Suha koža – Kako ravnati s suho kožo obraza

Čas branja: 9 min
Pokaži več

Koža na obrazu je eden najpomembnejših delov našega telesa. Toda če koža na obrazu postane suha, je lahko hrapava in neprijetno napeta, morda tudi pordela, luskava in srbeča. Obstaja več vzrokov za suho kožo obraza, in če jih boste razumeli, boste lažje odkrili ustrezne rešitve zanjo.

Znaki In Simptomi

Suhost kože in njena povezanost s tipi kože na obrazu

Suha koža obraza je pogosto stanje, vendar so nekateri ljudje bolj nagnjeni k njej kot drugi. Glavni tipi kože na obrazu so normalna, suha, mastna in mešana koža. Ko se ljudje starajo, je dobro, da se zavedajo, kako staranje kože vpliva na njihovo kožo.

Suha koža obraza lahko postane hrapava in celo luskava.

 • Normalen tip kože obraza se nanaša na kožo, ki ni nagnjena k suhosti ali mastnosti. Številni dejavniki lahko povzročijo, da normalna koža obraza postane suha (glejte poglavje »Vzroki za suho kožo obraza« v nadaljevanju)
 • Suhi tip kože obraza je koža, ki je nagnjena k suhosti in običajno daje občutek neprijetne napetosti in rahle do močne hrapavosti na nekaterih predelih.
 • Mastni tip kože je manj nagnjen k suhosti, razen v primeru prekomernega umivanja ali slabe redne nege kože.
 • Mešani tip kože obraza je nagnjen k suhosti na določenih delih obraza, zlasti na licih, medtem ko je koža na T-predelu mastna.

Znaki in simptomi suhe in zelo suhe kože

Suha koža ne more uravnavati svoje navlaženosti.
Notranji in zunanji dejavniki lahko oslabijo sposobnost kože za vlaženje in povzročijo zelo suho kožo.

Suha koža
Ko koža na obrazu začne izgubljati vlago, se suhost lahko izraža le kot:

 • napetost
 • hrapavost

Zelo suha koža
Če začetne suhosti ne odpravimo, se stanje lahko poslabša in koža postane:

 • zelo napeta
 • luskava
 • razpokana
 • srbeča

V tem primeru lahko nastanejo drobne linije zaradi suhosti, ki pospešijo prezgodnje staranje kože in nastanek gub.

Občutljiva suha koža obraza
Ko koža na obrazu postane suha, je pogosto tudi občutljiva. Toda občutljiva koža obraza ni vedno povezana s suhostjo. Pomembno je, da se praviloma izogibate negovalnim izdelkom, ki vsebujejo dražeče sestavine, kot so dišave in barvila. Vedno preverite, če je bil izdelek dermatološko preizkušen na občutljivi koži.


Suha koža obraza in bolezni

 • Medicinski izraz za suho kožo je kseroza. Izhaja iz grščine: "xero" pomeni "suho" in "osis" pomeni "bolezen".
 • Vnetna stanja kože, kot sta atopijski dermatitis in psoriaza, so prav tako povezana s suhostjo kože obraza.
 • Presnovne bolezni, kot so diabetes mellitus in bolezni ledvic, lahko povečajo tveganje za pojav suhe kože.
 • Nekatera zdravila proti aknam, topična in oralna, lahko povzročijo, da mastna in k aknam nagnjena koža postane zelo suha.

Dodatne informacije o suhi koži, vključno z nasveti za preprečevanje, in informacije o drugih stanjih kože, kot so atopijski dermatitis, psoriaza in diabetes, najdete na naši spletni strani. Če niste prepričani ali ste zaskrbljeni zaradi simptomov oziroma če so se simptomi poslabšali, priporočamo, da obiščete zdravnika ali dermatologa, ki bo postavil ustrezno diagnozo.

Če potrebujete dodatne informacije, ki vam bodo pomagale določiti vzrok vaše težave s kožo in izbrati način nege, je koristno uporabiti diagnostično orodje v obliki kožnega testa.

Vzroki In Sprožilci

Razumevanje vzrokov suhe kože na obrazu

Obstajajo številni notranji in zunanji dejavniki za suho kožo obraza, ki vplivajo na proces izsušitve kože. Resnost suhe kože je odvisna od števila in intenzivnosti teh dejavnikov.

Zunanji vzroki

Ko zunanji dejavniki oslabijo naravno funkcijo bariere kože, vlaga lažje izhlapeva.
Zmanjšana raven vlage v koži zaradi omejenega števila akvaporinov

Vsi zunanji vzroki za suho kožo obraza povzročijo poškodbe naravne lipidne bariere na površini kože. Če je lipidna bariera poškodovana, vlaga izhlapeva in pomembne snovi, ki vežejo vodo, se zlahka izperejo. Ker pride do pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev, koža ne more zadržati toliko vode in postane suha. Stanje se izboljša šele, ko kožo oskrbimo z naravnimi vlažilni faktorji in se obnovi lipidna bariera na površini.

"Če suhe kože ne odpravimo z vlažilnimi izdelki, ki vsebujejo vlažilne faktorje, lahko suhost prodre globlje v kožo obraza in oslabi vlažilne mreže v globljih plasteh kože."

Naravni pretok vlage v zgornje plasti se zmanjša in pojavi se zelo suha koža.

Zunanji sprožilci

Glavni zunanji sprožilci so okoljski dejavniki in neustrezna redna nega kože obraza. Obraz je na splošno precej pogosteje izpostavljen tem zunanjim vzrokom suhe kože kot drugi deli telesa:

Mraz kot okoljski dejavnik lahko vpliva na fiziološke spremembe.
Nekatera mila lahko odstranijo naravne lipide kože – priporočljivo je, da uporabljate izdelke, ki so primerni za suho kožo.

Okoljski sprožilci

Nega kože
 • Pogosto umivanje, ali dolge, vroče kopeli in prhe odstranijo lipide, ki sestavljajo bariero kože.
 • Neustrezna redna nega kože obraza – omembno je, da kožo redno negujete in pri tem uporabljate izdelke, ki so primerni za suho kožo. Še posebej pomembno je, da ne uporabljate močnih mil, ki odstranijo naravne lipide kože.

Zdravila
Nekatera zdravila imajo stranski učinek spremembe ravnovesja vode v koži. Tudi zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, znana kot diuretiki, imajo ta stranski učinek. Če vas to skrbi, vedno preverite pri zdravniku ali farmacevtu, ali vaše zdravilo lahko povzroči suho kožo.

Notranji dejavniki

Genetski vplivi
Vsak človek ima edinstven genom, ki določa tudi značilnosti kože, kot so pigmentacija, raven vlage in lipidov. To pomeni, da imajo različni ljudje pri enakih pogojih različne ravni vlage in lipidov v koži. Svetlopolti ljudje so bolj nagnjeni k suhi koži kot ljudje s temnejšo poltjo. Poleg tega so tudi bolezni, kot so atopijski dermatitis, psoriasza, diabetes in ihtioza, pogosto, ne pa vedno, povezane z genetiko.

Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko povzročijo suho kožo.
Ko se koža stara, njena struktura slabi in globlje gube se hitreje pojavijo.

Hormonski vplivi
Ko se raven hormonov spremeni, na primer med puberteto in menopavzo, se lahko poruši ravnovesje vlage v koži. Med menopavzo se zmanjša količina estrogena v telesu, zato koža postane bolj suha. Suha koža se lahko pojavi tudi med nosečnostjo.

Starost
Ko se staramo, se sposobnost kože za tvorbo potu in lipidov zmanjša kot posledica zmanjšanega delovanja žlez lojnic in znojnic v koži. Starejši smo, bolj je koža nagnjena k suhosti, in bolj je koža suha, bolj je nagnjena k nastanku drobnih linij in gub zaradi suhosti. Preberite več o suhosti kože zaradi staranja.

Prezgodnje staranje kože
Staranje kože je naraven pojav, ki spremlja človekovo staranje. Hitrost staranja kože pa lahko poveča prekomerna in nezaščitena izpostavljenost ultravijolični (UV) svetlobi, kar povzroči prezgodnji nastanek drobnih linij in gub.

Prehrana
Koža potrebuje številne hranilne snovi, nenasičene maščobne kisline in vitamine, da lahko pravilno deluje. Njihovo pomanjkanje lahko dodatno vpliva na suho kožo.

Drugi Dejavniki

Dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu suhe kože obraza

Poleg glavnih vzrokov za suho kožo obraza lahko na resnost suhosti vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki. Če jih poznate, se jim lažje izogibate in tako zmanjšate njihov vpliv.

Pomanjkanje učinkovite nege
Če suhe kože obraza ne negujemo ustrezno ali uporabljamo neučinkovite vlažilne izdelke, se lahko stanje suhe kože poslabša, namesto da bi se rahlo izboljšalo. Do tega pride zato, ker suhost vpliva na vlažilne mreže v globljih plasteh kože, ki oskrbujejo zgornje plasti z vlago.

Suha koža je še posebej občutljiva in ne sme biti izpostavljena škodljivim UV-žarkom – sonce kožo še dodatno izsuši.
Ker je opoldansko sonce najbolj agresivno, se mu je treba v vsakem primeru izogibati – še posebej pri suhi koži.

Izpostavljenost soncu
Prekomerna izpostavljenost soncu lahko poveča suhost kože na obrazu. Pomembno je, da izberete izdelek za zaščito pred soncem za suho kožo, ki vsebuje vlažilne učinkovine in ustrezen Zaščitni faktor (ZF). Pomembno je tudi, da izdelek za zaščito pred soncem oziroma kateri koli negovalni izdelek za suho kožo ne vsebuje dražečih dišav in barvil, saj je suha koža, še posebej suha koža obraza, bolj nagnjena k draženju kot normalna koža.

Poklicna tveganja
Določene situacije zahtevajo, da ste izpostavljeni pogojem, ki lahko povzročijo suho kožo obraza. Tveganje za suho kožo obraza povečajo na primer športi na prostem, vrtnarjenje ali počitnice v mrzlih krajih.

Dehidracija
Količina vlage v koži je povezana s količino vode, ki jo telo lahko priskrbi. Če je torej telo dehidrirano, ne more zagotoviti zadostne količine vode za kožo.
Ljudje, ki so nagnjeni k dehidraciji, so starejši ljudje, saj se občutek žeje s staranjem zmanjšuje, in ljudje, ki opravljajo fizična dela ali veliko telovadijo.

Kajenje
Toksini v cigaretnem dimu, vključno z nikotinom, lahko upočasnijo prekrvitev. To vpliva na upočasnitev metabolizma v koži in koža se lahko izsuši in se začne prezgodaj starati.

Rešitve

Kakšne so rešitve za suho kožo obraza?

Izogibanje dejavnikom, ki vplivajo na stanje kože

Poleg ustreznega umivanja in vlaženja kože, je pomembno tudi, da se izogibate dejavnikom, ki vplivajo na pojav suhe kože. To bo pomagalo zmanjšati učinek suhe kože in potrebo po zdravljenju:

 • Izogibajte se suhemu zraku, tako da manj časa preživite zunaj v vročem in mrzlem vremenu in da v obdobju ogrevanja v prostorih uporabljate vlažilnike zraka.
 • Skrajšajte čas, ki ga preživite v vroči vodi, tako da si namesto dolge kopeli privoščite hitro prho.
 • Uporabljajte negovalne izdelke brez dišav, barvil in parabenov, da preprečite draženje.

Suha in zelo suha koža obraza potrebuje celovito redno nego, ki vključuje ustrezne čistilne in vlažilne izdelke ter izdelke za zaščito pred soncem. Čistilni izdelki na osnovi vode, katerim so dodani vlažilni faktorji, so primerni za suho do zelo suho kožo obraza, medtem ko so čistilni izdelki na osnovi olja idealni za nego zelo suhe in ekstremno suhe kože, vključno z atopijskim dermatitisom.

Čiščenje suhe ali zelo suhe kože na obrazu

Vzpostavite dobro redno nego, da izboljšate videz kože in občutek, ki ga daje.
Za suho do zelo suho kožo lahko uporabite čistilne izdelke na osnovi vode ali olja.

Nežen, a učinkovit čistilni izdelek je nujen predpogoj za nego normalne ali suhe kože kot tudi kože, nagnjene k aknam, in pri atopijskem dermatitisu. Izjemno pomembno je, da sta redno čiščenje in vlaženje obraza dobro usklajena – dobro očiščena koža z nepoškodovano bariero učinkovito vpije in zadrži vlago.

Posebej blago Eucerin DermatoCLEAN čistilno mleko z vlažilnimi učinkovinami temeljito očisti kožo, preprečuje, da bi se izsušila, in hkrati izboljša učinkovitost vlažilnih krem za obraz in stanje kože. Primerno je za suho in občutljivo kožo obraza. Eucerin DermatoCLEAN osvežilni tonik v trenutku tonificira in navlaži kožo ter je primeren za vse tipe kože na obrazu.

Vlaženje kože obraza

Ustrezni negovalni izdelki suho kožo oskrbijo z vlago in hranilno nego, ki ju potrebuje.

Bistveno pri vlaženju suhe ali zelo suhe kože obraza je, da jo oskrbimo z manjkajočimi naravnimi vlažilni faktorji, ki pritegnejo in vežejo vlago v zgornji plasti kože ali stratumu corneumu. To prepreči, da bi koža postala suha, zmanjša hrapavost in ublaži napetost kože. Eucerin kreme za gladko kožo obraza vsebujejo naravna vlažilna faktorja urea in laktat, ki uravnavata količino vlage tako, da vežeta vodo v zgornjih plasteh kože.

Urea in laktat sta nestrupeni in nealergeni naravni snovi v koži, zato ju ta dobro prenaša.


Nega suhe kože, ki se stara

Nega kože, ki se stara, zahteva odpravljanje pogostih vzrokov za staranje kože. Ko se koža stara, suhost in UV-poškodbe vplivajo na nastanek drobnih linij in gub, izgubo volumna in izgubo gostote in sijaja. Prav zato je učinkovita redna nega, zlasti vlaženje in zaščita kože pred UVA- in UVB-svetlobo še toliko bolj pomembna. Poleg tega koža, ki se stara, pogosto zahteva globinsko vlaženje, da se zmanjša opaznost gub in prepreči nastanek novih. Preberite več o suhosti kože zaradi staranja.

 

Eucerin Hyaluron-Filler Urea kreme izpolnijo potrebe suhe do zelo suhe kože.
Kreme, ki vsebujejo hialuronsko kislino, lahko upočasnijo nastanek gub.

Hialuron, znan tudi kot hialuronska kislina, je osnovna sestavina vezivnega tkiva.

Ima veliko sposobnost vezanja vode, izboljša regeneracijo kože in spodbuja razpršitev hranilnih snovi. Ko se koža na obrazu stara, se zmanjša količina prostega hialurona v povrhnjici in še posebej v spodnjih plasteh usnjice. Topičen nanos hialuronske kisline, lahko upočasni nastanek gub in jih zmanjša. Poleg tega je mogoče njen učinek dopolniti z ustrezno vlažilno redno nego kože.

Eucerin Hyaluron-Filler Urea kreme imajo edinstveno formulo s hialuronsko kislino in ureo, ki nista alergeni in ne dražita kože, da zagotovi delovanje proti gubam in vlaženje.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki