Rozacea in koža, nagnjena h kuperozi – Prepoznavanje simptomov in iskanje rešitev

Čas branja: 5 min
Pokaži več

V nasprotju z mnogimi stanji kože se pri zelo občutljivi koži obraza ne pojavijo vedno vidni znaki, čeprav je stanje za prizadete izjemno neprijetno. Gre za precej pogosto stanje kože. Študije so razkrile visoko prevalenco občutka občutljive kože v industrijsko razvitih državah, dermatologi z vsega sveta pa beležijo porast registriranih primerov. Ker so simptomi subjektivni, točnih številk ni mogoče potrditi.

Kakšni so simptomi rozacee in kože, nagnjene h kuperozi, in v čem se ti stanji razlikujeta?

Rozacea je kronična, periodična vnetna bolezen, ki prizadene do 10 % odraslih. Spada v »družino« zelo občutljive kože, saj prizadeti opisujejo neprijetne občutke, kot sta zbadanje in skelenje – subjektivne občutke, ki so povezani z močno občutljivostjo.

Pri rozacei se pojavi razpršena rdečina na licih, bradi, nosu in čelu.
Resna oblika rozacee lahko povzroči gomoljasti nos, kar pomeni, da se koža na nosu odebeli.

Poleg teh simptomov so značilni tudi zardelost in znaki razpršene rdečine na licih, bradi, nosu in čelu, kuperoza, nečistoče in pustule. Občasno je prizadet tudi predel oči, kar lahko povzroči ječmen in vnetje očesne veznice.

V najbolj resnih primerih rozacee lahko pride do odebelitve kože in nastanka odvečnega tkiva. To običajno prizadene nos in je znano kot rhinofima ali gomoljasti nos. Nos je videti večji in gomoljast in ljudje lahko dobijo napačen vtis, da je prizadeti alkoholik. To ima lahko tako psihološke kot fizične vplive na prizadete osebe.

"Papule in pustule, ki se pojavijo, so videti podobno kot pri koži, nagnjeni k aknam toda rozacee ne spremljajo zamašene pore, koža je pogosto bolj suha kot mastna in madeži pri rozacei ne puščajo brazgotin."

V zgodnjih fazah je koža, nagnjena h kuperozi, začasno stanje.
Sprožilci povzročijo, da se žile v koži, nagnjeni h kuperozi, razširijo, nato pa se ne skrčijo, kot je to značilno za normalno kožo.

Koža, nagnjena h kuperozi, je še eno stanje zelo občutljive kože in med simptomi so prav tako neprijetni občutki, kot sta zbadanje in skelenje. Za kožo, nagnjeno h kuperozi, so značilni rdečina, suhost in občutljivost. Rdečina se pojavi zaradi razširjenih žil, ki se zaradi zmanjšane prožnosti kože razširijo, ko v kožo priteče kri, vendar se nato ne skrčijo, kot se to zgodi pri normalni koži.

Koža, nagnjena h kuperozi, se v začetnih fazah pojavlja občasno, ko pa napreduje v bolj resne faze, je rdečina lahko stalno vidna.

Rdeča koža zaradi močne občutljivosti se razlikuje od vsakdanje zardelosti, saj traja občutno dlje (več ur, dni ali celo mesecev), rdečina pa se lahko ne izboljša, dokler kože ne zdravimo.

Preberite več o koži, nagnjeni k rdečini

Preberite več o močni občutljivosti na splošno

Če menite, da imate rozaceo, se posvetujte z zdravnikom ali dermatologom, saj lahko zgodnje zdravljenje zmanjša možnost za poslabšanje stanja.

Vzroki in sprožilci rozacee in kože, nagnjene h kuperozi

Točen vzrok rozacee ni znan, so pa strokovnjaki identificirali številne dejavnike, ki povezujejo prizadete. Tako je na primer prevalenca rozacee najvišja med svetlopoltimi ljudmi, še posebej pri tistih, ki so keltskega in severnoevropskega porekla.

Motnja se običajno prvič pojavi med 20. in 50. letom. Ženske so pogosteje prizadete kot moški in imajo več možnosti, da se bodo simptomi pojavili na licih in bradi. Toda ko prizadene moške, stanje pogosteje napreduje do zadnjih faz resne rozacee, ko se pojavi gomoljasti nos.

Rozacea je napredujoče stanje kože, ki se običajno začne s subjektivnimi občutki, povezanimi z zelo občutljivo kožo, kot sta zbadanje in skelenje. Zardelost (ko koža postane rdeča) je sprva začasna, toda ko stanje napreduje, rdečina lahko postane stalna. Lahko se pojavijo izpuščaji in mozolji, včasih pordijo tudi oči. V resnejših primerih se pojavi rhinofima, oči lahko otečejo, polt pa postane bolj vneta.

Tako kot rozaceo tudi kožo, nagnjeno h kuperozi, lahko povzročijo številni dejavniki, vključno s starostjo, genetiko in prehrano.

Preberite več o koži glede na raso
Preberite več o koži obraza, nagnjeni k rdečini

Drugi dejavniki

Atmosferska onesnaženost lahko poslabša simptome rozacee in kože, nagnjene h kuperozi.
Določeni detergenti lahko sprožijo reakcije pri zelo občutljivi koži.

Obe stanji lahko poslabšajo določeni sprožilci. Čeprav se ti razlikujejo od osebe do osebe, najpogosteje vključujejo:

  • Okoljske dejavnike, kot so izpostavljenost visokim in nizkim temperaturam, veter, sonce, vlaga, onesnaženost (vključno s cigaretnim dimom), cvetni prah in izpušni plini.
  • Psihološke dejavnike, kot sta jeza ali stres. Stresni hormoni, kot je adrenalin, sprožijo vnetne procese v koži.
  • Zunanje dejavnike, kot so določene dišave, detergenti in topična zdravila (vključno s kortizonskimi kremami) kot tudi vroče kopeli, naporna vadba, alkohol in začinjena hrana. Tudi oblačila lahko poslabšajo stanje. Poleg dražečih barvil in kemičnih snovi, s katerimi so obdelana oblačila, lahko zlasti sintetični materiali in materiali, ki jih ni treba likati, vsebujejo različne kemične snovi, kot je formaldehid, ki lahko povzročijo draženje kože in alergije.
  • Mehanske dejavnike, kot je pritisk na kožo.

Izogibanje znanim sprožilcem je najboljši način za zmanjšanje simptomov pri koži, nagnjeni h kuperozi, in rozacei.

Pametno je voditi dnevnik, ki pomaga prepoznati sprožilce.

Prepoznavanje dejavnikov, ki povzročajo največ težav, je lahko precej dolgotrajno, zato je pametno voditi dnevnik izpostavljenosti vsem endogenim in eksogenim dejavnikom ter morebitnih reakcij.

Psihološki vpliv tega vidnega stanja kože lahko povzroči, da prizadeti zardijo zaradi zadrege, tesnobe ali depresije. To pa še poslabša težavo. Tako je koristno, da uporabite prekrivno kremo, ki zakrije rdečino in zmanjša dodatne psihološke posledice.

Rešitve, ki so na voljo za kožo, nagnjeno h kuperozi, in rozaceo

Rešitev, ki bi zagotavljala popolno ozdravitev kože, nagnjene h kuperozi, in rozacee, ne obstaja, lahko pa s posebno, aktivno nego kože pomirite močno občutljivost in okrepite bariero kože.

Pri razvoju linije za zelo občutljivo kožo se je Eucerin posvetil vsem trem značilnostim trikotnika zelo občutljive kože

Neprodušne doze s samozapornim dozirnikom ščitijo formule Eucerin pred kontaminacijo in oksidacijo.

Najprej je za zelo občutljivo kožo značilna oslabljena bariera, zaradi katere so spodnje plasti kože bolj dovzetne za draženje. Da bi zmanjšali možnost intolerance in izboljšali prožnost kože izdelki Eucerin UltraSENSITIVE  in Eucerin proti rdečici zagotavljajo učinkovito vlaženje kože, ki preprečuje povečano transepidermalno izgubo vode (TEWL) iz bariere. Vsi izdelki imajo »čisto« formulo, ki vsebuje omejeno število sestavin in je na voljo v embalaži, ki preprečuje kontaminacijo. To pomeni, da je povsem zaprta, kar zmanjša tveganje za stik formule z bakterijami, ki se prenašajo po zraku.

Drugi del trikotnika so hiperreaktivna čutilna vlakna v povrhnjici. Eucerin je prva blagovna znamka za medicinsko nego kože, ki v svojih linijah za nego zelo občutljive kože uporablja aktivno sestavino SymSitive* Ta učinkovito deluje kot regulator občutljivosti neposredno pri izvoru hiperreaktivnosti in takoj pomiri občutljivost. Še več – z redno uporabo izdelki Eucerin za zelo občutljivo kožo povečajo odpornost kože proti notranjim in zunanjim obremenitvam.

AntiREDNESS

Tretji simptom zelo občutljive kože pa je rdečina. Eucerin v svoji pomirjajoči kremi proti rdečici in prekrivni dnevni kremi proti rdečici ZF 25 uporablja naravno antioksidativno in protivnetno sestavino licochalcon A, ki hitro pomiri občutljivost kože in vidno zmanjša rdečino.

Eucerin prekrivna dnevna krema proti rdečici ZF 25 dodatno vsebuje zelene pigmente, ki takoj prekrijejo rdečino in ustvarijo enakomernejšo polt.

* = reg. blagovna znamka podjetja Symrise AG, Nemčija

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki