Učinek sonca na telo – In kako zaščititi kožo

Čas branja: 9 min
Pokaži več

Zaščita pred soncem ni pomembna le za tiste, ki se sončijo. Pomembno je, da vse dele našega telesa, ki so izpostavljeni soncu, oskrbimo z zaščito, ki jo potrebujejo. V tem članku je opisano, kako zaščititi telo, kako izbrati pravi izdelek, ki ustreza tipu in stanju kože, in kako nanesti izdelek, da zagotovimo celodnevno zaščito kože.

Kako sonce vpliva na kožo po telesu?

UV-žarki lahko poškodujejo strukturo in videz kože.
Koža telesa zahteva drugačno vrsto zaščite pred soncem kot koža obraza.
Tako kot obraz je tudi dekolte redno izpostavljen soncu.

Sonce je do določene mere dobro za naše zdravje, toda čezmerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe kože. O vplivu sonca na kožo, tako na površini kot na celični ravni, lahko preberete v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo

Vsaka koža se na sonce odzove na drugačen način. Starost, pa tudi tip in stanje kože, lahko vplivajo na večjo občutljivost za izpostavljenost soncu. Več o tem lahko preberete v člankih Občutljiva koža: zakaj potrebuje vsakodnevno zaščito pred soncem? in Zakaj dojenčki in otroci potrebujejo posebno zaščito pred soncem?

Koža je na nekaterih predelih občutljivejša za sonce in bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca kot koža na drugih delih telesa. Koža na obrazu in telesu ima različne potrebe glede zaščite pred soncem. Koža obraza je tanjša, in ker je večinoma nepokrita, je vsak dan izpostavljena soncu. Potrebuje posebno zaščito pred soncem – o tem lahko preberete v poglavju Zakaj moram obraz vsak dan zaščititi pred soncem?

Koža po telesu je debelejša in na splošno manj izpostavljena okolju. Seveda so nekatere izjeme, na primer dlani, roke in dekolte, in ta območja potrebujejo posebno nego. Ljudje, ki živijo v bolj sončnih podnebjih in/ali preživijo veliko časa na prostem, morajo biti pozorni na to, kako zaščitijo svojo kožo.

Vpliv sonca je tudi različen pri različnih tipih in stanjih kože – več o tem v članku Občutljiva koža: zakaj potrebuje vsakodnevno zaščito pred soncem?

Kako lahko zaščitim svoje telo pred soncem?

Nosite zaščitna oblačila in pokrivalo, da zmanjšate poškodbe kože.
Izberite izdelek za zaščito pred soncem, ki je posebej zasnovan za tip in stanje vaše kože.
Zaščita pred soncem ni samo za tiste, ki se sončijo: ljudje, ki delajo ali se gibljejo na prostem, morajo zaščititi svojo kožo.

Razumen odnos do sonca je najboljši način, da zmanjšate tveganje za poškodbe kože zaradi sonca: 

 • Izogibajte se čezmerni izpostavljenosti soncu in se ne zadržujte na neposredni sončni svetlobi, kadar je ta najbolj intenzivna.
 • Kožo zaščitite z oblačili in nosite slamnik in sončna očala, če je le mogoče. 
 • Uporabite izdelek za zaščito pred soncem, ki nudi ustrezno raven zaščite za vašo kožo in zunanje okoliščine; idealno je tudi, da je posebej zasnovan za vaš tip in stanje kože.
 • Izdelek za zaščito pred soncem skrbno nanesite in redno obnavljajte nanos, da ohranite raven prekritosti in zaščite.
 • Ne pozabite, da sonce ne poškoduje samo kože ljudi, ki se sončijo. Škodljivi žarki lahko učinkujejo na kožo tudi v oblačnih dneh, zato morate ustrezno zaščititi vse dele telesa, ki so redno izpostavljeni (na primer dlani, roke in dekolte). 
 • Po izpostavljenosti soncu obvezno nanesite izdelek Afer Sun, ki pomaga negovati vašo obremenjeno kožo.

Če potrebujete nasvet, kako poskrbeti za obraz na soncu, preberite Zakaj moram obraz vsak dan zaščititi pred soncem? Če želite izvedeti, kakšni so najboljši načini za zaščito mlade kože, preberite Zakaj dojenčki in otroci potrebujejo posebno zaščito pred soncem?

Kako naj izberem pravi izdelek za zaščito pred soncem za svoje telo?

Poiščite izdelek, ki:

UVA- in UVB-zaščita ter obramba pred visokoenergijsko vidno svetlobo za telo

Večina izdelkov v Eucerinovi vrhunski liniji za zaščito pred soncem vsebuje Eucerinovo inovativno napredno spektralno tehnologijo, ki združuje širokopasovne in fotostabilne UVA-/UVB-filtre1 za zanesljivo UV-zaščito in licochalcon A, močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki nastanejo zaradi UV- in HEV-svetlobe. Veliko izdelkov vsebuje tudi gliciretinsko kislino, ki podpira koži lastne mehanizme popravljanja DNK.

 1. Izpolnjujejo visoke standarde za UVA- in UVB-zaščito, ki jih določa organizacija Cosmetics Europe. Ravni UVA-zaščite so višje od priporočila EU.

   

Ustrezna raven zaščite za vašo kožo

Izdelki za zaščito pred soncem so na voljo s štirimi različnimi ravnmi zaščite: nizka (faktor 6 do 10), srednja (15 do 25), visoka (30 do 50) in zelo visoka (50+). Višji je zaščitni faktor, bolje je koža zaščitena.

Izberite raven zaščite, ki:

 • ustreza potrebam vaše kože: na primer bleda koža ali koža, ki je posebej občutljiva za sonce, potrebuje zelo visoko zaščito pred soncem.
 • upošteva intenzivnost sonca in čas izpostavljenosti: sonce je najmočnejše v poletnih mesecih, na višjih nadmorskih legah in bližje ekvatorju.

Linija Eucerin za zaščito pred soncem vključuje celovit izbor izdelkov za telo, ki nudijo srednjo, visoko in zelo visoko raven zaščite pred soncem.

Zaščita pred soncem za telo, ki je prilagojena tipu in stanju kože

Koža potrebuje izdelke za zaščito pred soncem, ki so posebej zasnovani, da izpolnijo njene specifične potrebe. 

Mastna in/ali k aknam nagnjena koža

Poiščite izdelke z lažjo teksturo in pazite, da so »nekomedogeni« (to pomeni, da ne vsebujejo sestavin, ki bi lahko zamašile pore in sprožile nastanek nepravilnosti). Eucerin Sun Sensitive Protect prozorni sprej ZF 50 ali ZF 30 in Eucerin Sun Dry Touch Sensitive Protect prozorni sprej ZF 50 ali ZF 30 sta bila posebej razvita za mastno/k aknam nagnjeno kožo na telesu. Odkrijte več v članku Mastna in k aknam nagnjena koža: zakaj potrebuje vsakodnevno zaščito pred soncem?

Prezgodnje staranje

Sonce je odgovorno za 90 % prezgodnjega staranja kože(2). Več o tem lahko preberete v članku Kaj povzroča fotostaranje in kako ga lahko preprečim? Poleg tega, da nudi napredno spektralno tehnologijo in podpira koži lastni mehanizem za popravljanje DNK, Eucerin Sun Photoaging Control ekstra lahek losjon ZF 50+ ali ZF 30 vsebuje kratko- in dolgoverižno hialuronsko kislino, da vidno zmanjša znake staranja kože na vašem telesu.

Alergije na sonce

 Na koži mnogih ljudi se ob izpostavljenosti soncu razvije srbeč in pordel izpuščaj. Več o polimorfni fotodermatozi (PFD), najpogostejši alergiji na sonce, lahko preberete v članku Alergije na sonce: kako lahko preprečim PFD in zaščitim svojo kožo, nagnjeno k alergiji?  Eucerin Sun Allergy Protect kremni gel za zaščito pred soncem ZF 50 ali ZF 25 vsebuje alfa glukozilrutin, ki pomaga preprečiti alergije zaradi sonca. 

Otroška koža

Vse o tem, zakaj otroška koža potrebuje posebno zaščito pred soncem, lahko preberete v članku Zakaj dojenčki in otroci potrebujejo posebno zaščito pred soncem, kjer boste našli tudi opis linije Eucerin Sun za otroke

Suha in atopijska koža

Sonce povzroči, da se koža še bolj izsuši, in poslabša stanja suhe kože, kot je atopijski dermatitis. Linija ponuja izdelke za odrasle in otroke, ki so idealni za zaščito pred soncem za osebe, ki trpijo za atopijskim dermatitisom. Za odraslo kožo preizkusite Eucerin Sun ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 50+ in ZF 30 ali Eucerin Sun Sensitive Protect sprej za zaščito pred soncem ZF 50+ in ZF 30

Vsi Eucerinovi izdelki za telo so klinično in dermatološko potrjeno primerni za občutljivo kožo. 

Več o izdelkih Eucerin za zaščito obraza pred soncem lahko preberete v članku Zakaj moram obraz vsak dan zaščititi pred soncem?

2 Ramos-e-Silva et al., »Anti-aging cosmetics: Facts and controversies«. Clin Dermatol. nov.–dec. 2013; 31(6): 750-8 

Eucerinova vrhunska linija za zaščito pred soncem

Dodatni učinki, ki izpolnjujejo potrebe vaše nege na soncu

Eucerin izdelki za zaščito pred soncem so vodoodporni.

Ljudje radi nanašajo izdelke za zaščito pred soncem na različne načine, zato so Eucerinovi izdelki na voljo v najrazličnejših oblikah, od kremastih losjonov do sprejev s suhim otipom. Linija vključuje tako nežno odišavljene kot neodišavljene izdelke, da lahko ustreže obema željama. Vsi naši izdelki za zaščito telesa pred soncem so vodoodporni.

Več naših izdelkov vključuje tudi našo novo tehnologijo »proti madežem po pranju«, ki pomaga zmanjšati intenzivnost madežev zaradi izdelkov za zaščito pred soncem po pranju, da vaša oblačila dlje ohranijo svoj najboljši videz.3 Preberite več v članku Madeži zaradi zaščite pred soncem: kako lahko zaščitim svoja oblačila pred rumenimi madeži?

3. Pri naslednjih izdelkih za telo odraslih: Eucerin Sun Photoaging Control ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 50+/30 in Eucerin Sun ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 50+/30. Pri naslednjih izdelkih za otroke: Eucerin Sun Sensitive Protect ekstra lahek losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+, Eucerin Sun Sensitive Protect losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+, Eucerin Sun Sensitive Protect sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+.

Ali je pomembno, kako nanesem izdelek za zaščito pred soncem na telo?

Pomembno je, da uporabite dovolj izdelka, da ga skrbno nanesete in da ga v rednih intervalih ponovno nanašate, da vsa izpostavljena območja zanesljivo dobijo zaščito, ki jo potrebujejo.

Kakšna je ustrezna količina izdelka za moje telo?

Ustrezna količina je seveda odvisna od vaše velikosti, števila območij, ki jih morate zaščititi, in oblike nanosa izdelka. Kot zlato pravilo za odrasle priporočamo naslednje:

Krema, losjon ali gel

Količina izdelka v velikosti žogice za golf za nanos na celo telo. Za vsako specifično območje (2–11) na spodnji sliki uporabite debelo črto izdelka za zaščito pred soncem, ki sega od konice sredinca do zapestja. 

Fluid v spreju brez potisnega plina

Pršilno glavo držite precej blizu telesa in razpršite približno 15-krat za vsako območje (2–11) na spodnji sliki. 

Sprej

Aerosol, ki omogoča neprekinjeno pršenje v več položajih, vam pomaga doseči tiste dele telesa, ki jih pogosto prezremo. Pomikajte ga okrog telesa, dokler niso prekriti vsi ustrezni predeli.

Za območje 1, obraz in vrat, priporočamo uporabo enega od naših izdelkov za zaščito obraza pred soncem. Razlago, zakaj je to dobro storiti, najdete v članku Zakaj moram obraz vsak dan zaščititi pred soncem?

Zakaj je pomembno, da izdelek za zaščito pred soncem nanašamo skrbno in redno?

Zlahka se zgodi, da spregledamo težko dostopne predele, kot so ramena.
Eucerinova raziskava4 je pokazala, da je v povprečju približno 14 % hrbta pri ženskah in 22 % pri moških redno izpostavljenih sončnim žarkom brez vsakršne zaščite. 4. Beiersdorfova interna študija, izvedena leta 2016, o uporabi zaščite pred soncem pri vzorcu 52 udeležencev (29 žensk, 23 moških)

Zelo lahko se zgodi, da na zmerno sončen dan pozabimo zaščititi dekolte, roke in dlani, ali da pozabimo na noge, če nosimo kratke hlače. In pred izpostavljanjem soncu zlahka spregledamo območja, kot so hrbet in ramena, zgornja stran dlani in stopala, zadnji del rok in predeli ob robovih kopalk.

Vsi Eucerin izdelki za zaščito pred soncem začnejo delovati takoj po nanosu, zato ni potrebno čakanje, preden se odpravite na sonce. Da ohranite prvotno raven zaščite, priporočamo, da obnavljate nanos vsaj vsaki dve uri (po potrebi še pogosteje, npr. po kopanju in otiranju z brisačo).

Nasvet za zaščito pred soncem

Ne pozabite zaščititi hrbtnih strani dlani, tudi takrat, kadar ste povsem oblečeni in ne nanesete zaščitnega izdelka drugod po telesu. Ko nanesete svoj vsakodnevni izdelek za obraz z ZF, ga vtrite tudi v hrbtne strani dlani.

 

Vrhunski izdelek za zaščito pred soncem, nanesen skrbno in redno, skupaj z razumnim odnosom do časa, ki ga preživite na soncu, vam bo pomagal dlje časa ohraniti zdravo in mladostno kožo.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki