Ženska nanaša izdelek za zaščito pred soncem na roko.

Učinek sonca na kožo telesa Preprečevanje in zaščita pred škodljivimi UV-žarki

V vsakdanjem življenju telo zaščitimo pred soncem z oblačili. O zaščiti pred soncem razmišljamo le takrat, ko je telo dlje časa v celoti izpostavljeno soncu, na primer na počitnicah. Toda pomembno je, da kožo telesa zaščitimo vedno, kadar je izpostavljena UV-žarkom, naj bo to na sončen dan, ki ga preživimo zunaj, ali če nosimo majice s kratkimi rokavi, kratke hlače ali krilo.

ZNAKI IN SIMPTOMI

Kako prepoznati poškodbe zaradi sonca na koži telesa

Koža na telesu se od kože na obrazu razlikuje v več pogledih:

 • Ker telo ni neposredno izpostavljeno okolju, na koži telesa počasneje nastajajo nove kožne celice kot na obrazu. Ker je naravno luščenje kože po telesu manjše, je koža običajno debelejša in bolj luskava.
 • V zgornji plasti kože obraza so manjše celice kot drugje po telesu. Manjše celice pomenijo slabšo bariero, zato voda na obrazu hitreje izhlapeva iz kože kot na telesu.
 • Povrhnjica na obrazu je debela okrog 0,12 mm, na telesu pa v povprečju 0,60 mm. Ta debelina lahko povzroči kopičenje odmrlih kožnih celic in rast bakterij.

 

Koža na obrazu in telesu ima različne potrebe glede zaščite pred soncem. Zaščita za obraz je razvita tako, da izpolnjuje specifične potrebe tanjše, bolj izpostavljene kože. Obenem je lahko obarvana, da zagotovi enakomerno polt.

Preberite več o učinku sonca na kožo obraza

Preberite več o strukturi kože

Koža na telesu je debelejša kot na obrazu – ima večje celice in vode ne izgublja tako hitro.
Koža telesa zahteva drugačno vrsto zaščite pred soncem kot koža obraza.

Telo ima nekoliko drugačne potrebe glede zaščite pred soncem, kljub temu pa občutljiva koža – tako kot na obrazu – zahteva posebno, prilagojeno nego na soncu. Zaradi reaktivne narave je dovzetna za zunanje dražilne snovi. Ker slabo prenaša različne dražljaje, je pomembno, da je zaščita pred soncem posebej zasnovana za občutljivo kožo in tudi preizkušena na njej. Njene lastnosti morajo izpolnjevati posebne potrebe stanja kože.

Acne aestivalis (znane tudi kot akne Mallorca)
V nasprotju z Acne vulgaris tega izbruha rdečih, vnetih lezij ne povzročajo hormonske spremembe in bakterije, ampak gre za odziv kože na vroče sonce in določene sestavine v izdelkih za nego kože in zaščito pred soncem. Acne aestivalis so zelo podobno stanje kot PFD, zato ju je včasih težko razločiti.

Atopijski dermatitis/psoriaza
Zaščita pred soncem je pomembna tudi za paciente z atopijskim dermatitisom in psoriazo, ki že imajo suho kožo. Topična zdravila lahko naredijo prizadeto kožo še bolj nagnjeno k sončnim opeklinam. Preberite več o atopijskem dermatitisu in psoriazi

Pravilna zaščita pred soncem za telo lahko pomaga preprečiti številna stanja kože:

Sončne opekline
UVB-žarki so odgovorni za akutne UV-poškodbe kože – sončne opekline. Čeprav ne prodrejo tako globoko v kožo, so glavni vzrok za neposredne poškodbe DNK. Nezaščitena koža lahko postane rdeča, pojavijo se mehurji in zelo močna bolečina. To je še posebej nevarno pri otrocih in najstnikih, saj poveča tveganje za razvoj epitelijskega kožnega raka in malignih melanomov pozneje v življenju. Preberite več o zaščiti otrok pred sončnimi opeklinami

Prezgodnje staranje kože
Globoke gube in neprožno, ohlapno kožno tkivo sta le dva od negativnih učinkov sončne svetlobe. Preberite več o prezgodnjem staranju kože

Hiperpigmentacija/temni madeži
Prekomerna izpostavljenost soncu je glavni vzrok hiperpigmentacije – neškodljivega, a neprijetnega stanja kože, ki povzroča pojav temnih madežev na koži. Preberite več o hiperpigmentaciji.

Polimorfna fotodermatoza (PFD)
Koža telesa, ki je običajno prekrita, lahko reagira ob izpostavljenosti soncu – na primer spomladi ali na počitnicah. To stanje, za katerega je značilen srbeč, skeleč izpuščaj, je znano kot PFD

Vrat in prsni koš sta deležna podobne izpostavljenosti soncu kot obraz.
Tudi ramena so poleti pogosto močno izpostavljena.

Diabetična koža
Diabetična koža ne more tako učinkovito vezati vode kot zdrava koža. Pomanjkanje vlage pogosto povzroči močno srbečico, ki lahko prizadene celo telo. Sončna svetloba dodatno izsuši kožo, zato postane bolj dovzetna za okužbe. Oslabljeno zaznavanje bolečine pri diabetikih prav tako poveča tveganje za sončne opekline.

Kožni rak
Obstajajo štirje tipi raka ali predrakavega stanja, ki so povezani z UV-žarki. Aktinična keratoza se pojavi kot majhna, hrapava in dvignjena območja na koži, ki je bila dlje časa izpostavljena soncu. Nekatere aktinične keratoze se lahko razvijejo v obliko kožnega raka. Rak bazalnih celic je najpogostejša oblika kožnega raka. Izraža se kot odprte rane, rdeča območja, rožnati izpuščaji, sijoče bule ali brazgotine. Rak ploščatih celic se izraža kot stalno prisotna rdeča, luskava območja, ki lahko ob poslabšanju stanja zakrvavijo. Gre za drugo najpogostejšo obliko kožnega raka pri belcih. Najresnejša oblika kožnega raka pa je melanom. Večina melanomov je črnih ali rjavih, lahko pa so tudi kožne barve, rožnati, rdeči, vijolični, modri ali beli.
UVB-žarki lahko povzročijo poškodbo DNK, ki je še posebej nevarna za otroke in najstnike.

Če ste kakor koli zaskrbljeni zaradi svoje kože, se posvetujte z dermatologom.

VZROKI IN SPROŽILCI

Kako zmanjšati tveganje za poškodbe kože zaradi sonca

Najboljši način za preprečevanje s soncem povezanih stanj kože je, da se soncu kar najbolj izogibate. Ker to ni vedno mogoče ali zaželeno, je naslednja najpomembnejša stvar zaščita pred soncem. Pomembno je, da se zavedate, da škodljivi žarki lahko kožo dosežejo tudi v oblačnih dneh, v senci in v vodi, zato morate biti na to pozorni tudi takrat, ko se soncu ne izpostavljate zavestno.

Čeprav ima sončna svetloba veliko pozitivnih učinkov (boljše razpoloženje, tvorba vitamina D, boljša prekrvitev in povečana tvorba melanina), pa se je treba izogibati škodljivim učinkom UVA-žarkov (poškodba oči, imunska supresija, prezgodnje staranje kože, genetske mutacije (melanom), alergija na sonce in intoleranca za sonce) in UVB-žarkov (poškodba oči, porjavitev (azijska koža), sončne opekline in genetske mutacije/nemalanomske oblike kožnega raka), da preprečite poškodbe kože.

Negativne učinke UVA- in UVB-žarkov je mogoče zmanjšati na naslednje načine:

 • Izogibajte se neposredni sončni svetlobi, še posebej daljši izpostavljenosti med 11. in 15. uro.
 • Uporabite obilno količino izdelka za zaščito pred soncem in ga redno ponovno nanašajte.
 • Otrok ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi.
 • Upoštevajte svoj tip kože in njegove lastnosti.
 • Kožo zaščitite z ustreznimi oblačili ali pokrivali.
 • Ne pozabite na vpliv zdravil na odziv kože na sonce.

Ustrezno pokrivalo na soncu lahko zmanjša tveganje za poškodbe kože.
DRUGI DEJAVNIKI

Kateri dejavniki povečajo tveganje za poškodbe kože zaradi sonca

Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k poškodbam in stanjem kože, na katere vpliva sonce. To je lahko posledica številnih dejavnikov, ki vključujejo:

 • Hormonski vplivi
  Posebna vrsta hiperpigmentacije, znana kot melazma ali kloazma, je najpogostejša pri ženskah, saj naj bi se pojavila zaradi ženskih spolnih hormonov, ki stimulirajo prekomerno tvorbo melanina, ko je koža izpostavljena soncu.
 • Genetika
  Če je imel eden od staršev ali celo oba kožnega raka, obstaja večja možnost, da se bo razvil tudi pri otroku. 
 • Starost
  Tveganje za raka se povečuje s starostjo. Melanom, ki se lahko pojavi kjer koli na telesu, prevladuje bolj v starostni skupini 55–64 let kot pri mlajših.
 • Zdravila
  Nekatera zdravila, vključno s kontracepcijskimi tabletami in antibiotiki, lahko povečajo občutljivost kože in njeno nagnjenost k motnjam pigmentacije.
 • Po dermatoloških posegih
  Kemični pilingi in laserski posegi lahko kožo naredijo rdečo in zelo občutljivo za sonce.

Nekatera zdravila, vključno s kontracepcijskimi tabletami, lahko povečajo občutljivost kože za sončne žarke.
Hormoni, genetika in starost prav tako vplivajo na občutljivost kože za sončno svetlobo.
 • Barva kože
  Ljudje z rdečimi ali svetlimi lasmi, zelo svetlim tenom in številnimi pegami so najbolj nagnjeni k sončnim opeklinam in zelo težko porjavijo. 
 • Obstoječa stanja
  Ljudje s psoriazo ali atopijskim dermatitisom imajo običajno suho, občutljivo kožo, zato potrebujejo posebne izdelke za zaščito pred soncem.
 • Acne aestivalis
  Ta kožna reakcija najpogosteje prizadene mlajše ženske (25–40 let).
Naravno svetla koža je pogosto bolj občutljiva za sonce kot drugi tipi kože.

Če ne veste, ali ste nagnjeni k določenim stanjem kože, se pogovorite z dermatologom.

REŠITVE

Rešitve

Zelo pomembno je, da zaščitite kožo in preprečite poškodbe zaradi sonca, ker se v primeru prehudih poškodb koža ne more sama popraviti in poškodbe postanejo ireverzibilne.

Preprečevanje in zaščitne kreme in losjoni

Da bi zaščitili kožo na telesu pred škodljivimi učinki UV-sevanja:

 • Uporabite ustrezen zaščitni faktor.
 • Nanesite zadostno količino izdelka za zaščito pred soncem.
 • Nanos redno obnavljajte vsakih nekaj ur, da koža ostane zaščitena, še posebej po plavanju, potenju in otiranju z brisačo.

Linija izdelkov Eucerin za zaščito telesa vsebuje edinstveno kombinacijo UV-filtrov in biološke zaščite, ki jo zagotavlja licochalcon A. Visoko učinkovit in fotostabilen sistem filtrov s filtrom Tinosorb S zanesljivo ščiti pred sončnimi opeklinami, hkrati pa licochalcon A zagotavlja antioksidativen učinek, ki ščiti kožne celice pred poškodbami zaradi sonca, ki jih povzročijo prosti radikali.

Izdelki za zaščito pred soncem so bili zasnovani tako, da izpolnjujejo potrebe različnih tipov kože na telesu in stanj, vključno z občutljivostjo za sonce, ki je značilna za problematično kožo.

Za normalno kožo je na voljo Eucerin Sun ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem z ZF 30 in ZF 50+, ki se hitro vpije. Na voljo je tudi kot Eucerin Sun sprej za zaščito pred soncem ZF 20 in ZF 50+

Za suho kožo preizkusite Eucerin Sun ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 30/50+ , ki je bil klinično preizkušen pri pacientih s stanji problematične suhe kože, kot je atopijski dermatitis.

Za atopijsko kožo preizkusite Eucerin ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 50, ki je bil klinično preizkušen pri pacientih s tem stanjem kože.

Za občutljivo, mastno in k aknam nagnjeno kožo nudi Eucerin Sun Dry Touch prozoren sprej za zaščito pred soncem klinično preizkušeno, ultra lahko zaščito s širokopasovnim sistemom UVA-/UVB-filtrov in biološko celično zaščito. Na voljo je z ZF 30 in ZF 50

Izbira pravega izdelka za zaščito, ki je primeren za vaš tip kože, je ključnega pomena.
Določeni tipi kože, kot sta otroška in k alergijam nagnjena koža, zahtevajo posebno pozornost.

Za občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam, je na voljo Eucerin Sun gel za zaščito kože, nagnjene k alergijam, z ZF 25 in ZF 50. Ker ne vsebuje dišav in emulgatorjev, zmanjša tveganje za intoleranco, obenem pa je dokazano učinkovit pri ljudeh z alergijami na sonce, kot sta PFD in acne aestivalis. Uporabite ga skupaj z Eucerin After Sun gelom za kožo, nagnjeno k alergijam

Poleg zaščite pred soncem je pomembno tudi, da kožo po izpostavljenosti UV-žarkom ohladite, pomirite in navlažite. Vse izdelke Eucerin za zaščito telesa pred soncem je dobro uporabljati skupaj z izdelki Eucerin After Sun.

Druge možnosti

Poleg dermatoloških krem in losjonov obstajajo še drugi načini za zaščito kože pred škodljivimi učinki UV-sevanja:

 • Nosite oblačila, ki prekrijejo občutljivo kožo, vključno z majicami z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami.
 • Nosite klobuk s širokimi krajci.
 • Uporabite senčnik ali šotor za zaščito pred soncem. Ti vsebujejo zaščitne UV-filtre in odsevne materiale, da zmanjšajo učinke UVA- in UVB-žarkov. 
 • Vaša prehrana naj bo bogata s karotenoidi (rdeče, rumeno in oranžno sadje in zelenjava). Ti dokazano okrepijo naravne obrambne mehanizme kože, če jih uživate v daljšem obdobju. Obstajajo tudi dokazi, da ima podoben učinek prehrana, bogata z maščobami omega (oljčno olje, mastne ribe ipd.), vitaminoma C in E ter flavonoidi, obenem pa vsebuje malo rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

Pokrijte svojo kožo z ustreznimi oblačili, da preprečite poškodbe kože zaradi sonca.
Prehrana, bogata s karotenoidi in maščobami omega, okrepi naravne obrambne mehanizme kože.

Sun protection tip

Če ste zaskrbljeni glede poškodb kože zaradi sonca, se posvetujte z dermatologom.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.