Prhljaj – Simptomi, vzroki in rešitve

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Prhljaj je stanje kože, ki ga je težko skriti, in prizadene okrog 50 % odraslih po svetu. Če trpite zaradi katere od oblik prhljaja ali poznate koga s to težavo, je pomembno, da veste, kaj ga povzroča in – najpomembnejše – kako ga nadzorovati.

Kaj Je To?

KAJ JE PRHLJAJ?

Značilne luske, ki jih povzroča prhljaj

Prhljaj je zelo pogosto stanje lasišča, ki se pojavlja v dveh oblikah. Mastni prhljaj ali seboroični dermatitis se pojavi v obliki mastnih in rumenih lusk na lasišču, ki se oprijemajo vaše glave in las. Suhi prhljaj se pojavi v obliki suhih, belih lusk na lasišču, ki prosto padajo z glave in las. Drugi simptomi lahko vključujejo srbečico, rdečino in mastno ali suho lasišče.

Glavni Vzroki

GLAVNI VZROKI PRHLJAJA

1. Malassezia globosa sproži hiperproliferacijo kože. 2. Na lasišču se pojavijo mikrovnetja. 3. Nastanejo vidne luske.

Prhljaj se pojavi, če se proces obnavljanja celic na lasišču skrajša, kar vodi do hitrega luščenja poroženelih kožnih celic na lasišču, ki se sprimejo v vidne luske.

Ta proces, znan tudi kot hiperproliferacija kože, sproži mikroorganizem Malassezia globosa, ki se hitro razmnožuje zaradi naravnih lipidov ali olj, ki jih tvori lasišče. Ta mikroorganizem razdraži lasišče in pojavijo se mikrovnetja in srbečica.

Vse našteto lahko sprožijo različni dejavniki, med drugimi:

  • genetska predispozicija – prhljaj je pogosto deden
  • podnebni pogoji – npr. izpostavljenost soncu, mraz, vročina, veter
  • fizična ali čustvena obremenitev
  • hormonske spremembe
  • dejavniki življenjskega sloga, kot sta prehrana ali uživanje alkohola

Mikrovnetja in vaše lasišče

Kaj so mikrovnetja? Gre za blaga vnetja kože. Ta so dejansko tako blaga, da jih ni mogoče zaznati niti s kliničnimi testi. Toda s preučevanjem kožnega tkiva z mikrovnetji lahko zaznamo prisotnost vnetnih imunskih celic – z drugimi besedami, koža se na draženje odzove z vnetjem in se skuša popraviti. Če so te kožne celice izpostavljene nadaljnjemu draženju, koža preide v »resničen« vnetni odziv.

1. Zdrava koža 2. Mikrovnetje 3. Vnetje (eritem)

Kako so povezana s stanji lasišča?

Obstaja vedno več dokazov, da so mikrovnetja na lasišču povezana z najbolj pogostimi težavami lasišča – od redčenja las in prhljaja do suhosti, srbečice in občutljivosti lasišča.

Če vam nenadoma začnejo izpadati lasje ali postanejo lomljivi, imate morda že obstoječo zdravstveno težavo, kot so bolezen ščitnice, pomanjkanje železa ali avtoimunska bolezen. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo izpadanje las. V vsakem primeru se posvetujte z dermatologom.

Pogosti Miti

Pogosto zmotno prepričanje o prhljaju je, da se pojavi, če si las ne umivate dovolj pogosto.

  • Prhljaj lahko povzroči redčenje ali izpadanje las.
  • Prhljaj pomeni, da so lasje in lasišče umazani.
  • Prhljaj je mogoče odpraviti s kisom, naravnimi olji ali s šamponom za dojenčke.

Za nobeno od naštetih trditev ne obstaja noben dokaz.

Rešitve

PRIPOROČENA REŠITEV

Terapijo uporabljajte vsak dan na umitih ali neumitih laseh.

Uporabite Eucerin DermoCapillaire ŠAMPON PROTI PRHLJAJU – MASTNI PRHLJAJ za mastni prhljaj ali Eucerin DermoCapillaire ŠAMPON PROTI PRHLJAJU – SUHI PRHLJAJ za suhi prhljaj, ki odstrani luske, ne da bi razdražil lasišče.

Nato nanesite Eucerin DermoCapillaire TERAPIJO PROTI PRHLJAJU za nego, ki odpravlja prhljaj, kar je klinično in dermatološko dokazano.

ALI IMATE PRHLJAJ?

Morda imate prhljaj, če ...

Imate mastne rumene ali bele luske, ki se oprijemajo las in lasišča. To je značilno za mastni prhljaj ali seboroični dermatitis.

Imate suhe, bele luske, ki padajo z las in lasišča. To je značilno za suhi prhljaj.

Na lasišču so se pojavili srbečica ali draženje in vidne luske. Mnogi ljudje z mastnim in suhim prhljajem se spopadajo tudi s temi simptomi.

Morda imate drugo stanje lasišča, če ...

Pojavila se je suhost, srbečica ali draženje, vendar brez vidnih lusk. Morda imate suho, srbeče ali občutljivo lasišče.

Imate rdeče, luskave, srebrnkaste predele na lasišču. Morda imate psoriazo.

Posvetujte se s svojim zdravnikom ali dermatologom, če ste zaskrbljeni, če so simptomi resni ali če je vaše lasišče vneto, boleče ali če na njem opazite izcedek.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki