Učinek sonca na obraz – In kako zaščititi kožo

Čas branja: 8 min
Pokaži več

Obraz, vrat in dekolte so bolj izpostavljeni soncu kot skoraj vsi drugi deli našega telesa. Zaščititi jih moramo z izdelki, ki so bili posebej razviti za kožo obraza in ki ustrezajo tipu in stanju kože. Ta članek razlaga, kako zaščititi obraz, kako izbrati pravi izdelek za vašo kožo in zakaj morate zaščito pred soncem vključiti v svojo vsakdanjo jutranjo nego kože.

Kako sonce vpliva na kožo obraza?

Sončni žarki lahko poškodujejo strukturo in videz kože.
Koža obraza je bolj izpostavljena okoljskim elementom kot koža na preostalem telesu.

Sonce je do določene mere dobro za naše zdravje, toda čezmerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe kože. O vplivu sonca na kožo, tako na površini kot na celični ravni, lahko preberete v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo. 

Vsaka koža se na sonce odzove na drugačen način. Starost, pa tudi tip in stanje kože, lahko vplivajo na večjo občutljivost za izpostavljenost soncu. Več o tem lahko preberete v članku Zakaj dojenčki in otroci potrebujejo posebno zaščito pred soncem? in Občutljiva koža: zakaj potrebuje vsakodnevno zaščito pred soncem?

Koža obraza med staranjem postaja tanjša in bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca.
Hiperpigmentacija, kot so sončne pege (znane tudi kot starostne pege), je pogosto znak poškodb zaradi sonca.

Koža na nekaterih predelih je tudi občutljivejša za sonce in bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca kot koža na drugih delih telesa. Koža obraza je:

 • tanjša: povrhnjica na obrazu je debela okrog 0,12 mm, na telesu pa v povprečju 0,60 mm
 • bolj izpostavljena: ker je večinoma nepokrita, je vsak dan izpostavljena soncu (in drugim dejavnikom)

Sonce ne vpliva na kožo samo na počitnicah. UV-žarki (zlasti UVA) in visokoenergijska vidna (HEV) svetloba so prisotni ves dan, vsak dan – pozimi tako kot poleti in v oblačnih dneh tako kot v sončnih. Naš obraz je pogosto eden prvih delov telesa, ki začne kazati vidne znake poškodb kože zaradi sonca, kot so sončne opekline, fotostaranje (prezgodnje staranje kože, ki ga povzroča sonce) in hiperpigmentacija. In ker sta obraz in vrat vedno razkrita, so znaki poškodb zaradi sonca tam še posebej dobro vidni.

Kako lahko zavarujem obraz pred soncem?

Nosite zaščitna oblačila in pokrivalo, da zmanjšate poškodbe kože.
Naj zaščita pred soncem postane del vaše vsakdanje nege kože.

Razumen odnos do sonca je najboljši način, da zmanjšate tveganje za poškodbe zaradi sonca na obrazu:

 • Izogibajte se čezmerni izpostavljenosti soncu in se ne zadržujte na neposredni sončni svetlobi, kadar je ta najbolj intenzivna. 
 • Kožo zaščitite z oblačili in nosite slamnik in sončna očala, če je le mogoče. Slamnik je še posebej pomemben, če imate plešo ali redke lase. 
 • Zaščita pred soncem lahko pomaga preprečiti poškodbe celične DNK, fotostaranje (prezgodnje staranje zaradi sonca) in hiperpigmentacijo. Izberite izdelek za zaščito pred soncem, ki nudi ustrezno raven zaščite za vašo kožo in zunanje okoliščine; idealno je tudi, da je posebej zasnovan za vaš tip in stanje kože.
 • Naj zaščita obraza pred soncem postane del vaše jutranje redne nege – nanesite jo vsak dan, tudi kadar je oblačno. 
 • Ne pozabite na vrat in tudi dekolte, če je izpostavljen in ga ne zaščitite že z izdelkom za zaščito pred soncem za telo. 
 • Če jemljete določena zdravila (na primer proti aknam) ali ste nedavno prestali kemični piling ali lasersko zdravljenje, bodite na soncu posebej previdni in uporabljajte izdelek z zelo visokim zaščitnim faktorjem.  

Nasvete o tem, kako skrbeti za kožo na drugih delih telesa, preberite Kako naj zaščitim svoje telo pred soncem? Če želite izvedeti, kakšni so najboljši načini za zaščito mlade kože, preberite Zakaj dojenčki in otroci potrebujejo posebno zaščito pred soncem?

Kako naj izberem pravi izdelek za zaščito pred soncem za svoj obraz?

Izberite izdelek za zaščito obraza pred soncem, ki je bil posebej razvit za tip in stanje vaše kože.

Poiščite izdelek, ki: 

 • kožo zaščiti pred UVA- in UVB-žarki, obenem pa nudi tudi obrambo pred HEV-svetlobo,
 • nudi ustrezno raven zaščite,
 • je posebej zasnovan za tip in stanje vaše kože in pomaga odpravljati morebitne težave, ki jih imate s kožo.

 

UVA- in UVB-zaščita ter obramba pred visokoenergijsko vidno svetlobo za obraz

Vsi izdelki za obraz v Eucerinovi vrhunski liniji za zaščito pred soncem vsebujejo Eucerinovo inovativno napredno spektralno tehnologijo, ki združuje širokopasovne in fotostabilne UVA-/UVB-filtre1 za zanesljivo UV-zaščito in licochalcon A, močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki nastanejo zaradi UV- in HEV-svetlobe. Formule vsebujejo tudi gliciretinsko kislino, ki podpira koži lastne mehanizme popravljanja DNK.

 1. Izpolnjujejo visoke standarde za UVA- in UVB-zaščito, ki jih določa organizacija Cosmetics Europe. Ravni UVA-zaščite so višje od priporočila EU.

Ustrezna raven zaščite za kožo obraza

Ljudje z bledo kožo so posebej dovzetni za poškodbe zaradi sonca.
Kemični pilingi lahko povečajo občutljivost kože za sončne žarke.

Izdelki za zaščito pred soncem so na voljo s štirimi različnimi ravnmi zaščite: nizka (faktor 6 do 10), srednja (15 do 25), visoka (30 do 50) in zelo visoka (50+). Višji je zaščitni faktor, bolje je koža zaščitena.

Priporočamo, da: 

 • za kožo na obrazu vedno uporabljate visok ali zelo visok ZF;
 • v primeru, da jemljete zdravila, ki povečajo občutljivost kože za sonce (na primer določena zdravila proti aknam), ali ste nedavno prestali kemični piling ali laserski poseg na obrazu, se skušajte izogibati neposredni izpostavljenosti soncu in uporabljajte zelo visok ZF;
 • izberete ZF, ki ustreza potrebam vaše kože: na primer bleda koža ali koža, ki je zelo občutljiva za sonce, potrebuje zelo visoko zaščito pred soncem;
 • upoštevate intenzivnost sonca in čas, ki ga boste preživeli na prostem: sonce je najmočnejše v poletnih mesecih, na višjih nadmorskih legah in bližje ekvatorja.

Linija Eucerin za zaščito pred soncem vključuje celovit izbor izdelkov za obraz, ki nudijo visoko in zelo visoko raven zaščite pred soncem.

Zaščita obraza pred soncem, ki je prilagojena tipu, stanju in težavam kože

Koža potrebuje izdelke za zaščito pred soncem, ki so posebej zasnovani, da izpolnijo njene specifične potrebe. 

Mastna in/ali k aknam nagnjena koža

Poiščite izdelke z lažjo teksturo in pazite, da so »nekomedogeni« (to pomeni, da ne vsebujejo sestavin, ki bi lahko zamašile pore in sprožile nastanek nepravilnosti). Poleg vrhunske zaščite pred soncem Eucerin Oil Control kremni gel za zaščito pred soncem ZF 50+ ali ZF 30nudi tudi tehnologijo uravnavanja olja za nadzor sebuma z L-karnitinom, da pomaga izboljšati stanje kože. Izjemno lahek kremni gel koži zagotovi suho, mat teksturo in dolgotrajen (do osem ur) učinek proti neželenemu lesku. Odkrijte več v članku Mastna in k aknam nagnjena koža: zakaj potrebuje vsakodnevno zaščito pred soncem?  

Prezgodnje staranje

Sonce je odgovorno za 90 % prezgodnjega staranja kože2. Več o tem lahko preberete v članku Kaj povzroča fotostaranje in kako ga lahko preprečim? Vsi izdelki Eucerin Sun za obraz kožo ščitijo pred fotostaranjem, toda če so vaša glavna težava s kožo znaki staranja, preizkusite Eucerin Sun Photoaging Control fluid ZF 50+ ali ZF 30. Formula vključuje kratko- in dolgoverižno hialuronsko kislino, da zapolni gube in vidno zmanjša znake staranja kože. Če imate raje obarvan izdelek, preizkusite Eucerin Sun Photoaging Control obarvano CC kremo za zaščito pred soncem ZF 50 v odtenku Light ali Medium z barvnimi pigmenti, ki takoj izenačijo polt.


Hiperpigmentacija

Sonce je osnovni vzrok za pojav sončnih peg (znanih tudi kot starostne pege) in je tudi ključni sprožilec težav s hiperpigmentacijo, na primer postinflamatorno hiperpigmentacijo. Eucerin Sun Pigment Control fluid za zaščito pred soncem ZF 50+ je bil posebej zasnovan, da pomaga preprečiti hiperpigmentacijo zaradi sonca. Formula nudi vrhunsko zaščito pred soncem in vsebuje edinstveno in patentirano aktivno sestavino Thiamidol, ki deluje na osnovni vzrok hiperpigmentacije. Klinično je potrjeno, da zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek. Več o tem lahko preberete v poglavju o hiperpigmentaciji in soncu.

Suha in atopijska koža

Koža pri atopijskem dermatitisu je zelo občutljiva in potrebuje zaščito pred soncem, ki je klinično in dermatološko potrjeno primerna za njene potrebe. Eucerin Sun Sensitive Protect krema za zaščito pred soncem ZF 30 ali ZF 50+ daje suhi in atopijski koži pomirjajočo zaščito, ki jo potrebuje.

Alergije na sonce 

Polimorfna fotodermatoza (PFD) je sicer najpogostejša na drugih predelih telesa, vendar se pri nekaterih pojavi tudi na obrazu. Eucerin Sun Allergy Protect kremni gel za zaščito pred soncem ZF 50 ali ZF 25 vsebuje alfa glukozilrutin, ki pomaga preprečiti alergije zaradi sonca, in se lahko uporablja tako na obrazu kot telesu. Več o tem, kako skrbeti za kožo, nagnjeno k alergijam, preberite v članku Alergije na sonce: kako lahko preprečim PFD in zaščitim svojo kožo, nagnjeno k alergijam?

Vsi Eucerinovi izdelki za obraz so klinično in dermatološko potrjeno primerni za občutljivo kožo. 
Odkrijte več o liniji Eucerin za zaščito pred soncem za telo v poglavju Kako naj zaščitim svoje telo pred soncem?

2 Ramos-e-Silva et al., »Anti-aging cosmetics: Facts and controversies«. Clin Dermatol. nov.–dec. 2013; 31(6): 750-8 

 

Eucerinova vrhunska linija za zaščito pred soncem

Kako naj nanesem izdelek za zaščito pred soncem na obraz?

Predele, kot je zadnji del vratu, zlahka spregledamo.

Izdelek za zaščito pred soncem nanesite zjutraj po uporabi običajnega izdelka za dnevno nego ali namesto njega. Pazite, da ne izpustite ušes, zadnjega dela vratu in lasišča, če ste plešasti ali se vam lasje redčijo. Izogibajte se predelu okrog oči.

Z izdelki Eucerin za zaščito pred soncem je vaša koža takoj zaščitena, zato čakanje ni potrebno. Po želji lahko takoj nato nanesete ličila.

Kakšna je ustrezna količina izdelka za obraz?

Na splošno velja, da za obraz, vrat in dekolte navadno zadostuje debela črta izdelka od konice sredinca do zapestja. Če izdelek za obraz uporabljate tudi za zaščito hrbtne strani rok, uporabite nekoliko večjo količino. Če se zadržujete na soncu, pa je seveda pomembno tudi, da izdelek za zaščito obraza pred soncem redno in temeljito ponovno nanašate, zlasti po plavanju in otiranju z brisačo.

Odkrijte, koliko izdelka potrebujete za različne dele telesa, v članku Kako naj zaščitim svoje telo pred soncem?

Ali naj uporabljam isti izdelek tudi na vratu in dekolteju?

Priporočamo vam, da vsak dan nanesete zaščito pred soncem na vrat in dekolte (če bo izpostavljen). Če je vreme sončno in uporabljate tudi zaščito pred soncem za telo, lahko ta izdelek po želji nanesete tudi na dekolte.

Tudi vaše roke so vsak dan izpostavljene soncu. Če želite, lahko namesto izdelka za telo na hrbtne strani rok vmasirate zaščitni izdelek, ki je namenjen za obraz, kot del jutranje redne nege.

Zaščita obraza pred soncem lahko pomaga ščititi pred poškodbami celične DNK, fotostaranjem (prezgodnjim staranjem zaradi sonca) in hiperpigmentacijo in bi morala postati del vsakodnevne redne nege kože, tako kot čiščenje, tonificiranje in vlaženje kože. Vrhunski izdelek za zaščito pred soncem, skupaj z razumnim odnosom do časa, ki ga preživite na soncu, vam bo pomagal dlje časa ohraniti zdravo in mladostno kožo.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki