Prve gubice na obrazu – Kdaj nastanejo in kaj lahko storimo proti prvim znakom?

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Povzetek

Hrepenenje po večni mladosti in brezhibni koži je tako staro kot človeštvo. Toda že sredi dvajsetih se na obrazu zarišejo prve gubice. Procesa staranja seveda ne moremo zadržati. Vendar pa je to, kako hitro in kako močno se koža vidno stara, v veliki meri odvisno od našega življenjskega sloga, nege kože, različnih vplivov iz okolja in celo naše duševnosti.

Ozadje

Vzroki za gube: geni in neustrezen življenjski slog

Notranji sloj kože z vezivnim tkivom predstavlja oblazinjenje telesa in koži daje volumen.
Prve vidne gubice se pojavijo predvsem v predelu oči. Imenujemo jih tudi smejalne gubice.

Najprej se spremenijo biokemični procesi v telesu in koži, ki jih ogledalo ne zazna:

  • Telo z leti tvori vse manj kolagena, elastina, beljakovin in hialuronske kisline, pomembnih gradnikov čvrste in gladke kože.
  • Delež maščobnega tkiva v koži upade.
  • Koža je slabše prekrvavljena, oskrba s kisikom in hranili se zmanjša.
  • Obnavljanje celic in regeneracija se upočasnita.

Posledice: Koža lahko shrani manj vlage, izgubi svojo prožnost in postane bolj suha in tanka. In približno sredi dvajsetih to postane vidno tudi navzven – v obliki prvih drobnih gubic, zlasti okrog oči, ust in na čelu. Preberite več o nastanku gub.

Koža brez gub pa ni samo čista genetika. Zunanji okoljski dejavniki in predvsem osebni življenjski slog odločilno vplivajo na to, kako hitro se koža stara in kako močno je nagnjena k pojavu gub. Izvedite več o vidnih znakih staranja kože.

Vrste gub

Kakšne vrste gub obstajajo?

Vsakdo lahko aktivno ukrepa proti vidnemu in prezgodnjemu staranju kože! Pri sprejemanju ciljnih ukrepov proti prvim gubicam okrog oči, ust ali na čelu je dobro razumeti, za katere vrste gub gre. Obstajajo tri osnovne vrste gub:

Dinamične gube

Dinamične gube so posledica premikanja obraznih mišic. Nastanejo zaradi naše mimike in se hranijo s čustvi. K tej vrsti gub spadajo smejalne gubice okrog oči, gube na čelu, ki jih pripisujemo razmišljanju, in navpična guba med obrvmi, ki je posledica mrščenja (medicinsko glabelarna guba). Linije in drobne gubice so sprva vidne samo pri premikanju ustreznih mišic. S staranjem pa se te gubice utrdijo.

Tako imenovana guba zaradi mrščenja nad nosnim korenom daje obrazu nezaželen jezen izraz.

Statične gube

Statične gube se pojavijo neodvisno od mimike obraza, od tod tudi njihovo ime: so statične, torej so vidne ves čas. Nastanejo zaradi procesa staranja, ki se odvija v koži, vendar njihov nastanek pospešijo predvsem zunanji okoljski vplivi in življenjski slog. Statične gube se začnejo kazati že sredi dvajsetih let. Proces staranja v začetku tridesetih poteka še hitreje in pogosto postanejo vidne prve statične gubice okrog oči in ust.

Smejalne gubice okrog oči so takrat vidne tudi neodvisno od mimike. Prav tako kot neljuba guba zaradi mrščenja postanejo vidne tudi prve gubice okrog ust. K statičnim gubam spadajo tudi nazolabialne gube (med nosom in kotički ustnic) in tako imenovane marionetne gube (od ustnih kotičkov do spodnjega dela brade).

Značilna guba med nosom in kotičkom ustnic se imenuje nazolabialna guba – spada k tako imenovanim statičnim gubam.

Aktinične gube

Aktinične gube se kažejo kot tanke, navpične črte na licih, ustnicah ali okrog oči. Glavni vzrok za to vrsto gub je UV-sevanje. Dolgotrajno nezaščiteno sončenje ali pogosti obiski solarija močno poškodujejo kožo in pospešijo prezgodnje staranje kože.

Tako imenovane aktinične gube se pojavijo predvsem tam, kjer je koža izpostavljena soncu – torej na obrazu, vratu in dekolteju.

Kaj storiti, ko se pojavijo gube?

7 nasvetov proti prvim gubicam na obrazu

1. Zaščitite se pred soncem

Sončenje: kdor želi biti dlje videti mlad, naj se raje izogiba daljši izpostavljenosti soncu – ali vsaj redno uporablja kremo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem.
Obremenitev z UV-žarki lahko ublaži tudi klobuk s širokimi krajci.

Vaš nasprotnik v boju proti gubam je sonce.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je približno 80 odstotkov vseh vidnih procesov staranja kože posledica sončnega sevanja – natančneje UVA-sevanja. Ti žarki imajo daljšo valovno dolžino, prodrejo globlje v kožo in pospešijo nastajanje škodljivih prostih radikalov. Tukaj lahko preberete več o vplivih sonca na kožo.

Naš nasvet: Izogibajte se opoldanskemu soncu, saj je takrat še posebej intenzivno. Nikoli ne pozabite na sončna očala, lahko jih nosite tudi v zaprtih prostorih. Stalno stiskanje oči pospeši nastajanje dinamičnih gub. Odkrijte izdelke Eucerin za zaščito pred soncem. Nepogrešljiva pa je tudi dnevna nega z visokim zaščitnim faktorjem – kot je Eucerin HYALURON-FILLER dnevna krema z ZF 30.

2. Šport spodbuja prekrvitev kože

Redne športne aktivnosti okrepijo prekrvitev, tudi v koži. Posledica je bolj sveža in rožnata polt ter manj gubic.

Redna športna vadba pomaga telesu ublažiti stres in zmanjša tvorbo prostih radikalov. Gibanje pospeši prekrvitev in s tem oskrbo kože s kisikom in pomembnimi hranili – prve gubice se zato pojavijo nekoliko kasneje. In za dodatno količino svežega vitamina C, dragocenega antioksidanta, priporočamo npr. Eucerin HYALURON-FILLER Vitamin C Booster.

3. Anti-age nasvet: jejte zdravo

Okusna, zdrava in dobra za kožo: superživila so bogata z antioksidanti, ki nevtralizirajo škodljive proste radikale.

Za dobro anti-age prehrano velja: jejte pestro. Na jedilniku mora biti dovolj raznovrstnega sadja in zelenjave, solate, stročnic, pa tudi polnozrnatih izdelkov in rib. Živila vsebujejo dragocene vitamine, elemente v sledovih in sekundarne rastlinske snovi – pomembne za mladostno polt. In seveda: pijte, pijte, pijte – vsaj 1,5 litra na dan*. Idealni so (mineralna) voda, nesladkani sokovi in sadni čaji. Črnih čajev in kave pa nasprotno ne smemo prištevati k temu litru in pol tekočine.
Tukaj izveste, kako lahko s pravilno prehrano učinkovito delujete proti staranju.

* Po priporočilu nemškega združenja za prehrano (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V.)

4. Kajenje in alkohol škodujeta koži

To ni slabo samo za pljuča, ampak tudi za kožo. Vsaka cigareta sprosti nastanek prostih radikalov, ki škodujejo celicam.

Cigarete niso noben užitek – vsaj ne za naše celice. Z vsakim vdihom cigaretnega dima namreč v naše telo pride nešteto prostih radikalov. Tam ne zavirajo le tvorbe novega kolagena, temveč celo aktivno pospešijo razgradnjo kolagenskih in elastinskih vlaken. Poleg tega nikotin zoži krvne žile, zaradi česar se zmanjša oskrba kože s kisikom in hranili.

Alkohol pa v ničemer ne zaostaja za svojim družabnim partnerjem: alkoholne pijače povzročijo padec koncentracije antioksidantov v koži. Koža zato ni več tako dobro zaščitena pred škodljivimi prostimi radikali. Alkohol obenem upočasni regeneracijo kože, oslabi vezivno tkivo in koži odvzame vodo in hranila. Popoln za intenzivno vlažilno nego s takojšnjim delovanjem: Eucerin HYALURON-FILLER vlažilni booster.

5. Dovolj spanja – čudežno sredstvo proti staranju

Kdor spi, ne greši – in naredi tudi nekaj dobrega za svoj videz.

Pomanjkanje spanca je dejavnik tveganja za prezgodnje staranje kože. Premalo spanja med drugim spodbudi tvorbo kortizola – hormona, ki se sprošča tudi pri stresu. Zavira nastajanje hialuronske kisline, ki veže vodo in skrbi za prožnost in čvrstost vezivnega tkiva. Med spanjem se izločajo tudi rastni hormoni, ki so med drugim odgovorni za obnavljanje celic in tako preprečujejo pojav gub. Lepotni spanec je torej vse prej kot mit!

Kaj je hialuronska kislina in kako deluje proti gubam?

6. Zdrav duh, zdrava koža

Stres ne deluje le na duševnost, temveč tudi na kožo. Najboljše sredstvo proti temu je aktivno sproščanje.

Izraz »gube zaskrbljenosti« ni brez osnove. Duševnost in koža sta tesno povezani. Možgani se odzovejo na stres in izločijo se različni hormoni – med drugimi kortizol, prav tisti hormon, ki zavira tvorbo hialuronske kisline. Povečano nastajanje stresnih hormonov pa je hkrati povezano tudi s povečano tvorbo prostih radikalov. Nasvet: meditacija, trening pozornosti ali joga: vaje za duševno sprostitev pomagajo, da se umirimo in odpravimo stres. Izločanje stresnih hormonov se zmanjša, srčni utrip se upočasni, mi pa se sprostimo in odpočijemo.

7. Pravilna anti-age nega kože

Do 90 odstotkov prezgodnjega staranja kože lahko pripišemo UV-sevanju.

Prezgodnje staranje kože lahko preprečimo s pravilno anti-age nego. Negovalni izdelki morajo ustrezati tipu kože in starosti. V dvajsetih letih je priporočljivo uporabljati izdelke, ki podpirajo naravno regeneracijo in vlažijo kožo. Prav tako so priporočljive kreme z vitaminoma C in E, ki sta močna antioksidanta in pomagata pri nevtralizaciji prostih radikalov. V vsakem primeru pa morajo kreme za obraz vsebovati visok zaščitni faktor, da preprečijo prezgodnje nastajanje gub.

Naše priporočilo za vašo redno vsakodnevno nego.

Ustrezna vsakodnevna nega obraza se mora vedno začeti z nežnim, a učinkovitim čiščenjem – npr. z Eucerin DermatoCLEAN osvežujočim čistilnim gelom.

In še posebej pomembno: k pravilni anti-age negi obraza spada tudi temeljito čiščenje – na primer z izdelki Eucerin DermatoCLEAN. Sestavine negovalnih izdelkov lahko namreč razvijejo svoj polni učinek samo, če s kože zjutraj in zvečer skrbno odstranimo pot, odvečne luske kože, delce umazanije in predvsem ličila.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki