Pravilen nanos sredstva za zaščito pred soncem – Učinkovita zaščita v treh korakih

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Lenobno poležavanje na soncu je brez dvoma čudovito. Toda pri tem bi morali biti vseeno malo previdni. Sončne opekline pogosto nastanejo že po nekaj minutah na soncu. To ni le nadležno, ampak lahko čezmerno uživanje na soncu dolgoročno povzroči prezgodnje staranje kože, pigmentne madeže in v najslabšem primeru celo kožnega raka.

Pravo orožje proti temu je primerna zaščita pred soncem. Ampak katero izbrati? In koliko je uporabiti? To boste izvedeli tukaj.

Ko govorimo o zadostni zaščiti pred soncem, obstaja še veliko nejasnosti.

"Najnovejše Eucerinove raziskave so pokazale, da ženske slabo nanesejo sredstvo za zaščito pred soncem na približno 14 % telesne površine, moški pa pri zaščiti prezrejo skoraj četrtino telesa.1"

Kdor želi varno uživati na soncu, mora obvladati umetnost pravilnega nanosa sredstva za zaščito pred soncem. Za učinkovito zaščito pred soncem so odločilni trije koraki!

Pot do učinkovite zaščite pred soncem

1. Izbira ustreznega izdelka

UVA, UVB, HEV? Kaj mora nuditi izdelek za zaščito pred soncem?

Kadar sonce močno sije, je zadostna UV-zaščita nujna.

Kože ne ogrožajo samo dobro znani UV-žarki. Študije so pokazale, da ima lahko tudi del dnevne svetlobe, ki ga imenujemo visokoenergijska vidna svetloba (HEV-svetloba), negativen učinek na kožne celice.2 To pomeni, da nas običajni izdelki za zaščito pred soncem z UV-filtri ne zaščitijo v celoti. Učinkovita zaščita pred soncem mora ščititi pred UVA- in UVB-sevanjem ter zmanjšati negativne učinke HEV-svetlobe.

Raziskovalci pri znamki Eucerin so zato visoko učinkovito UVA- in UVB-zaščito dopolnili z licochalconom A. Ta snov iz korenine kitajskega sladkega korena zmanjša negativni potencial HEV-svetlobe in zaščiti kožne celice. Gliciretinska kislina zaščiti DNK in spodbuja koži lastne mehanizme popravljanja poškodb.

Ali potrebujem posebno zaščito pred soncem?

Pogosto se zastavljajo tudi druga vprašanja: Katero kremo uporabiti pri alergiji na sonce? Ali: Katera krema za zaščito pred soncem je primerna za majhne otroke?

Eucerin nudi primerno zaščito pred soncem za vse tipe kože. Na voljo so posebni izdelki za dojenčke, otroke in odrasle. To pa še ni vse: nudimo tudi izdelke za zaščito pred soncem, ki so primerni za določena stanja kože, kot so alergija na sonce, koža, nagnjena k aknam, in atopijski dermatitis – v ponudbi so celo posebni fluidi z anti-age učinkom.

Obraz

Izdelki za obraz
Izdelki z učinkom proti lesku, obarvani izdelki, anti-age izdelki ali izdelki za posebna stanja kože – tukaj najdete točno tisto zaščito obraza pred soncem, ki jo potrebujete.

 
Preberite več

Telo

Izdelki za telo
Praktični spreji s potisnim plinom ali brez njega, ekstra lahki losjoni ali izdelki za posebna stanja kože – izbira je vaša.

 

Preberite več

Alergije

Izdelki pri alergiji
Nudimo posebne izdelke z učinkovito zaščito pred alergijami na sonce, med njimi tudi After Sun kremni gel.

 

Preberite več

Otroci

Izdelki za otroke
V naši ponudbi najdete tri različne izdelke, ki so bili posebej razviti za občutljivo otroško kožo.

 

Preberite več

Kateri zaščitni faktor je pravi?

Še eno vprašanje: Kateri zaščitni faktor potrebujem? To je odvisno predvsem od vašega tipa kože in UV-indeksa sonca – tega izveste v aplikacijah za pametni telefon ali na internetu. Čim višji je indeks in čim svetlejša je vaša koža, tem višji zaščitni faktor morate izbrati. In ne pozabite: sredstvo za zaščito pred soncem nanesite tudi, če je nebo nekoliko oblačno. Skozi rahle strnjene oblake namreč prodre več kot 90 % UV-sevanja.

Preberite več o sončni svetlobi in njenih učinkih na kožo.

2. Nanos prave količine

Toliko kreme za zaščito pred soncem potrebujete za vsak del telesa.

Nekaj je gotovo: če spomladi ali poleti dneve preživljate na prostem, pri zaščiti pred soncem nikakor ne smete biti varčni. Najbolje je, da sredstvo za zaščito pred soncem na debelo nanesete na kožo!

Za odrasle velja pravilo: Za vsak del telesa (glava z vratom, prsni koš, trebuh ali roke) potrebujete eno črto sredstva za zaščito pred soncem v dolžini vaše cele dlani. To ustreza približno 15 razpršitvam spreja. Za celotno telo boste tako porabili količino sredstva za zaščito pred soncem v velikosti žogice za golf.

3. Brez spregledanih mest

Kanček kreme tukaj, brizg spreja tam in konec – to seveda še zdaleč ni dovolj. Pravilen nanos sredstva za zaščito pred soncem ni nepomemben, ampak odločilen dejavnik za učinkovito zaščito pred soncem.

Aktualna študija je pokazala, da pri nanosu zaščitnega sredstva preprosto pozabimo na cele dele telesa.

Ženske v povprečju pozabijo namazati okrog 14 % telesne površine.

Moški pozabijo namazati približno 22 % telesne površine.

Pri nanosu sredstva za zaščito pred soncem pogosto – še posebej moški – pozabimo na:

  • roke in stopala,
  • zadnjo stran rok,
  • kožo ob robovih kopalk
  • in predvsem hrbet.

Moški so glede zaščite pred soncem pravzaprav pravi »pozabljivci«: glede na študijo pri nanosu sredstva za zaščito pred soncem prezrejo okrog 22 % in s tem skoraj četrtino svojega telesa. Ti predeli kože ostanejo popolnoma nezaščiteni pred škodljivim sončnim sevanjem.

 

Povzetek

Kdor namerava dan preživeti zunaj, mora obvladati umetnost pravilnega nanosa sredstva za zaščito pred soncem. Pri tem načeloma velja formula »IKN« s pomembnimi dejavniki: izdelek, količina in nanos. Kdor upošteva trojico, sestavljeno iz izbire pravega izdelka, zadostne količine in pravilnega nanosa, je učinkovito zaščiten pred sončnimi opeklinami, zmanjša tveganje za dolgoročne poškodbe kože in lahko brezskrbno uživa v poletju na prostem.

Želite izvedeti več o učinkih sonca na kožo in učinkoviti zaščiti pred njimi? Preberite tukaj.
 1 Interna študija Beiersdorfa, 2016: Dodatna uporaba izdelkov za zaščito pred soncem pri 52 udeležencih preizkusa (29 žensk, 23 moških)

2 Liebel F et al. Irradiation of skin with visible light induces reactive oxygen species and matrix-degrading enzymes. J Invest Dermatol. 2012;132(7):1901–7.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki