Vpliv sonca na dojenčke in otroke – In kako zaščititi njihovo kožo

Čas branja: 9 min
Pokaži več

Igra na prostem, na soncu, je ena od velikih radosti otroštva. Toda bolj kot kdaj koli prej se zavedamo nevarnosti sončnih žarkov in njihova vse večja intenzivnost pomeni, da nežna otroška koža potrebuje posebno zaščito.

Kako sonce vpliva na mlado kožo?

Sonce je do določene mere dobro za naše zdravje, toda čezmerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe kože. O vplivu sonca na kožo, tako na površini kot na celični ravni, lahko preberete v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo. 

Mlada koža je izjemno občutljiva za sončno svetlobo. Razlog je v tem, da se še vedno razvija.

Otroška koža je tanjša od odrasle

Debelina otroške kože znaša le eno petino debeline odrasle kože, čeprav ima enako število plasti. Poroženela plast kože (najbolj zunanja plast povrhnjice) je tanjša, celice pa niso tako tesno skupaj. Zato je funkcija bariere manj učinkovita, sončni žarki pa se vpijejo hitreje in v globlje plasti. Več o tem lahko preberete v poglavjih o strukturi in funkciji kože in koži v različnih starostnih obdobjih.

Kožni pigment je pri dojenčkih in otrocih manj razvit

Sončni žarki vplivajo na strukturo in videz kože.

Melanin je tista snov, ki koži daje njeno naravno barvo oziroma pigmentacijo. Ko se zadržujemo na soncu, celice tvorijo dodaten melanin, da nas zaščitijo pred opeklinami – to imenujemo »porjavitev«. Otroci imajo melanocite (celice, ki tvorijo melanin), vendar še niso povsem razviti in zato ima njihova koža manj naravne zaščite pred soncem. Otroci s svetlo kožo, rdečimi lasmi ali pegami so bolj nagnjeni k sončnim opeklinam, ker njihova koža tvori manj melanina. 

Naravna zaščita pred soncem, ki jo nudi melanin, je pri dojenčkih in otrocih manj razvita.
Pegasta koža potrebuje skrbno zaščito pred soncem.

Nekatera stanja kože, kot je atopijski dermatitis, lahko tudi povzročijo, da je otrokova koža bolj občutljiva za sonce. Več o tem lahko preberete v članku Občutljiva koža: zakaj potrebuje vsakodnevno zaščito pred soncem?

Veliko vidnih poškodb kože zaradi sonca, ki jih opazimo na koži, ko smo starejši, na primer fotostaranje (prezgodnje staranje kože zaradi sonca) in težave s hiperpigmentacijo, je rezultat čezmerne izpostavljenosti soncu v mlajših letih. Preveč izpostaljenosti soncu pa seveda lahko vodi tudi v bolezni kože, kot je rak. Študije kažejo, da lahko sončne opekline v otroštvu podvojijo tveganje za nastanek kožnega raka pozneje v življenju.1

Razumen odnos do časa, ki ga otrok preživi na soncu, in uporaba izdelkov za zaščito pred soncem, ki podpira in krepi koži lastne obrambne mehanizme, vam pomaga ohraniti otrokovo kožo zdravo.

 1. JID 2003, Jun 120(6):1087-1093

Kako lahko zaščitim kožo svojega dojenčka/otroka pred soncem?

Otroci morajo nositi oblačila in pokrivala, ki jih zaščitijo pred soncem.
Zaščitite otrokove oči s sončnimi očali.
Kadar so otroci zunaj, potrebujejo posebno nego in zaščito pred soncem

Razumen odnos do sonca vam bo pomagal zmanjšati tveganje za poškodbe zaradi sonca na mladi koži:

 • Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi.
 • Vsi otroci bi se morali izogibati soncu v času, ko je najmočnejše, torej med 11. in 15. uro. V tem delu dneva UVA- in UVB-žarki prepotujejo veliko krajšo pot skozi atmosfero, zato so občutno intenzivnejši. Celo zaščitni izdelki z visokimi ZF-ji ne filtrirajo sončnih žarkov v celoti.
 • Otrokovo kožo pokrijte z zaščitnimi oblačili in/ali po potrebi ustvarite senco z uporabo zaščitnega šotora. 
 • Uporabljajte izdelek za zaščito pred soncem z zelo visokim faktorjem, da zaščitite nežno otrokovo kožo. Poiščite izdelke, ki nudijo UVA- in UVB-zaščito ter obrambo pred HEV-svetlobo.
 • Izdelek za zaščito pred soncem skrbno nanesite in redno obnavljajte nanos, da ohranite raven prekritosti in zaščite.
 • Zavedajte se dejstva, da do poškodb kože zaradi sonca lahko pride, še preden so vidne sončne opekline.
 • Ne pozabite, da so ravni UV-sevanja lahko visoke in da je HEV-svetloba prisotna tudi na oblačne dni.
 • Po izpostavljenosti soncu obvezno nanesite izdelek Afer Sun, ki pomaga negovati otrokovo obremenjeno kožo.

V člankih Zakaj moram obraz vsak dan zaščititi pred soncem? in Kako naj zaščitim svoje telo pred soncem? najdete nasvete, kako negovati odraslo kožo na soncu.

Če vaš dojenček ali otrok dobi sončne opekline ali če ste kakor koli zaskrbljeni zaradi znamenj na njegovi koži, se posvetujte z zdravnikom.

Kako izberem pravi izdelek za zaščito pred soncem za otroke?

Poiščite izdelek, ki:

 • je posebej zasnovan za mlado, občutljivo kožo,
 • kožo zaščiti pred UVA- in UVB-žarki, obenem pa nudi tudi obrambo pred HEV-svetlobo,
 • nudi ustrezno raven zaščite za kožo vašega otroka,
 • je primeren za stanje otrokove kože,
 • ustreza aktivnemu življenjskemu slogu vašega otroka.

Zaščita pred soncem, posebej zasnovana za dojenčke in otroke

Vsi Eucerin izdelki za zaščito otroške kože pred soncem so bili posebej razviti za zaščito občutljive mlade kože pred sončnimi opeklinami in poškodbami zaradi sonca. So neodišavljeni, da zmanjšajo tveganje za razdraženost kože, in se lahko uporabljajo na obrazu in telesu. Klinično in dermatološko je potrjeno, da so izdelki Eucerin Sun za otroke učinkoviti in da jih občutljiva koža dobro prenaša.

Eucerin Sun losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+ in Eucerin Sun losjon za zaščito otroške kože pred soncem z mineralnimi filtri ZF 30 sta primerna za dojenčke od tretjega meseca dalje. Eucerin Sun Sensitive Protect sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+, Eucerin Sun Sensitive Protect sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+ in Eucerin Sun Sensitive Protect fluid za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+ so primerni za uporabo pri otrocih od treh let naprej.

UVA- in UVB-zaščita ter obramba pred visokoenergijsko vidno svetlobo za dojenčke ali otroke

Štirje izmed izdelkov Eucerin za zaščito otrok pred soncem vključujejo Eucerinovo inovativno napredno spektralno tehnologijo, ki združuje širokopasovne in fotostabilne UVA-/UVB-filtre1 za odlično UV-zaščito in licochalcon A, močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale, ki nastanejo zaradi UV- in HEV-svetlobe. Vsebujejo tudi gliciretinsko kislino, ki podpira koži lastne mehanizme popravljanja DNK.

Eucerin Sun losjon za zaščito otroške kože z mineralnimi filtri ZF 30 ne vsebuje kemičnih filtrov in namesto njih uporablja širokopasovni in fotostabilni2 sistem mineralnih filtrov.

 1. Izpolnjujejo visoke standarde za UVA- in UVB-zaščito, ki jih določa organizacija Cosmetics Europe. Ravni UVA-zaščite so višje od priporočila EU.
 2. Skladno z zahtevami EU

Ustrezna raven zaščite za kožo vašega dojenčka/otroka

Izdelki za zaščito pred soncem so na voljo s štirimi različnimi ravnmi zaščite: nizka (faktor 6 do 10), srednja (15 do 25), visoka (30 do 50) in zelo visoka (50+). Višji je zaščitni faktor, bolje je koža zaščitena. Priporočamo vam, da na mlado in občutljivo kožo vedno nanesete visoko ali zelo visoko zaščito. Zato vsi Eucerin izdelki za zaščito otroške kože pred soncem nudijo visoko ali zelo visoko zaščito.

Zaščita pred soncem, primerna za stanje otrokove kože

Atopijski dermatitis je najpogostejša kožna bolezen v otroštvu3 in mlada koža potrebuje izdelek za zaščito pred soncem, ki je primeren za atopijsko kožo, kot je Eucerin Sun Sensitive Protect fluid za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+.

Več o negi otrokove atopijske kože lahko preberete v Atopijski dermatitis pri dojenčkih in otrocih: Kako pomiriti in negovati mlado kožo.

3. New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. Flohr C, Mann J. Allergy. 2014 Jan; 69(1):3–16. Epub 2013 Nov 21

Zaščita pred soncem, ki je prilagojena aktivnemu življenjskemu slogu vašega otroka

Eucerin Sun izdelki za zaščito otroške kože pred soncem otrokom nudijo zaščito, ki jo potrebujejo.
Izberite zelo vodoodporen izdelek za zaščito pred soncem, ki ustreza otrokovemu aktivnemu življenju.

Eucerin izdelki za zaščito otroške kože pred soncem so na voljo v najrazličnejših oblikah in velikostih, kar vam olajša nanos in omogoča, da jih vzamete s seboj, kamor koli greste. In ker vemo, kako se otroci med nanašanjem izdelka za zaščito pred soncem lahko izvijajo, so izdelki opremljeni z našo novo tehnologijo »proti madežem po pranju«, ki pomaga zmanjšati intenzivnost madežev zaradi zaščite pred soncem po pranju.4 Več o tem lahko preberete v Madeži zaradi zaščite pred soncem: kako lahko zaščitim oblačila pred rumenimi madeži?

Vsi naši izdelki za zaščito otroške kože pred soncem so zelo vodoodporni, zato so kos aktivnemu življenjskemu slogu vašega otroka. 

4. Pri naslednjih izdelkih za otroke: Eucerin Sun Sensitive Protect ekstra lahek losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+, Eucerin Sun Sensitive Protect losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+, Eucerin Sun Sensitive Protect sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+.

Kako naj nanesem izdelek za zaščito pred soncem na otrokovo kožo?

Za varnost otroka na soncu je ključno, da uporabljate dovolj izdelka za zaščito pred soncem, ga skrbno nanašate in redno obnavljate nanos:

Kakšna je ustrezna količina izdelka za otroka?

Pomembno je, da izdelek za zaščito pred soncem obilno nanesete. Nedavna študija5 znamke Eucerin je pokazala, da 88 % staršev pri zaščiti otrok uporabi manjšo količino izdelka, kot je priporočljivo. Ustrezna količina je seveda odvisna od otrokove velikosti, števila območij, ki jih morate zaščititi, in oblike nanosa izdelka:

Losjon ali fluid

Za merjenje količine uporabite svojo dlan: debela črta izdelka v dolžini vašega sredinca je ena enota. Priporočamo naslednje splošno pravilo:

 • starost 3–5 let: Uporabite eno enoto do eno enoto in pol izdelka za vsako območje (2–11) na spodnji sliki. Za obraz in vrat (območje 1) uporabite dvakratno količino.
 • starost 6+ let: Uporabite dve enoti izdelka za vsako območje (1–11) na spodnji sliki.

Izdelek vtrite, da so vsa območja v celoti prekrita.

Sprej brez potisnega plina

Priporočamo vam, da za vsako oštevilčeno območje telesa prilagodite število brizgov spreja glede na starost: 

 • starost 3–5 let: Približno 5 brizgov na območje
 • starost 6–10 let: Med 7 in 10 brizgov na območje
 • starost 10+ let: Med 10 in 15 brizgov na območje

Sprej lahko držite precej blizu telesa. Pri nanosu na obraz izdelek najprej brizgnite na dlan in ga nato nežno nanesite na otrokov obraz.

Sprej s pršilno glavo

Tudi pri tem vam priporočamo, da za vsako oštevilčeno območje telesa uporabite število brizgov spreja glede na starost: 

 • starost 3–5 let: približno 3 brizgi izdelka na območje
 • starost 6–10 let: med 3 in 5 brizgi na območje
 • starost 10+ let: med 4 in 7 brizgov na območje

Sprej lahko držite precej blizu telesa. Pri nanosu na obraz izdelek najprej brizgnite na dlan in ga nato nežno nanesite na otrokov obraz.

 • 1. Obraz in vrat
 • 2 in 3. Obe roki
 • 4. Prsni koš
 • 5. Trebuh
 • 6 in 7. Zgornji del nog (spredaj in zadaj)
 • 8 in 9. Spodnji del nog (spredaj in zadaj) in stopala
 • 10. Rame in zgornji del hrbta
 • 11. Spodnji del hrbta

Zakaj je pomembno, da izdelek za zaščito pred soncem nanašamo skrbno in redno?

Rdeča območja so najmanj zaščitena z izdelki za zaščito pred soncem5.
Izdelek za zaščito pred soncem skrbno nanesite in redno obnavljajte nanos.

Nekatere predele zlahka spregledamo, zato so hitro opečeni. Ne pozabite območja za ušesi, zadnjega dela vratu, hrbta in ramen ter rok in nog, hrbtnega dela rok in predelov ob robovih otrokovih kopalk.
Rezultati Eucerinove raziskave5 o učinkovitem nanosu kreme za zaščito pred soncem na otroško kožo so bili označeni na modelu. Raziskava je pokazala, da je v povprečju 6,6 % otrokovega telesa nezadostno zaščitenega pred soncem. Rdeča barva na spodnji sliki označuje območja, ki so najslabše prekrita s sredstvom za zaščito pred soncem, intenzivnost rdeče barve pa je odvisna od števila otrok, ki niso bili ustrezno zaščiteni na tem območju.
Čeprav so Eucerin izdelki za zaščito otroške kože pred soncem zelo vodoodporni, priporočamo, da jih ponovno nanesete vsaj vsaki dve uri (lahko tudi večkrat, če so otroci veliko v vodi), da ohranite prvotno raven zaščite.

5 Beiersdorfova študija »Sunscreen application routine and UV protective behavior of parents«, D. Roggencamp et al, objavljena na 27. kongresu EADV 2018, Pariz, Francija. Plakat št. P1684. Vzorec 17 otrok in 17 odraslih, ki so izdelek nanašali na kožo svojega otroka.

Vrhunski izdelek za zaščito pred soncem, nanesen skrbno in redno, skupaj z razumnim odnosom do časa, ki ga otrok preživi na soncu, vam bo pomagal, da bodo otroci ostali srečni in da bo njihova koža zdrava tudi v prihodnosti.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki