Fotostaranje – Kaj ga povzroča in kako ga lahko preprečim?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Čezmerna izpostavljenost soncu je glavni vzrok prezgodnjega staranja kože, znanega kot fotostaranje. Za to so odgovorni predvsem UVA-žarki sonca, toda tudi visokoenergijska vidna (HEVIS) svetloba lahko povzroči oksidativni stres, ki poškoduje celično DNK. Zato začnejo nastajati gube, koža se povesi in razvije pigmentacijske nepravilnosti, preden bi se to zgodilo sicer. Fotostaranje lahko preprečimo tako, da poskrbimo za ustrezno zaščito skozi vse leto in uporabljamo vrhunske izdelke za nego kože na soncu.

Kaj je fotostaranje?

Fotostaranje je prezgodnje staranje kože zaradi čezmerne izpostavljenosti sončnim žarkom.

Če se koža prezgodaj stara, razvije znake staranja hitreje, kot bi pričakovali. Raziskava je pokazala, da do 90 % vseh simptomov prezgodnjega staranja kože povzroča izpostavljenost UV-sevanju1.

1 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Kakšna je razlika med splošnim in prezgodnjim staranjem kože?

Hitrost staranja naše kože določajo notranji in zunanji dejavniki.
Čezmerna izpostavljenost soncu povrzoča prezgodnje staranje.
Koža, ki se stara, izgublja volumen in na njej se pojavijo gube.

Koža se med staranjem spreminja:

  • Količina kolagena in elastina, ki skrbita za napetost in mladostnost kože, se zmanjša, koža začne izgubljati volumen in se povesi, na njej pa se pojavijo drobne linije in gube.
  • Sposobnost kože, da pritegne in zadrži potrebno vlago, se zmanjša in koži lastna tvorba naravnih vlažilnih faktorjev upade. Koža postane bolj suha.
  • Na koži se lahko razvije neenakomerna pigmentacija, na primer temni madeži, znani kot hiperpigmentacija, oblika katere je tudi solarni lentigo (bolj znan kot starostne pege ali sončne pege).

Več o tem lahko preberete v članku Kako se koža z leti spreminja?
Poznamo dve vrsti staranja kože – intrinzično in ekstrinzično:

Intrinzično staranje
S splošnim staranjem se stara tudi naša koža. Ta vrsta staranja je povsem naravna in tega ne moremo spremeniti. To imenujemo intrinzično (ali kronološko) staranje. Intrinzično staranje povzročajo notranji dejavniki, kot so genetika in hormonske spremembe, ki se dogajajo v različnih obdobjih življenja.

Ekstrinzično staranje
Ekstrinzično staranje pa je mogoče nadzorovati. Povzročajo ga zunanji dejavniki, kot so okolje (vremenski pogoji in izpostavljenost soncu), življenjski slog (npr. kajenje, uživanje alkohola) in zdravila. Ti dejavniki lahko povzročijo prezgodnje staranje kože.

UV-kamera lahko razkrije poškodbe kože, ki jih povzroča sonce, še preden postanejo vidne za človeško oko.

Kaj povzroča fotostaranje?

Fotostaranje povzroča čezmerna izpostavljenost soncu.
Fotoni UVB-žarkov sonca prodrejo v kožne celice in povzročijo neposredne poškodbe celične DNK. UVB-sevanje je vzrok za sončne opekline, neposredne poškdobe DNK pa lahko vodijo tudi v kožne bolezni, vključno s kožnim rakom.

Te neposredne poškodbe DNK sicer vplivajo na fotostaranje, vendar pa so UVA-žarki tisti, ki predstavljajo glavni vzrok prezgodnjega staranja kože. UVA-žarki prav tako poškodujejo celično DNK, vendar posredno: sprožijo namreč nastanek prostih radikalov, ti pa poškudujejo našo DNK v procesu, znanem kot oksidativni stres. Nedavna raziskava je pokazala, da k prezgodnjemu staranju kože prispevajo tudi žarki visokoenergijske vidne svetlobe (HEV), čeprav v veliko manjši meri kot UVA-žarki. Več o tem preberite v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo.

Čeprav so UVA-žarki manj intenzivni od UVB-žarkov, pa so 30- do 50-krat bolj prisotni in so razmeroma enako intenzivni tekom celega dneva in leta. Zato je pomembno, da v vseh letnih časih vsak dan nanesemo izdelek za zaščito pred soncem in tako preprečimo dolgoročne poškodbe. Priporočamo tudi, da poiščete izdelke za zaščito pred soncem, ki vključujejo zaščito pred HEV-svetlobo.

Prezgodnje staranje kože, ki ga povzročajo sončni žarki

Kako lahko zaščitim kožo pred fotostaranjem?

Pomagajte preprečiti fotostaranje, tako da uporabljate zaščito pred soncem tudi v oblačnih dneh.
Vrhunska zaščita pred soncem lahko pomaga preprečiti fotostaranje.
Eucerinova napredna spektralna tehnologija ščiti kožo pred fotostaranjem.

Kožo najbolje zaščitite pred fotostaranjem tako, da omejite čas, ki ga preživite na soncu, se izogibate soncu, kadar je to najbolj intenzivno, nosite zaščitna oblačila in uporabljate vrhunski izdelek za zaščito pred soncem, ki nudi stopnjo zaščite, ki jo potrebuje vaša koža. Priporočamo tudi, da uporabljate izdelke za zaščito pred soncem, ki so bili posebej razviti za vaš tip in stanje kože. Ker so obraz, roke in dekolte bolj izpostavljeni soncu kot preostalo telo, ta območja potrebujejo posebno in dosledno celoletno zaščito, ki pomaga zmanjšati vidne znake staranja.

Vsi izdelki iz linije Eucerin za zaščito pred soncem, namenjeni zaščiti obraza in telesa odraslih, vsebujejo Eucerinovo napredno spektralno tehnologijo, ki združuje širokopasovne in fotostabilne UVA-/UVB-filtre1 za vrhunsko UV-zaščito z licochalconom A, učinkovitim antioksidantom, ki nevtralizira proste radikale, ki jih povzročita UV- in HEV-svetloba. Linija izdelkov Eucerin za zaščito otrok pred soncem ščiti tudi mlado občutljivo kožo pred prezgodnjim staranjem kože. Odkrijte več o tem v članku Zakaj dojenčki in otroci potrebujejo posebno zaščito pred soncem.

Če je vaša glavna težava fotostaranje, preizkusite:

Poleg Eucerinove napredne spektralne tehnologije izdelki vsebujejo gliciretinsko kislino, ki podpira koži lastne mehanizme popravljanja DNK, in hialuronsko kislino, ki vidno zmanjša znake staranja. Obarvani izdelki vsebujejo tudi barvne pigmente, ki pomagajo prekriti neenakomerno pigmentacijo in takoj izenačijo polt.

Če je vaša glavna težava s kožo

hiperpigmentacija na obrazu, preizkusite Eucerin Sun Pigment Control fluid za zaščito pred soncem ZF 50+

Poleg Eucerinove napredne spektralne tehnologije vsebuje gliciretinsko kislino (ki spodbuja koži lastne mehanizme popravljanja DNK) in Thiamidol. Edinstvena in patentirana aktivna sestavina Thiamidol deluje na osnovni vzrok hiperpigmentacije. 

Najboljša je seveda preventiva, vendar ko se temni madeži enkrat že pojavijo, jih Thiamidol klinično in dermatološko dokazano zmanjša in preprečuje njihov ponovni pojav. 

Več o tem, kako zmanjšati tveganje čezmerne izpostavljenosti, kako izbrati pravi izdelek za zaščito pred soncem za svojo kožo in kako ga najbolje nanesti, lahko preberete v članku Zakaj moram obraz vsak dan zaščititi pred soncem? in Kako naj zaščitim svoje telo pred soncem

1 Izpolnjujejo najvišje standarde za UVA- in UVB-zaščito, ki jih določa organizacija Cosmetics Europe. Ravni UVA-zaščite so višje od zahtev EU. 

 

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki