Občutljivo lasišče – Simptomi, vzroki in rešitve

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Občutljivo lasišče lahko povzroči neugodje in je moteče med vsakodnevnimi opravki. Približno 60 % žensk in 40 % moških ima občutljivo lasišče, vzroki zanj pa se močno razlikujejo. Če je koža zelo občutljiva, lahko pomeni, da je lasišče hiperreaktivno ali prekomerno občutljivo – to pa je mogoče ublažiti z ustrezno nego.

Znaki In Simptomi

KAJ JE OBČUTLJIVO LASIŠČE?

Občutljivo ali zelo občutljivo lasišče lahko povzroči veliko neugodje.

Simptomi občutljivega lasišča lahko vključujejo skelenje, ščemenje, bolečino, srbečico in rdečino. Lasišče je lahko tudi preprosto neprijetno napeto in srbeče. Če so simptomi zelo močni, imate morda hiperreaktivno ali zelo občutljivo lasišče. Naj gre za blag ali ekstremen primer, pomembno je, da razmislite o dejavnikih, ki lahko povzročajo občutljivost vašega lasišča. Simptome lahko povzroči neuravnotežena prehrana ali uporaba napačnega šampona. Podobno lahko na občutljivost lasišča vplivajo tudi izpostavljenost določenim podnebnim pogojem, onesnaženost in stres. Upoštevanje teh in drugih dejavnikov vam bo pomagalo ugotoviti, zakaj je vaša koža tako občutljiva in kako najbolje izboljšati njeno stanje.

Glavni Vzroki

ŠAMPON je eden glavnih vzrokov za občutljivost lasišča pri mnogih ljudeh. Agresivne čistilne snovi ali površinsko aktivne snovi v številnih šamponih lahko sperejo kislinski plašč lasišča – naravno kislost, ki ščiti kožo –, zato le-to postane nagnjeno k suhosti in draženju.

1. Agresivne površinsko aktivne snovi odstranijo lipide kože. 2. Oslabljena bariera kože 3. Mikrovnetje

Nekateri ljudje poročajo o zelo občutljivem ali občutljivem lasišču po zdravljenju stanj kože, kot sta atopijski dermatitis in psoriaza.

Če eden ali več teh dejavnikov oslabi naravno zaščitno bariero kože, lahko postanejo glavni vzrok za povečano občutljivost tudi mikrovnetja na lasišču. Do mikrovnetij pride, ko se vnamejo kožne celice na lasišču in slednje zato postane bolj nagnjeno k draženju.

Drugi vzroki za občutljivost ali prekomerno občutljivost lasišča so:

  • podnebni pogoji – npr. sonce, mraz, vročina, veter
  • fizična ali čustvena obremenitev
  • kemične snovi v milih, kozmetiki, vodi, nekaterih zdravilih in onesnaženosti
  • hormonske spremembe – npr. nosečnost, menopavza, menstrualni ciklus
  • alergije ali občutljivost za določena živila

Mikrovnetja in vaše lasišče

Kaj so mikrovnetja? Gre za blaga vnetja kože. Ta so dejansko tako blaga, da jih ni mogoče zaznati niti s kliničnimi testi. Toda s preučevanjem kožnega tkiva z mikrovnetji lahko zaznamo prisotnost vnetnih imunskih celic – z drugimi besedami, koža se na draženje odzove z vnetjem in se skuša popraviti. Če so te kožne celice izpostavljene nadaljnjemu draženju, koža preide v »resničen« vnetni odziv.

1. Zdrava koža 2. Mikrovnetje 3. Vnetje (eritem)

Kako so povezana s stanji lasišča? Obstaja vedno več dokazov, da so mikrovnetja na lasišču povezana z najbolj pogostimi težavami lasišča – od redčenja las in prhljaja do suhosti, srbečice in občutljivosti lasišča.

Če vam nenadoma začnejo izpadati lasje ali postanejo lomljivi, imate morda že obstoječo zdravstveno težavo, kot so bolezen ščitnice, pomanjkanje železa ali avtoimunska bolezen. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo izpadanje las. V vsakem primeru se posvetujte z dermatologom.

Pogosti Miti

Pitje vode je dobro za vaše splošno zdravje, vendar samo po sebi ne bo pomirilo občutljivega lasišča.

Kis, naravna olja in osem kozarcev vode dnevno naj bi bila nekatera od naravnih zdravil za občutljivo lasišče. Čeprav je pitje zadostne količine vode dobro za splošno zdravje, samo po sebi ne bo odpravilo občutljivosti lasišča – obenem ne obstaja noben dokaz, ki bi podpiral učinkovitost drugih omenjenih sredstev.

Rešitve

PRIPOROČENA REŠITEV

Eucerin DermoCapillaire pH5 ŠAMPON je bil posebej razvit za ohranjanje naravne pH-vrednosti kože.

Eucerin DermoCapillaire pH5 ŠAMPON za občutljivo lasišče in Eucerin DermoCapillaire HYPERTOLERANT ŠAMPON za zelo občutljivo lasišče sta bila razvita brez dražečih sestavin, da lasišču zagotovita nežno čiščenje in nego, ki ju potrebuje. Preberite več o pH5 šamponu in Hypertolerant šamponu.

ALI IMATE OBČUTLJIVO LASIŠČE?

Morda imate občutljivo lasišče, če ...

Vaše lasišče slabo reagira na mnoge šampone ali izdelke za lase. Ti pogosto vsebujejo agresivne čistilne snovi ali kemikalije.

Nedavno ste bili izpostavljeni enemu ali več glavnim vzrokom, ki so navedeni zgoraj. To velja še posebej, če so se kmalu za tem pojavili simptomi.

Morda imate drugo stanje lasišča, če ...

Imate bele ali rumene luske na lasišču in laseh. Morda imate prhljaj ali seboroični dermatitis.

Imate rdeče, luskave, srebrnkaste predele na lasišču. Morda imate psoriazo.

Vaše lasišče je zelo srbeče. Morda imate suho in srbeče lasišče.

Posvetujte se s svojim zdravnikom ali dermatologom, če ste zaskrbljeni, če so simptomi resni ali če je vaše lasišče vneto, boleče ali če na njem opazite izcedek.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki