknam nagnjeno kožo.

Izberite izdelke:

  • z lažjo teksturo: to ne pomeni, da se morate odpovedati visoki zaščiti;
  • z oznako »nekomedogeno«: to pomeni, da ne vsebujejo sestavin, ki bi lahko zamašile pore in sprožile nastanek nepravilnosti na koži;
  • ki aktivno pomagajo pri odpravljanju vaših težav s kožo, obenem pa nudijo zaščito pred soncem;
  • ki so bili posebej zasnovani za mastno in k aknam nagnjeno kožo ter so klinično in dermatološko dokazano primerni za vaš tip kože.

Linija Eucerin Sun vključuje več izdelkov, ki mastni in k aknam nagnjeni koži nudi posebno zaščito pred soncem, ki jo potrebuje, obenem pa vsebuje tehnologijo uravnavanja sebuma z L-karnitinom, ki:

Koža, ki se zdravi zaradi aken, potrebuje zelo visoko zaščito pred soncem.
Linija Eucerin za zaščito pred soncem vključuje izdelke, posebej zasnovane za mastno in k aknam nagnjeno kožo.

Za mastno/k aknam nagnjeno kožo obraza
Eucerinova napredna spektralna tehnologija koži, nagnjeni k aknam, nudi zelo visoko ali visoko UVA-/UVB-zaščito in obrambo pred HEV-svetlobo1. Izjemno lahka in nekomedogena formula ima suho mat teksturo, ki koži podari dolgotrajen (do osem ur) učinek proti lesku.
 
Eucerin Sun Oil Control kremni gel za zaščito pred soncem ZF 50+ v odtenku Medium: napredna spektralna tehnologija znamke Eucerin v kombinaciji z barvnimi pigmenti poskrbi za enakomeren in poenoten ten ter zelo visoko UVA-/UVB-zaščito z ZF 50+. Izjemno lahka in nekomedogena formula ima tudi mat učinek, ki nudi do 12 ur nadzora nad mastno kožo in neželenim sijajem.

Več o tem, kako zmanjšati tveganje čezmerne izpostavljenosti, kako izbrati pravi izdelek za zaščito pred soncem za svojo kožo in kako ga najbolje nanesti, lahko preberete v članku Zakaj moram vsak dan uporabljati izdelek za zaščito obraza pred soncem? in Kako naj zaščitim svoje telo pred soncem?

Če uporabljate piling ali izdelek za obnovitev površine kože, ki je izdelan na osnovi kisline, kot je Eucerinov visoko učinkoviti DERMOPURE serum za obnovitev kože, se morate zavedati, da je vaša koža še občutljivejša za sonce. Priporočamo vam, da izdelek uporabljate zvečer, naslednje jutro pa nanesete izdelek z visokim zaščitnim faktorjem.

Če ste v postopku zdravljenja, pazite, da poskrbite za varnost na soncu: omejite čas, ki ga preživite na prostem, izogibajte se soncu, ko je to najmočnejše, nosite zaščitna oblačila in uporabljajte izdelke z zelo visoko zaščito, tudi če je vreme oblačno.

  1. Izpolnjujejo najvišje standarde za UVA- in UVB-zaščito, ki jih določa organizacija Cosmetics Europe.  Ravni UVA-zaščite so višje od zahteve EU.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki