Photoaging is premature skin aging caused by the sun

Fotostaranje In kako ga preprečiti

UV-sevanje je eden od glavnih dejavnikov, ki vplivajo na prezgodnje staranje kože (fotostaranje). UVA-žarki so odgovorni za porjavitev pa tudi gube in druge znake prezgodnjega staranja, UVB-žarki pa povzročajo sončne opekline in kožnega raka. UVA-žarki lahko prodrejo skozi oblake in steklo ter so prisotni vse leto, zato je priporočljiva vsakodnevna uporaba izdelkov za zaščito pred soncem.

ZNAKI IN SIMPTOMI

Učinki poškodb zaradi sonca na koži obraza

Simptomi vključujejo neposredne in posredne poškodbe DNK, nastanek prostih radikalov kot posledico izpostavljenosti UV-sevanju in razgradnjo kolagena, kar povzroči nastanek gub in prezgodnje staranje kože. Ker so obraz, roke in dekolte bolj izpostavljeni UV-sevanju kot ostalo telo, ti predeli – zlasti obraz – potrebujejo posebno in dosledno zaščito vse leto, da se zmanjšajo vidni znaki staranja.

Koža se s staranjem (naravnim ali prezgodnjim) spreminja. Značilni so:

  • Drobne linije in gube
  • Neenakomeren ten kože (depigmentacija)
  • Starostne pege (solarni lentigo)

Prekomerna izpostavljenost soncu lahko povzroči solarno elastozo – koža, ki je videti rumena in odebeljena.

Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom povzroča prezgodnje staranje.
UVA-žarki prodrejo globoko v spodnje plasti kože in lahko povzročijo kratko- in dolgoročne poškodbe.

Če ste zaskrbljeni glede kakršnih koli simptomov poškodb kože zaradi sonca, priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom ali dermatologom.

VZROKI IN SPROŽILCI

Dve vrsti staranja

Poznamo dve vrsti staranja: intrinzično staranje (znano tudi kot kronološko staranje) in ekstrinzično staranje.

Intrinzično staranje je neizogibno in ga ni mogoče nadzorovati. Dejavniki, ki vplivajo nanj, vključujejo raso, hormonske spremembe in anatomske posebnosti.

Ekstrinzično staranje pa je mogoče nadzorovati.

Koža, ki se stara, izgublja prožnost.

Dejavniki, ki vplivajo nanj, so okoljski pogoji, zdravila, kajenje in izpostavljenost UV-sevanju.

Da bi zmanjšali učinke ekstrinzičnega staranja, uporabljajte zaščito pred soncem vsak dan, vse leto, in se izogibajte prekomerni izpostavljenosti soncu, zdravilom in kajenju.

 

Preberite več o staranju kože na splošno

Preberite več o soncu in koži

Izpostavljenost UV-svetlobi


Do 90 % vseh simptomov staranja kože povzroča izpostavljenost UV-svetlobi*.

UVA-žarki prodrejo globoko v podkožno tkivo in so odgovorni za dolgoročnejše poškodbe, kot so staranje kože, polimorfna fotodermatoza in kožni rak. UVB-žarki prodrejo v zgornje plasti kože in povzročijo sončne opekline in poškodbe celične DNK.

Zaščita pred soncem, ki preprečuje fotostaranje

Čeprav so UVA-žarki manj intenzivni od UVB-žarkov, pa so 30- do 50-krat bolj prisotni in so relativno enako intenzivni tekom celega dneva in leta. Ker lahko prodrejo tudi skozi oblake in steklo, je pomembno, da vsak dan nanesemo izdelek za zaščito pred soncem in tako preprečimo dolgoročne poškodbe.

* Vir: Ramos-e-Silva et al., »Anti-aging cosmetics: Facts and controversies«. Clin Dermatol. nov.–dec. 2013; 31(6): 750–8.

Preden so poškodbe kože zaradi sonca vidne s prostim očesom, jih lahko razkrije UV-kamera.

 

Normalno UV Kamera
REŠITVE

Celoletna zaščita

O pomembnosti uporabe izdelkov za zaščito pred soncem se veliko govori. Zavedanje o nevarnostih nezaščitene in prekomerne izpostavljenosti UVA- in UVB-žarkom je visoko in kreme za zaščito pred soncem so ključna stvar na večini seznamov počitniške prtljage. Ta občasna uporaba vsekakor pomaga zaščititi kožo pred sončnimi opeklinami in dolgoročnimi poškodbami zaradi UV-svetlobe, vendar nekateri deli telesa, ki so stalno izpostavljeni UV-žarkom, na primer obraz, roke in dekolte, zahtevajo redno uporabo izdelkov za zaščito pred soncem, ki preprečijo prezgodnje staranje kože.

Povezavo med izpostavljenostjo soncu in fotostaranjem resnično razumemo in priznavamo šele, ko postanejo vidni prvi znaki staranja.

To pomeni takrat, ko se pojavijo gube in drobne linije.

A če želimo preprečiti prezgodnje staranje, je treba izdelke za zaščito pred soncem uporabljati vsak dan, vse leto.

 

Preberite več o staranju kože na splošno

Preberite več o gubah

Zaščita pred soncem je priporočljiva vse dni v letu.

Preprečevanje fotostaranja

Eucerin Sun anti-age fluid za zaščito pred soncem (ZF 30/50) nudi vrhunsko zaščito pred soncem, ki je posebej prilagojena za kožo obraza.

Njegove tri glavne prednosti so: širokopasovni, fotostabilen sistem UV-filtrov (UVA- in UVB-zaščita), biološka celična zaščita in učinkovite sestavine za odpravljanje že prisotnih znakov staranja.

Vsebuje učinkovita antioksidanta licochalcon A in gliciretinsko kislino, ki podpirata zaščito DNK. Dve obliki hialuronske kisline (nizko- in visokomolekularna) vidno zmanjšata gube na obrazu in dekolteju.

Prezgodnje staranje kože je mogoče preprečiti.

Formula ima lahko in prijetno teksturo, ki ne pušča mastnega občutka na koži. Je idealna kot podlaga za ličila in dokazano je, da jo celo občutljiva koža dobro prenaša – prav zato je ta izdelek za zaščito pred soncem idealna dopolnitev vsakodnevne redne nege kože.

 

Preden so poškodbe kože zaradi sonca vidne s prostim očesom, jih lahko razkrije UV-kamera.

Normalno UV Kamera


Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.