Učinki sonca – Na občutljivo in problematično kožo

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Ljudje s svetlo poltjo, ki trpijo zaradi alergij na sonce, ali ljudje, ki so prestali dermatološko zdravljenje, so bolj nagnjeni k poškodbam kože zaradi sonca kot ljudje z zdravo kožo. Prav zato je bistveno, da razumemo učinke UVA- in UVB-žarkov, da lahko preprečimo poškodbe kože zaradi sonca.

Pozitivni in negativni učinki UV-žarkov

Sončna svetloba spodbudi tvorbo endorfinov, ki so odgovorni za srečo.
Toda UV-žarki so lahko škodljivi – priporočljiva je zaščita kože.

Večina ljudi se veseli poletja in priložnosti, da čas preživljajo na soncu.

"Dobro je znano, da ima sonce številne pozitivne učinke:  sončna svetloba pomaga telesu pri tvorbi vitamina D, kar je dobro za kosti, mišice in imunski sistem."

Njegova vidna svetloba spodbudi tvorbo endorfinov, ki blagodejno učinkujejo na ljudi, ki trpijo zaradi depresije, medtem ko infrardeča svetloba pomaga izboljšati prekrvitev in s tem metabolizem in produktivnost.

Toda sončna svetloba je lahko škodljiva in prekomerna izpostavljenost lahko povzroči resne poškodbe kože, kot so prezgodnje staranje, alergija na sonce in celo kožni rak. Prav zato je nujno, da obraz in telo zaščitimo pred negativnimi učinki UVA- in UVB-žarkov. To je še posebej pomembno pri otroški koži, ki je precej tanjša in bolj občutljiva ter zato bolj dovzetna za poškodbe zaradi sonca kot odrasla koža.

Preberite več o zaščiti pred soncem za otroke.

Zaščita občutljive kože pred poškodbami zaradi sonca

UV-žarki prodrejo globoko v spodnjo plast kože in lahko povzročijo dolgotrajne poškodbe.

UVA-sevanje je prisotno ves dan. UVA-žarki lahko skoraj neovirano prodirajo skozi sloje oblakov in celo skozi steklo. Prodrejo globoko v spodnje plasti kože (usnjica) in imajo glavno vlogo pri dolgoročnih poškodbah kože zaradi sonca, kot so prezgodnje staranje kože, alergija na sonce (PFD), druge fotodermatoze, imunska supresija, posredne poškodbe DNK ter poškodbe oči in očesne mrežnice.

UVB-sevanje je odgovorno za akutne poškodbe kože zaradi sonca, kot so sončne opekline, neposredne poškodbe DNK in kožni rak ter poškodbe oči in očesne mrežnice. Prisotnost UVB-žarkov čez dan niha, najmočnejši pa so okrog poldneva. Medtem ko UVA-žarki prodrejo globoko v plasti kože, UVB-žarki prizadenejo povrhnjico in zlasti poleti lahko povzročijo opekline in poškodbe kože.

Preberite več o tem, kako sonce vpliva na kožo

Akne

Akne se pogosto zdravijo z zdravili, ki pa lahko povečajo občutljivost za sončne žarke.

Tudi običajna zdravila proti aknam lahko povečajo občutljivost za sončno svetlobo. Poleg tega je eno od glavnih tveganj pri izpostavljanju aknaste kože soncu postinflamatorna hiperpigmentacija, pri kateri se na mestu izpuščajev, mozoljev ali ran na prizadetem predelu lahko pojavijo majhna območja potemnele kože. Kljub vsemu pa nekaterim pacientom z aknami pomaga zdravljenje s svetlobo (pogosto z modro ali modro-rdečo svetlobo). Za več informacij se pogovorite z dermatologom.

Sončnim žarkom se predajajte zmerno in zaščiteni.

Mlada koža

Fluidi za zaščito pred soncem za mastno in k aknam nagnjeno kožo matirajo kožo in imajo lahke teksture, primerne za kožo z aknami, ki ne mašijo por.

Eucerin Sun Oil Control Dry Touch kremni gel za zaščito pred soncem ZF 30 ali 50+ pomaga zaščititi kožo pred UVA- in UVB-sevanjem. Poleg filtriranja UV-žarkov s svojim zelo učinkovitim naravnim antioksidantom licochalconom A skrbi za zaščito celic, medtem ko gliciretinska kislina ščiti DNK v jedru vsake kožne celice. Njegova edinstvena tehnologija uravnavanja olja vsebuje L-karnitin, ki uravnava sebum, in kombinacijo treh pigmentov, ki vpijejo lipide, da zagotovi teksturo za suh otip. Uporabite ga vsak dan kot del vsakodnevne redne nege kože in ga čez dan večkrat ponovno nanesite. Priporočljiv je ZF (zaščitni faktor) 30 ali več, odvisno od občutljivosti kože za sonce in stopnje izpostavljenosti soncu.

Atopijski dermatitis

Starejša koža

Na splošno ljudem z atopijskim dermatitisom koristi zmerna izpostavljenost soncu, toda sončna svetloba, veter in pesek izsušijo normalno kožo, suha koža pa postane še bolj suha, kar dodatno poslabša stanje, kot je atopijski dermatitis.


Bleda koža

Ljudje z atopijskim dermatitisom morajo obvezno zaščititi svojo kožo z izdelkom za zaščito pred soncem, ki je primeren za problematično kožo.

"Priporočljiva je uporaba izdelka za zaščito pred soncem, ki je primeren za posebne potrebe suhe, občutljive in atopijske kože."

To bo zagotovilo zaščito in nego, ki ju problematična koža potrebuje. Eucerin Sun krema za zaščito obraza pred soncem ščiti obraz in telo pred UVA-/UVB-žarki, medtem ko licochalcon A
zaščiti celice v globljih plasteh povrhnjice, gliciretinska kislina pa pripomore k naravni zaščiti in popravljanju DNK.

 

Nega po dermatološkem zdravljenju

Koža obraza

Laserski postopek lahko poveča občutljivost kože za UV-žarke.
Različni izdelki Eucerin ščitijo vašo kožo pred sončnimi žarki po pilingu.

Laserski postopki in kemični pilingi lahko naredijo kožo občutljivo in zelo razdraženo, zato je dovzetna za poškodbe, ki jih povzroča svetlobe.

"Zelo priporočljivo je, da se po takšnih postopkih izogibate neposredni sončni svetlobi in uporabite najvišjo možno UV- zaščito in ZF, tudi v senci."

Eucerin Sun matirni fluid za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ and Eucerin Sun krema za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ sta primerna za uporabo po kemičnih pilingih in laserskih postopkih. Izdelka združujeta zelo visoko UVA-/UVB-zaščito, biološko celično zaščito in zaščito DNK. Krema, ki se hitro vpije, je primerna za normalno do suho kožo, medtem ko je
Eucerin Sun matirni fluid za zaščito obraza pred soncem ZF 30 ali 50+ primeren za mešano do mastno kožo, na kateri ne pusti svetlečega ali lepljivega občutka.
Eucerin Sun obarvana krema za zaščito obraza pred soncem ZF 50+, primerna za vse tipe kože, je prav tako priporočljiva po dermatološkem zdravljenju, saj vsebuje naravne pigmente, ki prekrijejo nepravilnosti in pigmentne madeže.


Koža, občutljiva za sonce

Otroška koža zahteva posebno zaščito, da preprečimo povečano tveganje za kožnega raka pozneje v življenju.

Koža, občutljiva za sonce, se izraža v več oblikah: lahko je premalo razvita (pri otrocih), vneta (zaradi stanja kože, kot so atopijski dermatitis na obrazu ali telesu in akne), poškodovana (zaradi zdravil ali dermatološkega zdravljenja) ali pa je preprosto naraven odziv na bledo polt. UV-poškodbe in ponavljajoče se sončne opekline v otroštvu in najstniških letih povečajo tveganje za razvoj epitelijskega kožnega raka in malignih melanomov pozneje v življenju, zato je pomembno, da uporabljate zaščito že od najzgodnejšega otroštva. Večina izdelkov Eucerin za zaščito pred soncem je primerna za občutljivo kožo in skladna z evropskimi priporočili in standardi Cosmetics Europe – The Personal Care Association (prej Colipa).

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki