Ženska se dotika svojega obraza.

Učinek sonca na kožo obraza

Obraz, roke in dekolte so deli telesa, ki so najbolj izpostavljeni UV-sevanju. Čeprav ima sonce v pravi količini lahko pozitiven učinek na razpoloženje, tvorbo vitamina D, izboljšano prekrvitev in povečan metabolizem in produktivnost, je prekomerna izpostavljenost zelo škodljiva. Poškodbe kože zaradi sonca vključujejo prezgodnje staranje kože, hiperpigmentacijo in celo kožnega raka. Prav zato je izjemno pomembno, da celo leto dosledno uporabljate posebne izdelke za zaščito kože na obrazu.

ZNAKI IN SIMPTOMI

Kako prepoznati poškodbe zaradi sonca na koži obraza

Nezaščitena in prekomerna izpostavljenost UVA- in UVB-žarkom ima lahko kratko- in dolgoročne posledice, ki vplivajo na prezgodnje staranje kože, imunsko supresijo in celo kožnega raka. Ti negativni učinki pa niso prisotni le na počitnicah. UV-sevanje, še posebej UVA-žarki, je prisotno ves dan, vsak dan – pozimi in poleti, v oblačnih in sončnih dneh, zato je uporaba izdelka za zaščito obraza pred soncem prav tako del vsakodnevne redne nege kože kot čistilni izdelek, tonik ali kateri koli drug izdelek, kot so vlažilne in anti-age kreme ali izdelki proti hiperpigmentaciji

Koža obraza ima drugačne lastnosti kot koža na telesu:

 • Je tanjša, 
 • ima manjše celice, 
 • več por in 
 • zaradi večjega števila žlez lojnic izloča več lipidov.
 • Poleg tega je vsak dan izpostavljena okolju, zato je nagnjena k vplivom zunanjih dejavnikov, kot so veter, mraz, dim, onesnaženost in seveda UVA- in UVB-žarki. Preberite več o strukturi kože

Medtem ko je koža telesa pogosto pokrita, je koža na obrazu celo leto izpostavljena tem zunanjim dejavnikom. Posledično zahteva zaščito pred soncem z izdelki, ki so posebej razviti za njene potrebe. Preberite več o učinku sonca na kožo telesa

 

UV-sevanje prizadene kožo obraza na številne načine, ki lahko segajo od prezgodnjega staranja kože do kožnega raka.

Koža obraza zahteva posebno pozornost, saj se razlikuje od kože na telesu.
Koža obraza je bolj izpostavljena okoljskim elementom kot koža na telesu.

Občutljiva koža obraza je še posebej nagnjena k poškodbam zaradi sonca. Sončna svetloba ima učinek dehidracije in občutljiva koža lahko postane še bolj suha. To jo naredi še bolj dovzetno za dražilne snovi, kar še poslabša njene simptome. Zato je pomembno, da je zaščita pred soncem posebej zasnovana za občutljivo kožo in tudi preizkušena na njej. Njene lastnosti morajo izpolnjevati posebne potrebe stanja kože.

Pomembno je, da poznate znake in simptome najpogostejših stanj:

Prezgodnje staranje kože 
Nobenega dvoma ni, da je UV-sevanje eden od najpomembnejših dejavnikov za prezgodnje staranje kože. Simptomi vključujejo nastanek gub, izgubo prožnosti, starostne pege in hrapavo kožo.

Polimorfna fotodermatoza (PFD)
 
Že samo 20 minut močnega sonca lahko sproži PFD, izpuščaj, ki se pojavi po izpostavljenosti soncu. Izraža se v mnogih oblikah, med drugim kot majhne rdeče bunčice, večja pordela območja in mehurji. 

Hiperpigmentacija 
To je neškodljivo, a kljub temu obremenjujoče stanje kože, pri katerem se na koži pojavijo temni madeži. Največkrat jo povzroči prekomerna izpostavljenost soncu. 

Sončne opekline
Rdeča, pekoča koža se pojavi zaradi prekomerne izpostavljenosti in pomanjkljive zaščite pred soncem. Čeprav je v nevarnosti celo telo, so najpogosteje prizadeta tista območja, ki so v neposrednem stiku s škodljivimi UV-žarki – ramena, obraz, zgornji del uhljev, golo lasišče, nart.
UV-sevanje je pomemben vzrok za prezgodnje staranje kože.
Obraz je eden od delov telesa, kjer se najpogosteje pojavijo sončne opekline.

Herpes simplex labialis
Eden od negativnih učinkov UVA-žarkov je supresija imunskega sistema. Koža postane ranljiva za viruse, kot je herpes simplex, znan tudi kot herpes. Gre za majhne mehurčke, ki nastanejo na ustnicah ali na predelu okrog ust.

Kožni rak
Kožni rak se največkrat pojavi na koži, ki je bila prekomerno izpostavljena soncu, zato je še posebej ogrožena koža na obrazu.

Preberite več o negativnih učinkih sonca na kožo

 

Če ste kakor koli zaskrbljeni zaradi svoje kože, se posvetujte z dermatologom.

VZROKI IN SPROŽILCI

Kako zmanjšati tveganje zaradi izpostavljenosti UV-sevanju

Seznam s soncem povezanih stanj kože je dolg, toda dobra novica je, da je mnoga mogoče preprečiti na naslednje načine:

 • Izogibajte se neposrednemu soncu, še posebej takrat, ko je najmočnejše – med 11. in 15. uro. 
 • Nanesite izdelek za zaščito pred soncem na izpostavljene dele telesa in obraz kot del vsakodnevne redne nege kože
 • Ne pozabite na zaščito pred soncem tudi v oblačnih dneh.
 • Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi.
 • Oči zaščitite s sončnimi očali, ki imajo UVA- in UVB-filtre.
 • Upoštevajte potrebe posameznih tipov kože.
 • Izpostavljeno kožo zaščitite z oblačili, glavo in obraz pa s klobukom s širokimi krajci.
 • Bodite pozorni na možne stranske učinke zdravil na recept.

Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo

Ustrezno pokrivalo in pravi izdelek za zaščito pred soncem lahko pomagata preprečiti poškodbe kože zaradi sonca.
Vključitev zaščite pred soncem v vsakodnevno redno nego kože lahko zmanjša tveganje.

Zaščita pred soncem je pomembna in se je ne sme prezreti. Kljub zdravniškim opozorilom o nevarnostih, ki jih prinaša prekomerna izpostavljenost soncu, se je pogostost tako nemelanomskega kot melanomskega kožnega raka v zadnjih desetletjih povečala. Za varnost na soncu je ključno razumevanje tveganj in prilagoditev obnašanja, tako da poskrbimo za ustrezno zaščito kože v vsakem trenutku – z uporabo sence in oblačil ter z izbiro pravega izdelka za zaščito pred soncem.

DRUGI DEJAVNIKI

Dejavniki, ki povečajo tveganje za poškodbe kože zaradi sonca

Obstaja več dejavnikov, ki lahko povečajo ali zmanjšajo tveganje za stanja kože, ki jih povzroča sonce.

 • Starost
  Število primerov melanoma se enakomerno povečuje z naraščajočo starostjo, pri čemer je tveganje pri ljudeh, starih 55–64 let, več kot trikrat večje kot pri ljudeh, starih 25–34 let.
 • Tip kože
  Otroci in ljudje z zelo svetlo kožo, rdečimi ali svetlo blond lasmi in številnimi pegami so najbolj občutljivi za sončne žarke.  Preberite več o tipih kože
 • Določene kožne bolezni
  Koža, nagnjena k rosacei, ima oslabljeno bariero in povečano transepidermalno izgubo vode, v njeni povrhnjici pa so hiperreaktivna živčna vlakna. Je posebej dovzetna za zunanje povzročitelje stresa – vključno z UV-žarki –, ki lahko povzročijo simptome, kot so eritem in rdeče bunčice.
 • Zdravila
  Določena zdravila, vključno z zdravili za akne, kontracepcijskimi tabletami in antibiotiki, lahko povečajo občutljivost kože.
 • Genetika
  Raziskava je pokazala, da imajo nekateri ljudje genetsko predispozicijo za herpes, ki ga lahko sproži izpostavljenost UVA-žarkom.
 • Po dermatoloških posegih
  Kemični pilingi in laserski posegi lahko naredijo kožo izjemno občutljivo za UV-žarke.

Starost, tip kože in druge okoliščine lahko vplivajo na tveganje za poškodbe kože zaradi sonca.
Kemični pilingi lahko povečajo občutljivost kože za sončne žarke.
REŠITVE

Kako preprečiti ali popraviti poškodbe kože zaradi sonca

Poškodbe kože zaradi sonca so lahko izjemno nevarne, zato je preprečevanje ključnega pomena.

Preprečevanje in zaščitne kreme in losjoni

Glede na občutljivost kože na obrazu in njeno celoletno izpostavljenost UV-žarkom je priporočljivo, da izdelek za zaščito pred soncem na obraz nanesete vsak dan in da to postane del vaše vsakodnevne redne nege kože. Ker je občutljiva koža obraza zelo dovzetna za zunanja dražila, je izjemno pomembno, da vsak dan uporabljate izdelek za zaščito pred soncem, prilagojen vašemu stanju kože:

 • Izdelek za zaščito pred soncem obilno nanesite pred izpostavljenostjo.
 • Izogibajte se stiku z očmi.
 • Nanos redno obnavljajte (vsaki 2 uri) – še posebej po plavanju, potenju in otiranju z brisačo, saj nezadosten nanos izdelka za zaščito pred soncem zmanjša njegov zaščitni učinek.
 • Izogibajte se stiku s tekstilom, saj lahko na njem ostanejo madeži.

Izdelki Eucerin za zaščito pred soncem so bili razviti tako, da ustrezajo posameznim tipom kože.

Za mastno in k aknam nagnjeno kožo preizkusite Eucerin Sun Oil Control Dry Touch kremni gel, ki je na voljo z ZF 30 in ZF 50+ Ta izjemno lahka formula združuje učinkovit sistem UVA-/UVB-filtrov, biološko celično zaščito in edinstveno tehnologijo uravnavanja olja, ki vključuje L-karnitin za uravnavanje sebuma in pigmente, ki absorbirajo lipide.

Za normalno do mešano kožo obraza preizkusite Eucerin Sun matirni fluid, ki je na voljo z ZF 30 in ZF 50+ in zagotavlja visoko učinkovito zaščito pred UVA-/UVB-žarki. Obenem pomaga okrepiti koži lastno zaščito celic pred poškodbami zaradi sonca in podpira mehanizme za popravljanje DNK.

Za normalno, suho in zelo suho kožo obraza uporabite Eucerin Sun kremo za zaščito obraza pred soncem ZF 30 ali ZF 50+ Preberite več o Eucerin Sun kremi za zaščito obraza pred soncem.

Eucerin Sun obarvana krema za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ ki je primerna za vse tipe kože, vsebuje obarvane mineralne pigmente za naravno porjavelo polt, obenem pa omogoča prekrivanje pigmentnih madežev.

Na voljo so izdelki za zaščito pred soncem za vse tipe kože.

Druge možnosti

Poleg uporabe krem in fluidov za zaščito pred soncem je pomembno, da poskrbite za zaščito kože obraza s klobukom s širokimi krajci ali senčnikom, kadar koli je to mogoče, in da:

 • Poskrbite za navlaženost telesa in kože, tako da spijete veliko vode
 • Oči zaščitite s sončnimi očali, ki imajo filtre za UV-žarke.
 • Izbirajte živila, ki dokazano vplivajo na zaščito pred soncem. Sadje in zelenjava, bogata s karotenoidi (rdeče, rumene in oranžne barve), lahko okrepita naravne obrambne mehanizme kože, če ju uživate dlje časa. Podobne učinke ima tudi prehrana, bogata z maščobami omega (oljčno olje, mastne ribe), vitaminoma C in E in flavonoidi, hkrati pa vsebuje malo rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

Preberite več o zaščiti pred soncem za kožo telesa

Klobuk s širokimi krajci je eden od načinov za zmanjšanje izpostavljenosti UV-žarkom.
Skrb za navlaženost in zdrava prehrana sta bistvenega pomena za ohranjanje zdravja kože.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.