Koža diabetikov – Vzroki, simptomi in načini, kako jo najbolje negovati

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Če ste dobili diagnozo diabetes mellitus tipa 2 (ali samo diabetes ali sladkorna bolezen, kot je bolj znano), ne skrbite preveč – še vedno lahko živite polno življenje. Navadno pomaga že nekaj sprememb vsakdanjih navad in udobno lahko živite tudi z diabetesom – zdrava prehrana in gibanje sta še posebej koristna.

Sladkorna bolezen lahko prizadene tudi vašo kožo, največji organ telesa, zato je zelo dobro, če ji privoščite nekaj dodatne nege. Ankete so pokazale, da štiri petine diabetikov trpijo zaradi težav s kožo, ki lahko resno poslabšajo njihovo splošno dobro počutje. Vsakodnevna nega kože, še posebej nega stopal, lahko igra pomembno vlogo pri zdravju kože in splošni kakovosti življenja.

 

Kaj povzroča diabetes tipa 2?

Raziskava, ki jo je izvedla mednarodna zveza za diabetes, kaže, da ima sladkorno bolezen več kot 415 milijonov odraslih po vsem svetu (to pomeni eden na enajst ljudi). Napoveduje tudi, da bo do leta 2040 ta številka narasla na 642 milijonov (eden na deset ljudi).1 Devetdeset odstotkov vseh sladkornih bolnikov ima diabetes tipa 22.

Nadzor ravni glukoze v krvi je rutina za večino sladkornih bolnikov.

Zdravo telo naravno tvori inzulin, ki uravnava raven glukoze v naši krvi. Diabetes tipa 2 je metabolična bolezen, pri kateri telo bodisi ne tvori dovolj inzulina bodisi celice v telesu ne reagirajo več učinkovito na inzulin, ki ga tvorijo.

 

Bolezen ima daljnosežne posledice za celotno telo, vključno s kožo. Ko telo poskuša izločiti odvečni sladkor prek urina, izgublja vodo in koža se izsuši – še posebej je lahko prizadeta koža na nogah in stopalih. Simptomi se običajno poslabšajo pri starejših ljudeh, saj naša koža s staranjem naravno postaja bolj suha.

 
1. Povrhnjica 2. Usnjica 3. Podkožje

Vloga povrhnjice (najbolj zunanje plasti kože) je zaščita telesa pred dehidracijo, boleznimi in škodljivimi snovmi. Diabetes tipa 2 najbolj prizadene prav te plasti kože.

Pod povrhnjico leži usnjica. V plasteh usnjice so krvne žile, živci ter žleze znojnice in lojnice.  Koža je v normalnih pogojih izpostavljena biološkemu staranju in dražilnim snovem iz okolja. Če pa visoka raven glukoze v krvi poškoduje usnjico, je koža poleg tega izpostavljena celi vrsti dodatnih obremenitev.

Simptomi kože diabetikov

Opazno suha, srbeča in napeta koža je lahko opozorilni znak sladkorne bolezni. Do 40 % diabetikov trpi zaradi teh znakov. Povzroča jih motena oskrba kože s hranilnimi snovmi, ki:

  • povzroči, da koža še težje zadržuje vlago, ki jo potrebuje, zato se hitreje izsuši;
  • zmoti naravno ravnovesje žlez lojnic in znojnic pri tvorbi ustreznih snovi;
  • poškoduje hidrolipidni film, ki prekriva povrhnjico, zato ne zagotavlja več zanesljive zaščite kože;
  • oslabi funkcijo bariere kože, kar lahko poslabša imunski sistem telesa;
  • poveča možnost ureznin in ran na koži, ki so lahko dovzetne za okužbe;
  • lahko vodi v okvare živcev (stanje, znano kot nevropatija), ki preprečijo, da bi koža čutila, kdaj je poškodovana.

Koža in nevropatija

Koža lahko posledično postane krhka in razpokana. To ni le neudobno, temveč predstavlja tudi zdravstveno tveganje. Preproste praske lahko privedejo do majhnih poškodb, te pa niso deležne ustrezne oskrbe, ki bi jih pomagala pozdraviti. Stanje kože se poslabša, kar lahko povzroči fizične in psihološke težave. Toda s pravilno nego lahko preprečite resne poškodbe.

Kako skrbeti za kožo diabetikov

Če ste diabetik, je pomembno, da zaščitite in negujete svojo suho, hrapavo in poškodovano kožo s kakovostnimi izdelki, ki so dokazano primerni za sladkorne bolnike. Vsi izdelki v liniji Eucerin UreaRepair PLUS so klinično in dermatološko dokazano zelo učinkoviti na koži diabetikov, ki jih tudi dobro prenaša.3 

 

"Skrbna, redna nega lahko pomembno izboljša stanje kože. Koži se izboljšata videz in otip, tveganje za okužbe se zmanjša."

 

Za telo, zlasti noge, preizkusite Eucerin UreaRepair PLUS losjon 5 % urea ali Eucerin UreaRepair PLUS losjon 10 % urea. Izdelek s 5-odstotno ureo je bil posebej razvit za zelo suho in hrapavo kožo. Če je vaša koža ekstremno suha, srbeča in luskava, priporočamo višjo koncentracijo uree, ki jo vsebuje izdelek z 10 % ureo.

Oba izdelka vsebujeta edinstveno in visoko učinkovito kombinacijo aktivnih sestavin, ki skupaj delujejo proti več glavnim vzrokom suhe kože.

Ključne aktivne sestavine v formuli so urea, ceramid in drugi naravni vlažilni faktorji (NMF-ji). Eucerin UreaRepair PLUS losjoni poskrbijo za takojšnje olajšanje in intenzivno navlažitev ter zadržijo simptome suhosti za do 48 ur.

Več o losjonu z 10 % uree lahko preberete v poglavju Znanstveno ozadje Eucerin UreaRepair PLUS losjona 10 % urea.

Posebno pozornost posvetite svojim stopalom.

1. korak: Umijte

Stopala umijte z mlačno vodo in blagim milom.

Preberite več

2. korak: Preglejte

Skrbno obrišite stopala in preverite, ali so na njih kakršne koli praske, razpoke ali majhne rane.

Preberite več

3. korak: Navlažite

Stopala namažite s primerno kremo.

Preberite več
Pravilna nega z ustrezno kremo za noge ohranja stopala gladka in voljna.

Za nego stopal priporočamo Eucerin UreaRepair PLUS kremo za noge 10 % urea in Eucerin UreaRepair PLUS peno za noge 10 % urea, ki sta bili razviti v sodelovanju z diabetologi (medicinski strokovnjaki za sladkorno bolezen) in dermatologi. Naša študija kaže, da je devet od desetih sladkornih bolnikov, ki so uporabljali Eucerin UreaRepair PLUS peno za noge 10 % urea, potrdilo, da izdelek naredi noge vidno bolj gladke in učinkovito navlaži kožo, ne da bi na njej pustil sledi1. Splošna učinkovitost je ocenjena zelo visoko. Ključne sestavine urea, ceramid in drugi naravni vlažilni faktorji (NMF-ji) so združeni v aktivni formuli, ki koži omogoča, da diha, in ne zamaši por. Te sestavine delujejo skupaj z dekspantenolom in dekandiolom, učinkovinama, ki sta pogosto prisotni v negi nog zaradi svojih sposobnosti, da hitro pomagata pri regeneraciji kože in zmanjšata količino mikroorganizmov, odgovornih za glivične okužbe. 

 

"Redno čiščenje in vlaženje kože ter ustrezni negovalni izdelki pomagajo skrbeti za kožo diabetikov."

 

Izdelki iz linije Eucerin UreaRepair se lahko uporabljajo vsak dan, da ublažijo simptome suhe kože diabetikov, izboljšajo odpornost kože in poskrbijo za mehko, gladko in voljno kožo na pogled in otip.

Viri:

1 IDF Diabetes Atlas (7th ed.): a global report published by the International Diabetes Federation (IDF), Brussels, Belgium (2015) 

2 International Diabetes Federation. The IDF Diabetes Atlas. Fifth Edition. Brussels (2011)

3 Source: Deutscher Gesundheitsbericht Diabetes 2016, published by: Deutsche Diabetes-Hilfe and the German Diabetes Society (DDG)

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki