Razumevanje kože – Dejavniki, ki vplivajo na kožo

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Stanje in videz kože sta ključna za naše splošno zdravje in dobro počutje. Ko je koža v dobrem stanju, trdo dela, da zaščiti telo pred okoljskimi povzročitelji stresa, kot so dražeče snovi, alergeni in mikrobi, uravnava temperaturo in je na videz in otip gladka, pomirjena, dobro navlažena in enakomerne barve. Obstajajo mnogi dejavniki – notranji in zunanji –, ki vplivajo na stanje kože, njen videz in občutek, ki ga daje. Tako je na primer zelo občutljiva koža zaradi poškodovane bariere bolj nagnjena k draženju kot dobro uravnotežena koža. Na nekatere dejavnike ne moremo vplivati, na mnoge pa lahko.  Skrbna nega lahko zaščiti kožo in dlje ohrani njen mladostni videz.

Notranji (endogeni) dejavniki

Notranji dejavniki, ki vplivajo na kožo, vključujejo genetiko, hormone in posebna stanja, kot je diabetes.

Genetika

Vaša genetska zasnova določa vaš tip kože.
Genetika določa tudi biološko staranje kože.

Genetika določa tip kože (normalna, suha, mastna ali mešana) in vpliva na njeno splošno stanje.

 

Genetika in biološko staranje kože

Genetika določa tudi biološko staranje kože, za katerega je značilno:

• upočasnitev celične regeneracije in obnavljanja,

• zmanjšano izločanje iz žlez lojnic in znojnic,

• degeneracija vezivnega tkiva, zaradi česar koža izgubi sposobnost vezanja vode in čvrstost,

• degeneracija elastičnih vlaken in posledično zmanjšanje prožnosti kože.

Biološkega staranja kože ne smemo zamešati s prezgodnjim staranjem kože, ki ga povzročajo zunanji dejavniki in na katerega lahko vplivamo.

Notranji dejavniki, ki vplivajo na kožo: hormoni

Mnogi zunanji dejavniki lahko vplivajo na kožo in povzročijo kožne bolezni.

Genetika vpliva tudi na predispozicijo za kožne bolezni, kot so atopijski dermatitispsoriaza in ihtioza. Na primer tisti, ki se rodijo z genetskim pomanjkanjem filagrina (beljakovina v koži), imajo kožo s šibkejšo funkcijo bariere in so nagnjeni k občutljivi koži in atopijskemu dermatitisu. Pri tej predispoziciji lahko stres hitreje sproži odziv kože, ki ga zunanji vplivi dodatno poslabšajo. Prav zato je ključnega pomena uvedba ustrezne redne nege kože. Preberite več o suhi koži in atopijskem dermatitisu.

Obstajajo tudi nekatere bolezni, kot sta diabetes in odpoved ledvic, ki lahko vplivajo na stanje kože.

Kateri zunanji, okoljski dejavniki vplivajo na kožo?

Hormoni

Hormonske spremembe lahko vplivajo na kožo in povzročijo akne.
Nosečnost lahko povzroči hiperpigmentacijo in vpliva na ravnovesje vlage v koži.

Hormoni in sprememba njihove ravni lahko pomembno vplivajo na kožo:

• Hormonske spremembe lahko sprožijo akne v puberteti.

• Med nosečnostjo hormoni lahko povečajo tvorbo melanina in povzročijo obliko hiperpigmentacije, ki je znana kot melazma.

• Raven estrogena pri ženskah upade kot del biološkega staranja, še posebej po menopavzi. Estrogen ima blagodejen učinek na ravnovesje vlage v koži, zato njegov upad vpliva na strukturne spremembe in atrofijo kože zaradi staranja.

Zunanji (eksogeni) dejavniki

Obstajajo mnogi zunanji dejavniki, ki vplivajo na zdravje kože. Te dejavnike določajo okolje, splošno zdravje in življenjski slog, ki ga izberemo.

Podnebje in okolje

Daljša izpostavljenost soncu sproži nastanek prostih radikalov, ki lahko oslabijo zaščitne mehanizme kože.

UV-sevanje

Prosti radikali so agresivne molekule, ki so odgovorne za proces oksidacije v telesnih tkivih, kar povzroči poškodbe celic. Zdrava koža vsebuje antioksidante, ki jo ščitijo z nevtralizacijo prostih radikalov.

Proste radikale v povrhnjici večinoma povzročajo UV-žarki. V normalnih pogojih in pri omejeni izpostavljenosti UV-sevanju so zaščitni mehanizmi kože bolj ali manj sposobni zaščititi kožo. Če pa je izpostavljenost trajnejša, zaščitni mehanizmi kože oslabijo. Koža postane občutljiva in nagnjena k boleznim. Leta nezaščitene izpostavljenosti soncu vodijo do kroničnih poškodb zaradi svetlobe in s tem do prezgodnjega staranja kože.

Preberite več o učinkih izpostavljenosti soncu in o tem, kako zaščititi kožo pred soncem.

Mrzlo vreme lahko povzroči izsušitev kože.
Uporabite toplo vodo namesto vroče. Vroča voda lahko sproži razdraženost kože.

Temperatura
Ekstremne temperature in hitre spremembe temperature vplivajo na kožo.

V hladnih pogojih koža reagira tako, da zoži žile, kar telo zaščiti pred prekomerno izgubo toplote. Nenehne nizke temperature zmanjšajo izločanje žlez lojnic, zato se koža izsuši. Preberite več o suhi koži.

V vročih in vlažnih pogojih (na primer v tropskih državah ali v savni) žleze znojnice tvorijo več potu, zato koža postane vlažna in sijoča, v nekaterih primerih pa tudi nagnjena k aknam.

Nizka vlažnost, kakršna je značilna za letalske kabine in jo povzroča tudi centralno ogrevanje, lahko povzroči izsušitev kože in s tem večjo občutljivost.

Visoke temperature lahko sprožijo tudi nekatera stanja kože, kot je rozacea. To je eden od razlogov, zakaj je za umivanje obraza in rok ter kopanje priporočljiva topla in ne vroča voda.

Kemični vplivi

Agresivni izdelki
Koža je naravno rahlo kisla, s pH-vrednostjo med 4,7 in 5,75. Agresivne čistilne snovi (kot so natrijev lavrilsulfat in vlažilni izdelki z alkalno pH-vrednostjo) preobremenijo naravno sposobnost kože za nevtralizacijo, poškodujejo strukturo celic in oslabijo funkcijo bariere v zunanji plasti povrhnjice. Koža se lahko izsuši in postane občutljiva ali celo zelo občutljiva.
Če je koža občutljiva, je dovzetna za okužbe in izbruhe bolezni, kot sta atopijski dermatitis ali rozacea. Občutljiva koža (za katero je značilna oslabljena zaščitna bariera) in zelo občutljiva koža (ki ima tudi hiperaktivna živčna vlakna) sta še posebej nagnjeni k izsušitvi in škodljivim učinkom grobih izdelkov.

Agresivne kemične snovi in pilingi lahko poškodujejo pH-ravnovesje kože.
Vsi, ki delajo s kemikalijami, morajo kožo oskrbeti s posebno nego.

Določeni kemični pilingi imajo lahko podoben učinek in pomembno je, da se z dermatologom posvetujete, če je ta postopek primeren za vašo kožo.

 

Agresivni izdelki še posebej prizadenejo nekatere ljudi:

Majhni otroci in starejši ljudje: Mlada in stara koža sta manj odporni, ker aktivnost žlez lojnic še ni povsem razvita ali pa upada. Preberite več o koži v različnih starostnih obdobjih.

Ljudje, ki so na delovnem mestu izpostavljeni kemikalijam: V poklicih, kot so frizerji, zidarji in industrijski delavci, so zaposleni redno v stiku z detergenti, topili, laki in barvami, ki spadajo med snovi, škodljive za kožo.

Preberite več o tem, kako negovati kožo telesa in obraza, in o pomembnosti izbire pravih negovalnih izdelkov.

Prepogosto umivanje
Prepogosto ali predolgo prhanje ali kopanje in umivanje s prevročo vodo lahko povzročijo izgubo naravnih vlažilnih faktorjev (NMF) in površinskih lipidov. Koža se izsuši in postane hrapava. Preberite več o negi kože na telesu in vsakodnevni redni negi obraza.

Zunanji dejavniki, ki vplivajo na kožo: prehrana

Suha koža je lahko stranski učinek nekaterih zdravil in postopkov zdravljenja.
Pomembno je tudi, da spijete veliko vode, kar še posebej velja za starejše ljudi.

Prehrana
Uravnotežena prehrana pomaga ohraniti kožo zdravo. Raziskav o najboljših živilih za zdravo kožo sicer še ni dovolj, a velja:

• Sadje, zelenjava, polnozrnata živila in puste beljakovine (ribe namesto mesa) so dobri za kožo.
• Prehrana, ki je bogata z vitaminom C in vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov, spodbuja mladostnejši videz kože.
• Živila, bogata z antioksidanti, naj bi imela zaščitne lastnosti. Ta živila vključujejo: rumeno in oranžno sadje in zelenjavo (npr. korenje in marelice), borovnice, zeleno listnato zelenjavo (npr. špinačo), paradižnik, grah, fižol, lečo, ribe (zlasti lososa) in oreščke.
• Prehrana, ki ne vsebuje določene skupine živil in njene hranilne vrednosti, v splošnem ni dobra za zdravje kože. Kljub temu pa je priporočljivo, da omejite vnos sladkarij in mlečnih izdelkov. Pomembno je tudi, da spijete veliko vode, kar še posebej velja za starejše ljudi.

Med prehrano in vzroki za akne ne obstaja nobena jasna povezava.

Zunanji dejavniki, ki vplivajo na kožo: zdravila

Zdravljenje
Nekatera zdravila (npr. kemoterapija, diuretiki, odvajala in zdravila za znižanje lipidov, ki se včasih uporabljajo za zdravljenje kardiovaskularnih bolezni) in postopki zdravljenja (npr. radioterapija in dializa) lahko naredijo kožo bolj občutljivo in nagnjeno k suhosti.


Življenjski slog

Zdrav življenjski slog lahko pomaga upočasniti naravno staranje in preprečiti težave s kožo:

Obvladovanje stresa lahko pomaga do zdrave kože.
Dober nočni spanec omogoča kožnim celicam, da se obnovijo.

Obvladovanje stresa
Nenadzorovan stres lahko povzroči večjo občutljivost kože in sproži težave, kot so akne. Stres je treba obvladovati: pomaga lahko, da zmanjšate delovno obremenitev, si vzamete čas za prostočasne dejavnosti in izvajate sprostitvene tehnike.

Vadba
Redna vadba ima pozitiven vpliv na zdravje kože in splošno telesno pripravljenost.

Spanec
Dober nočni spanec omogoči regeneracijo celotnemu organizmu in tako spodbudi obnavljanje kože.

Opustitev kajenja
Tobačni dim je glavni vir prostih radikalov, ki poškodujejo kožo. Kajenje daje koži starejši videz in prispeva h gubam, tako da:

  • zoži majhne žile v notranjih plasteh kože, kar zmanjša prekrvitev in kožo prikrajša za kisik in hranilne snovi, kot je vitamin A.
  • poškoduje kolagen in elastin: vlakna, ki koži dajejo čvrstost in prožnost.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki