Znanstveno ozadje – Linije Eucerin AQUAporin ACTIVE

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Koža potrebuje vodo za lep videz in dober občutek. Še bolj pomembna pa je ustrezna raven vlaženja zato, da koža lahko deluje kot učinkovita bariera proti zunanjim dražečim snovem. Če je koža izsušena, je videti pusta in je lahko neprijetno napeta, hrapava in občutljiva. Tudi njena funkcija bariere je oslabljena.

Za dobro vlaženje kože je potrebno več kot le pitje vode. Resnično pomembno je namreč to, kako učinkovito je vlaga porazdeljena tam, kjer je potrebna.

Medtem ko večina vlažilnih izdelkov deluje tako, da veže vlago v koži in zmanjša njeno izhlapevanje, je Eucerin odkril inovativen način, kako aktivirati koži lastne kanale za porazdelitev vlage – akvaporine. Akvaporini prenašajo vlago med kožnimi celicami in podpirajo vlaženje kože od znotraj.
 
Ko kožo navlažite z izdelki Eucerin AQUAporin ACTIVE, lahko bolje deluje kot učinkovita bariera in postane gladkejša na videz in otip.

Zgodba o novi generaciji vlažilnih izdelkov

Znanstveniki so odkrili temeljni princip transporta vlage od celice do celice: akvaporine.
Beiersdorfov center za raziskave in razvoj se nahaja v Hamburgu.

Leta 2003 je ameriški biokemik Peter Agre prejel Nobelovo nagrado za kemijo za revolucionarno odkritje. Prišel je do bistva, kako osmoza deluje, tako da je odkril, da beljakovine tvorijo mikroskopske kanale v celičnih membranah, ki omogočajo transport vode in drugih molekul od celice do celice. Ti kanali se imenujejo akvaporini.

 

"Akvaporini so prisotni v celičnih membranah različnih organizmov."

 

Od njegovega prvotnega odkritja je bilo identificiranih 13 različnih vrst – vse imajo sposobnost hitrega transporta vode v celice in iz njih (do tri milijarde molekul na sekundo). Ena vrsta akvaporinov, akvaporin 3 (AQP3), je najbolj razširjena v človeški koži in skrbi za transport vode in glicerola med kožnimi celicami.

 

AquaPorin 07 infografika
Linija AQUAporin ACTIVE poveča število akvaporinov za 215 % v 24 urah.*

Akvaporini tvorijo mrežo, ki je ključna za vlaženje kože. Več jih je, boljši je transport vode v koži.
Dr. Rainer Wolber, vodja raziskav in razvoja pri Eucerinu

Akvaporini sestavljajo mrežo, ki prenaša vlago skozi različne plasti povrhnjice.

 »To odkritje je navdihnilo naše znanstvenike, ki so bili odločeni poiskati način, kako spodbuditi tvorbo akvaporinov v kožnih celicah in tako izboljšati vlaženje kože.«

Tako so vzgojili posebne umetne modele kože, da bi odkrili in preučili akvaporine pod mikroskopom. Wolber pojasnjuje: »Želeli smo najti idealno aktivno sestavino, zato smo preizkusili ogromno bioaktivnih snovi. Rešitev smo našli v glukoglicerolu.« Preberite več o intenzivnem iskanju rešitev pri Eucerinu.

Izsušena koža (shematičen prikaz) Zmanjšana raven vlage v koži zaradi omejenega števila akvaporinov
Navlažena koža (shematičen prikaz) Intenzivno vlaženje tudi v globljih plasteh povrhnjice zaradi povečanega števila akvaporinov

V naravi glukoglicerol (znan tudi kot gliceril glukozid) izkoriščajo organizmi, kot so modrozelene alge, saj jim pomaga preživeti v ekstremnih stanjih dehidracije. Znanstveni preizkusi so dokazali, da glukoglicerol lahko prodre v globlje plasti povrhnjice in spodbudi tvorbo AQP3. Kot dodaja Wolber: »Tedaj smo morali ustvariti formulo z glukoglicerolom in razviti učinkovite, privlačne izdelke.«

 

Rezultat je edinstvena linija vlažilnih izdelkov za obraz in telo Eucerin AQUAporin ACTIVE. Zahtevne klinične in dermatološke študije na prostovoljcih s suho in izsušeno kožo so dokazale vlažilni učinek izdelkov.

 

Wolber poudarja dejstvo, da so rezultati: »takojšnji in intenzivni. Le 24 ur po prvi uporabi se je raven vlage v koži občutno zvišala.« Ti učinki se s časom še povečujejo, redna uporaba izboljša vlaženje in, kar je najpomembnejše, »rezultati so dolgotrajni. Koža je ostala dobro navlažena še nekaj časa po tem, ko so prostovoljci nehali uporabljati izdelke.«

Kot pravi Wolber: »Vlažilni izdelki Eucerin AQUAporin ACTIVE oskrbijo kožo z vlago, ki jo potrebuje. Dolgoročno izdelki pomagajo izboljšati navlaženost kože, okrepijo njeno funkcijo bariere in jo naredijo bolj odporno proti okolju.« 

AQUAporin vlaženje kože infografika 2015
Medicinske študije potrjujejo dobre rezultate vlaženja po prvi in redni uporabi linije Eucerin AQUAporin.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki