Ženska z otrokom

Učinek sonca na otroško kožo

Igranje zunaj, na soncu, je ena od velikih radosti otroštva. Toda bolj kot kdaj koli prej se zavedamo nevarnosti sončnih žarkov in njihova vedno večja intenzivnost pomeni, da nežna otroška koža potrebuje najvarnejšo zaščito, ki je na voljo. Zato na soncu poskrbite za zaščito.

ZNAKI IN SIMPTOMI

Odrasla koža v primerjavi z otroško kožo

Prednosti izpostavljenosti sončnim žarkom so dobro znane in segajo od dobrega psihičnega počutja do tvorbe vitamina D, ki je nujen za strukturo kosti. Toda brez ustrezne zaščite je koža v nevarnosti za poškodbe zaradi UV-sevanja, še posebej otroška koža, ki je bolj občutljiva za sončne žarke.

Otroška koža se od odrasle razlikuje v več pomembnih vidikih. Preberite več o koži v različnih starostnih obdobjih

Debelina otroške kože znaša le eno petino debeline odrasle kože, čeprav ima enako število plasti. Njena poroženela plast, najbolj zunanja plast povrhnjice, ki aktivno ščiti pred vplivi okolja in zadržuje vlago, je tanjša in njene celice so manj tesno povezane. Zato je funkcija bariere manj učinkovita, snovi pa se vpijejo hitreje in v globlje plasti. Preberite več o strukturi kože

Pigmentacija (sinteza melanina) v otroški koži še ni povsem razvita. Melanin je tista snov, ki koži daje njeno naravno barvo oziroma pigmentacijo. Ko se zadržujemo na soncu, celice tvorijo dodaten melanin, da nas zaščitijo pred opeklinami – to imenujemo »porjavitev«.
Pri otroški koži so melanociti (celice, ki tvorijo melanin) prisotni, vendar še niso dovolj aktivni, kar vodi do večje občutljivosti za UV-sevanje.
Preberite več o učinkih sonca na kožo telesa

Prav zato je pomembno, da uporabljate izdelke, ki so posebej razviti za potrebe otroške kože. To ne zagotavlja le najvišje ravni zaščite, ampak tudi podpira in krepi koži lastne obrambne mehanizme.

Celice v poroženeli plasti otroške kože niso tako tesno povezane kot v odrasli koži.
Raven melanina v otroški koži je manj aktivna kot pri odrasli koži.
VZROKI IN SPROŽILCI

Glavni vzroki in sprožilci sončnih opeklin in poškodb zaradi sonca pri otroški koži

Kaj je sončna opeklina?

Sončna opeklina je akutna poškodba, ki jo povzroča UV-sevanje, natančneje UVB-žarki. Je znak, da je UV-sevanje poškodovalo genetski material ali DNK kožnih celic. Prekomerna izpostavljenost sončni svetlobi poveča tveganje za nastanek kožnega raka.
Običajen simptom sončne opekline je rdeča in vneta koža, ki jo včasih spremlja splošna utrujenost in blaga omotica.

Če ste kakor koli zaskrbljeni zaradi otrokove kože, se posvetujte z dermatologom ali pediatrom.

How does the sun effect young skin?

Kaj je UV-sevanje?

Sonce oddaja UV-svetlobo v treh oblikah – ultravijoličnih A (UVA), ultravijoličnih B (UVB) in ultravijoličnih C (UVC) žarkih. UVA-žarki so skoraj stalno prisotni ves dan. Prodrejo globoko v spodnje plasti kože in imajo glavno vlogo pri dolgoročnih poškodbah kože, kot so prezgodnje staranje, posredna poškodba DNK, PFD in poškodbe oči in očesne mrežnice. UVB-svetloba zagotavlja energijo, ki jo koža potrebuje za tvorbo vitamina D, obenem pa je odgovorna za akutne poškodbe kože, vključno s sončnimi opeklinami in neposredno poškodbo DNK. UVC-svetlobo blokira Zemljina atmosfera, zato ne doseže kože.

Preberite več o tem, kako sonce vpliva na kožo

UV-sevanje prodre globoko v spodnje plasti kože in lahko povzroči dolgotrajne poškodbe.

Velika izpostavljenost soncu in sončne opekline – izpolnjen pogoj za nastanek kožnega raka pri mladi koži

Tradicionalno je bil kožni rak povezan s starejšimi starostnimi skupinami in »čaščenjem sonca«. Nedavni statistični podatki pa kažejo, da je to drugi najpogostejši rak pri mladih odraslih (15–34 let) v Združenem kraljestvu (organizacija Cancer Research UK) in najpogostejši rak pri ljudeh od 15. do 44. leta v Avstraliji (organizacija Cancer Council Australia).

Študije so zdaj pokazale, da lahko sončne opekline v otroštvu podvojijo tveganje za nastanek kožnega raka pozneje v življenju (J. Invest. Dermatol 2003).

DRUGI DEJAVNIKI

Določene situacije in stanja kože lahko dodatno poslabšajo učinke sonca na otroško kožo.

Stanja kože in sonce

 • Otroci s svetlo kožo, rdečimi lasmi ali pegami so bolj nagnjeni k sončnim opeklinam, ker njihova koža tvori manj melanina, ki ščiti pred UV-sevanjem. Preberite več o polteh
 • Zdravila proti aknam na recept prav tako lahko povečajo občutljivost kože za sončno svetlobo.
 • Pogosto je priporočljivo, da se otroke z izrazitimi vrojenimi znamenji na koži zaščiti pred soncem, saj lahko nekatera znamenja postanejo rakasta.

Sonce lahko poslabša obstoječe lastnosti otroške kože.

Pri otrocih, ki imajo kožnega raka v družinski anamnezi, obstaja večje tveganje za nastanek kožnega raka.

Razumevanje različnih ravni, ki jih dosega intenzivnost sonca, lahko pomaga omejiti učinke UV-sevanja na otroško kožo.

 • Vsi otroci bi se morali izogibati soncu v času, ko je najmočnejše, torej med 11. in 15. uro. V tem delu dneva UVA- in UVB-žarki prepotujejo veliko krajšo pot skozi atmosfero, zato so občutno intenzivnejši. Celo izdelki za zaščito pred soncem z visokim ZF ne filtrirajo 100 % UV-žarkov, kar lahko povzroči poškodbe kože v plasteh povrhnjice.
 • Dojenčki ne smejo biti izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.
 • Celo v oblačnih dneh je lahko raven UV-sevanja visoka, saj oblaki odbijajo žarke proti tlom.

Dermatologi vam lahko svetujejo glede zaščite pred soncem za posebne potrebe.
REŠITVE

Zaščita otrok na soncu

Zaščita pred soncem za otroško kožo

Ker UV-poškodbe in večkratne sončne opekline v otroštvu dokazano povečajo tveganje za nastanek kožnega raka pozneje v življenju, je ključnega pomena, da je otroška koža ustrezno zaščitena.

Nanos izdelka za zaščito pred soncem je nujen, da ohranite kožo zaščiteno in zdravo, še posebej pomembno pa je, da za otroško kožo uporabite izdelke, ki so posebej razviti za njihove potrebe.

Na splošno izdelki za zaščito pred soncem za odrasle in otroke vsebujejo kemične in mineralne filtre, ki ščitijo pred UVA- in UVB-žarki. Ti filtri delujejo na zelo različne načine. Kemični filtri absorbirajo UV-sevanje in pridobljeno energijo sprostijo kot toplotno sevanje, ki ustvari občutek toplote. Mineralni filtri, ki so običajno anorganski mineralni pigmenti, odbijajo ali razpršijo UV-sevanje, ki doseže njihovo površino, obenem pa preprečujejo prodiranje v kožo.

Zaradi zaščitne bariere, ki jo ustvarijo mineralni filtri, so ti izjemno primerni za zaščito kože pri dojenčkih, majhnih otrocih in vseh, katerih koža je izjemno občutljiva za sonce. Najdemo jih v izdelkih, kot je Eucerin Sun losjon z mineralnimi filtri za zaščito otroške kože pred soncem ZF 25, ki ne vsebuje kemičnih filtrov in dišav.

Ustrezen izdelek za zaščito pred soncem je ključen za ohranjanje zdravja otroške kože.
Zaščita, ki jo nudijo izdelki za zaščito pred soncem z mineralnimi filtri, je za otroke najbolj primerna.

Otroška koža potrebuje zaščito z zelo visokim ZF ter UVA- in UVB-filtri. Glede na njihovo aktivno življenje je idealno, če je izdelek za zaščito pred soncem tudi vodoodporen.

Občutljiva koža lahko reagira na določene sestavine, zato je priporočljivo, da izdelki ne vsebujejo barvil, dišav in parabenov, preverite pa tudi, če obstajajo klinični dokazi, da jih koža dobro prenaša. Eucerin Sun losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+ in Eucerin Sun sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+ sta bila posebej razvita za potrebe občutljive otroške kože.

Izberite vodoodporen izdelek za zaščito pred soncem, ki ustreza otrokovemu aktivnemu življenju in tipu kože.

Preprečevanje poškodb zaradi sonca na otroški koži

Obstajajo številni načini, kako preprečiti poškodbe otroške kože zaradi UV-sevanja. Najboljši možnosti sta seveda, da so otroci ustrezno pokriti in niso izpostavljeni soncu, vendar to ni vedno mogoče.

Druge praktične ideje za vsakdan:
 • Izberite oblačila, ki so gosto tkana in prekrijejo čim večjo površino kože – premislite o pokritju kože na vratu, rokah, prsnem košu in nogah.
 • Uporabljajte zelo visok ZF (idealno ZF 50+).
 • Uporabljajte klobuk s širokimi krajci in sončna očala.
 • Vedno imejte s sabo obilo vode.
 • Razmislite o uporabi senčnika.

Zdrava prehrana lahko pomaga. Nedavne študije so pokazale, da lahko določena živila pomagajo zmanjšati poškodbe kože zaradi sonca. Redno uživanje karotenoidov (rdeče, rumeno in oranžno sadje in zelenjava) v daljšem obdobju lahko pomaga pri zaščiti pred sončnimi opeklinami in krepitvi naravnih obrambnih mehanizmov kože. Podobne rezultate lahko dosežete s prehrano, ki vsebuje veliko maščob omega (oljčno olje, mastne ribe), vitamina C in E ter flavonoidov, obenem pa malo mlečnih izdelkov in rdečega mesa.
Obstajajo mnogi praktični načini za preprečevanje poškodb kože, še preden se zgodijo.
Ustrezno pokrivalo, na primer klobuk, sončna očala in pravi izdelek za zaščito pred soncem lahko pomagajo preprečiti poškodbe kože zaradi sonca.

Pravilen nanos izdelka za zaščito pred soncem

Študije so pokazale, da ljudje običajno porabijo le četrtino količine izdelka za zaščito pred soncem, kot je dejansko potrebna. Optimalna zaščita pomeni:

 • Na otroško kožo nanesite obilno količino izdelka za zaščito pred soncem.
 • Izdelek za zaščito pred soncem nanesite, preden se odpravite na sonce (20 minut pred izpostavljenostjo), da se dobro vpije v kožo. 
 • Poskrbite, da bo obraz, vključno z ušesi in vratom, natančno in debelo namazan. Tudi koža odraslih je zelo občutljiva za sonce. Preberite več o učinku sonca na kožo obraza
 • Posebno pozornost posvetite predelom, na katere pogosto pozabimo, kot so kolena in zgornji in zadnji del stopal.
 • Čez 30 minut ponovite nanos, da zagotovite popolno prekrivanje in zaščito.
 • Izdelek nanesite vsaki 2 uri, še posebej po plavanju, potenju in otiranju z brisačo.

Obnavljanje otroške kože po izpostavljenosti soncu

Preventiva je najboljši način za zmanjšanje učinkov sonca na kožo. Obstajajo pa določeni ukrepi, ki pomagajo, če je bila koža prekomerno izpostavljena soncu.

Poskrbite za rehidracijo
. Spijte obilo vode, da ponovno navlažite kožo.

Uporabite izdelek za zaščito pred soncem, ki pomaga popraviti poškodbe kože zaradi sonca. Aktivna sestavina gliciretinska kislina dokazano spodbuja naravne procese popravljanja DNK v koži, ki jo je poškodovala UV-svetloba. Vsebujejo jo vsi izdelki Eucerin za zaščito otroške kože pred soncem z naravnim antioksidantom licochalconom A, ki preprečuje nastanek prostih radikalov.
Pitje vode po prekomerni izpostavljenosti soncu lahko pospeši proces celjenja.

Pri resnih primerih sončnih opeklin, še posebej pri otrocih in dojenčkih, se nemudoma posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.