Razumevanje kože – Na različnih delih telesa

Čas branja: 10 min
Pokaži več

Koža je največji telesni organ, vendar ni povsod enaka. Struktura kože in način njenega delovanja se nekoliko razlikujeta glede na del telesa. Različna območja kože zahtevajo tudi različno nego. Nekateri deli telesa, na primer roke in obraz, so bolj izpostavljeni zunanjim vplivom, kot so sonce in čistilni izdelki, kot drugi deli telesa. Pametna nega kože mora izpolnjevati različne potrebe kože po telesu.

Kako se razlikuje koža po telesu

Koža na obrazu, glavi, pazduhah, rokah in stopalih se rahlo razlikuje od kože na ostalih delih telesa.

Obraz

Obraz je del telesa, ki ga najbolj opazimo. Stanje in videz kože na obrazu sta glavni pokazatelj splošnega zdravja in imata tudi pomembno vlogo pri človekovi samopodobi. Težave s kožo obraza in znaki staranja so na obrazu močno vidni, kar lahko povzroči hudo zadrego in vpliva na človekovo samozavest. Kot potrošniki želimo ohraniti kožo obraza v najboljšem stanju, kar je tudi razlog, da se na obraz osredotoča toliko raziskav kože in da so mu namenjeni številni negovalni izdelki.

Koža obraza je posebej tanka in je najbolj viden del telesa.
Obstajajo štirje glavni tipi kože: normalni, mastni, suhi in mešani tip.

Tako kot drugje po telesu ima tudi koža obraza pomembno vlogo bariere, ki ščiti pred zunanjim okoljem. Toda v nasprotju s kožo na večjem delu telesa je skoraj vedno v neposrednem stiku z elementi, kot so sonce in UV-žarki. Koža obraza je še posebej tanka in občutljiva ter zato dovzetna za staranje. Preberite več o splošnem staranju kože.

Koža okrog oči je še tanjša in občutljiva ter potrebuje ustrezno nego. Povrhnjica (zunanja plast kože) je običajno debela okrog 0,1 mm, njena debelina okrog oči pa je le 0–0,5 mm.

Koža obraza in njeno stanje se razlikujeta od človeka do človeka, kljub temu pa poznamo 4 glavne tipe kože – normalna, suha, mastna in mešana koža. Preberite več o tipih in stanjih kože ter rešite kožni test, ki vam bo pomagal določiti vaš tip kože.

Lasišče

Koža na glavi, znana kot lasišče, je gosto prepredena s krvnimi žilami in vsebuje več dlačnih mešičkov in žlez lojnic kot kateri koli drug del telesa.

Koža na glavi, imenovana lasišče, ima več mešičkov kot kateri koli drug del telesa.
Prilagojena in nežna nega lahko spodbudi rast zdravih las in dobro počutje.

Žleze lojnice so vedno povezane z dlačnimi mešički. Na površini kože tvorijo z lipidi bogat izloček, znan kot sebum, ki skupaj z drugimi lipidi povrhnjice ustvarjajo hidrolipidni film, ki ščiti površino kože in spodbuja zdravo rast las. Preberite več o strukturi kože.

Zdravi lasje so pokazatelj splošnega zdravja in so tako kot koža obraza tesno povezani z našo samopodobo. Las, ki ga vidimo na glavi, je steblo, pod površino kože pa je lasna korenina, ki jo obdaja mešiček. Ti mešički, ki so sestavljeni iz vezivnega tkiva v usnjici kože, hranijo lase in jim pomagajo pri rasti.

Večje število mešičkov in žlez na lasišču skupaj z dejstvom, da ima svojo specifično floro kože, pomeni, da je lasišče še posebej dovzetno za določene kožne bolezni. Pomembno je, da lasišče dobi specifično nežno nego, ki spodbuja zdravo rast las in s tem dobro splošno zdravje in počutje.

Pazduhe

Koža pod pazduhami je zelo občutljiva, ker se na tem delu koža drgne ob kožo in je lahko dlje časa brez svetlobe in zraka. Poleg tega je pogosto izpostavljena grobemu britju ali kemikalijam v depilacijskih izdelkih ter nekaterim dezodorantom in antiperspirantom.

Toda kožo pod pazduhami največkrat povezujemo s potenjem. Človek ima približno 1,6–4 milijone žlez znojnic po celem telesu in največ jih je prav pod pazduhami, na dlaneh in podplatih. Obstajata dve vrsti žlez znojnic:

ekrine žleze, ki se nahajajo po celem telesu,
apokrine žleze, ki so zgoščene na območju pazduh, intimnem predelu in prsnem košu.

Apokrine žleze, ki začnejo delovati v puberteti, tvorijo pot, ki je bogat z beljakovinami in pritegne bakterije.

Pazduhe so tisti del telesa, ki je najbolj dovzeten za razvoj bakterij.

Pazduhe so temno, vlažno mesto, kjer se bakterije zlahka razvijajo. pH-vrednost večine kože na telesu je okrog 5,5. Na koži tvori naravno kislo plast, znano kot kislinski plašč, ki pomaga ščititi kožo pred bakterijami. Koža pod pazduhami ima pH-vrednost 6,5. To pomembno zmanjšanje kislosti pomeni, da je bolj dovzetna za razvoj bakterij. Bakterije med presnovo (razkrajanjem) tvorijo snovi z močnim vonjem. Ker pazduhe preprečujejo izhlapevanje teh snovi, se lahko razvije neprijeten telesni vonj. Preberite več o potenju.

Roke

Roke so človekovo orodje, koža na tem delu pa se občutno razlikuje od kože na drugih delih telesa. Koža na dlaneh je popolnoma drugačna od kože na hrbtnem delu dlani.

Koža na dlaneh in blazinicah prstov je debela in vzdržljiva.
Hrbtni del dlani ima komaj kaj maščobnega tkiva in koža je še posebej tanka.

Koža na dlaneh in blazinicah prstov:

• ima debelo in vzdržljivo poroženelo plast
• je bogata z maščobnim in vezivnim tkivom
• je dobro »podložena« s tkivom, ki ni občutljivo za pritisk
• je brez dlak in nima žlez lojnic
• je gosto prepredena z žlezami znojnicami
• primanjkuje ji naravnih vlažilnih faktorjev (NMF)

Koža na hrbtnem delu dlani:


• ima komaj kaj maščobnega tkiva
• je izjemno tanka
• ima le nekaj tankih dlak

Malo ali nič dlak kaže na to, da je število žlez lojnic veliko manjše kot na drugih delih telesa.

Dlačne mešičke, iz katerih zrastejo dlake, spremljajo žleze lojnice, zato so odgovorni za tvorbo sebuma, ki kožo oskrbi z lipidi in nekaterimi snovmi, ki vežejo vlago. V koži na rokah je torej manj lipidov in je tudi manj zmožna vezanja vlage kot koža na drugih delih telesa.

Koža na rokah je tudi manj sposobna stabilizirati tistih malo lipidov in snovi, ki vežejo vlago, ki jih vsebuje. pH-vrednost kože na rokah je nekoliko višja kot na večini drugih delov telesa, zato je njen zaščitni kislinski plašč – naravna kislost, ki ščiti kožo, oslabljen.

Dejstvo, da je koža na dlaneh drugačna od tiste na hrbtnem delu dlani, tudi pomeni, da je oslabljeno splošno ustvarjanje hidrolipidnega filma (emulzija maščobe in vode, ki prekriva zunanji del kože). Roke so zato bolj dovzetne za dehidracijo in se hitro izsušijo, če jih preveč obremenjujemo.

Roke trdo delajo, so izpostavljene različnim zunanjim elementom in so nagnjene k izsušitvi.

In roke so zelo obremenjene. Pri delu v hiši, pisarni ali na vrtu so roke še posebej izpostavljene zunanjim dejavnikom, ki odstranjujejo lipide. Medtem ko lahko kožo izsuši že pogost stik z vodo, so roke tudi redno izpostavljene površinsko aktivnim snovem, topilom, temperaturnim spremembam in mehanskim obremenitvam. Naravni zaščitni in obrambni mehanizmi kože so preobremenjeni, kar lahko škoduje funkciji bariere kože.

Stopala

Koža na podplatih vsebuje več maščobnih celic v svoji najbolj notranji plasti (podkožje) kot koža na večini drugih delov telesa. Razlog je v tem, da stopala potrebujejo dodatno oblazinjenje in blaženje. Z vsakim korakom namreč nosijo trikratno telesno težo človeka in so pogosto izpostavljena pritiskom, kot so drgnjenje zaradi tesno ali slabo prilegajoče se obutve ali veliko hoje oziroma teka.

Prekomerno drgnjenje lahko povzroči poškodbe in nastane suha koža ter celo trda koža in kurja očesa.
Če je koža dlje časa izpostavljena pritisku in trenju, začne hitreje nastajati trda koža.

Kljub dodatnemu oblazinjenju prekomerno drgnjenje lahko poškoduje funkcijo bariere kože in povzroči suho kožo, s tem pa tudi trdo kožo in kurja očesa. Trda koža in kurja očesa so območja odebeljene kože, ki se običajno pojavijo na podplatih in petah ter so približno okrogle oblike. Segajo v globlje plasti kože in lahko povzročajo bolečino.

Povrhnjica (zunanja plast kože) je na podplatih debelejša kot drugje po telesu – njena običajna debelina je 0,1 mm, na podplatih pa sega od 1 do 5 mm. Če je koža na stopalih izpostavljena daljšemu pritisku in trenju, se poveča ustvarjanje trde kože in povrhnjica postane debela in trda, kar je znano kot hiperkeratoza.

Kako negovati kožo na različnih delih telesa

Ker se struktura in funkcija kože razlikujeta glede na del telesa, je potrebna prilagojena nega kože za različne dele telesa.

Obraz

Za dobro nego kože so pomembni 3 osnovni koraki: čiščenje, nega in zaščita.

Čiščenje

Pomembno je, da kožo nežno, a temeljito očistite zjutraj in zvečer. Koža med nočno regeneracijo tvori sebum, zato jutranje čiščenje odstrani sebum in poskrbi, da je koža pripravljena na zaščito in nego. Zvečer čiščenje odstrani umazanijo, pot, sebum, ličila in izdelke za zaščito pred soncem ter kožo pripravi na vpijanje blagodejnih aktivnih sestavin, ki jih vsebujejo izdelki za nočno nego.

Preberite več

Nega

Negovalni izdelki imajo 2 vlogi: ciljno delujejo na posebne težave in stanja kože ter navlažijo in nahranijo kožo.

Preberite več

Zaščita

Zaščita pred soncem je bistveni del redne jutranje nege kože. Čeprav je malo sonca dobro za kožo in spodbuja zdravo tvorbo vitamina D, lahko prekomerna izpostavljenost UV-žarkom poškoduje kožo, obenem pa je eden od glavnih vzrokov za prezgodnje staranje kože in lahko povzroči bolj resna stanja, kot je kožni rak. Pametna zaščita pred soncem je bistvena za ohranjanje zdravja kože.

Preberite več
Pri določanju tipa kože in drugih dejavnikov je lahko koristen nasvet dermatologa.

Pomembno je, da uporabite izdelke, ki so namenjeni posebej vašemu tipu kože in stanju ter spoštujejo naravno pH-vrednost kože. Poiščite medicinske negovalne izdelke, ki so bili preizkušeni na občutljivi koži ki jih dokazano dobro prenaša. Eucerin nudi celovito linijo izdelkov za nego obraza, ki ustrezajo vsem tipom in stanjem kože in ki so bili vsi preizkušeni na občutljivi koži – dokazano je bilo, da jih tudi občutljiva koža dobro prenaša.

Za več informacij o negi kože obraza, vključno z občutljivo kožo okrog oči, preberite poglavje o vsakodnevni redni negi kože na obrazu. Kliknite tukaj, da izveste več o tipih in stanjih kože ali rešite kožni test.

Če niste prepričani, kakšen tip ali stanje kože imate oziroma kateri izdelek je najboljši za vas, se posvetujte z dermatologom.

Lasišče

Koža na lasišču je še posebej dovzetna za draženje, zato je pomembno, da uporabljate blage, posebne izdelke za vsakodnevno nego, namenjene stanju vaše kože.Napačna izbira šampona je eden od glavnih vzrokov za občutljivost lasišča. Grobe čistilne sestavine in površinsko aktivne snovi lahko sperejo kislinski plašč, lasišča, zato le-to postane nagnjeno k suhosti in draženju. Nekateri ljudje poročajo tudi o zelo občutljivem ali občutljivem lasišču po zdravljenju stanj kože, kot sta atopijski dermatitis ali psoriaza.

Da bodo lasje in lasišče ostali zdravi, uporabljajte blag šampon s pH-vrednostjo, ki čim bolj ustreza pH-vrednosti kože, in izberite izdelke za nego las in lasišča, ki so bili preizkušeni na občutljivi koži, ki jih dokazano dobro prenaša. Preberite več o blagih, a učinkovitih šamponih za vsakodnevno uporabo iz linije Eucerin DermoCapillaire.

Pomembno je, da izberete pravi šampon – napačen izdelek lahko povzroči draženje lasišča.
Za odpravljanje pogostih težav z lasiščem so na voljo različni izdelki.

Če se pojavi razdraženost lasišča, lahko povzroči mikrovnetje: blago vnetje, ko se koža odzove na draženje in se skuša obnoviti. Ta vnetja so tako blaga, da niso vidna, vendar se lahko ob nadaljnjem draženju razvijejo v resnejše stanje. Obstaja vedno več dokazov, da mikrovnetja lasišča vplivajo na štiri najpogostejše težave z lasiščem:

• občutljivo lasišče
• suho in srbeče lasišče
• prhljaj
• redčenje in izguba las

Če želite izvedeti več o simptomih in vzrokih za te pogoste težave z lasiščem, preberite več o občutljivem lasišču, suhem in srbečem lasišču, prhljaju. Eucerin nudi celovito linijo terapij za lasišče brez izpiranja, za katere je klinično dokazano, da odpravijo in ščitijo pred temi težavami ter spodbujajo zdravo lasišče in lase. Preberite več o liniji Eucerin DermoCapillaire.

Pazduhe

Večji del nege pazduh je posvečen omejevanju negativnih učinkov potenja. Potenje, znano tudi kot znojenje, je povsem naraven in zelo pomemben način uravnavanja telesne temperature. Ko možgani zaznajo, da je telesna temperatura višja od 37 °C, pošljejo žlezam znojnicam signal, da naj začnejo sproščati tekočino. Ta tekočina – pot – ohladi površino kože.

Znaki potenja in neprijeten telesni vonj, ki se lahko pojavi, so neprivlačni in povzročajo zadrego. Na voljo sta dve glavni rešitvi:

• dezodoranti
• antiperspiranti

Dezodoranti lahko upočasnijo ali absorbirajo snovi, ki povzročajo neprijeten vonj, da ta vonj zmanjšajo
Antiperspiranti zmanjšajo količino nastalega potu za manj mokrote in neprijetnega vonja.

Dezodoranti
Dezodoranti ne vplivajo na količino potu, ampak vsebujejo snovi, ki zavirajo razmnoževanje bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj (bakteriostaza). Poleg tega lahko vsebujejo sestavine za vpijanje snovi, ki povzročajo neprijeten vonj, in tako zmanjšajo neželeni telesni vonj. Nekateri dezodoranti vključujejo tudi dišave, ki prekrijejo neprijeten telesni vonj.

Antiperspiranti
Antiperspiranti, znani tudi kot antitranspiranti, vsebujejo aktivne snovi, ki zmanjšajo količino nastalega potu, zato je tudi manj mokrote in neprijetnega vonja.

V ekstremnih primerih, znanih kot hiperhidroza, so na voljo medicinski dezodoranti, ki združujejo antiseptike, antiperspirante in kislo pH-vrednost, da preprečijo razmnoževanje bakterij. Ti izdelki so učinkoviti, koža pa jih dobro prenaša. Eucerin nudi celovito linijo antiperspirantov in dezodorantov v obliki sprejev in roll-onov, ki so dokazano učinkoviti in so bili preizkušeni na občutljivi koži, ki jih tudi dokazano dobro prenaša. Preberite več o dezodorantih in antitraspirantih Eucerin ter nekatera zanimiva dejstva o zgodbi v ozadju linije.
range
.

Roke

Koža na rokah bolj potrebuje nadomestitev lipidov kot koža na drugih delih telesa. Pomembno je, da so roke dobro navlažene, saj je poškodovana, razpokana, suha in občutljiva koža na rokah bolj nagnjena k pojavu stanj, kot je dražeči kontaktni dermatitis.

Dobro navlažene roke lahko zmanjšajo nagnjenost kože k pojavu neželenih stanj.

Izogibajte se grobim čistilnim izdelkom in prekomernemu umivanju. Za umivanje rok namesto vroče uporabite toplo vodo, ki bo manj verjetno izsušila kožo.

Koži na rokah koristijo čistilni in negovalni izdelki, ki:

  • so blagi, a učinkoviti in so bili preizkušeni na občutljivi koži
  • nadomestijo izgubljene lipide
  • ohranjajo naravno pH-vrednost kože
  • spodbujajo proces obnavljanja
  • nudijo zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo škodljivim UV-žarkom, ki lahko povzročijo prezgodnje staranje kože

Stopala

Neustrezna obutev je glavni vzrok za težave s stopali.

70 % težav s stopali, vključno z nastankom kurjih očes in trde kože, povzroča neustrezna obutev. Rešitev so obročki, ki zmanjšajo pritisk, krema za mehčanje kože in izogibanje tesni obutvi kot tudi redno umivanje z blagimi, a nežnimi čistilnimi izdelki in uporaba medicinskih izdelkov za nego nog, ki odpravljajo težave s kožo na tem predelu.

Stopala redno preverjajte. Razpoke, srbečica in vlažnost med prsti na nogah ali luščenje na podplatih so lahko prvi znaki glivične okužbe. Če se pojavijo ti simptomi, se posvetujte z dermatologom.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki